OPINIONS

Το στήσιμο θέλει... ζεϊμπέκικο

Το στήσιμο θέλει... ζεϊμπέκικο

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για το στήσιμο που πολλές φορές δεν χρειάζεται δύο για να πετύχει. Και ένας μπορεί να κάνει μόνος του την δουλειά. Σαν το ζεϊμπέκικο ένα πράγμα. Ιδού και τα παραδείγματα.

Στο ταγκό και στον έρωτα χρειάζονται δύο. Προφανώς, δύο, χρειάζονται και για να στηθεί ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Δεν είναι πάντα έτσι όμως. Κάποιες φορές, ο χορός είναι το ζεϊμπέκικο. Μια ομάδα το στήνει μόνη της, χωρίς η άλλη να ξέρει απολύτως τίποτα. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις στημένων ματς, χωρίς την παραμικρή εμπλοκή ποδοσφαιριστών.

Πάντα όταν μιλάμε για παρανομία, η εφευρετικότητα και η φαντασία οργιάζουν. Γνωστή είναι η συνομιλία του Μενδρινού, σχετικά με το στοίχημα ποια ομάδα θα κάνει την σέντρα στο Άρης-Μάντσεστερ Σίτι για το Europa League. Πριν από περίπου πέντε χρόνια, παράγοντας της UEFA, είχε εκφράσει τα παράπονά του σε Έλληνα συνάδελφό του της ΕΠΟ: "Εντάξει. Να γίνονται τέτοια πράγματα σε παιχνίδια Β' Εθνικής, το καταλαβαίνω. Και σε παιχνίδια όμως του Ολυμπιακού; Σε αρκετά παιχνίδια του,παίζουν και βρίσκουν ποια ομάδα θα κάνει τη σέντρα. Και για να το ξέρουν, σημαίνει ότι είναι στο κόλπο και οι δύο αρχηγοί των ομάδων".

Το θέμα ψάχτηκε και ήταν απλό. Αρχηγός του Ολυμπιακού όλα αυτα τα χρόνια ήταν ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Στα ματς στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", όταν κέρδιζε στην διαδικασία του κορώνα-γράμματα στο νόμισμα, ποτέ δεν επέλεγε την σέντρα. Πάντα για γούρι, επέλεγε να διαλέγει την εστία απέναντι από την Θύρα 7. Κάποιοι πονηροί λοιπόν, το είχαν παρατηρήσει. Με δεδομένο λοιπόν, ότι πάντα ο Τζόρτζεβιτς διάλεγε το τέρμα, έλεγαν στον αντίπαλο αρχηγό να διαλέξει (αν κέρδιζε στο νόμισμα) τη σέντρα και κέρδιζαν σίγουρα. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, την σέντρα έκανε η αντίπαλη ομάδα. Χωρίς ο Τζόρτζεβιτς να έχει σαν αρχηγός την παραμικρή ανάμειξη ή συμμετοχή.

Ανάλογο κρούσμα είχε εντοπίσει η UEFA και σε παιχνίδι της Λιόν και μάλιστα για το Champions League. Και πάλι κάποιοι είχαν παρατηρήσει ότι ο αρχηγός της Λιόν διαλέγει για γούρι τέρμα και έπαιζαν στα σίγουρα ότι η αντίπαλη ομάδα θα κάνει την σέντρα έχοντας βάλει τον άλλον αρχηγό στο κόλπο.

Παιχνίδια έχουν στηθεί χωρίς την παραμικρή συμμετοχή ποδοσφαιριστών ή παραγόντων των δύο ομάδων. Αρκούν σε τέτοιες περιπτώσεις οι διαιτητές. Ματς που προσφέρονται είναι τα φιλικά μεταξύ Εθνικών ομάδων. Χωρίς αγωνιστικό ενδιαφέρον και χωρίς να πέφτουν επάνω τους, τα φωτα της δημοσιότητας. Ο διαιτητής είναι στο κόλπο (μαζί με τον έναν ή και τους δύο βοηθούς ενδεχομένως) αναλαμβάνει την υποχρέωση να φέρει το ματς όβερ. Παιχνίδια που έτσι ή αλλιώς είναι χαλαρό κι αν οι βοηθοί αφήσουν κάποια οφ-σάιντ και ο διαιτητής σφυρίξει ένα-δύο πένατλι, γίνεται όβερ χωρίς οι ποδοσφαιριστές που παίζουν να ξέρουν τίποτα.

Όλα αυτά βέβαια γίνονταν τα πρώτα χρόνια, πριν οργανωθεί η UEFA. Όταν άρχισε η συνεργασία με τις εταιρίες στοιχημάτων σχετικά με τα πονταρίσματα, το φαινόμενο περιορίστηκε σημαντικά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, χάλασαν δουλειές την τελευταία στιγμή και πολλά λεφτά χάθηκαν. Έχοντας ενημερωθεί δηλαδή η UEFA για αφύσικα πονταρίσματα όβερ, έδινε εντολή στον παρατηρητή να κατέβει στα αποδυτήρια και να μιλήσει τόσο στους ποδοσφαιριστές, όσο και στους διαιτητές. "Ο Τζίρος στο όβερ είναι τεράστιος, εμείς δεν θεωρούμε ότι είστε συμμέτοχοι και θα το διαπιστώσουμε κατά την διάρκεια του ματς". Ο διαιτητής που πλέον φοβάται τις τιμωρίες και την διαγραφή, έπαιζε κανονικά ο παιχνίδι, τελείωνε στο άντερ και τα λεφτά που είχαν παιχτεί στο όβερ, χάνονταν.

Στην λίστα των ύποπτων παιχνιδιών περιλαμβάνεται και το Διαγόρας-Ατρόμητος 0-1 αυτής της σεζόν για το Κύπελλο Ελλάδας. Με τον Γ. Σπανό του Ατρομήτου, μόλις έγινε γνωστό, να φωνάζει και να σκίζει τα ρούχα του, ότι ο Ατρόμητος δεν έχει καμία σχέση. Και προφανώς έχει δίκιο. Ο Διαγόρας είναι έτσι και αλλιώς, μια ομάδα που εμπλέκεται σε πολλές περιπτώσεις ύποπτων παιχνιδών. Το συγκεκριμένο, ήταν η ρεβάνς του Κυπέλλου με το πρώτο ματς στο Περιστέρι να λήγει υπέρ του Ατρομήτου.

Αν κάποιος λοιπόν θέλει να χάσει για να το εκμεταλλευθεί στο στοίχημα, δεν έχει κανέναν λόγο να ενημερώσει τον αντίπαλο. Ανάλογη περίπτωση έχει υπάρξει και σε παιχνίδι του Champions League στην φάση των ομίλων. Γηπεδούχος η Άρσεναλ με αντίπαλη ομάδα από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Ο άσος μόλις στο 1.15. Το έκαναν λοιπόν όνβερ και μάλιστα στα 6 γκολ, που πλήρωνε καλύτερα. Η Άρσεναλ που έτσι και αλλιώς θα κέρδιζε λόγω δυναμικότητας, βρήκε τους ελεύθερους χώρους για να σκοράρει κατά βούληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ