Aν μείνει στην καλή εικόνα, χάθηκε...
Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την ανάγκη ο ΠΑΟΚ να μην αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό του από τον Άγιαξ με “κρίμα και άδικο” και να επιλέξει το σωστό πρίσμα αν θέλει να βαδίσει τον δρόμο που οδηγεί στην κορυφή.
Δεν έχουν καμία σχέση οι αποκλεισμοί του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ. Οι “ερυθρόλευκοι” ήταν τραγικοί κόντρα στην Χαποέλ Μπερ Σεβά, σε αντίθεση με τον Δικέφαλο που θα μπορούσε να είχε πάρει θριαμβευτική νίκη κόντρα στον Άγιαξ.
Αυτή και μόνο η σύγκριση δείχνει ότι δεν έχει λόγο να αισθάνεται ο οπαδός του ΠΑΟΚ αυτό που βιώνουν οι... άσπονδοι φίλοι του στον Πειραιά και εκφράζεται μέσα από το "γκρέμισμα και ξανά από την αρχή”.
Η ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς είχε πλάνο στο παιχνίδι της, πολύ καλό τρανζίσιον και εξαιρετικό τρόπο ανάπτυξης από τα άκρα ( θύμισε πολύ την εποχή Μπάγεβιτς ). Το πρώτο 35λεπτο θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ωςpromovideoγια να διαφημιστεί αυτόπου γίνεται φέτος το καλοκαίρι ( για την ακρίβεια άρχισε λίγο πριν τα περσινά πλέι οφ ).
Ο ΠΑΟΚ, όμως, δεν πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε και αυτό από μόνο του είναι λόγος έντονου προβληματισμού. Έντονου και γόνιμου παράλληλα, αρκεί ο ΠΑΟΚ να χρησιμοποιήσει το σωστό πρίσμα στην ανάλυση των συμπερασμάτων. Αν μείνει μόνο στην καλή μπάλα έχω την αίσθηση ότι το χθεσινό ματς με τον Άγιαξ θα χρησιμεύσει μόνο ως υλικό για τα αφιερώματα των εφημερίδων και των αθλητικών σάιτ του χρόνου το καλοκαίρι.
Ποια πρέπει να είναι η προσέγγιση κατά την ταπεινή μου άποψη; Να ψάξουν Μίχελ και Ίβιτς τι δεν είχε ο ΠΑΟΚ και παρά την καλύτερη εικόνα που έβγαλε έχασε ματς και πρόκριση.
Το βασικότερο συμπέρασμα όλων είναι ότι ο Δικέφαλος δεν είχε το γκολ. Είναι δυνατόν, όμως, ξαφνικά ο Κλάους να έγινε κακός σκόρερ και να χάνει τόσο απίστευτα τετ-α-τετ; Εκτιμώ πώς δεν χρειάζεται απάντηση σ' αυτό. Μιλούν από μόνες τους οι επιδόσεις του. Έχει σημειώσει συνολικά 102 γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, έχει φτάσει τα 18 τέρματα, όντας ο πρώτος σκόρερ στην ευρωπαϊκή ιστορία του συλλόγου. Πολύ σπάνια, όμως έχει πετύχει γκολ σε φάση σαν κι αυτή που έφυγε στο τετ-α-τετ στην πλάτη της άμυνας του Άγιαξ και πλάσαρε άστοχα. Ο Κλάους δεν είναι παίκτης που μας έχει συνηθίσει να κουβαλά τη μπάλα, κοινώς να εφορμά και να σκοράρει. Είναι παίκτης της μίας επαφής. Διαθέτει τρομερή ευστροφία και αίσθηση του χώρου και ξέρει να κινείται άψογα εντός περιοχής και να βγαίνει πρώτος στη μπάλα. Το γκολ που σημείωσε χθες είχε τέτοια στοιχεία.
Μένουμε στο συμπέρασμα που είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη από έναν φορ με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Κλάους που να κουμπώνει μαζί του και να καλύπτει τον ΠΑΟΚ σε κάθε είδους συνθήκες αγώνων.
Και η άμυνα πρέπει να σφίξει
Ένα άλλο πόρισμα από το χθεσινό ματς είναι τα γκολ του Άγιαξ είναι πολύ “φθηνά”. Και είναι “φθηνά” γιατί οι αντιδράσεις της άμυνας του ΠΑΟΚ ( και στις προκείμενες φάσεις, κυρίως του Λέοβατς ) δεν ταιριάζουν σε άμυνα που θέλει να λογίζεται επιπέδουChampions League.Εχει να κάνει με λάθος λόγω έλλειψης δουλειάς στα στημένα; Προσωπικά δεν το πιστεύω γιατί αυτό που καθόρισαν τις φάσεις είναι κυρίως η ατομική ποιότητα. Ο Άγιαξ σέντραρε αρκετά χθες. Προφανώς ο Μπος διέγνωσε αδυναμία στο ψηλό παιχνίδι, όπως και ανασφάλεια από πλευράς Γλύκου να βγει αρκετές φορές έξω από τη εστία του και να μαζέψει τη μπάλα. Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ συνολικά στην άμυνα και κυρίως από αέρος είχε φανεί από τα φιλικά. Και η λύση του συνδέεται καθαρά με την παρουσία του Βαρέλα και του Κάνιας. Όταν οι δυο τους θα είναι έτοιμοι και στην αεράμυνα θα δυναμώσει ο ΠΑΟΚ και στα ριμπάουντ που δεν μάζεψε χθες όταν ο Κλάασεν πήρε τη μπάλα και εκτέλεσε Γλύκο και ΠΑΟΚ.
Όλα αυτά τα σημειώνουμε γιατί είναι ξεκάθαρο πως αυτός ο ΠΑΟΚ δεν χτίζεται ούτε με πλάνο τριετίας έτσι γενικά και αόριστα, όπως γινόταν επί Άρνεσεν-Τούντορ. Υπάρχουν στόχοι και είναι πολύ συγκεκριμένοι. Η ομάδα να παίξει σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, να κάνει Πρωταθλητισμό και να χτυπήσει το Κύπελλο. Και αυτή είναι η βάση για να της κάνει κάποιος γόνιμη κριτική.
Δεν χρειάζεται “προστασία” ο Κλάους
Μιλώντας για κριτική, θέλω να προσθέσω και μερικές ακόμη σκέψεις για τον Αθανασιάδη. Ήταν προφανές ότι με την εξέλιξη του ματς χθες, αυτός θα ήταν το κεντρικό πρόσωπο. Είτε θα αποθεωνόταν αν ο ΠΑΟΚ κρατούσε το 1-0 που θα είχε διαμορφωθεί με δικό του γκολ, είτε θα τα άκουγε από ορισμένους, όπως συμβαίνει τώρα. Είναι η μοίρα του επιθετικού αυτή και ο Κλαους το ξέρει. Και μέχρι ενός σημείου, όταν υπάρχει σεβασμός στο πρόσωπό του και η κριτική γίνεται καλοπροαίρετα, δέχεται και ο ίδιος τις παρατηρήσεις για τα λάθη του.
Υπάρχουν και ορισμένοι που ψάχνουν ευκαιρία να τον στήσουν στον τοίχο. Σ' αυτούς δεν χρειάζεται να “απαντά” κανείς απ' όσους αισθάνονται ότι απλώνουν ασπίδα προστασίας στον Κλάους. Αυτό εκλαμβάνεται ως χάιδεμα στον παίκτη και φέρνει και πιο έντονες αντιδράσεις δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Ένα φορ της εμπειρίας και της προσωπικότητας του Κλάους δεν χρειάζεται κανενός είδους “προστασία”. Μετά από τέτοια παιχνίδια χρειάζεται αυτοκριτική για να γίνεται καλύτερος.
Το... κοουτσάρισμα του Ίβιτς
Στο κείμενο της κριτικής της ατομικής απόδοσης παικτών-Ίβιτς σημείωσα ότι το κοουτσάρισμα του δεν ήταν καλό σε αντίθεση με το στήσιμο της ομάδας. Πέρα από το χρόνο αντικατάστασης του Ροντρίγκες (εκτιμώ ότι θα μπορούσε να παίξει λίγο παραπάνω και ο Μυστακίδης θα μπορούσε να είχε αντικαταστήσει αυτός τον Σάχοφ, νωρίτερα βέβαια), το κομμάτι του κοουτσαρίσματος πάει κυρίως στο ποιους παίκτες επέλεξε να πάρει μαζί του και ποιους να αφήσει εκτός αποστολής ο Σέρβος τεχνικός. Εκ των υστέρων, βέβαια και οφείλω να το υπογραμμίσω αυτό, αποδείχθηκε πως ο Μπίσεσβαρ δεν ήταν έτοιμος να έχει αυτός τον ρόλο του επιτελικού στον πάγκο και ο όχι ο Πέλκας που έβγαλε όλη την προετοιμασία και είναι πολύ πιο έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης. Ίσως και ο Περέιρα να είχε θέση στον πάγκο, αν και με τον Αργεντινό υπάρχει ένα γενικότερο θέμα για τον ρόλο του στην ομάδα. Όπως επίσης έμοιαζε λίγο ρισκαδόρικη επιλογή του Σέρβου τεχνικού να έχει δύο μέσους στον πάγκο, Τζιόλη και Κάνιας, και να μην υπάρχει ένας παίκτης για τα άκρα όπως ο Κίτσιου.
Πάντως, η συνολική δουλειά του 39χρονου τεχνικού πάει πολύ καλά και φάνηκε και χθες μέχρι το γκολ της ισοφάρισης του Αγιαξ.
Αυτή είναι Τούμπα
Για το κλείσιμο, κράτησα τη συμπεριφορά του κόσμου του ΠΑΟΚ στις κερκίδες. Ήταν απλά μία λέξη υποδειγματική. Και φωνή και στήριξη και από την άλλη καμία παρεκτροπή, καθόλου γκρίνια. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ μοιάζει έτοιμος για το βήμα παραπάνω και περιμένει την ομάδα του να ανταποκριθεί. Πρέπει όμως να έχει ανάλογη συνέχεια και εντός των συνόρων.