Ας γίνουμε, λοιπόν, ρεαλιστές
Γιατί ο ΠΑΟΚ εμφανίζεται μπερδεμένος εντός (ομάδα), εκτός (διοίκηση), αλλά και γύρω (κόσμος) από τον αγωνιστικό χώρο, όπως έδειξε και στο Περιστέρι; Ο Κώστας Πετρωτός δίνει τη δική του εξήγηση...
"Ας γίνουμε ρεαλιστές και ας δούμε την κατάσταση ως έχει" δήλωσε ο Γιώργος Δώνης μετά την ήττα του ΠΑΟΚ από τον Ατρόμητο και δεν έχει άδικο. Η αλήθεια είναι πώς μέχρι και πριν πέντε μέρες στον ΠΑΟΚ οι περισσότεροι... ονειροβατούσαν.
Θεωρούσαν σίγουρη την πρόκριση της ομάδας στους ομίλους του Europa League και με δεδομένα τα προβλήματα άλλων μεγάλων ελληνικών ομάδων (κυρίως της ΑΕΚ, αλλά και του Παναθηναϊκού), πολύ εφικτή την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα. Δύο αποτελέσματα ήταν αρκετά για να προσγειωθούν απότομα στη δύσκολη πραγματικότητα.
Πάνε σχεδόν δύο μήνες που, από τούτη τη στήλη στο Sport24.gr, είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο "Ο ΠΑΟΚ κι ο Δώνης θέλουν το πλάνο τους". Σε ένα σημείο της τοποθέτησής μου σημείωνα το εξής: "Όλα αυτά καλά, αλλά κάτι λείπει για να μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος για την πρόκληση της εποχής Δώνη. Τι είναι αυτό; Το δημόσιο ξεκαθάρισμα των στόχων. Το να μάθει, δηλαδή, ο κόσμος του ΠΑΟΚ ποια είναι τα κριτήρια που βάζει η ΠΑΕ για να θεωρηθεί πετυχημένη ή αποτυχημένη η σεζόν που, επίσημα, αρχίζει στις 2 Αυγούστου για τον "Δικέφαλο".
Λίγο πιο κάτω πρόσθετα το εξής: "Πώς, λοιπόν, θα κριθεί ο Γιώργος Δώνης; Με βάση όσα θα έχει πετύχει στο τέλος της διετούς συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ; Με πρώτο κριτήριο το τι θα έχει πετύχει ο "Δικέφαλος" σε επίπεδο στόχων, με το αν η ομάδα παραμείνει στα επίπεδα των τελευταίων χρόνων με το μισό μπάτζετ ή από το αν θα έχει καταφέρει να προωθήσει στην ενδεκάδα ένα, δύο ή και περισσότερους πιτσιρικάδες ακόμη; Όλα αυτά δεν μπορούν να αποτελούν ερωτήματα στον αέρα. Χρειάζεται να αναλυθούν από την διοίκηση προκειμένου και ο κόσμος να γνωρίζει πώς ακριβώς οριοθετεί τη συνεργασία της με τον Έλληνα τεχνικό και με ποιο τρόπο θα κρίνει το έργο του".
Τίποτα από αυτά δεν έγινε με αποτέλεσμα, ο κάθε οπαδός του ΠΑΟΚ να φαντάζεται στο μυαλό του διάφορα, και όταν ήρθε το χαστούκι από τη Ραπίντ και η εύκολη ήττα από τον Ατρόμητο, να έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα.
Το "ας γίνουμε ρεαλιστές" του Δώνη, το εκστόμισε εμμέσως πλην σαφώς και η ίδια η διοίκηση για πρώτη φορά μετά τη ρεβάνς με τη Ραπίντ, αφού παραδέχεται πλέον πώς η φετινή ομάδα υστερεί σε ποιότητα σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων χρόνων. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν φρόντισε να το επικοινωνήσει από νωρίς στον κόσμο για να μην ονειρεύεται μεγαλεία.
Ας γίνουμε ρεαλιστές, λοιπόν, κι ας πούμε πώς ο Βρύζας και οι συνεργάτες του έχουν ακόμη το χρόνο να διορθώσουν την κατάσταση. Να γίνουν πιο κατανοητοί για το ακριβώς περιμένουν από τον νέο ΠΑΟΚ του Γιώργο Δώνη και μέχρι που φθάνει, τουλάχιστον για φέτος, ο πήχης.
Αν ο στόχος είναι να χτιστεί μία νέα ομάδα και δεν μπαίνει καν στη συζήτηση αν θα βγει ή όχι ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν, τότε το αποτέλεσμα στο Περιστέρι δεν πρέπει να ενοχλεί και πολύ και κακώς υπήρχαν παίκτες που αισθάνθηκαν την πίεση πάνω από το κεφάλι τους. Αν, όμως, η εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου για τη νέα σεζόν αποτελεί ένα μίνιμουμ αγωνιστικό στόχο, τότε όλοι πρέπει να αισθάνονται προβληματισμένοι από την εμφάνιση της ομάδας.
Πρώτος και καλύτερος ο Γιώργος Δώνης που οφείλει να γίνει πιο ευέλικτος στη διαχείριση της ομάδας. Σαφώς και φανερώνει προπονητική αξία το να επιχειρεί να περνά τη δική του φιλοσοφία στο παιχνίδι, όμως για να αντιμετωπίσει όλες τις κακοτοπιές πρέπει να προσαρμόζεται στις συνθήκες. Κι αυτές είναι πολύ δύσκολες τη δεδομένη περίοδο, στη διάρκεια της οποίας απουσιάζουν από τα βαριά χαρτιά της ομάδας. Με απλά λόγια ο προπονητής του ΠΑΟΚ πρέπει να γίνει πιο ευέλικτος στις κινήσεις του σε τακτικές και πρόσωπα για να μη χάνει η ομάδα την αποτελεσματικότητά της.
Παράλληλα, ο 43χρονος τεχνικός πρέπει να ρίξει πολύ μεγάλο βάρος στο πώς εκμεταλλεύεται τις υποδομές και τους παίκτες που βγαίνουν από τα φυτώρια της ομάδας γιατί είναι τα μελλοντικά αστέρια του ΠΑΟΚ.
Η διαχείριση είναι το άλφα και το ωμέγα σ' αυτή τη διαδικασία και δεν είναι δυνατό με τέσσερα-πέντε επίσημα ματς κάποιος νεαρός να θεωρεί ότι έχει πάρει θέση βασικού ρεζερβέ σπίτι του. Είναι ανεπίτρεπτο, παίκτης όπως ο Κάτσε που τώρα πλάθεται, να τραβά με τόση μεγάλη ευκολία τη φανέλα αντιπάλου και να υποπίπτει (ευτυχώς δεν σφυρίχτηκε) σε πέναλτι που θα μπορούσε να είναι το τελειωτικό χτύπημα για τον ΠΑΟΚ.
Συμπερασματικά, διοίκηση και τεχνική ηγεσία πρέπει να πορευτούν μαζί, έτσι ώστε να κάνουν πολύ καθαρό το μήνυμα προς τον κόσμο για το τι ακριβώς ψάχνει ο φετινός ΠΑΟΚ.