Δεν θέλει ψυχολόγο, απλά μέτρο
Ο εκνευρισμός δεν λέει να φύγει από τα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ, παρά τα πρόστιμα και οδηγεί σε αδικαιολόγητες αποβολές όπως του Λάζαρ. Ο Κώστας Πετρωτός δίνει τη δική του εξήγηση
Πάει να γίνει συνήθεια τελικά. Χάνει-κερδίζει ο ΠΑΟΚ, σχεδόν σε κάθε ματς υπάρχει ένας τουλάχιστον παίκτης του, που παίρνει αδικαιολόγητες κάρτες. Ούτε η δημόσια αυστηρή κριτική του Ιβάν Σαββίδη, ούτε τα πρόστιμα που ανακοινώθηκαν μετά τον αγώνα με τον Άρη (5.000 ευρώ για κάθε παίκτη που αποβάλλεται και 10.000 για τον προπονητή) μπόρεσαν να βάλουν φρένο στο φαινόμενο που τορπιλίζει την προσπάθεια που κάνει ο "Δικέφαλος" να αναρριχηθεί στην κορυφή.
Διαβάστε ακόμη όλα όσα συνέβησαν το απόγευμα της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη με το σπουδαίο "διπλό" του ΠΑΟΚ (2-1), την νέα αποβολή και δείτε τα γκολ και τις καλύτερες φάσεις.
Οι παίκτες μοιάζουν να βρίσκονται μονίμως στην... πρίζα, έτοιμοι να εκραγούν κάθε φορά που δίνεται η αφορμή. Όπως ακριβώς έγινε με το Λάζαρ στον αγώνα με τον Πανιώνιο. Γιατί, όμως, ειδικά, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ είναι τόσο νευρικοί, όταν έχουν λύσει το βασικότερο πρόβλημα στο χώρο του ποδοσφαίρου και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, το οικονομικό.
Την ώρα που άλλοι συνάδελφοί τους ζητούν να μην πάνε σε ξενοδοχείο για να εξοικονομηθούν 400 ευρώ για να μοιραστούν σε νεαρούς συμπαίκτες τους (περίπτωση ΑΕΚ), στον ΠΑΟΚ πληρώνονται κάθε πρώτη του μηνός ό,τι ακριβώς προβλέπει το συμβόλαιό τους και τους διακανονισμοούς που έχουν κάνει για χρήματα προηγούμενων περιόδων.
Αλλού είναι η αιτία, σύμφωνα με την ταπεινή άποψή μου. Αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί-παραδεχόμενος πώς και εγώ προσωπικά έχω μπει στο... τρυπάκι να δίνω μεγάλη έκταση στον τομέα διαιτησία-θεωρώ πώς όλη αυτή η κουβέντα που έχει αναπτυχθεί από την αρχή της περιόδου δεν ήταν δυνατό να μην δημιουργήσει και ένα ανάλογο κλίμα στα αποδυτήρια της ομάδας. Αρκετοί ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έχουν στο μυαλό τους ότι το πιθανότερο σε κάθε ματς είναι να αδικηθούν κι αυτό τους φέρνει εκνευρισμό και κατ' επέκταση αποβολές και αδικαιολόγητες κάρτες.
Θα αναρωτηθεί κανείς: "Δεν πιστεύεις, δηλαδή, ότι ο ΠΑΟΚ βιώνει αδικίες στο πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια;". Ξεκαθαρίζοντας πώς ούτε η φάση με τον Κάτσε στην Ξάνθη, ούτε η χθεσινό του Κλάους με τον Πανιώνιο ήταν πέναλτι, θα απαντήσω καταφατικά.
Αλλά, τι σημασία έχει αυτό; Θα πρέπει να βγάλει τους παίκτες του ΠΑΟΚ από την συγκέντρωσή τους στη διάρκεια των αγώνων; Μήπως αν διαμαρτυρηθούν έντονα, σπρώξουν αντίπαλο ή επιστρέψουν αντικείμενο στην κερκίδα, θα βρουν το δίκιο τους; Μάλλον όχι.
Άλλωστε η ιστορία, πρόσφατη και παλαιότερη, μας έχει δείξει ότι ομάδες που ασχολήθηκαν υπερβολικά με το να κάνουν παράπονα για τη διαιτησία το "πλήρωσαν" ακριβά και το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο Παναθηναϊκός. Για να μιλήσουμε ρεαλιστικά, το αν μία ομάδα θέλει να έχει φωνή στα κέντρα αποφάσεων και να απαιτεί σεβασμό απ' όλους (και φυσικά από τους διαιτητές) είναι μία άλλη διαδικασία που αφορά στους παράγοντες και κινήσεις που πρέπει να κάνουν με το τέλος κάθε σεζόν για να είναι έτοιμοι για την επόμενη και όχι στους ποδοσφαιριστές ή τον προπονητή που έχει κι αυτός το δικό του ρόλο στο όλο ζήτημα.
Ο Δώνης είναι προφανές ότι προσπαθεί να βγάλει πλέον τους παίκτες τους από αυτό τον τρόπο σκέψης που δεν οδηγεί πουθενά, όμως, η αλήθεια είναι, ότι στο ξεκίνημα της παρουσίας του έπεσε κι αυτός στην... παγίδα.
Συνοψίζοντας, παίκτες και προπονητής οφείλουν να ρίξουν όλο το βάρος στη δική τους συμπεριφορά, ανεξάρτητα με το ποια είναι η στάση της διαιτησίας απέναντί τους. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο και πιθανόν υπερβολικό, αλλά η καλύτερη αντιμετώπιση όταν μία ομάδα αισθάνεται αδικημένη είναι να λέει "θα κάνουμε σύνολο που να κερδίζει και τους διαιτητές".
Δίνει και ο Χακόμπο βαθμούς
Το θέμα με τις αδικαιολόγητες κάρτες έφερε σε δεύτερη μοίρα τα, συνεχιζόμενα όσο και αναμενόμενα πλέον, επιτεύγματα του Αθανασιάδη που έχει βάλει τα μισά γκολ του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, καθώς και την παρουσία του Σανθ Χακόμπο που δημιουργεί την ελπίδα πώς ο ΠΑΟΚ πλέον διαθέτει ένα τερματοφύλακα που μπορεί να του χαρίζει βαθμούς.
Ειδικά στη Νέα Σμύρνη αυτά που έκανε ήταν πάρα πολλά και καθοριστικά για να φύγει με το τρίποντο ο "Δικέφαλος". Κοινό σημείο και των δύο παικτών είναι ότι η διοίκηση θα πρέπει ήδη να επεξεργάζεται τα νέα συμβόλαια που θα τους προτείνει.