Eυτυχώς που το σκορ δεν ξέφυγε
Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί γιατί το 3-1 στο ντέρμπι με τον Άρη και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκε, ήταν το καλύτερο που μπορούσε να συμβεί στον ΠΑΟΚ αυτή την περίοδο.
Προφανώς στεναχωρώ αρκετούς φίλους του ΠΑΟΚ με τον τίτλο του άρθρου. Γνωρίζω πώς περίμεναν σκορ “από τέσσερα και πάνω” κόντρα στον Άρη για να κάνουν καζούρα στους συμπολίτες και να δείξουν ότι ο “Δικέφαλος” είναι το απόλυτο αφεντικό της Θεσσαλονίκης.
Συγχωρέστε με, αλλά νιώθω ότι κάτι τέτοιο αδικεί τον ίδιο τον ΠΑΟΚ με τις υψηλές προοπτικές που δημιουργεί η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη και αν τελικά συνέβαινε, μάλλον θα αποπροσανατόλιζε, παρά θα οδηγούσε στη γόνιμη κριτική που έχει ανάγκη αυτή την περίοδο ο “Δικέφαλος”.
Ένα 4-0 ή 5-0 (κόντρα στην πιο αδύναμη ομάδα που πέρασε από την Τούμπα και με παίκτες όπως ο Έλσνερ που άλλα χρόνια δεν θα περνούσαν ούτε έξω απ[ό το "Κλ. Βικελίδης) θα οδηγούσε πιθανότατα στο να μπουν κάτω από το χαλάκι οι προβληματισμοί που έχουν ο κόσμος, ο Στέφενς και ο μεγαλομέτοχος για το φετινό ΠΑΟΚ..
Ειδικότερα:
-Δεν θα διαπίστωνε κανείς τόσο καθαρά ότι υπάρχει μεγάλη ποιοτική διαφορά παικτών όπως ο Στοχ και ο Λούκας και ο Βούκιτς, με άλλους όπως ο Λόρενς και ο Ολίσε που αγωνίστηκαν βασικοί. Ακόμη, ότι ο ΠΑΟΚ δεν διαθέτει ένα γρήγορο κεντρικό αμυντικό, καλό με τη μπάλα στα πόδι για να κάνει παιχνίδι από πίσω και ο προπονητής του προτιμά να πειραματιστεί με το Τζαβέλλα δίπλα στον Κατσουράνη.
-Θα περνούσε απαρατήρητο το γεγονός πώς μερίδα του κόσμου έχει παράπονα από την απόδοση των διεθνών παικτών του ΠΑΟΚ σε σημείο που από τη “Θύρα-4” ακούστηκε το πολύ βαρύ και σε πρώτη ανάγνωση (γιατί με τη δεύτερη καταλαβαίνει κανείς ότι αφορά στους παίκτες και όχι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα) προσβλητικό σύνθημα “ΠΑΟΚ εσύ, εσύ, γ... την Εθνική”.
-Δεν θα τονιζόταν τόσο έντονα το “ξύπνημα” του Στοχ που απέδειξε ότι η κριτική, ακόμη κι αν γίνεται χοντροκομμένα (όπως το κάνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όταν αναφέρονται στην εξωγηπεδική ζωή του Σλοβάκου), πάντα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για εκείνους που διαθέτουν τον εγωισμό του παίκτη που κάνει τη διαφορά.
Ο Σαββίδης μπήκε στην καρδιά του προβλήματος
Κυρίως, όμως, ένας ενδεχόμενος θρίαμβος των γηπεδούχων, ίσως να μην οδηγούσε τον Ιβάν Σαββίδη να μπει στη διαδικασία να κάνει δημόσια την ανάλυση του μεγαλύτερου προβλήματος στο αγωνιστικό τμήμα του ΠΑΟΚ τη φετινή περίοδο. “Ο Στέφενς παίρνει σκληρά μέτρα και φοβάμαι ότι ίσως οι παίκτες μας δεν μπορούν να αντέξουν ένα τέτοιο προπονητή. Χρειάζεται, πάντως, μία περίοδος προσαρμογής”είπε και πραγματικά... βρήκε φλέβα.
Και δια στόματος Σαββίδη, λοιπόν, υπάρχει θέμα με τις σχέσεις παικτών-προπονητή. Ο αυστηρός και, ενίοτε, αυταρχικός, Χουμπ Στέφενς απέναντι σε παίκτες που κινούνται μέσα σε ένα περιβάλλον που λειτουργεί με το “οι παίκτες πάνω απ' όλα” από το καλοκαίρι του 2008, όταν ο Ζαγοράκης άρχισε να φέρνει στην Τούμπα τα μεγάλα ονόματα εκείνης της περιόδου (Γκαρσία, Κοντρέρας, Μουσλίμοβιτς κ.α.).
Ορθά ο Σαββίδης μίλησε για την αναγκαία περίοδο προσαρμογής. Δεν εξήγησε, όμως, ποιος πρέπει να προσαρμοστεί, που. Οι παίκτες στην αυστηρή πειθαρχία του Στέφενς ή ο Ολλανδός στις ιδιοτροπίες των πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών;
Το μοντέλο, που προφανώς θέλει και ο Σαββίδης, είναι κάπου στο ενδιάμεσο. Όμως, για να φτάσει εκεί ο “Δικέφαλος”, οφείλει να ξεκαθαρίσει ο 55χρονος επιχειρηματίες ρόλους και κανόνες. Όπως, για παράδειγμα, έκανε χθες για τα μεταγραφικά. “Όλες οι κινήσεις φέρουν την έγκριση του προπονητή”σημείωσε και πλέον γνωρίζουμε όλοι σε ποιον να γκρινιάξουμε αν έρθει ένας νέος Λόπεθ ή να πούμε μπράβο αν αποκτηθεί ένας νέος Βίτορ.
Η αλήθεια τουskypeκαι των τετ-α-τετ
Το σίγουρο είναι πώς ο Ιβάν ψάχνεται. Και κριτικάρει τόσο την απόδοση των παικτών, όσο και του προπονητή. Όταν λέει πώς “μέχρι το 70΄ δεν ήμασταν καθόλου παραγωγικοί (σ.σ. κόντρα στην άποψή του προπονητή που λέει πώς ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλός και έλειπε μόνο το γκολ)”και σε άλλες δηλώσεις του, πλην τηςSUPER BALL, θέτει θέμα αξιοποίησης του υλικού “έχω την εντύπωση πώς δεν αξιολογούμε σωστά τις δυνάμεις μας”τότε αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί παρά μόνο ως κριτική στο Στέφενς.
Προφανώς γι΄ αυτό κάνει συνεχείς συζητήσεις με παίκτες μέσωskype καιέχει τετ-α-τετ με τον Στέφενς. Ψάχνει να βρει λύση στο ζήτημα των σχέσεων μέσα στα αποδυτήρια και να αποκαταστήσει τις γέφυρες ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ παικτών και τεχνικής ηγεσίας.
Το ότι προσπαθεί να βάλει σε μία ιεράρχηση τους ρόλους, τοποθετώντας στην κορυφή το Στέφενς, είναι μία καλή αρχή.
Υ.Γ. Για την υπόθεση της δικαίωσης του Δώνη και τα παράπονα που έκανε ο Σαββίδης για την ΕΠΟ που είναι πάνω από νόμους, δεν θέλω να σημειώσω κάτι ιδιαίτερο πέρα από το ότι, έμοιαζαν με λόγια θυμού του μεγαλομετόχου, που σίγουρα, όταν ηρεμήσει, θα αντιληφθεί (αν δεν το έχει κάνει ήδη και απλά δεν θέλει το πει δημόσια) πώς έγιναν αρκετά λάθη και από τον ίδιο και συνεργάτες του, όπως ο Τσιστιακόφ, που είχε την ιδέα να δώσει στον Έλληνα προπονητή το καλύτερο δικαστικό "όπλο" του, στέλνοντάς του απειλητικό μήνυμα.