X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Η αποχή και το νέο πλάνο πρωταθλητισμού

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΟΚ MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την μονοήμερη αποχή των παικτών του ΠΑΟΚ από τις προπονήσεις, για το πρόβλημα ρευστότητας στον Δικέφαλο και το... μικρόβιο του πρωταθλητισμού

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς ξαφνιάστηκαν από την μονοήμερη αποχή των παικτών του ΠΑΟΚ από τις προπονήσεις, λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους από την ΠΑΕ.

Προφανώς όσοι φροντίζουν να ενημερώνονται ενδελεχώς για το ρεπορτάζ της ομάδας, γνωρίζουν εδώ και καιρό το πρόβλημα ρευστότητας του "Δικεφάλου". Πρόβλημα το οποίο ξεκινάει από τότε που στην "ασπρόμαυρη" οικογένεια μπήκε για τα καλά το... μικρόβιο του πρωταθλητισμού.

Θυμάμαι σαν τώρα μία δήλωση του Θόδωρου Ζαγοράκη σε μία από τις απολογιστικές συνεντεύξεις Τύπου της διοίκησης το Σεπτέμβριο του 2009. "Κάναμε μία μικρή υπέρβαση για το καλό της ομάδας" είχε παραδεχτεί τότε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, η αλήθεια, όμως, είναι ότι από εκείνο το χρονικό σημείο μέχρι και σήμερα στην ΠΑΕ παρατηρείται συχνά πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα οι παίκτες να έχουν και στο παρελθόν εκφράσει τάσεις αποχής (χωρίς όμως να γίνονται πράξη) από τις προπονήσεις. Η πρώτη ήταν πριν το περιβόητο ματς Κυπέλλου με τα Γιάννινα, όταν ο "Δικέφαλος" συνετρίβη με 4-0 στους "Ζωσιμάδες".

Τότε η βαριά ήττα είχε σαν αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του "Δικεφάλου" να κατηγορήσει τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι φρόντισαν η επόμενη σοβαρή (γιατί κουβέντες με τον τεχνικό διευθυντή γίνονται συχνά-πυκνά) αντίδρασή τους να έρθει μετά από μία επιτυχία. Συγκεκριμένα, μετά την πρόκριση επί της Φενέρ στην Πόλη.

Τότε είχαν ζητήσει διευκρινίσεις που οδήγησαν στην εκπόνηση ενός χρονοδιαγράμματος πληρωμών που σταδιακά θα εξάλειφαν το πρόβλημα ρευστότητας. Αυτό το χρονοδιάγραμμα, όμως ευθύς εξαρχής είχε μειωμένες πιθανότητες επιτυχίας κι αυτό γιατί η ΠΑΕ δεν μπορούσε να εγγυηθεί με ακρίβεια πότε θα μπαίνουν έσοδα στα ταμεία της ομάδας (εξαρτώνται από το πότε πληρώνουν οι διάφορες εταιρίες με τις οποίες συνδιαλλάσσεται η ΠΑΕ), ενώ παράλληλα δεν υπάρχει και κάποιος παράγοντας που να μπορεί να την διευκολύνει οικονομικά.

Μέσα σ' όλα ήρθε και η δύσκολη οικονομική συγκυρία να επηρεάσει τα έσοδα από τα εισιτήρια. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να διατήρησε σχεδόν τον ίδιο αριθμό διαρκείας με πέρυσι (19.200), όμως, τα ακριβά εισιτήρια έχουν μειωθεί κατά πολύ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έφυγαν από τις θύρες των επισήμων για να πάνε σε πιο "λαϊκά" σημεία του γηπέδου. Από την άλλη, όμως, το μπάτζετ της ομάδας αντί να μειωθεί αυξήθηκε. Κάπως έτσι φθάσαμε στην... στάση εργασίας της Παρασκευής, μέσα από την οποία αναδείχθηκε και η αδυναμία της ΠΑΕ να κάνει τους παίκτες κοινωνούς όλων των παραπάνω ιδιαιτεροτήτων που πειρέγραψα.

Είναι προφανές, μέσα και από τη δήλωση του Θόδωρου Ζαγοράκη, ότι αυτό θα επιδιώξει με μεγαλύτερη επιτυχία τώρα και ότι μέσω τέτοιου είδους συνεννοήσεων θα κυλήσει η χρονιά.

Πρέπει να πάψει να κυνηγά την ουρά του

Το βασικό ζητούμενο, όμως, τι γίνεται από το καλοκαίρι και μετά, αφού είναι προφανές ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με υπερβάσεις στο μπάτζετ, που αδικούν την συνολική προσπάθεια που κάνει η διοίκηση Ζαγοράκη. Σαφώς και ο πρωταθλητισμός θα εξακολουθήσει να είναι ο βασικός στόχοσς του ΠΑΟΚ. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού είναι κομμάτι του DNA της ομάδας.

Μπορεί, όμως, να διαφοροποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα κυνηγήσει ο ΠΑΟΚ το μεγάλο πόθο του. Δίπλα στους παικταράδες Βιεϊρίνια, Γκαρσία, Κοντρέρας, Σαλπιγγίδη και αξιόλογες μονάδες όπως ο Ίβιτς και ο Τσιρίλο που οφείλει να έχει μία ομάδα επιπέδου ΠΑΟΚ, είναι αναγκαίο να αγωνίζονται ο Αθανασιάδης, ο Σακελλαρίου, ο Τσουκαλάς, νεαροί βγαλμένοι από τα σπλάχνα της ομάδας ή με μεταγραφή από μικρότερους συλλόγους, που θα εξελιχθούν μέσα από τον ΠΑΟΚ. Για τον ΠΑΟΚ είναι πολυτέλεια να κάθονται στον πάγκο ο Φιλομένο των 400.000 ευρώ, ο Σαβίνι των 350.000, για να αναφέρω δύο παραδείγματα ενδεικτικά. Έτσι, και το μπάτζετ θα πέσει και ο ΠΑΟΚ δεν θα χάσει σε ποιότητα. Ίσα-ίσα που θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να βρει και νέα "λαυράκια" τύπου Βιεϊρίνια.

Οι νέες πηγές εσόδων

Από κει και πέρα, για να δημιουργηθούν νέα κεφάλαια για την ανάπτυξη της ομάδας, όπως είναι δομημένος ο σύλλογος, οι πωλήσεις παικτών μοιάζουν αναγκαίο κακό. Το θέμα είναι ο ΠΑΟΚ να συνηθίσει να πουλάει (όπως έκανε με Χριστοδουλόπουλο, Μελίσση, Φερνάντεζ) και όχι να ξεπουλάει (όπως είχε συμβεί μερικές φορές στο παρελθόν). Φυσικά, αν δεν θέλει να εξαρτάται μόνο από τις πωλήσεις, ας κινητοποιηθούν όλοι οι παράγοντες του συλλόγου και όχι μόνο της ΠΑΕ για να ξεκινήσει-επιτέλους-η διαδικασία για το νέο γήπεδο.

Κοντολογίς, η αποχή των παικτών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως καταστροφή (και δεν είναι από τη στιγμή που οι ίδιοι κάνουν λόγο για ένδειξη διαμαρτυρίας και από σήμερα επιστρέφουν στις προπονήσεις συνειδητοποιημένοι για τις ευθύνες που έχουν προκειμένου η ομάδα να προχωρήσει σε πρωτάθλημα και κύπελλο), αλλά ως μία αφορμή για να σχεδιαστεί εκ νέου ένα νέο πλάνο εξέλιξης του "Δικεφάλου" που ήδη έχει προχωρήσει πολύ τα 3,5 τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ