Ιβάν με εμπειρία πέντε ετών
Όλοι έχουν εστιάσει στην Έστερσουντ και την υποχρέωση του ΠΑΟΚ να περάσει στους ομίλους του Europa League, όμως ο Κώστας Πετρωτός δεν προσπερνά τα λεγόμενα του Ιβάν Σαββίδη στους παίκτες του Δικεφάλου, γιατί κρύβουν μεγάλες αλήθειες για την εξέλιξη του τρόπου διοικείν του ομογενή επιχειρηματία.
Αν και υπάρχουν πολλές δράσεις του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ που πλέον είναι αναμενόμενες, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η χθεσινή μάζωξη και η ομιλία του προς τους παίκτες στο γήπεδο της Τούμπας, ξάφνιασε. Δεν προαναγγέλθηκε και δεν προβλέφθηκε σε κανένα ρεπορτάζ, δεν υπήρχε καν ένδειξη ότι ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ θα προχωρούσε σε μία τέτοια ενέργεια.
Ίσως να περίμεναν κάποιοι ότι θα μοίραζε συγχαρητήρια στα αποδυτήρια, θα ζητούσε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να βρεθεί η ομάδα του στους ομίλους του Europa League, αλλά ως εκεί. Όχι ότι δεν το έκανε κι αυτό, αλλά υπάρχουν τρία σημεία της ομιλίας του προς την ομάδα που πιστοποιούν ότι ο Ιβάν Σαββίδης, έχοντας πλέον πενταετή εμπειρία στο κουμάντο του ΠΑΟΚ, εξελίσσεται και στον τρόπο που διοικεί.
Για να γίνουμε πιο σαφείς: Ήταν η πρώτη φορά, τόσο έντονα, που ο Σαββίδης επέλεξε να δράσει προληπτικά. Να θέσει ξεκάθαρους στόχους και κανόνες στη σχέση της ΠΑΕ με τους παίκτες πριν συμβεί οτιδήποτε, πριν υπάρξει κάποιο περιστατικό που να απαιτεί πυροσβεστική δράση. Και υπάρχουν τρία συγκεκριμένα σημεία που οδηγούν στο πιο πάνω συμπέρασμα.
Ας τα αναλύσουμε:
-Ο 58χρονος επιχειρηματίας ζήτησε απο τους παίκτες να προσέξουν τη συμπεριφορά τους, όχι μόνο εντός γηπέδων αλλά και έξω από αυτά. "Είμαι εδώ για να ζω τις ζωές σας και όλοι μαζί να ζούμε για τον ΠΑΟΚ" τους είπε, θέλοντας να δείξει ότι παρακολουθεί πώς ακριβώς κινούνται ως δημόσια πρόσωπα. Από την άλλη, όμως, σημείωσε "Όσο και αν μας πολεμούν, εγώ είμαι εδώ για εσάς". Με απλά λόγια "θα στηρίζω την προσπάθειά σας στο γήπεδο (σ.σ. δεν είναι λίγες οι φορές που οι παίκτες του ΠΑΟΚ είχαν εκφράσει παράπονα ότι δεν αντιμετωπίζονται όπως οι ομόλογοί τους του Ολυμπιακού από τους διαιτητές), αλλά δεν θα ανεχτώ ενέργειες που εκθέτουν τον σύλλογο (σ.σ. άστοχες αναρτήσεις στα social media, κρούσματα κακής εξωγηπεδικής ζωής κ.ο.κ.). Καθαρές εξηγήσεις για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις.
-Έβαλε τον προπονητή σε πρώτο ρόλο μέσα στα αποδυτήρια (σ.σ. κάτι που προφανώς είναι “προίκα” από την εποχή Ίβιτς, ο οποίος είχε καταφέρει να εδραιώσει τα “θέλω” του εντός ποδοσφαιρικού τμήματος), ζητώντας από όλους να είναι γύρω από τον προπονητή. Σαφής διάθεση από μέρους του να στηρίξει τον Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς που έχει ήδη δεχθεί έντονη κριτική και το ξέρει πολύκαλά και ο μεγαλομέτοχος της ομάδας. Είναι στο χέρι του 43χρονου προπονητή του ΠΑΟΚ να εκμεταλλευτεί την ασπίδα που απλώνει γύρω του ο Σαββίδης και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών. Και αυτό συνιστά το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο.
-Ιεράρχηση στόχων για πρώτη φορά τόσο καθαρά. Αν υπήρχε κάτι που μέχρι τώρα χαρακτήριζε τον Ιβάν Σαββιδη ήταν η μαξιμαλιστική διάθεσή του. Ζητούσε νίκη σε κάθε ματς, απέφευγε να ιεραρχήσει τους στόχους, ήθελε το μέγιστο σε όλες τις διοργανώσεις. Μόνο που ο ΠΑΟΚ δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Φέτος, όμως, ο ίδιος έβαλε από την αρχή τη σειρά προτίμησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Δικέφαλος θα αδιαφορήσει για κάποια από τις τρεις διοργανώσεις στις οποίες παίρνει μέρος. Όταν, όμως, θα μπαίνει δίλημμα για... απαραίτητο ροτέισιον, ο Στανόγεβιτς θα ξέρει που να ρίξει το βάρος.
Την διάθεση του Σαββίδη τη φανερώνουν ακόμη και τα ρήματα που χρησιμοποίησε για κάθε στόχο. "Να πεθάνουμε" είπε για το Πρωτάθλημα, "να διεκδικήσουμε Κύπελλο και ιστορικό επίτευγμα (πρόκριση στους "16") στην Ευρώπη”, τόνισε για τις άλλες δύο διοργανώσεις.
Προφανώς μέτρησε πολύ καλά την ανάλυση που έκανε από κοινού με τον Βλάνταν Ίβιτς για την σεζόν που προηγήθηκε, πριν ο 40χρονος κόουτς αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ. Ποιο συμπέρασμα βγήκε από αυτή; Ο ΠΑΟΚ έχασε τους περισσότερους βαθμούς στο Πρωτάθλημα, μετά από ευρωπαϊκά παιχνίδια του, κάτι που σημαίνει ότι είναι δύσκολο με την ίδια ομάδα Πέμπτη-Κυριακή να διεκδικηθεί ο τίτλος. Μάλιστα, είχε γίνει η σκέψη, μετά την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, στα ευρωπαϊκά παιχνίδια να δοθεί στοχευμένα περισσότερος χρόνος σε νεαρούς Έλληνες και παίκτες που δεν θα είναι συχνά στην ενδεκάδα στο Πρωτάθλημα, έτσι ώστε οι "βασικοί" να πάνε φρέσκοι στα εγχώρια ματς. Μένει να φανεί αν ασπάζεται ένα τέτοιο σκεπτικό ο Στανόγεβιτς, εφόσον ο ΠΑΟΚ ξεπεράσει το εμπόδιο της Έστερσουντ.
Έχει λόγο να ανησυχεί για την σουηδική ομάδα
Και δύο λόγια για την κλήρωση στα playoffs. Η Έστεσρουντ είναι από τους χειρότερους "αδύναμους" αντιπάλους που θα μπορούσαν να βρεθούν στον δρόμο του ΠΑΟΚ. Είναι η ομάδα που έκανε την πιο μεγάλη έκπληξη του καλοκαιριού, πετώντας εκτός διοργάνωσης την Γαλατασαράι, έχει αποκτήσει τρομερή αυτοπεποίθηση, ζει το όνειρό της και οι παίκτες της ξέρουν ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που είναι υποχρεωμένος να προκριθεί στους ομίλους.
Σκεφτείτε μόνο ότι μιλάμε για μία ομάδα που το μεγαλύτερο συμβόλαιό της φτάνει τις 60.000 ευρώ ετησίως και το μπάτζετ του αγωνιστικού τμήματός της (μαζί με προπονητές, φυσιοθεραπευτές, φροντιστές κλπ.) το 1.000.000, περίπου 20 φορές κάτω από αυτό του ΠΑΟΚ.
Για τον ΠΑΟΚ, είναι βέβαια πολύ καλό ότι προηγήθηκε το "χαστούκι" στον Τούντορ γιατί όλοι είναι πλέον πολύ πιο... υποψιασμένοι. Κατά την ταπεινή άποψή μου, όμως, ο Στανόγεβιτς πρέπει να εστιάσει σε δύο πράγματα:
Πώς η ομάδα του θα μπορέσει να κάνει, πέρα από επιθέσεις 12 δευτερολέπτων που επιθυμεί, και παιχνίδι "πάσα-πάσα" κόντρα στην σφιχτή άμυνα των Σουηδών. Σε τέτοια ματς η υπομονή είναι αρετή.
Το ίδιο και η σωστή ανασταλτική λειτουργία προκειμένου να μην δοθεί κανένα δικαίωμα στον αντίπαλο να πιστέψει ότι θα κάνει ζημιά στην κόντρα επίθεση.