Μίχελ, ο άνθρωπος-κλειδί
Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον Σαββίδη που με τις τελευταίες αποφάσεις του έδειξε πώς θέλει να διοικεί και τον Σλοβάκο, νέο πρόεδρο της ΠΑΕ, που ενσαρκώνει την ελπίδα να αποτελέσει τον κατάλληλο αντ' αυτού.
Δεν πάει μισός μήνας που η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έκανε, σε επικοινωνιακό επίπεδο, φιλότιμη προσπάθεια να πείσει τον κόσμο της και όχι μόνο ότι με τη δημιουργία τεσσάρων επιτροπών (οικονομικού, εμπορικού, ασφάλειας, αγωνιστικού) έμπαινε σε μία νέα εποχή που ο Ιβάν Σαββίδης θα συμμετείχε λιγότερο στη διαμόρφωση αποφάσεων, ασκώντας τον ρόλο του μεγαλομετόχου στην πραγματική του διάσταση.
Ήρθε η αναταραχή των τελευταίων ημερών και οι συζητήσεις για το-πάντα-“καυτό” θέμα προπονητή στον Δικέφαλο, για να αναδείξουν, για μία ακόμη φορά, πώς η λειτουργία του ΠΑΟΚ παραμένει χτισμένη γύρω από τον ιδιοκτήτη της. “Όποιος μιλά εκ μέρους μου χωρίς την άδεια μου, θέτει αυτόματα εαυτόν εκτός εταιρίας” είναι η χαρακτηριστική ατάκα που χρησιμοποίησε στους συνεργάτες του όταν έμαθε ότι έγινε, από κάποιον εξ αυτών, διερευνητική επαφή με τον Γιάννη Αναστασίου.
Πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορούσε να το θέσει ο ομογενής επιχειρηματίας: “Θέλω όλες οι σοβαρές αποφάσεις να περνάνε από μένα” είπε με απλά λόγια και δεν είναι απαραίτητα κακό. Δικό του είναι το “μαγαζί”, αυτός βάζει τα χρήματα, αυτός αποφασίζει πώς θα διοικηθεί. Και είναι πιο ντόμπρο έτσι, από το να προσπαθεί όλος ο ΠΑΟΚ να δείξει ότι ακολουθεί ένα μοντέλο διοίκησης βασισμένο σε επιτροπές και υποεπιτροπές που δεν το πιστεύει ο ιδιοκτήτης του.
Η χημεία Μίχελ-Ιβάν το ζητούμενο
Τόσο απλά είναι τα πράγματα, γι' αυτό το ζητούμενο είναι πώς ο Σαββίδης θα οδηγείται στι σωστές, κάθε φορά, αποφάσεις . Προφανώς το περιβάλλον στο οποίο κινείται και οι συνεργάτες με τους συζητά παίζουν καθοριστικό ρόλο. Με τον Ιάκωβο Αγγελίδη, παρότι είχε πολλές ικανότητες και εμπειρία από μία καλή ομάδα όπως η Μακάμπι Τελ α Βιβ, τα χνώτα τους δεν ταίριαζαν. Ίσως, γιατί ο Ιβάν είναι ένας εκρηκτικός χαρακτήρας, ενώ ο Αγγελίδης πολύ ήπιος για να ακολουθήσει;
Με τον Μίχελ, όμως; Αυτό είναι καλό ερώτημα, αφού ουσιαστικά ο Σλοβάκος είναι η ελπίδα του ΠΑΟΚ να νιώσει ο μεγαλομέτοχος του ότι έχει τον αντ' αυτού στη Θεσσαλονίκη, όταν ο ίδιος δεν είναι εκεί. Θα μπορούσε να έχει και ο Βεζυρτζής αυτόν τον ρόλο, αλλά ο Ιβάν θέλει τον πολύπειρο παράγοντα να εκφράζει το στοιχείο ΠΑΟΚ μέσα στην ΠΑΕ. Βέβαια, από χθες υπάρχει ένα θέμα, αφού από το περιβάλλον του Νίκου Βεζυρτζή διαρρέεται ότι σήμερα θα παραιτηθεί.
Ας μείνουμε, όμως στον Μίχελ. Που ήρθε στα τέλη του 2015, έχοντας υποτίθεται ρόλο υπευθύνου διεθνών σχέσεων, και έκτοτε έχει αρχίσει να παρατηρεί τα πάντα. Τοποτηρητής του Σαββίδη που σε πολύ σύντομο χρόνο έφτασε μέχρι τη θέση του προέδρου, έχοντας πάρει μία πρώτη γεύση από το πώς λειτουργεί το ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο Σλοβάκος πρώην ρέφερι, είχε εξουσιοδοτηθεί να ξεψαχνίσει τα πάντα και ήδη έχει προχωρήσει πάρα πολύ φθάνοντας μέχρι και το θέμα της μη χρησιμοποίησης του Μπερμπάτοφ. Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τις κινήσεις του ως πρόεδρος . Ας μην ξεχνάμε ότι κουβαλά την τεχνογνωσία μίας κορυφαίας ευρωπαϊκής ομάδας όπως η Σαχτάρ Ντόνετσκ, της οποίας επί χρόνια ήταν στέλεχος..
Υ.Γ. Η συνέντευξη του Άγγελου Αναστασιάδη στην κρατική τηλεόραση ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε πέρυσι με τη διχογνωμία στον τρόπο διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ανέδειξε όμως και κάτι ακόμη. Ότι ο έμπειρος τεχνικός πήγε να λειτουργήσει όπως όταν κρατούσε τα ηνία του συλλόγου σε εποχές δύσκολες οικονομικά χωρίς ισχυρό επενδυτή. Πέρυσι δεν είχε ανάγκη να κάνει τον ήρωα, όντας στον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη. Θα μπορούσε πολύ απλά αυτά που πίστευε και είπε χθες να τα θέσει επιτακτικά στον μεγαλομέτοχο ζητώντας λύση. Κι αν δεν την έβρισκε να παραιτούνταν. Τώρα είναι πολύ αργά για αναλύσεις και συμπεράσματα...