Οι... Πανελλαδικές του Γεωργιάδη
Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον υπηρεσιακό προπονητή του ΠΑΟΚ, Γιώργο Γεωργιάδη, που προχωρά με επιτυχία τις πιο σημαντικές εξετάσεις για την καριέρα προπονητή που φιλοδοξεί να κάνει.
Αν επιχειρήσουμε να καταγράψουμε συμπεράσματα αγωνιστικού χαρακτήρα για τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα, ελάχιστα νέα στοιχεία θα προσθέσουμε σε όσα γράφαμε πριν λίγες μέρες, μετά τον αγώνα στην Τρίπολη.
Θα αναφερθούμε στο ουσιαστικό παιχνίδι του Κουμάλο που, με όλες τις αδυναμίες του, αποδεικνύεται ότι τελικά ήταν ο πιο αποτελεσματικός στόπερ που διέθετε τη φετινή σεζόν ο ΠΑΟΚ, στην αδικαιολόγητη νευρικότητα που είχε η κερκίδα της Τούμπας και την μετέφερε και στην ομάδα, αλλά και στη συνήθη τακτική του Κάκου να θέλει να κλέψει δόξα από τους φύσει πρωταγωνιστές, τους ποδοσφαιριστές. Ο Κερκυραίος είναι ένας πολύ ικανός ρέφερι, που όμως έχει το κακό χούι, να μην θέλει να περνά απαρατήρητος. Συχνά προκαλεί εκνευρισμό στον κόσμο και στο τέλος φεύγει με αποδοκιμασίες από το γήπεδο, όπως συνέβη και χθες στην Τούμπα.
Αυτά, όμως, είναι, συμπεράσματα δευτερεύουσας, κατά τη γνώμη μου, σημασίας. Το πιο σημαντικό που προκύπτει μέσα από τη διαδικασία των πλέι οφ για τον ΠΑΟΚ είναι πώς, από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση για την αντικατάσταση του Γιώργου Δώνη,η επιλογή του Γιώργου Γεωργιάδη αποδείχθηκε η κατάλληλη.
Χωρίς ακόμη να είναι ένας απόλυτα έτοιμος προπονητής να αναλάβει ομάδα του επιπέδου του ΠΑΟΚ (κυρίως σε επίπεδο παραστάσεων, αφού ως γνωστό έχει δουλέψει στις μικρές εθνικές ομάδες)-άλλωστε κάτι τέτοιο δεν το είχε ανάγκη αυτή την περίοδο ο "Δικέφαλος"-ο Γ.Χ. διέθετε όλα εκείνα που είχε ανάγκη η ομάδα για να γίνει σωστή διαχείριση των πλέι οφ.
Κυρίως διέθετε τη γνώση των ικανοτήτων του έμψυχου δυναμικού και των ιδιαιτεροτήτων των αποδυτηρίων της ομάδας. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μία παρομοίωση που ταιριάζει στις μέρες που διανύουμε, θα λέγαμε ότι ο Γεωργιάδης μοιάζει με μαθητή που όλη τη χρονιά προετοιμαζόταν για τις Πανελλαδικές και τώρα δίνει με επιτυχία τις εξετάσεις του.
Τον βοήθησε σ' αυτό ο ρόλος του τεχνικού διευθυντή. Γνώριζε καλά και το χαρακτήρα και τις ικανότητες κάθε ποδοσφαιριστή και έχοντας το μάτι του προπονητή ήξερε τι να περιμένει από τον καθένα.
Και αυτό που τελικά κατάφερε να πετύχει ήταν να βάλει τους σωστούς παίκτες στη σωστή θέση, κρατώντας μάλιστα και ό,τι καλό υπήρχε από την περίοδο του προκατόχου του. Η διάθεση για 4-2-3-1 εγκαταλείφθηκε νωρίς, αφού ο φετινός ΠΑΟΚ έχει φτιαχτεί για να λειτουργεί στο 4-4-1-1, ο Κατσουράνης παρέμεινε στόπερ γιατί όταν δεν αγωνίζεται εκεί το πρόβλημα στο κέντρο άμυνας είναι πολύ μεγάλο, ενώ παίκτες όπως ο Βούκιτς, ο Ολίσε, ο Ρομπέρ, ο Έτο και ο Γλύκος πήραν θέση και πάλι στο βασικό σχήμα βοηθώντας την ομάδα τους να αλλάξει εικόνα. Ειδικά μεσοεπιθετικά, γίνονται πράγματα, κυρίως από τα πόδια του Βούκιτς (κάθετες πάσες και παιχνίδι από το άξονα) που δεν τα είχαμε δει όλη τη σεζόν.
Το κυριότερο, όμως, είναι ότι ο Γεωργιάδης στόχευσε σωστά στον θιγμένο εγωισμό των παικτών. Ακόμη και ποδοσφαιριστές (π.χ. Ρομπέρ) που όλα δείχνουν πώς δεν θα είναι του χρόνου στην Τούμπα βρήκαν κίνητρο για να βγάλουν τον καλό τους εαυτό στα παιχνίδια κατάταξης και να βοηθήσουν ουσιαστικά τον ΠΑΟΚ. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό κερδισμένο στοίχημα για τον Γεωργιάδη, γιατί, ως γνωστό, οι παίκτες είναι αυτοί που φτιάχνουν ή γκρεμίζουν ένα προπονητή.
Βέβαια, το πιο σημαντικό τεστ για τον ΠΑΟΚ έρχεται την Τετάρτη. Κόντρα στον Ατρόμητο ο ΠΑΟΚ,εκτός του Σίλντενφελντ, δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Κάτσε και το Λάζαρ και πιθανότατα και τον Βούκιτς που οι πρώτες ενδείξεις τον θέλουν να έχει υποστεί θλάση. Ο Γ.Χ. θα πρέπει να κάνει αλχημείες και αν τα καταφέρει και πάλι τότε θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, το πιθανότερο είναι να πιστεύετε πώς προμοτάρω την παραμονή του Γεωργιάδη στον πάγκο του ΠΑΟΚ και τη νέα σεζόν. Δεν πέφτετε έξω μόνο που στη δική μου σκέψη ο Γ.Χ. είναι αυτή τη στιγμή η ιδανικότερη επιλογή για τη θέση του βοηθού του έμπειρου και καταξιωμένου προπονητή που έχει ανάγκη ο ΠΑΟΚ.
Θα είναι τεράστιο λάθος αν οι διοικούντες τον σύλλογο και ο ίδιος ο 41χρονος βετεράνος άσος, θεωρήσουν ότι είναι έτοιμος να φτιάξει μόνος του το νέο ΠΑΟΚ υψηλών απαιτήσεων. Σε μία τέτοια περίπτωση, το ρίσκο θα είναι πολύ μεγάλο και τόσο ο ΠΑΟΚ θα έχει πρόβλημα, όσο και ο Γερωργιάδης θα κινδυνέψει να καεί.
Παίρνοντας, όμως, εμπειρίες δίπλα σε ένα μεγάλο όνομα της προπονητικής, το οποίο θα βοηθήσει παράλληλα να εγκλιματιστεί πιο γρήγορα, θα αποτελέσει μία επένδυση για το μέλλον προκειμένου ο Δικέφαλος, μετά από λίγα χρόνια να πορευτεί με ένα δικό του παιδί στον πάγκο.