Ώρα για ανακάτεμα της τράπουλας
Χωρίς ανάσα πήγαινε από το καλοκαίρι μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, όταν και αντιμετώπισε τα Γιάννινα, ο ΠΑΟΚ. Προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ, μετά πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, στη συνέχεια το πρωτάθλημα και μαζί οι έξι αγωνιστικές των ομίλων με Μπριζ, Ντιναμό και Βιγιαρεάλ. Και ενδιάμεσα Κύπελλο. Που να βρεθεί χρόνος για να δουν ο Ζαγοράκης και ο Κωνσταντινίδης με ηρεμία τα συν και τα πλην της ομάδας τους...
Έπρεπε να ακουστούν τα κάλαντα για να έχουν το χρόνο και την άνεση να καθίσουν να συζητήσουν για το πώς πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός για το υπόλοιπο της σεζόν (και όχι μόνο...). Και η αλήθεια είναι ότι στον ΠΑΟΚ το ανακάτεμα της τράπουλας είναι επιβεβλημένο, όπως φάνηκε και μέσα από τα συνεχόμενα παιχνίδια.
Τι μας έδειξε το πεντάμηνο που προηγήθηκε από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα; Ότι στο ρόστερ της ομάδας υπάρχουν υπεράριθμοι ποδοσφαιριστές για τις θέσεις της επίθεσης (ειδικά στα φορ), αλλά και το κέντρο της άμυνας.
Ας δούμε το ζήτημα λίγο πιο διεξοδικά. Αυτή τη στιγμή στον "Δικέφαλο" υπάρχουν πέντε φορ (Σαλπιγγίδης, Μουσλίμοβιτς, Αθανασιάδης, Φιλομένο, Παπάζογλου, ενώ δεύτερος επιθετικός μπορεί να αγωνιστεί και ο Βιεϊρίνια) για μία, ή ενίοτε δύο θέσεις στην ενδεκάδα. Πλέον οι υποχρεώσεις της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν είναι τόσες πολλές για να κρίνονται όλοι απαραίτητοι. Γι' αυτό και η ΠΑΕ είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο δανεισμού ή λύσης συνεργασίας τουλάχιστον ενός ποδοσφαιριστή.
Δεν θα 'θελα να μπω στη διαδικασία να πω εγώ ο ίδιος ποιος είναι πρώτος στη λίστα αποχώρησης που προφανώς έχουν συντάξει Ζαγοράκης και Κωνσταντινίδης, πολύ απλά γιατί το όλο ζήτημα είναι ρευστό. Συγκεκριμένα, εξαρτάται από δύο παραμέτρους. Το ύψος του συμβολαίου (ή αλλιώς τα χρήματα που θα εξοικονομήσει ο ΠΑΟΚ) και την διάθεση του ίδιου του ποδοσφαιριστή.
Ο Θόδωρος Ζαγοράκης, έχοντας παίξει ποδόσφαιρο και σεβόμενος απόλυτα την προσωπικότητα κάθε ποδοσφαιριστή, ακολουθεί την τακτική του "δεν κάνω στους παίκτες μου, όσο δεν ήθελα να μου κάνουν όταν εγώ ήμουν ποδοσφαιριστής". Η περίπτωση του Ματίας Βερόν που μέχρι να καταλήξει στον ΟΦΗ πέρασε σχεδόν ένας χρόνος, αποδεικνύει ότι στον πρόεδρο της ΠΑΕ δεν αρέσει να θέτει εκβιαστικά διλήμματα. Την ίδια ευαισθησία έδειξε και στην περίπτωση του Μίρκο Σαβίνι, τον οποίο ήθελε να καλέσει σε συζητήσεις για να λύσουν κοινή συναινέσει τη συνεργασία τους, έκανε πίσω όμως όταν ο Ιταλός τραυματίστηκε, βάζοντας πρώτο τον παράγοντα ανθρωπιά.
Η αναφορά μας στον έμπειρο αμυντικό μας δίνει την αφορμή να πάμε και στο κεφάλαιο των κεντρικών αμυντικών. Κοντρέρας, Τσιρίλο, Μαλεζάς, Ζουέλα (που η έλευση του 2011 θα τους βρει υγιείς) και ο Σαβίνι, δημιουργούν μία πεντάδα στόπερ, που μπορεί να γίνει και εξάδα αν υπολογίσουμε και τον Σνάουτσνερ που έχει παίξει τη θέση στο πρόσφατο παρελθόν. Ό,τι αναφέραμε και για τους επιθετικούς, ισχύει και εδώ. Οι πρώτες μέρες του 2011 θα δείξουν αν δημιουργηθεί προοπτική να αδειάσει θέση στο ρόστερ της ομάδας και να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφο για μεταγραφή. Αν δεν καταλήξουν πουθενά οι συζητήσεις με τους υποψήφιους προς αποχώρηση, τότε τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν μόνο αν μπούνε στην ΠΑΕ τα πετροδόλαρα των Αράβων. Αυτή είναι, όμως, μία άλλη συζήτηση.
Περνάει το τεστ της διαχείρισης ο Χάβος
Ξεχωριστό ζήτημα για Ζαγοράκη-Κωνσταντινίδη είναι αυτό του προπονητή. Ο Μάκης Χάβος, στη μέχρι τώρα παρουσία του στον ΠΑΟΚ, έδειξε ότι διαχειρίστηκε πιο αποτελεσματικά από τους προκατόχους του το έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Ίσως να βοηθήθηκε και από το γεγονός ότι πρόλαβε να γνωρίσει καλύτερα την ομάδα ως βοηθός του Δερμιτζάκη.
Όπως και να 'χει, φαίνεται ότι περνάει το τεστ της διαχείρισης των παικτών, αν και οριστικά συμπεράσματα θα βγούνε στο τέλος της χρονιάς. Το ζητούμενο στην περίπτωση του 41χρονου τεχνικού είναι αν κρίνεται ο κατάλληλος για να φτιάξει το καλοκαίρι την ομάδα της επόμενης περιόδου. Την απάντηση σ' αυτό μπορούν να τη δώσουν μόνο Ζαγοράκης-Κωνσταντινίδης.