Ωραίο παζλ με κομμάτια τύπου Μπίσεσβαρ
Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τη νέα ομάδα του ΠΑΟΚ που ακόμη βάζει καινούρια στοιχεία στο παιχνίδι της και τις επιλογές που δίνει στον Βλάνταν Ίβιτς να... μαγειρέψει κάτι καλό ενόψει Άγιαξ.
Είναι θετικό το πρόσημο στη μέχρι τώρα προετοιμασία του ΠΑΟΚ και απλά το πόρισμα επιβεβαιώθηκε και χθες στο τελευταίο φιλικό παιχνίδι επί ολλανδικού εδάφους με αντίπαλο την Τβέντε. Ακόμη και στο κακό του ματς με την Στεάουα, ο ΠΑΟΚ έδειξε την πιο σημαντική αρετή που θα έχει φέτος, την παραγωγή φάσεων και γκολ.
Ο Δικέφαλος διαθέτει ικανούς σκόρερ (τους είχε και από τα προηγούμενα χρόνια άσχετα αν ορισμένοι από αυτούς, όπως ο Περέιρα και ο Κουλούρης είχαν πάει δανεικοί για διαφορετικούς λόγους) και φέτος δείχνει ότι έχει τους παίκτες και το αγωνιστικό πλάνο να τους υποστηρίξει.
Τζάλμα Κάμπος, Σάχοφ, Μάτος από τα άκρα, είναι παίκτες που βοηθούν πολύ στην παραγωγή φάσεων και το είδαμε και από τα πρώτα φιλικά. Χθες, προστέθηκε στην παρέα και ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Με άλλα χαρακτηριστικά και, όπως έδειξε, την ικανότητα να δώσει λύση σε ένα… παραδοσιακό πρόβλημα του ΠΑΟΚ, την τελική πάσα κόντρα σε κλειστές άμυνες.
Η Τβέντε, ως ολλανδική ομάδα, φυσικά και δεν διαθέτει άμυνα μπετόν-αρμέ, αλλά θυμηθείτε λίγο τις πάσες του Σουριναμέζου στις φάσεις των δύο γκολ του ΠΑΟΚ. Είναι σε στιγμές που πίσω από τη μπάλα υπάρχουν αρκετοί παίκτες της Τβέντε και ο Μπίσεσβαρ έχει την οξυδέρκεια και την ικανότητα να δει και να εκμεταλλευτεί τις γρήγορες κινήσεις του Μάτος και του Τζάλμα Κάμπος.
Αν τέτοιες φάσεις επαναλαμβάνονται συχνά φέτος, τότε ο ΠΑΟΚ θα έχει βρει τον άνθρωπο που θα δίνει λύσεις στα ματς με τις μικρομεσαίες ομάδες και σε συγκεκριμένες συνθήκες παιχνιδιού. Ο Μπίσεσβαρ έδειξε και άλλες ικανότητες, όπως το να υποδεχθεί τη μπάλα με πλάτη προς την αντίπαλη εστία, να κάνει κίνηση πίβοτ και να σουτάρει, αλλά ας μην μείνουμε σ’ αυτό το στοιχείο τώρα. Ας κρατήσουμε μόνο την ικανότητα να οργανώνει.
Κάθετο ποδόσφαιρο, αλλά με κάπως διαφορετικό στυλ παίζει και ο Εβγέν Σάχοφ. Ο Ουκρανός έδειξε χθες ότι είναι καλύτερο να παίζει πίσω από το κέντρο και να ψάχνει τη μεγάλη μπαλιά. Του ταιριάζει να παίζει ως οχτάρι και όχι ως δεκάρι και μάλλον δικαιωματικά θεωρείται ως ένας σίγουρος από τους τρεις μέσους, στο 4-3-3 ή το 4-2-3-1 που θέλει να εφαρμόσει ο Βλάνταν Ίβιτς. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν αρχίσει να σκέφτονται τριάδα Κάνιας, Σάχοφ και Μπίσεσβαρ, αλλά το κατά πόσο θα έχουν χημεία οι συγκεκριμένοι τρεις ή ορισμένοι από αυτούς συν κάποιος από τους Χαρίση, Τσίμιροτ, Τζιόλη, ακόμη και ο Κάτσε είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε σε σχετικό βάθος χρόνου.
ΠΑΟΚ με πλουραλισμό
Όπως και να ‘χει, το βασικό είναι ότι ο Βλάνταν Ίβιτς έχει πολλές επιλογές στα χέρια του για να ανταποκριθεί σε διαφορετικές συνθήκες αγώνων. Στο χέρι του είναι να μάθει καλά κάθε παίκτη του και να τον χρησιμοποιεί ανάλογα. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει πλέον υλικό για να χτίσει κάτι καλό ο Σέρβος τεχνικός. Και ίσως γίνουν και άλλες προσθήκες, αφού και ο Βαρέλα είναι προ των πυλών και περίπτωση Ευρωπαίου φορ που παίζει στην Αραβία εξετάζεται.
Κλειδί με Άγιαξ είναι το τρέξιμο
Το ερώτημα στον ΠΑΟΚ είναι κατά πόσο η ενίσχυση της ομάδας με ποιοτικούς παίκτες είναι αρκετή για να την οδηγήσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Σ’ αυτό απαντήσεις θα δώσει μόνο η πραγματικότητα και καλό είναι ο ΠΑΟΚ να κάνει ένα-ένα τα βήματα. Μπροστά του είναι ο Άγιαξ. Η κλήρωση είναι σίγουρα βατή, καθώς ο Αίαντας είναι σε φάση αναδιοργάνωσης και δεν θυμίζει ούτε την ομάδα του 2010 που, μην ξεχνάμε, είχε και ένα Σουάρες στη σύνθεσή της (αυτός ήταν άλλωστε που καθόρισε και την πρόκριση τότε).
Όμως, ο ΠΑΟΚ δεν είναι φαβορί ούτε και τώρα, γιατί ο Άγιαξ κουβαλά τεράστιες εμπειρίες. Και καλό είναι να κρατήσει τον τίτλο του αουτσάιντερ και να πάει… ταπεινός στα παιχνίδια. Το κομβικό, κατά την άποψή μου, είναι πόσο έτοιμος θα εμφανιστεί ο ΠΑΟΚ να αντέξει στο συνεχές τρέξιμο των πιτσιρικάδων του Άγιαξ και στη διάθεση του Πίτερ Μπος να έχει μία ομάδα που πιέζει συνεχώς.
Αν ο ΠΑΟΚ στο καθαρά αθλητικό κομμάτι ανταπεξέλθει, τότε ποδοσφαιρικά διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να τον βάλουν στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και να του διασφαλίσουν την παρουσία σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.