OPINIONS

ΠΑΟΚ έχεις ταλέντο και το δείχνεις

ΠΑΟΚ έχεις ταλέντο και το δείχνεις
Κάτσε INTIME SPORTS

Η πιο πειστική απόδειξη του δύσκολου, αλλά πολύ ελπιδοφόρου εγχειρήματος του φετινού ΠΑΟΚ ήταν ο αγώνας με τον Πλατανιά. Ο Κώστας Πετρωτός αναλύει

Σκηνικό ασυνήθιστο για το ελληνικό ποδόσφαιρο τα προηγούμενα χρόνια στήθηκε χθες το απόγευμα στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε με τρεις 19χρονους (Σταφυλίδης, Κάτσε, Πέλκας) και ένα 18χρονο (Κίτσιου) στην ενδεκάδα του, ενώ στην εξέλιξη του αγώνα χρησιμοποιήθηκαν δύο ακόμη 18χρονοι (Παναγιωτούδης, Κωνσταντινίδης).

Φυσικά, δεν είναι μόνο ο ΠΑΟΚ που ακολουθεί τη λογική "προωθήστε τα νιάτα"στο τρέχον πρωτάθλημα, είναι, όμως, από τις λίγες ομάδες που το κάνει συνειδητά και χωρίς να του το έχει επιβάλει απόλυτα η οικονομική κρίση.

Γι' αυτό και η ομάδα... Κ20 που παρουσίασε χθες δεν έχασε πάρα πολύ σε ανταγωνιστικότητα από τον ΠΑΟΚ των προηγούμενων αγωνιστικών που είχε στη σύνθεσή της το Λάζαρ, το Λόρενς, το Ρομπέρ και... ενίοτε τον Γκαρσία, που ακόμη ταλαιπωρείται από τραυματισμούς. Ήταν μέρος ενός σχεδίου που προετοιμαζόταν τα προηγούμενα χρόνια με την αναδιοργάνωση των Τμημάτων Υποδομής και άρχισε να εφαρμόζεται από πέρσι, σε μία μεταβατική σεζόν, στην πρώτη ομάδα.

Κάπως έτσι, ο ΠΑΟΚ έχει φθάσει να δίνει ρόλο κομβικό στο παιχνίδι του στον Κάτσε, να εξασφαλίζει 1,5 εκ. ευρώ από την πώληση του Σταφυλίδη και να είναι σε θέση να αρχίζει ένα αγώνα με τρεις νεαρούς στη μεσαία-πιο νευραλγική για κάθε ομάδα-γραμμή, χωρίς να αγχώνεται για το πώς θα τα βγάλει πέρα.

Και το εντυπωσιακότερο: Να κάνει πρωταθλητισμό. Ξεκαθαρίζω ευθύς εξαρχής, για να μην σας βάλω σε ατέρμονες συζητήσεις με φίλους σας, ότι το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο είναι και θα παραμείνει και στην πορεία του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός και μόνο με πολλά δικά του στραβοπατήματα μπορεί να πετύχει το ανέλπιστο ο ΠΑΟΚ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ δεν κάνει πρωταθλητισμό και απόδειξη είναι, ότι ακόμη και με αυτά τα νεαρά παιδιά, όταν δεν κερδίζει ένα παιχνίδι φέτος γίνονται αναλύσεις επί αναλύσεων για το τι έφταιξε.

Κατά συνέπεια, η νέα γενιά παικτών που τώρα αρχίζουν την επαγγελματική καριέρα τους μπολιάζονται με τη νοοτροπία του νικητή. με τη σκέψη ότι όταν δεν κερδίζουν ένα αντίπαλο, ανεξάρτητα ποιος θα είναι αυτός, υπάρχει κατήφεια, στεναχώρια και η προσμονή να έρθει το επόμενο παιχνίδι για να επιστρέψει η ομάδα στις νίκες.

Διαβάστε επίσης: Ο Σιστιακόφ έχει... μέλλον, Σαλπιγγίδης: "Να συνεχίσω χωρίς προβλήματα", Πέλκας: "Σίγουρος πως θα ερχόταν το γκολ", ΠΑΟΚ - Πλατανιάς 2-0.

Το πιο ευχάριστο στην περίπτωση του ΠΑΟΚ είναι πώς και ο κόσμος του έχει αποκτήσει μία ανάλογη κουλτούρα. Έχει αποδεχθεί ότι η σωτηρία της ομάδας του δεν περνά μόνο μέσα από την τσέπη του Σαββίδη, αλλά κυρίως από την παραγωγή ποδοσφαιριστών. "Για να χρηματοδοτεί κάποιος πρέπει να βλέπει να παράγεται έργο στην Τούμπα”είναι η λογική που επικρατεί και μεταφράζεται σε μεγάλες δόσεις υπομονής στη διάρκεια των παιχνιδιών, όταν η ομάδα δεν αποδίδει. Μπορεί ο φίλαθλος στην κερκίδα, σε κάποια παιχνίδια, να μην ευχαριστιέται το ποδόσφαιρο που παίζει ο ΠΑΟΚ, αποφεύγει συνειδητά, όμως, να γκρινιάζει και, αντιθέτως, προσπαθεί να στηρίξει τα νέα παιδιά με το ζεστό χειροκρότημα του.

Μέσα σ' όλα, υπάρχει και η στάση του Γιώργου Δώνη, ο οποίος, σε συνεννόηση με τον Βρύζα και τον Γεωργιάδη, προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίξει τη νέα φιλοσοφία του ΠΑΟΚ. Χθες, για παράδειγμα, ενώ το σκορ του έδωσε τη δυνατότητα να ρίξει στον αγώνα τον Βραζιλιάνο Βιβιάν για να πάρει χρόνο συμμετοχής που τόσο πολύ του λείπει, εκείνος προτίμησε να χρησιμοποιήσει τον Κωνσταντινίδη.

Κοντολογίς, ο ΠΑΟΚ φέτος είναι, ούτως ή άλλως, κερδισμένος, αφού και τίτλο να μην κατακτήσει έχει καταφέρει να ανανεώνει το έμψυχο δυναμικό του και να κάνει την οριστική μετάβαση από την ομάδα της προηγούμενης τετραετίας σε ένα νέο, γεμάτο νιάτα, και άρα όρεξη και δυνάμεις, σύνολο, χωρίς να χάνει, όπως φαίνεται, το κεκτημένο της Ευρώπης.
Προς επίρρωση των όσων κατέγραψα πιο πάνω είναι και το εντυπωσιακό ομολογουμένως στοιχείο ότι στην χθεσινή 18άδα, υπήρχαν εννιά παίκτες που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ.

Στους έξι προαναφερθέντες προσθέστε και τους Σαλπιγγίδη, Αθανασιάδη, Αποστολόπουλο, με τους δύο πρώτους, μάλιστα, να δείχνουν με κάθε τρόπο μέσα στο γήπεδο τη διάθεσή τους να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται για δημιουργία του νέου ΠΑΟΚ μέσα από τα σπλάχνα του.

Μεταγραφές με προοπτική χρόνων και μία εξαίρεση

Η φιλοσοφία στο αγωνιστικό τμήμα του ΠΑΟΚ, σαφώς δεν αφήνει ανεπηρέαστο και τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο ΠΑΟΚ στις μεταγραφές. Ο ΠΑΟΚ ψάχνει παίκτες πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί, όχι μόνο για φέτος, αλλά για πολλά ακόμη χρόνια. Γι΄ αυτό αποτελεί βασικό στόχο ο Ολαϊτάν της Βέροιας, γι' αυτό οι άνθρωποι της ομάδας εμφανίζονται διστακτικοί με τον Μπεν Χαΐμ που με τις επιλογές του τα δύο τελευταία χρόνια δείχνει ότι τον νοιάζει μόνο το σήμερα και όχι το αύριο και ξεψαχνίζουν την αγορά για να βρουν παίκτες με προοπτική.

Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα είναι ο Βιεϊρίνια. Όχι ότι δεν θα είχε προοπτική αν ερχόταν με κανονική μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, αλλά με δεδομένο ότι είναι δύσκολο να τον αγοράσει ο ΠΑΟΚ από τη Βόλφσμπουργκ, η συζήτηση, σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον, γίνεται μόνο για δανεισμό του.

Και για έξι μήνες, λοιπόν, αν μπορεί ο ΠΑΟΚ να τον πάρει πρέπει να το κάνει. Οι λόγοι απλοί: Θα ανεβάσει στα ύψη την ψυχολογία του κόσμου, η ομάδα θα αποκτήσει έναν παίκτη με ικανότητα διείσδυσης που δεν διαθέτει φέτος και ακόμη θα διατηρήσει ισχυρούς τους δεσμούς μαζί του για μία ενδεχόμενη οριστική επιστροφή του στην ομάδα στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ