ΠΑΟΚ με τεχνοκράτες, αλλά και μπεσαλίκι
Ο Κώστας Πετρωτός υποδέχεται με θετική διάθεση την αυτοκριτική των ανθρώπων του ΠΑΟΚ και υπογραμμίζει τα στοιχεία που δείχνουν πώς ο Σαββίδης δεν λειτουργεί σαν στυγνός επιχειρηματίας στην ενασχόλησή του με τον ιστορικό σύλλογο. Ακόμη, σχολιάζει τη συγνώμη Σαλπιγγίδη και το “αλάθητο” εκείνων που τον βρίζουν.
Ουδέν κακό, αμιγές καλού συνηθίζουν να λένε οι Έλληνες από την αρχαιότητα και αυτό ίσως αποδειχθεί, τελικά, και στην περίπτωση του ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν.
Σε αντίθεση με την περσινή περίοδο που το… χάπι εντ στα Γιάννινα, κάλυψε σε μεγάλα βαθμό τα λάθη και τις παραλείψεις, φέτος η τρανταχτή αποτυχία στον τελικό του Κυπέλλου και η απώλεια του εισιτηρίου που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, έφερε στο προσκήνιο όλα τα λάθη και τις αδυναμίες που παρουσίασε ο ΠΑΟΚ συνολικά ως σύλλογος και όχι μόνο το ποδοσφαιρικό τμήμα.
Το βάρος έπεσε μόνο στο να έρθει ένα μεγάλο όνομα για τη θέση του προπονητή (Στέφενς), αφού ο Σαββίδης θεωρούσε βασικό υπεύθυνο για την αποτυχία του ΠΑΟΚ, στο Κύπελλο κυρίως, τον Γιώργο Δώνη και δεν ασχολήθηκε με όλα τα άλλα.
Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η εσωτερική κριτική έχει “ανοίξει” και για πρώτη φορά γίνεται λόγος για πλάνο (διαβάστε τις δηλώσεις Γεωργιάδη) και σειρά που πρώτα απ' όλα πρέπει να μπει στο “σπίτι μας”, όπως τόνισε ο Ιβάν Σαββίδης.
Επιπλέον, εμβληματικοί παίκτες όπως ο Λίνο τονίζουν την ανάγκη η ομάδα να δουλέψει με τον ίδιο προπονητή για μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποκτήσει το απαραίτητο “δέσιμο”.
Κοντολογίς, ο ΠΑΟΚ ψάχνεται να βρει τι δεν πήγε καλά φέτος κι αυτό μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να φέρει στην επόμενη περίοδο.
Ειδικότερα ο Ιβάν Σαββίδης φαίνεται ότι έχει αρχίσει να μπαίνει σε μία διαδικασία ανάλυσης των όσων συνέβησαν και δίνει απαντήσεις στο τι πήγε λάθος. Τα δύο σημαντικότερα πορίσματά του, όπως προέκυψαν από τη χθεσινή... απολογιστική δήλωσή του;
“Πρέπει να μη διαλυόμαστε στην ήττα, αλλά να βγάζουμε συμπεράσματα” και “η στρατηγική μου είναι να μην κάνω λάθη που δεν διορθώνονται και να κερδίζω την εμπιστοσύνη του κόσμου”.
Ποιος διαφωνεί πάνω σ' αυτά; Νομίζω κανείς ή σχεδόν κανείς, αφού όλοι μας έχουμε διαπιστώσει ότι ο ΠΑΟΚ μπαίνει σε κρίση όταν βιώνει μεγάλες αποτυχίες (καμιά φορά “πληρώνει” και επιτυχίες που βιώνει με υπερβολική χαρά, για παράδειγμα η πρόκριση επί του Ολυμπιακού στο Κύπελλο) και ο Σαββίδης, όσα λάθη κι αν κάνει έχει τη δυνατότητα να τα διορθώσει, αρκεί να πάρει τις σωστές αποφάσεις.
Κι ακριβώς σ' αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα...
Ο Ιβάν δεν διώχνει κανένα
Σ' αυτό το σημείο είναι που θέλω να σταθώ λίγο παραπάνω, κάνοντας μία ξεχωριστή αναφορά στον τρόπο με τον οποίο ο Σαββίδης αξιολογεί τα στελέχη του. Από αυτά που είπε χθες για Βρύζα, Ζαγοράκη, Τσιστακόφ, αποδεικνύεται πώς ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ δεν λειτουργεί σαν στυγνός επαγγελματίας. Μετρά πάντα την προσωπική σχέση και δεν ξεχνά αυτό που του έχει προσφέρει ο κάθε άνθρωπος με τον οποίο συνεργάζεται.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι στον ΠΑΟΚ που λένε στον Σαββίδη: “Διώξτους όλους, έχουν αποτύχει στο παρελθόν”. Εκείνος, όμως, σκέφτεται διαφορετικά. Δεν ξεχνά ότι Ζαγοράκης και Βρύζας είναι οι άνθρωποι με τους οποίους άρχισε να συζητά όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τον ΠΑΟΚ, πριν τρία σχεδόν χρόνια κι ότι ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο δούλεψε περισσότερο από τον καθένα πάνω στο σχεδιασμό της ομάδας. Γι' αυτό τους κρατά και φροντίζει να τους αξιοποιήσει όπως εκείνος κρίνει ότι μπορούν. Κρύβει μία μπέσα αυτή η στάση του Σαββίδη, που, πάντως, δείχνει διάθεση να καλύψει τις αδυναμίες που έχουν παρατηρηθεί. Γι' αυτό και αποκάλυψε πώς ετοιμάζει να φέρει ομάδα τεχνοκρατών στο σύλλογο και πώς θέλει κοντά του και άλλους ανθρώπους που έχουν κατά καιρούς προσφέρει στον ΠΑΟΚ (προφανώς πήρε το μήνυμα από τις καυστικές δηλώσεις Κούδα την Κυριακή 17/5). “Κανείς μέσα στην ομάδα δεν με έπεισε πώς πρέπει να του ανατεθούν επιπλέον ρόλοι” είπε και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Το ενδιαφέρον, λοιπόν, στρέφεται στο πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά που αποκάλυψε χθες ο Σαββίδης. Πώς θα λειτουργήσουν στην πράξη για να βάλει, επιτέλους, τάξη στο σπίτι του ο ΠΑΟΚ, που βίωσε στην πράξη αυτό που ομολόγησε και ο μεγαλομέτοχός του: Με το χρήμα μόνο δεν προχωρά μία ομάδα.
Υ.Γ. Για το θέμα Σαλπιγγίδη έχω γράψει άπειρες φορές και έχω καυτηριάσει το... ρόλο παρατηρητή που επιλέγει η ΠΑΕ να κρατά στη σχέση του με μερίδα οπαδών, από τότε που επέστρεψε στην ομάδα. Χθες, ήρθε ένα ακόμη επεισόδιο, συνέχεια ουσιαστικά των όσων είχαν συμβεί προ ημερών στις εγκαταστάσεις της Μεσημβρίας. Όπως τόνισα και στηSUPERBALL,οΣαλπιγγιδης αντέδρασε λάθος στις ύβρεις εντός-δύο προσώπων. Όταν ηρέμησε έσπευσε να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τον πολύ κόσμο που τον έχει συνηθίσει να συμπεριφέρεται αλλιώς.
Έσφαλε και το αναγνώρισε. Αυτό που πραγματικά αναρωτιέμαι είναι πότε θα αναγνωρίσουν το δικό τους λάθος όσοι πιστεύουν πώς πηγαίνοντας στο γήπεδο έχουν το δικαίωμα να λένε ό,τι γουστάρουν στους ποδοσφαιριστές και αυτό να συνιστά αγάπη για την ομάδα. Φυσικά, όλα θα ήταν διαφορετικά, αν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δεν επέτρεπαν τα φτυσίματα, τις ύβρεις και τις απειλές εκείνη τη μέρα που τα άκουσε ο Σαλπιγγίδης στη Μεσημβρία. Το ότι ο Ζήσης Βρύζας και ο παντελής Κωνσταντινίδης υπερασπίστηκαν τον παίκτηface to faceμε τους οπαδούς είναι θετικό, αλλά ρόλος της διοίκησης είναι να σβήνει φωτιές πριν αυτές ανάψουν.