Πέταξε το μπαλάκι σε Δώνη και παίκτες
Πώς ο Ιβάν Σαββίδης άλλαξε τους όρους του ανταγωνισμού εντός ΠΑΟΚ και έδωσε νέα κίνητρα στον προπονητή και τους παίκτες να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους και να οδηγήσουν την ομάδα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Ο Κώστας Πετρωτός αναλύει...
Μπορεί η απρόσμενη ήττα από την Ξάνθη να στεναχώρησε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και να δημιούργησε ένα κλίμα προβληματισμού για την πορεία της ομάδας και το τι μπορεί, τελικά, να πετύχει τη φετινή σεζόν, έφερε, ωστόσο, ένα μεγάλο κέρδος για τον ΠΑΟΚ.
Την απόλυτη συνειδητοποίηση από πλευράς Ιβάν Σαββίδη του τι ακριβώς πρέπει να κάνει για να μην χαθεί η φετινή ευκαιρία για έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο 53χρονος επιχειρηματίας , από την πρώτη στιγμή που είχε αναλάβει τον ΠΑΟΚ, είχε εντοπίσει κάποια πράγματα για τα οποία, όμως, πείστηκε 100% μετά και το χαστούκι από την ακριτική ομάδα.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη Τύπου που είχε παραθέσει, δήλωσε πώς ο προπονητής, όπως και όλοι όσοι δουλεύουν στον ΠΑΟΚ, κρίνεται, αναγνωρίζοντάς του, όμως, ότι το υλικό δεν είναι το καλύτερο δυνατό.
Το βράδυ της περασμένη Κυριακής, όταν εισέπραξε και προσωπικά και, κυρίως, μέσω του Τσιστιακόφ, τη γκρίνια των οπαδών του ΠΑΟΚ για την εικόνα της ομάδας, κατέληξε σε πειστικές αποφάσεις που δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπηρετεί στην πράξη τα πιστεύω του. Στο δίλημμα “κρατάω ή διώχνω τον προπονητή”, το οποίο τέθηκε-αφού ήταν ξεκάθαρο ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να πορεύεται με την αμφιβολία να πλανάται συνεχώς πάνω από τα αποδυτήριά του-ο Σαββίδης τοποθέτησε ιεραρχικά όλα τα δεδομένα για να καταλήξει στην απόφασή του. Το σκεπτικό του; “Δεν μπορώ να διώξω έναν προπονητή, όταν αναγνωρίζω ότι δεν έχει τα κατάλληλα υλικά στα χέρια του για να κάνει αυτό που θεωρεί αποδοτικό για την ομάδα”. Έτσι, προχώρησε σε ένα εντυπωσιακό μεταγραφικό ντεμαράζ, φέρνοντας στην Τούμπας, μετά τους Κατσουράνη και Σιλντενφελντ και τους Ιτάνζ, Βούκιτς, Καμαρά και Ολίσε, που υπερκαλύπτουν όλα όσα ζητούσε, και με δημόσιες τοποθετήσεις, ο Δώνης εδώ και δύο μήνες.
Σ' αυτό, βέβαια, συνετέλεσε και η πολύ καλή προεργασία που είχαν κάνει Τσιστιακόφ, Βρύζας, Γεωργιάδης και Δώνης, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να υλοποιήσουν όποιο μεταγραφικό-οικονομικό πλάνο θα αποφάσιζε ο μεγαλομέτοχος της ομάδας.
Δεν έχει δικαίωμα στην αποτυχία
Πλέον, ο Γιώργος Δώνης μπαίνει στην τελική διαδικασία κρίσης του έχοντας όλα όσα ζητά από τη διοίκηση και, παράλληλα, μπροστά του τον ξεκάθαρο στόχο της κατάληψης της δεύτερης θέσης στην τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος και της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας. Σ΄ αυτή τη φάση, ο Σαββίδης βγάζει τον 43χρονο τεχνικό και από διλήμματα του τύπου “στηρίζομαι σε έμπειρους ή προωθώ τα νιάτα;”. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ θέλει αποτελέσματα και τα θέλει ανεξαρτήτως αγωνιστικού μοντέλου που θα ακολουθηθεί.
Ο Έλληνας τεχνικός, με τη στήριξη των συνεργατών του, οφείλει να δείξει ότι διαθέτει την ικανότητα να διαχειριστεί σωστά το υλικό του χωρίς να χάσει τα αποδυτήρια, ότι μπορεί να πάρει την κατάλληλη στιγμή το καλύτερο δυνατό από κάθε παίκτη και να κοουτσάρει με τέτοιο τρόπο τα παιχνίδια που θα αποφέρει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το “Δικέφαλο”.
Φυσικά, ο τελικός στόχος του είναι να παρουσιάσει το καλύτερο δυνατό σύνολο όταν έρθει η ώρα των πλέι οφ που θα κρίνει τα πάντα. Γι' αυτό και το μεγάλο στοίχημά του είναι να αποκτήσει σε χρόνο εξπρές ομοιογένεια ο νέος ΠΑΟΚ.
Η θέση στην ενδεκάδα δεν θα έχει σίγουρους κατόχους
Η μεταγραφική ενίσχυση του ΠΑΟΚ από τον Σαββίδη δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο και για τους ποδοσφαιριστές, ορισμένοι από τους οποίους, λόγω έλλειψης ανταγωνισμού μπορεί να ένιωθαν ότι είχαν πάρει τη φανέλα του βασικού στο σπίτι τους μέχρι σήμερα. Πλέον, θα πρέπει να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό που προκύπτει από την πληρότητα του ρόστερ, από το γεγονός, δηλαδή, πώς για κάθε θέση υπάρχουν τουλάχιστον, δύο διεκδικητές της.
Παράλληλα, οι επιθετικοί της ομάδας και συγκεκριμένα ο Αθανασιάδης και ο Σαλπιγγηίδης θα έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι μέχρι σήμερα ο ΠΑΟΚ δεν εκμεταλλεύτηκε στο μέγιστο βαθμό αυτά που μπορούν να προσφέρουν στην ομάδα, ο ένας με την εκτελεστική του δεινότητα και ο άλλος με την έκρηξη του, στοιχεία όμως που απαιτούν κατάλληλη τροφοδότηση.
Πρώτες αποδείξεις στο ντέρμπι με τον Άρη
Όλα όσα καταγράφουμε πιο πάνω είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν την εικόνα του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με τον Άρη. Τόσο ο Δώνης, όσο και οι παίκτες που θα αγωνιστούν, ακόμη κι αν ανάμεσά τους δεν είναι κανένα από τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα, θα γνωρίζουν πώς οι όροι της κριτικής που θα τους γίνεται από 'δω και πέρα θα είναι κατά πολύ διαφορετικοί. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ θα έχει άλλο μέτρο σύγκρισης-το νέο που έρχεται-και αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Το ερώτημα είναι αν όλοι μπορούν να αντέξουν αυτή την πίεση και τον έντονο ανταγωνισμό. Οι απαντήσεις θα δοθούν μέσα στον γήπεδο, αλλά κανείς δεν πρέπει να παραπονιέται γι' αυτό, γιατί το στοιχείο της “σκληρής μάχης” για την ενδεκάδα και γενικότερα για μία θέση στην ομάδα είναι αυτό που χαρακτηρίζει τις ομάδες πρωταθλητισμού και τις διαφοροποιεί από όλες τις υπόλοιπες.