Πώς ο ΠΑΟΚ έφθασε στον Τσουκαλά
Αναρωτιέμαι αν έχει τόση μεγάλη αξία να συζητάμε για το αν μπούνε ή όχι τα 6,7 εκ. ευρώ (ή ακόμη και περισσότερα) των Αράβων στον ΠΑΟΚ. Μπορεί αυτά να καταστήσουν από μόνα τους τον "Δικέφαλο" κυρίαρχη δύναμη στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Ας πάρουμε το υποθετικό σενάριο ότι τελικά ο Αλ Σαμαρί και η παρέα του λένε το ναι και στα ταμεία της ΠΑΕ μπαίνουν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Αμέσως τίθεται θέμα διαχείρισης των χρημάτων.
Πώς θα ξοδευτούν, σε ποιους σκοπούς θα πάνε. Η απλή ποδοσφαιρική λογική λέει "φέρτε παικταράδες για να χτυπήσουμε το πρωτάθλημα".
Πάντα υποθετικά, ο ΠΑΟΚ αρχίζει ένα μεταγραφικό μπαράζ θυμίζοντας τον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2008. Εγγυάται κανείς ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο; Ότι οι μεταγραφές θα αποδώσουν και ο ΠΑΟΚ θα στεφθεί σίγουρα πρωταθλητής;
Ο Παναθηναϊκός, για να πάμε στο πιο πάνω παράδειγμα, χρειάστηκε και δεύτερο... κύμα ενίσχυσης το καλοκαίρι του 2009, έναν ημιθανή Ολυμπιακό και δυναμική εκπροσώπηση στα κέντρα αποφάσεων που φάνηκε και στο "κρας τεστ" της διαιτησίας, στο οποίο υπερτέρησε κατά πολύ του ΠΑΟΚ που ήταν ο άμεσος ανταγωνιστής του, για να σηκώσει την κούπα. Κάτι που μάλλον δεν θα κάνει και φέτος.
Με απλά λόγια το χρήμα από μόνο του δεν εγγυάται την επιτυχία. Όσο υπάρχει χρήμα δηλαδή, γιατί αν μπούνε 10 εκ. ευρώ για μεταγραφές φέτος, ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβαίνει κάθε επόμενο χρόνο; Η απάντηση μάλλον είναι ρητορική...
Προπονητικό, σκάουτινγκ, ταλέντα
Που καταλήγουμε, λοιπόν; Ότι ο ΠΑΟΚ, με ή χωρίς τα χρήματα των Αράβων, είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει ένα μόνο δρόμο. Αυτόν της ανάπτυξης. Να ολοκληρώσει το προπονητικό κέντρο του στη Νέα Μεσημβρία, να ενισχύσει τον τομέα του σκάουτινγκ ανακαλύπτοντας νέους Βιείρίνια και να βρει τον τρόπο να αξιοποιεί τα ουκ ολίγα ταλέντα που έχει συγκεντρώσει στις υποδομές του μετά το παιδομάζωμα των τελευταίων χρόνων.
Παράλληλα, επειδή ο Δικέφαλος δεν θα πάψει ποτέ να είναι ομάδα πρωταθλητισμού, να συνεχίσει να βρίσκει παίκτες με τεράστια εμπειρία και σπουδαία ποιότητα όπως ο Γκαρσία και ο Κοντρέρας που θα μπολιάζονται άψογα με τους νέους.
Ο Ζαγοράκης "είδε" τα αδιέξοδα
Το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να υπάρχει μία στροφή προς την ανάδειξη νέων παίκτών, με την χρησιμοποίηση των Αθανασιάδη, Τσουκαλά και Κάτσε, φανερώνει ότι ο Ζαγοράκης και οι συνεργάτες του έχουν ήδη αντιληφθεί τα αδιέξοδα τα οποία δημιουργούσε το προηγούμενο μοντέλο.
Ναι, ο ΠΑΟΚ διαθέτει μία πολύ αξιόλογη ομάδα τα 2,5 τελευταία χρόνια, μία ομάδα, όμως, που έχει ημερομηνία λήξης γιατί το ποσοστό των νεαρών και εξελίξιμων είναι πολύ μικρό και το κόστος της πολύ μεγάλο. Για να κλείσουμε όπως αρχίσαμε, αν μπούνε τα χρήματα των Αράβων (ή όποιων άλλων επενδυτών), η διαφορά θα είναι ότι η διαδικασία που προανέφερα θα γίνει πολύ πιο άνετα και χωρίς την τεράστια πίεση του οικονομικού κόστους.