Πόσο μπορούν τα παλικάρια;
Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την ισοπαλία στην Τούμπα και τον ΠΑΟΚ που δεν μπορεί να πατήσει γκάζι και προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τη συνταγή που θα εφαρμόσει ο Γεωργιάδης, για να μην χαθούν για τον Δικέφαλο και τα πλέι οφ.
Έχουμε δει τόσα πολλά φέτος από τον ΠΑΟΚ που δεν μας εκπλήσσει το στραβοπάτημα κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα που είναι δεδομένα μία πολύ αξιόλογη ομάδα. Ίσως να ήταν και αναμενόμενο από τη στιγμή που ο Γεωργιάδης επέλεξε να δοκιμάσει μία συνταγή άκρως επιθετική, με δύο κεντρικούς χαφ και δύο επιθετικούς, εγκαταλείποντας τον συντηρητισμό των προηγούμενων αγώνων.
‘Όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα, ήθελε να δοκιμάσει ένα διαφορετικό σχήμα με κάποια νέα πρόσωπα (η επιλογή του Κουλούρη ως βασικός αντί του Αθανασιάδη που έμεινε στον πάγκο είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα) γιατί αυτή την περίοδο, πέρα από την βαθμοθηρία, ο ΠΑΟΚ κάνει και προετοιμασία ενόψει των πλέι οφ.
Φαντάζομαι, τα συμπεράσματα από το… πείραμα είναι αυτά που είδαν και οι φίλοι του Δικεφάλου που παρακολούθησαν το παιχνίδι, είτε από τις κερκίδες, είτε από την τηλεόραση. Αυτός ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να τρέξει. Για την ακρίβεια δεν μπορεί να πατήσει γκάζι και να πάει σε τέταρτη και πέμπτη ταχύτητα στο παιχνίδι του. Όταν επιχειρεί να το κάνει για πολλή ώρα εκτίθεται. Δημιουργούνται κενά στην άμυνά του και οι παίκτες του… κλατάρουν.
"Μείναμε πολύ γρήγορα από δυνάμεις, μετά το 60λεπτό δεν είχαμε φρεσκάδα", τόνισε ο 43χρονος τεχνικός και αυτό ακριβώς ήταν το συμπέρασμα όλων όσοι κινούνται γύρω από τον ΠΑΟΚ.
Το κλειδί είναι ο ρεαλισμός
Μπορεί να αλλάξει αυτό εν όψει πλέι οφ. Πόσο μπορούν τα παλικάρια (για να θυμηθούμε και τον Άγγελο Αναστασιάδη που δούλεψε με αυτή την ομάδα από την αρχή της περιόδου) να παίξουν σε υψηλό τέμπο στους αγώνες που θα κρίνουν ό,τι έχει απομείνει από τη σεζόν; Η απάντηση, σαφώς και θα δοθεί στην πράξη, όμως, όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να συμβούν θεαματικές αλλαγές.
Ο φετινός ΠΑΟΚ για να κρατά μία σταθερότητα στην απόδοσή του, οφείλει να κινείται συγκρατημένα. Να δίνει λίγο χώρο στον αντίπαλο, να κλείνει τους διαδρόμους γύρω από την εστία του και να ψάχνει το γκολ μέσα από ατομικές προσπάθειες και καλά στημένα.
Κάτω από αυτά το πρίσμα είναι πολύ θετικό ότι μετά το γκολ του Κάτσε με απευθείας εκτέλεση φάουλ στην Κέρκυρα ήρθε και ένα τέρμα του Περέιρα (μετά από περίπου δύο μήνες!) μετά από εκτέλεση κόρνερ.
Αυτή είναι η συνταγή και ο Γεωργιάδης το γνωρίζει, ασχέτως αν κάνει πειράματα αυτή την περίοδο για να λύσει και τις τελευταίες απορίες του για το τι ομάδα έχει στα χέρια του. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές η τακτική υπαγορεύεται και από τους παίκτες που χρησιμοποιείς,. Και είναι ξεκάθαροι ότι ο Γεωργιάδης θέλει να δώσει ευκαιρίες στον Κουλούρη, τον Πόζογλου και προφανώς και στον Σαββίδη στα επόμενα ματς για να δει ποιον από αυτούς μπορεί να υπολογίζει στα πλέι οφ.
Δεν φρόντισε να δώσει κίνητρο ο Ιβάν
Κοντολογίς, η χρονιά που για τον ΠΑΟΚ άρχισε με τόσο όνειρα κλείνει με μεγάλη δόση ρεαλισμού (στα όρια του κυνισμού θα έλεγε κανείς). Κανείς δεν περιμένει να δει μεγάλη μπάλα από τον ΠΑΟΚ, παρά μόνο αποτελέσματα. Γι’ αυτό και ο κόσμος που θα πηγαίνει από ‘δω και πέρα στην Τούμπα θα το κάνει με απόλυτη συνείδηση ότι δεν πρόκειται να περάσει ένα απόγευμα με μεγάλες συγκινήσεις και παρακολουθώντας συναρπαστικές φάσεις.
Το κακό είναι που σ’ αυτή την ομάδα ο Σαββίδης δεν έχει φροντίσει να δώσει και ένα επιπλέον κίνητρο για να ψάχνει καλά παιχνίδια. Έναν τεχνικό διευθυντή που να είναι στην κερκίδα και να αξιολογεί όλους τους παίκτες. Προλαβαίνει να το κάνει στα πλέι οφ και καλό είναι να μην καθυστερήσει άλλο. Ίσως έτσι κάποιοι από τους παίκτες νιώσουν ότι πρέπει να δώσουν αποδείξεις για να διασφαλίσουν τη θέση τους στο ρόστερ της επόμενης περιόδου.