Τα μπρος-πίσω του ΠΑΟΚ
Ο Κώστας Πετρωτός αναλύει την ισοπαλία-σοκ του ΠΑΟΚ στην Ξάνθη που συνοδεύτηκε με αρνητικό ρεκόρ τελικών προσπαθειών και εξηγεί γιατί από 'δω και πέρα η διαχείριση του Τούντορ θα είναι μονίμως πρώτο θέμα.
Δεν πάει πολύ καιρός - ήταν μετά το ματς με τα Γιάννινα - που ο Ίγκορ Τούντορ, ενθουσιασμένος από την εμφάνιση της ομάδας του και την άνετη νίκη, δήλωνε πως από εδώ και πέραoΠΑΟΚπρέπει να αποκτήσει σταθερότητα. Με αυτή την δημόσια τοποθέτηση προανήγγειλε το τέλος των πειραμάτων.
Στην Ξάνθη φάνηκε ασυνεπής στην δέσμευσή του και μάλιστα με δύο πειράματα που τα είχε δοκιμάσει με απόλυτη αποτυχία στο παρελθόν.
Το ένα ήταν ή χρησιμοποίηση του Τζιόλη σε ρόλο στόπερ. Ο Κατερινιώτης - ας μην πάμε παλιότερα αλλά ας επικεντρωθούμε μόνο στην εποχή Τούντορ - είχε δείξει ότι δεν μπορεί να σταθεί ως αμυντικός σε διάταξη με τρεις πίσω (Λιβαδειά), πόσο μάλλον με έναν μόνο παρτενέρ δίπλα του, όπως συνέβη χθες. Ευτυχώς που αυτός ήταν ο Τζαβέλλας, ο οποίος έπαιζε για δύο στο πρώτο μέρος και έσωσε την ομάδα του από δύσκολες καταστάσεις.
Αρκεί κανείς να δει πως ο Τζιόλης έμπαινε στις προσωπικές μονομαχίες (με πρόταγμα των ποδιών και όχι βάζοντας το σώμα μπροστά) για να βγάλει αβίαστα το συμπέρασμα πως πολύ απλά δεν είναι στόπερ.
Πάμε και στο δεύτερο αποτυχημένο πείραμα. Τη χρησιμοποίηση του Σάμπο σε ρόλο αριστερού εξτρέμ. "Σε όλη την καριέρα του παίζει στα άκρα" είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Τούντορ, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, αλλά η αλήθεια είναι ότι με παρόμοιο τρόπο είχε τοποθετηθεί όταν είχε δοκιμάσει τον Σλοβάκο ακραίο στο 3-5-2. Αναρωτιέμαι ποια είναι τα χαρακτηριστικά που βλέπει στον Σάμπο για να επιμένει σε αυτή του τη σκέψη.
Δεν ήταν λάθος μόνο η αρχική η ενδεκάδα
Μακάρι, όμως, να ήταν μόνο αυτές οι δύο οι ανορθογραφίες του Τούντορ, αφού εν μέρει τις διόρθωσε, άλλωστε, στο δεύτερο μέρος. Εν μέρει γιατί όταν από το πρώτο δεκάλεπτο η ομάδα "φωνάζει" ότι χρειάζεται δύο αλλαγές άμεσα, τι να πρωτοδιορθώσει...
Ο Κροάτης τεχνικός προτίμησε να κλείσει τα κενά στα μετόπισθεν-απόλυτα λογικό-με την είσοδο του Βίτορ, αλλά η κίνησή του να πάει τον Πέλκα στη γραμμή ΚΑΙ στέρησε από την ομάδα του τον μοναδικό επιτελικό χαφ που μπορεί να επιτεθεί κατά μέτωπο ΚΑΙ δεν διόρθωσε την κατάστασή στα άκρα.
Κάπως έτσι, ο ΠΑΟΚ έφτασε να ολοκληρώσει για πρώτη φορά φέτος αγώνα πρωταθλήματος με μόλις τέσσερις τελικές προσπάθειες. Και είναι κομβικό να το υπογραμμίσουμε αυτό το στοιχείο, γιατί με πιο παραγωγικό παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ πιθανόν να έφτανε στο 0-2 και να μην κρινόταν το αποτέλεσμα στη μία φάση στο 91΄. Θα είναι λάθος αν μιλήσουμε για ατυχία. Κακή αντίδραση της άμυνας ήταν που επέτρεψε να νικηθεί ο εξαιρετικός χθες Όλσεν.
Λάθος στρατηγική
Θα αναρωτηθεί κανείς: "Και γιατί ο Τούντορ μπήκε στη διαδικασία να ανακατέψει την τράπουλα, ενώ μπορούσε να το αποφύγει και να παίξει με ένα πιο ορθολογικό σχήμα;”
Την ίδια σκέψη έκανα και εγώ και κατέληξα στο ότι ο Κροάτης τεχνικός, με την υπερβολή που τον διακρίνει, λόγω και της απειρίας του και του εκρηκτικού, βαλκάνιου χαρακτήρα του, υποτίμησε την Ξάνθη. Θεώρησε ότι η ομάδα του είναι σε πολύ καλό φεγγάρι και θα πάρει τη νίκη ακόμη και με κάποιες δοκιμές.
Υπάρχουν, μάλιστα, ορισμένα ακόμη πειστήρια γι' αυτό:
-Αν ο Τούντορ θεωρούσε την Ξάνθη πολύ δύσκολο αντίπαλο, προφανώς δεν θα δήλωνε τον Κάτσε απόντα από το ματς στα Πηγάδια. Θα προτιμούσε εκείνο με τον Ατρόμητο κι ας υποστηρίξει κανείς ότι για την αναμέτρηση με τους Περιστεριώτες, έχουν δηλωθεί να λείψουν Τζαβέλλας και Αθανασιάδης.
Προφανώς ένας παίκτης με τα χαρακτηριστικά του Κάτσε είναι πιο απαραίτητος σε ένα ματς που ο ΠΑΟΚ θα δεχθεί πίεση και πρέπει να έχει γρήγορους κόφτες (Ξάνθη), παρά σε εντός έδρας ματς που το ζητούμενο είναι ή δημιουργία (Ατρόμητος)
Δεν είναι δόκιμο να μένει ο Βίτορ στον πάγκο σε ένα παιχνίδι που δεν υπάρχει εναλλακτική λύση καθαρόαιμου στόπερ. Θα μπορούσε να γίνει αυτό την Κυριακή, αφού λογικά ο Μαλεζάς θα είναι διαθέσιμος.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ο Τούντορ σχεδίασε το ματς, δίνοντας προτεραιότητα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Έχει αποδειχθεί, όμως, ότι η καλή πορεία στο Πρωτάθλημα, έρχεται όταν μια ομάδα μπορεί και παίρνει τις νίκες στα ματς με τους μικρομεσαίους. Ότι, δηλαδή, έκανε ο ΠΑΟΚ στην εποχή Σάντος, την οποία ακόμη πολλοί μνημονεύουν.
Φυσικά, όλοι οι οπαδοί του θέλουν τον ΠΑΟΚ να κερδίσει την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, αλλά αντιλαμβάνονται ότι δεν έχει λογική το να παίρνει ρίσκα σε ματς που ανήκουν στην κατηγορία “πρέπει να κερδηθούν”.
Ας σχεδιάσει ένα καθαρό πλάνο
Φυσικά, ο ΠΑΟΚ δεν έχασε το εισιτήριο για τα πρoκριματικά τουChampionsLeagueμε το Χ στην Ξάνθη. Δεν ήρθε η καταστροφή και φυσικά η ανάλυση που κάνουμε δεν εστιάζει στους δύο χαμένους βαθμούς, αλλά στη νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίστηκε το παιχνίδι. Αν ο ΠΑΟΚ θέλει να αποκτήσει σταθερότητα στην ουσιώδεις εμφανίσεις και έτσι να χτίσει ένα σερί νικών, ο Ίγκορ Τούντορ πρέπει να σχεδιάσει το πλάνο των επόμενων αγώνων με καθαρό μυαλό και όχι συνεχίζοντας τα πειράματα. Πλέον, έχει περάσει πολύς καιρός για να μην έχει καταφέρει να βγάλει ένα σαφές συμπέρασμα για το ποιος μπορεί και σε ποια θέση. Από ΄δω και πέρα, όλοι περιμένουν πάνω απ' όλα έναν αποτελεσματικό και έξυπνο στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ.
Υ.Γ.1 Το παράδειγμα του Μυστακίδη και του Κοροβέση είναι ό,τι πιο υγιές υπάρχει στον ΠΑΟΚ. Παίκτες που επέμειναν κόντρα στην αμφισβήτηση ακόμη και του ίδιου του προπονητή τους, που προς τιμήν του δεν ήταν κολλημένο μυαλό στις δύο περιπτώσεις, και πλέον δικαιώνονται οι κόποι τους.
Υ.Γ. 2 Η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη ορίζει ότι την Κυριακή, μετά από τέτοια εμφάνιση, την φανέλα του βασικού τερματοφύλακα πρέπει να την πάρει ο Όλσεν. Κι ας έχει γίνει ήδη ο προγραμματισμός για να παίξει ο Βελλίδης. Το γήπεδο, πρέπει πάντα να είναι το κορυφαίο κριτήριο επιλογής.