ΑΕΚ: Μαγικό το 2018, αλλά τελείωσε
Στο λυκαυγές του 2019, ο Κώστας Τσίλης γράφει για την υποχρέωση και τους πρακτικούς λόγους, που η πρωταθλήτρια αφήνει οριστικά πίσω της μια από τις πιο σημαντικές χρονιές στην ιστορία της και βάζει στο τραπέζι τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της νέας ΑΕΚ.
Πόσο πολύ σημάδεψε ολόκληρο τον οργανισμό ΑΕΚ το 2018, αποτυπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια και γλαφυρότητα, στις αναρτήσεις που έκαναν οι πρωταγωνιστές του, λίγες ώρες πριν φύγει ο χρόνος.
Ρίξτε μια ματιά σ' όσα έγραψαν στα Facebook, τα Instagram και στα λοιπά μηχανήματα του διαβόλου ο αρχηγός Μάνταλος, ο Μπακάκης, ο Γαλανόπουλος, ο πιτσιρικάς ο Γιούσης.
Ακόμα και ο Μοράν που φαινόταν να βγάζει τόσο πάθος και τρέλα για την ομάδα, όσο ένας εκπαιδευόμενος γκουρού σε μοναστήρι του Νεπάλ, "ανέβασε" μια φωτογραφία του με καπνογόνο, από την φιέστα του πρωταθλήματος. Δείτε επίσης όσα έγραψε ο Μπακασέτας, τα οποία παρεμπιπτόντως όποιος τα είδε και τα διάβασε χωρίς να ξέρει τι έχει συμβεί, θα έβαζε το χέρι του στην φωτιά πως γράφτηκαν από τον παίκτη που είναι πιο δεμένος με την ομάδα απ' όλους. Έτσι όμως είναι ο χαρακτήρας του "Μπάκα". Έτσι είναι και το κλίμα μέσα στα αποδυτήρια της ΑΕΚ, ασχέτως τι έχει συμβεί.
Δείτε και τι ανάρτηση έκανε ακόμα και ο Αραούχο. Παίκτης που δεν είναι πλέον στην ΑΕΚ. Αλλά έκανε αλλαγή του χρόνου με φανέλα της ΑΕΚ. Κάπου εδώ ανοίγω μια παρένθεση. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον. Ειδικά για έναν παίκτη που κοστίζει ήδη τόσο πολλά εκατομμύρια. Το μόνο σίγουρο όμως είναι, πως ο Αραούχο μπήκε σ' εκείνο το κλαμπ των ξένων ποδοσφαιριστών, που ένα αόρατο νήμα τους έδεσε για πάντα με την Ένωση. Και που παραμένουν δεμένοι, ακόμα και όταν βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Όπως έγινε με τον Ρουίζ, τον Ζούλιο Σέζαρ και τον Ντόμπος, που γύρισαν στην πατρίδα τους και έφτιαξαν ΑΕΚοακαδημίες με Αργεντινάκια, Βραζιλιανάκια και Ρουμανάκια να μαθαίνουν μπάλα φορώντας τον δικέφαλο στο στήθος. Όπως έγινε με τον Λεονάρντο, που ακόμα διαβάζει ελληνικά σάιτ για να μαθαίνει για την ομάδα.
Όπως έγινε και με τον Σκόκο που σταθερά έριχνε "πόρτα" σ' άλλες ελληνικές ομάδες, τηρώντας την υπόσχεση πως θα επιστρέψει μόνο για την ΑΕΚ. Τελικά δεν έγινε. Ενδεχομένως να μην γίνει ούτε με τον Αραούχο. Αλλά αυτό το ξεχωριστό δέσιμο με την ομάδα, ενός τέτοιου ξεχωριστού παίκτη, έχει πάντα την δική του σημασία. Κλείνει η παρένθεση.
Η χρονιά που έφυγε σημάδεψε τους πάντες που ήταν μέσα στην ΑΕΚ. Σημάδεψε την ομάδα την ίδια. Κυρίως διότι έφτασε στο ζενίθ του, στην κορύφωση του, το πρότζεκτ του "Ερχόμαστε". Όλο αυτό που η ΑΕΚ έβαλε στόχο από το καλοκαίρι της μεγάλης επιστροφής, το πέτυχε και το ολοκλήρωσε μέσα στο 2018. Μέχρι και τα τέλη του Αυγούστου, πλέον τα είχε πετύχει όλα. Είχε πάρει πρωτάθλημα, είχε πάρει κύπελλο, είχε πάει στους "32" του Europa, είχε πάει στους ομίλους του Champions League. Ο κύκλος έκλεισε. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα επόμενα πρωταθλήματα της ΑΕΚ, τα επόμενα κύπελλα, τις επόμενες σπουδαίες ευρωπαϊκές διακρίσεις, θα πρέπει να κατακτήσει ο επόμενος κύκλος. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί πως το 2018 τελείωσε. Μπήκε στο μεγάλο βιβλίο της κιτρινόμαυρης ιστορία ως μια από τις πιο χρυσές σελίδες. Αλλά τελείωσε. Τίποτα στην ΑΕΚ δεν θα είναι πλέον ίδιο.
Άλλωστε και στην πράξη, η ομάδα που θα μπει στο γήπεδο το 2019, δεν θα έχει καμία σχέση μ' εκείνη του 2018. Καθαρά αγωνιστικά, θα είναι μια άλλη ομάδα. Η ΑΕΚ που είχε ως κορμό μια βάση με τον Τσιγκρίνσκι και έναν γρήγορο στόπερ στο κέντρο της άμυνας, με δυο καθαρόαιμους κόφτες στα χαφ και με δυο ακραίους στα άκρα της επίθεσης που δεν ήταν καθαρόαιμοι ακραίοι αλλά δεκάρια, τελείωσε οριστικά. Δεν υπάρχει. Το αγωνιστικό μοντέλο της ΑΕΚ αλλάζει. Μ' ότι αυτό συνεπάγεται και με τα αποτελέσματα που θα φανούν μόνο μέσα στο γήπεδο. Αλλάζει όμως και γίνεται εντελώς διαφορετικό.
Στο κέντρο της άμυνας, το δίδυμο θα αποτελείται από δυο ψηλούς και μπαλάτους, που λένε και ποδοσφαιρογραμματιζούμενοι, στόπερ. Ο Τσιγκρίνσκι και ο Οικονόμου θα είναι οι βασικοί επιλογές. Με τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα που έχει ένα τέτοιο δίδυμο. Όμως υπενθυμίζω πως χρειαζόντουσαν και τον χρόνο τους για να "δέσουν", διότι μέσα στο πρώτο μισό της σεζόν, είναι το δίδυμο που έπαιξε μαζί τις λιγότερες φορές.
Στην μεσαία γραμμή βγήκε από την εξίσωση ο Σιμόες και μπαίνει ο Κρίστιτσιτς. Βγήκε ένα κόφτης και μπαίνει ένας χαφ που κόβει αλλά κάνει και παιχνίδι. Χαφ που πηγαίνει την μπάλα μπροστά και όχι πίσω και παράλληλα. Αυτό αλλάζει συνολικά την μορφή του παιχνιδιού της ΑΕΚ και πρώτα απ' όλα επιτρέπει επιτέλους στον Γαλανόπουλο να παίξει ως κανονικός κόφτης και όχι ως ο μέσος που πρέπει να τα κάνει όλα και να συμφέρει διότι είναι το next big thing της ομάδας.
Στην επίθεση η ΑΕΚ πλέον θα παίξει με τακτοποιημένες θέσεις. Στα άκρα θα παίζουν ακραίοι. Από την μια ο Μπογέ, από την άλλη η μεταγραφή που θα (πρέπει να) γίνει. Μια μεταγραφή που (κατά πως είναι το πλάνο), θα είναι επιπέδου Κρίστιτσιτς και χαρακτηριστικών ακραίου επιθετικού. Επομένως η ΑΕΚ θα έχει στα άκρα, δυο παίκτες που ξέρουν, θέλουν και μπορούν να παίξουν στα άκρα. Και αν ο Μπογέ συνεχίσει να μην δείχνει πράγματα, υπάρχει και ο Αλμπάνης, υπάρχει και ο Γιαννιώτας. Άλλωστε καπαρωμένες οι θέσεις δεν είναι από κανέναν. Αν ο Αλμπάνης ή ο Γιαννιώτας είναι καλύτεροι ή πιο αποτελεσματικοί από τον Μπογέ ή την μεταγραφή που θα έρθει, θα πρέπει να παίζουν αυτοί. Τελεία και παύλα.
Μέσα σ’ αυτή την τακτοποίηση των θέσεων στην επίθεση, προφανώς και περιλαμβάνεται και η μετακίνηση του Μάνταλου σε ρόλο δεκαριού. Σε έκτακτη περίπτωση, βεβαίως θα ξαναπαίξει και στα άκρα. Όταν όμως υπάρχει αυτή η δυνατότητα, όλα θα πρέπει να τακτοποιούνται και να μπαίνουν στην θέση τους. Και η θέση του Μάνταλου είναι περισσότερο στον άξονα. Χωρίς και αυτή να είναι καπαρωμένη. Αν χρειαστεί, μπορεί ο Μάνταλος να μην χωρέσει καν στην ενδεκάδα. Αυτό συμβαίνει στις μεγάλες ομάδες που διεκδικούν τρόπαια. Υπάρχουν και παικταράδες στον πάγκο, όχι μόνο στο βασικό σχήμα. Και ισχύει για όλους.
Αυτή την διαφορετική ΑΕΚ του 2019, καλείται να διαχειριστεί πλέον ο Ουζουνίδης. Επί της ουσίας ο Μαρίνος τώρα παίρνει στα χέρια του, το νέο κύκλο αυτής της ομάδας. Η πραγματικότητα είναι πως μέχρι τώρα, διαχειριζόταν το κλείσιμο του προηγούμενου. Δεν ήταν εύκολο. Δεν το έκανε όμως και με επιτυχία. Τώρα έχει μια δεύτερη ευκαιρία μπροστά του. Προφανώς την τελευταία και δεν χρειάζεται επεξήγηση επ' αυτού. Ο Ουζουνίδης θα έχει το τιμόνι αυτής της νέας ΑΕΚ. Και στο τέλος της πρώτης "ειδικής διαδρομής", στο τέλος της σεζόν, θα γίνει και το πρώτο ταμείο. Τόσο για τον Ουζουνίδη, όσο και για το νέο κύκλο αυτής της ομάδας.