Μάγος δεν είναι, μαγικά κάνει ο Αραούχο
Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την ιδιαίτερη περίπτωση Αραούχο, την καταλυτική επίδραση όχι μόνο στο παιχνίδι της ΑΕΚ, αλλά συνολικά στον οργανισμό της ομάδας.
Μέχρι και το ματς με την Λάρισα, η ΑΕΚ ήταν μια ομάδα που από τα σέντερ φορ της, είχε πάρει μόλις ένα γκολ σε έξι παιχνίδια. Και αυτό με πέναλτι του Αλμέιδα. Βεβαίως ο Γιακουμάκης δεν μπαίνει στην συζήτηση, διότι είναι τραυματίας και εκτός μάχης από τις αρχές του Αυγούστου. Όμως η πραγματικότητα είναι πως η ΑΕΚ δεν είχε γκολ από εκεί που κυρίως τα περίμενε. Μέχρι που εμφανίστηκε ο Αραούχο.
Ο Αργεντινός φορ έπαιξε συνολικά 12 αγωνιστικά λεπτά μαζί με τις καθυστερήσεις. Πρόλαβε να βάλει ένα γκολ και δημιουργήσει μόνος του την φάση για να πετύχει και ακόμα ένα. Κάποιος βέβαια μπορεί να σκεφτεί, πως ο Αραούχο ήταν απλώς τυχερός. Άλλωστε και ο Φουρτάδο έχει σκοράρει, ακόμα και με τακουνάκι. Δείτε όμως λίγο, τι έχει κάνει ο Αραούχο.
Στις 2 του περασμένου Φλεβάρη, στο ντεμπούτο του με την φανέλα της ΑΕΚ, ξεκίνησε βασικός και πέτυχε όχι ένα, αλλά δυο γκολ. Με κεφαλιές και τα δυο. Στις 31 Μαίου, στο τελευταίο του ματς με την ΑΕΚ, πέτυχε γκολ στη Νέα Σμύρνη. Πάλι με κεφαλιά. Και γκολ που έστειλε την ομάδα του στα προκριματικά του Champions League. Και τώρα που έκανε δεύτερο ντεμπούτο με την ΑΕΚ, χωρίς καν να παίξει βασικός, σκόραρε και πάλι. Ξανά με κεφαλιά. Χωρίς καν να βάλουμε στην κουβέντα όλα τα υπόλοιπα γκολ που πέτυχε πέρυσι ο Αραούχο, αυτά τα λες και μαγικά.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΟΣ
Φυσικά και ο Αραούχο δεν είναι μάγος. Δεν είναι δική μου φράση, είναι του Μανόλο Χιμένεθ. Αυτό είπε ο Ισπανός τεχνικός στις δηλώσεις που έκανε στη Nova, πριν από το ματς με την Λάρισα. Και είχε απόλυτο δίκιο. Επειδή γενικώς στην Ελλάδα αλλά και ειδικώς στην ΑΕΚ, η υπερβολή είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό, ο Χιμένεθ ήθελε να ρίξει λίγο τους τόνους. Διότι όλη αυτή η φρενίτιδα γύρω από τον Αραούχο, μπορεί εύκολα να βάλει στο μυαλό κάποιων, πως ο Αργεντινός θα βάζει μίνιμουμ τρία γκολ σε κάθε ματς. Κάτι που μόνο κακό θα κάνει.
Διότι είναι δεδομένο πως ο Αραούχο θα έχει και τις κακές στιγμές του. Και θα έρθουν και τα παιχνίδια που δεν θα του βγαίνει τίποτα στο γήπεδο. Άλλωστε θυμίζω πως μετά τα δυο γκολ στο περσινό ντεμπούτο του με τον Λεβαδειακό, σκόραρε ξανά μετά από έναν μήνα. Προφανώς και δεν λέω πως θα ξαναγίνει έτσι το πράγμα. Όμως ο Χιμένεθ όφειλε να ρίξει τους τόνους και να προστατέψει τον Αραούχο. Ακόμα και για τον χρόνο συμμετοχής του Αργεντινού, καθώς ο τραυματισμός στα μέσα Αυγούστου, θέλει ειδική διαχείριση. Έστω και αν τον έχει ξεπεράσει.
ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΥΚΛΟ
Μάγος σίγουρα δεν είναι ο Αραούχο. Έχει ωστόσο την δυνατότητα, να κάνει μαγικά. Να σκοράρει, για παράδειγμα, στην πρώτη του επαφή με την μπάλα. Ή να σηκώνει στον αέρα την ώρα που μπαίνει αλλαγή, ένα ολόκληρη γήπεδο και μάλιστα σε κεκλεισμένων των θυρών. Μέχρι και οι άδειες καρέκλες αποθέωσαν τον Αραούχο στην είσοδο του στο γήπεδο. Και όταν πέτυχε το γκολ, έγινε ο χαμός. Από τα επίσημα του ΟΑΚΑ και τον Δημήτρη Μελισσανίδη που σηκώθηκε όρθιος για να χειροκροτήσει, μέχρι τον πάγκο της ΑΕΚ που τινάχθηκε στον αέρα και ας ήταν απλώς το 4-0.
Έχει τον τρόπο του ο Αραούχο να επιδρά όχι μόνο στο παιχνίδι της ομάδας με τα γκολ του, αλλά σ’ ολόκληρο τον οργανισμό που λέγεται ΑΕΚ. Και όλη αυτή η καταλυτική επίδραση, κάνει κύκλο και γυρίζει πίσω στον ίδιο τον Αργεντινό φορ. Διότι όλη αυτή η ενέργεια που δίνει η παρουσία του Αραούχο και στον κόσμο της ΑΕΚ και στους συμπαίκτες του, γυρίζει πίσω σ’ αυτόν. Και τον φτιάχνει ψυχολογικά.
Άλλωστε, έστω και αν ο Αργεντινός φορ δεν μπορούσε όλο αυτό να το βάλει σε λέξεις, είναι και ο βασικός λόγος που τον κάνει να αισθάνεται τόσο καλά στην ΑΕΚ. Και που γύρισε τον κόσμο ανάποδα, για να μπορέσει να επιστρέψει. Κάτι που δεν έχει κάνει κατά το παρελθόν κανένας άλλος ξένος ποδοσφαιριστής.
ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΤΑΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΒΑΓΙΑ
Το ματς με την Λάρισα πάντως, δεν ήταν απολύτως ενδεικτικό για την εικόνα που θα έχει η ΑΕΚ φέτος, με τον Αραούχο στο ρόστερ της. Και αυτό διότι ο Αργεντινός φορ δεν έπαιξε καθόλου μαζί με τον Λιβάγια και ελάχιστα μαζί με τον Μάνταλο. Τους δυο ποδοσφαιριστές δηλαδή, που επίσης μπορούν να κάνουν μαγικά μέσα στο γήπεδο. Εξάλλου το δίδυμο Αραούχο και Μάνταλου, στο περσινό πρωτάθλημα είχαν συνεργασίες βγαλμένες από το ρεπερτόριο του διδύμου Ντέμη και Τσιάρτα.
Εξάλλου, ο Λιβάγια έδειξε στο γκολ του Κλωναρίδη πόσο καταλυτική μπορεί να είναι η συνεισφορά του στην επιθετική λειτουργία της ΑΕΚ. Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες στο ελληνικό πρωτάθλημα, που να μπορούν να κατεβάσουν την μπάλα και να αδειάσουν δυο αμυντικούς (την ώρα μάλιστα που τραβάνε και κλωτσάνε), με τον τρόπο που το έκανε ο Κροάτης φορ.
Σκεφτείτε, λοιπόν, τι μπορεί να βγει, αν έχει ο Κροάτης, να συνεργαστεί με φορ της κλάσης και των θέσεων που παίρνει στην περιοχή ο Αραούχο. Προφανώς το ζητούμενο από έναν επιθετικό είναι να σκοράρει. Και προς το παρόν αυτό δεν το έχει βρει ο Λιβάγια. Κάπου βέβαια θα ξεμπουκώσει και αυτό είναι σίγουρο. Αλλά, μεταξύ μας, αν δίνει έτοιμα γκολ όπως αυτό που έδωσε στον Κλωναρίδη, την δουλειά της η ΑΕΚ θα την κάνει.
Photo Credits: Eurokinissi