X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Τιμούρ, κερδίζεις τον καιρό;

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την εύκολη και την περίπλοκη μάχη που δίνει ο Κετσπάγια στο Κίελτσε.

Η αλήθεια είναι πως σε μια καλοκαιρινή προετοιμασία, σε ξένο τόπο, όλα μπορούν να συμβούν. Για παράδειγμα το 2005 η ομάδα ξεκίνησε από το Κόνιε της Ιταλίας να πάει για φιλικό με την Παρί στην Γαλλία, έπεσε σε κίνηση το πούλμαν σ’ ένα τούνελ στις Άλπεις και λίγο έλειψε να φτάσει στο γήπεδο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Το 2007 στο Ντούρβερτ υπερίπταντο του γηπέδου της προπόνησης, μύγες μεγέθους μπόινγκ 747. Ενώ πέρυσι στην Οπαλένιτσα οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν να αντιμετωπίσουν έντομα που ήταν διασταύρωση μέλισσας και βδέλλας και εκεί που πετούσαν, κολλούσαν πάνω σε πόδια και χέρια και τσιμπούσαν. Επισης το 2012 στην παρωδία προετοιμασίας στο Τσέστερ, η ΑΕΚ υποχρεώθηκε να δώσει φιλικό στις 12 το μεσημέρι, με αντίπαλο την Ρέξαμ, η οποία είχε φτιάξει μια ενδεκάδα με παίκτες υπό δοκιμή, αλλά τους είχε δώσει τα ονόματα των κανονικών παικτών του ρόστερ της.

Σ’ όλα αυτά τα απρόοπτα, που ειχαν προκύψει σε καλοκαιρινές προετοιμασίες, ήρθε να προστεθεί ο φετινός καιρός στο Κίελτσε. Ημέρα Σάββατο, για παράδειγμα, το μεσημέρι το θερμόμετρο έδειχνε 33 βαθμούς. Όσους και στα Νότια Προάστια της Αθήνας. Προφανώς και μόνο στην ΑΕΚ μπορεί να συμβεί, να επιλέξει ένα γήπεδο για καλοκαιρινή προετοιμασία που βρίσκεται μέσα σε δάσος με έλατα και να πετύχει καύσωνα. Αλλά προφανώς και είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Κετσπάγια να δουλέψει, ειδικά στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, όταν οι παίκτες του είναι στα όρια της ηλίασης. Τελευταίος παίκτης της ΑΕΚ που έπαθε από την ζέστη, ότι ο Γιόχανσον στην πρωινή προπόνηση του Σάββατου, ήταν την ο Άγγελος Κομβολίδης την πρώτη μέρα της προετοιμασίας του 2005. Αλλά τότε είχε στους Θρακομακεδόνες καύσωνα βαρβάτο με 43 βαθμούς υπό σκιά. Και για να αποφύγει κάτι τέτοιο εξάλλου, έφυγε από την Αθήνα η ΑΕΚ και ήρθε στην Πολωνία.

Προφανώς και όλη αυτή η ιστορία με τον καιρό στο Κίελτσε, δεν συνιστά καμία μεγάλη τραγωδία. Ούτε ο Κετσπάγια την αντιμετωπίζει κάπως έτσι, παρόλο που είναι δεδομένο πως πολύ ήθελε να ξυπνήσει με συννεφιά και θερμοκρασίες που να συνάδουν με έλατα και τόπο καλοκαιρινής προετοιμασίας στο εξωτερικό. Όπως και να έχει πάντως, για τον Τιμούρ η μάχη με τον καιρό υπό την έννοια της θερμοκρασίας, είναι μάλλον εύκολη. Εκείνη που είναι περίπλοκη, είναι η άλλη μάχη. Αυτή με τον καιρό, υπό την έννοια του χρόνου.

Βεβαίως είναι μια μάχη που ο Κετσπάγια άρχισε να δίνει, πριν καν υπογράψει συμβόλαιο με την ΑΕΚ. Θυμίζω πως ο Τιμούρ βγήκε από το αεροπλάνο της επιστροφής στην Κύπρο και πριν ξεκλειδώσει την πόρτα του σπιτιού του, ξαναπήρε ταξί για το αεροδρόμιο για να προλάβει να πάρει την πτήση για να έρθει στην Αθήνα και να μιλήσει. Επίσης ανέλαβε την ομάδα 19 μέρες πριν την πρώτη προπόνηση για τη νέα σεζόν και 52 πριν από το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Και από τότε τρέχει να προλάβει τον χρόνο, που δεδομένα τρέχει πιο γρήγορα.

Ο Κετσπάγια ξέρει πως τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Όχι μόνο διότι όπως σωστά λέει ο Κολοβέτσιος, «η ΑΕΚ ήθελε πολύ να παίξει ξανά στην Ευρώπη και τώρα πρέπει να ανταποκριθεί». Αλλά κυρίως διότι ένα στραβό αποτέλεσμα, μπορεί να στραβώσει ολόκληρη την υπόλοιπη σεζόν. Και είναι ουκ ολίγα τα τρανά παραδείγματα του παρελθόντος, ας μην τα παραθέσουμε και χαλάσουμε την καρδιές μας κυριακάτικα. Φυσικά και πολύ μεγάλο ρόλο στην υπόθεση Ευρώπη, θα παίξει και ο αντίπαλος που θα κάτσει από την κλήρωση. Αλλά αυτό είναι άσχετο με την μάχη με τον χρόνο που δίνει ο Κετσπάγια.

Ο Τιμούρ καλείται να παρουσιάσει στις 28 Ιουλίου μια ομάδα έτοιμοι για να διεκδικήσει την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα σε τέσσερα σερί προκριματικά ματς. Και παράλληλα να έχει στις 20 Αυγούστου που ξεκινά το πρωτάθλημα, μια ομάδα έτοιμη να αντέξει έναν μαραθώνιο στον οποίο ο στόχος θα είναι η πρωτιά. Όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν και πρέπει να γίνει και εγκαίρως. Και παράλληλα ο Κετσπάγια ξέρει πως στο μεταγραφικό κομμάτι ίσως χρειαστεί να παίξει και με τον χρόνο. Χωρίς όμως να τον διαθέτει αυτόν τον χρόνο.

Δηλαδή κάποιες από τις περιπτώσεις σέντερ φορ που κοιτάζει η ΑΕΚ και όντως μοιάζουν καλές, μπορεί να χρειαστούν παιχνίδι τακτικής και αναμονή μέχρι και τα μέσα ή ακόμα και τα τέλη Αυγούστου. Υπάρχει όμως άραγε αυτή η πολυτέλεια, όταν μέχρι και τις 4 Αύγουστου μπορεί η ΑΕΚ να έχει μείνει εκτός Ευρώπης; Χωρίς προφανώς αυτό να σημαινει πως η μεταγραφή ενός φορ ή ενός εξτρέμ θα φέρει την πρόκριση. Μια χαρά (ενδεχομένως να) μπορέσουν και οι ποδοσφαιριστές που είναι ήδη στην ομάδα και δουλεύουν και σκληρά και σούπερ. Όμως επιμένω, πως η μεταγραφή φορ και εξτρέμ, ενδεχομένως να αποτελέσει κριτήριο για το σύστημα της ομάδας. Αρα... επείγουν.

Μέχρι στιγμής ο Κετσπάγια σ’ αυτή την μάχη που δίνει με τον χρόνο, κάνει… ανταρτοπόλεμο. Ήτοι, δουλεύει πολύ και σκληρά στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, ώστε σ’ αυτό η ομάδα να είναι έτσι κι αλλιώς πανέτοιμοι. Παράλληλα περνά μέσω ασκήσεων αλλά και μέσω οδηγιών τόσο στα πόδια, όσο και στον τρόπο σκέψεις των παικτών του, κάποια στοιχεία που θέλει οπωσδήποτε να έχει η ομάδα του στο παιχνίδι της. Ανεξαρτήτως συστήματος. Και κερδίζει χρόνο ως προς την δουλειά στην τακτική, μέχρι να διαπιστώσει με πόσα και ποια κενά στο παζλ του ρόστερ, θα χρειαστεί να την κάνει.

Photo credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ