STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Αλλάζει πίστα ο Αλμέιδα, έχει αποβάλει το άγχος της Φιλαδέλφειας ο ΠΑΟΚ

Ο Ματίας Αλμέιδα
Ο Ματίας Αλμέιδα EUROKINISSI SPORTS

Ο Λάμπρος Μπαλάφας γράφει για το ντέρμπι Δικεφάλων που η... μπίλια έκατσε στη μέση, τη νέα εκδοχή της ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα, αλλά και τον παλιό ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου που έχει αποβάλει το άγχος της Φιλαδέλφειας.

Συνήθως όταν υπάρχει νικητής σε ένα ντέρμπι, προκύπτουν θέματα και ρεπορτάζ, κυρίως για τον ηττημένο. Η χθεσινή ισοπαλία ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, δεν ήταν ένα συνηθισμένο μεγάλο παιχνίδι, στο οποίο η… μπίλια έκατσε στη μέση.

Τα όσα συνέβησαν στον αγωνιστικό χώρο, παρουσιάζουν ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον για το σήμερα, αλλά και την επόμενη μέρα των ομάδων. Η περισσότερη κουβέντα μπορεί να επικεντρωθεί στους γηπεδούχους, καθώς ο Αλμέιδα, έχει περάσει στη φάση που μας παρουσιάζει την ανανεωμένη εκδοχή της ομάδας του.

Η νέα ΑΕΚ

Έχω την αίσθηση πως την σχεδίαζε καιρό τη χθεσινή μέρα ο προπονητής της ΑΕΚ. Ήταν η πρώτη φορά που δεν αντιμετώπιζε το παραμικρό πρόβλημα και αναγκαζόταν να αφήσει εκτός αποστολής παίκτες πρώτης γραμμής, όπως ο Τσούμπερ και ο Άμραμπατ, δύο από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος του 2023. Το σχέδιο πλέον περνάει στην επόμενη… πίστα, χτίζεται ένα σύνολο με νέα πρόσωπα, όσος χρόνος κι αν απαιτείται για να φτάσει στο κατάλληλο σημείο ετοιμότητας, πήραμε ήδη μια γεύση από τη νέα τάξη πραγμάτων.

Αλλάζει τρόπους παιχνιδιού στην επίθεση η «Ένωση», ο Πιερό δείχνει αυτή την ώρα να είναι η πιο αξιόπιστη λύση στο σκοράρισμα, παίζει αυτός σαν εννιάρι και αφήνει τον Λιβάι, λίγο πιο πίσω, σαν υποστήριξη, πιο περιφερειακά. Ο Κοϊτά έχει ενέργεια από αριστερά, συγκλίνει προς τα μέσα και απειλεί, την ώρα που ο Λαμέρα καλύπτει το δεξί άκρο, κάνοντας επίσης κινήσεις προς τον άξονα, για να δημιουργεί χώρους και να δίνει ανεβάσματα στον Ρώτα.

Όταν ετοιμαστεί και ο Μαρσιάλ, ίσως δούμε πάλι κάτι διαφορετικό, πλησιάσουμε αρκετά την τελική εκδοχή, της νέας πρότασης Αλμέιδα. Τα νέα δεδομένα, προκάλεσαν αρχικά έναν προβληματισμό στον ΠΑΟΚ, χρειάστηκε λίγο χρόνο για να βρει τις ισορροπίες του.

Ο παλιός ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ δεν πήγε σε αντίστοιχες καινοτομίες, ο Λουτσέσκου θέλησε να εμπιστευτεί -σχεδόν- όλους του περσινούς παίκτες, οι οποίοι του πήραν το πρωτάθλημα. Μόνο ο Τσάλοφ ξεκίνησε στην κορυφή (ο Μπράντον Τόμας προερχόταν από τραυματισμό) και ο έτοιμος πλέον, ηγέτης της άμυνας, Λόβρεν.

Αποδείχτηκαν σωστές οι κινήσεις, πριν λίγους μήνες στο ίδιο γήπεδο, πήρε πολύτιμη ισοπαλία κι ενώ έχανε 2-0, χθες έφυγε εκ νέου με βαθμό, χωρίς να χρειαστεί να… κυνηγήσει στο σκορ, για την ακρίβεια, έβαλε την ΑΕΚ σε αυτή την διαδικασία. Αν γυρίσουμε πίσω το χρόνο, ο ΠΑΟΚ είχε δυσάρεστες αναμνήσεις από την OPAP Arena, έχανε εύκολα, πλέον έχει αποβάλλει αυτή την νοοτροπία, πατάει καλά στο γήπεδο, εκπέμπει σιγουριά.

Η χημεία καλύπτει τα ξαφνικά προβλήματα

Υπάρχει ένα καθοριστικό σημείο που το καταλαβαίνεις αυτό. Στο 63΄ γίνεται αναγκαστική αλλαγή ο σκόρερ, αριστερός μπακ, Μπάμπα Ράχμαν, περνάει στο ματς ο Κόλεϊ και αλλάζουν θέση όλοι οι αμυντικοί. Ο Γιόνι από δεξιά πάει και καλύπτει το αριστερό άκρο, δεξιά μετατίθεται ο Κετζιόρα, ο Λόβρεν γίνεται από αριστερό, δεξί στόπερ, με τον Κόλεϊ να παίζει δίπλα του.

Κι όμως ακολουθεί ένα μισάωρο, στο οποίο η άμυνα του ΠΑΟΚ, παίρνει άριστα, δεν κινδυνεύει σχεδόν καθόλου και ο Λόβρεν δείχνει τη μεγάλη του κλάση, καθαρίζει την πλειοψηφία των φάσεων, ψηλά και χαμηλά. Όλες αυτές οι διαφοροποιήσεις, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η ομάδα, αποδεικνύουν την εξαιρετική χημεία της και το πόσο δουλεμένη είναι από τον προπονητή της.

Ο ΠΑΟΚ έβγαλε μεγάλη ωριμότητα, ακόμη και στην ισοφάριση του Πιερό, δεν υπήρξε πανικός, το πλάνο συνέχισε να βγαίνει στο χορτάρι. Έχει μάθει όλος ο οργανισμός να λειτουργεί με ηρεμία, συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος, χωρίς νίκη στα ντέρμπι που έχει δώσει. Ήττα από τον Άρη (εντός), ισοπαλίες με Παναθηναϊκό (εντός) και ΑΕΚ (εκτός), υπάρχει αυτοπεποίθηση, στοιχείο που χαρακτηρίζει τις μεγάλες ομάδες.

Επιστρέφω στην ΑΕΚ, ο Αλμέιδα μπορεί να αισιοδοξεί για τη συνέχεια, φτάνει να μην υπάρξουν, ατυχίες, τραυματισμοί. Όταν έχεις ποιότητα, θα έρθει η στιγμή που θα εμφανιστεί στο χορτάρι και θα κάνει την διαφορά. Χρειάζεται χρόνος για να βγάλει αυτοματισμούς το «νέο αίμα» που έχει βάλει στις… αρτηρίες της ομάδας του και το τονίζω ξανά, ο έτοιμος Μαρσιάλ μπορεί να κάνει την διαφορά, όσο κανείς άλλος. Είναι μακρύς ο δρόμος, βρισκόμαστε στα πρώτα χιλιόμετρα, το πρωτάθλημα είναι Μαραθώνιος, θέλει αντοχές και έξυπνο παιχνίδι.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ