Νταουρέν Κουρουγκλίεβ: Το θηρίο που κερδίζει και αιμόφυρτο
Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ που ζήτησε αθλητική στέγη στην Ελλάδα, κατάφερε να ξεπεράσει το ίνδαλμά του, τον θείο του και θρύλο της καζακικής πάλης, Μαγκομέντ Κουρουγκλίεβ.
Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ δεν θα υποκριθεί ότι έχει ελληνική καταγωγή, ούτε έχει πράξει αναλόγως μέχρι σήμερα. Από την πρώτη στιγμή λέει την αλήθεια του και παράλληλα εκφράζει το σεβασμό και την τιμή του στην Ελλάδα. Η χώρα μας του έδωσε μια ευκαιρία που δεν είχε: να αγωνίζεται στις διεθνείς διοργανώσεις.
Τον δέχθηκε ως ένα μεγάλο Ρώσο πρωταθλητή της πάλης, ο οποίος δεν είχε “αθλητική ταυτότητα” μετά τον πόλεμο ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Οι Ρώσοι αθλητές είναι και αυτοί θύματα. Ως θύματα του πολέμου των δύο χωρών πρέπει να αντιμετωπίζονται, διότι έχουν αποκλειστεί από τις διεθνείς διοργανώσεις στο πλαίσιο των κυρώσεων στη Ρωσία και αναζητούν λύσεις προκειμένου να μη διακόψουν βίαια την αθλητική καριέρα τους.
Σπουδαίοι αθλητές όπως ο 32χρονος Κουρουγκλίεβ, αλλά και άλλοι με καριέρα μικρότερου βεληνεκούς, μεγαλωμένοι με τους κανόνες, τις αρχές και τις γνώσεις της σχολής του ρωσικού αθλητισμού έπραξαν αναλόγως. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο από τις χώρες, στις οποίες απευθύνθηκαν για βοήθεια.
Υπό προϋποθέσεις οι Ρώσοι αθλητές μπορούσαν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με ουδέτερη σημαία. Τελικά, έλαβαν μέρος 15 Ρώσοι και 17 Λευκορώσοι (επίσης αποκλεισμένοι) ως “ουδέτεροι αθλητές”. Η απόφασή τους δεν αγκαλιάστηκε με θέρμη, όπως μετέδωσαν και τα ξένα πρακτορεία. Τόσο εντός του Ολυμπιακού Χωριού υπήρξαν αντιδράσεις -κυρίως από τους Ουκρανούς- αλλά και στις πατρίδες τους, όπου ορισμένοι τους χαρακτήρισαν προδότες.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι η αθλητική αφαίμαξη της Ρωσίας δεν άρχισε με αφορμή τις κυρώσεις για τον πόλεμο, αλλά πολύ νωρίτερα, δεδομένου ότι οι αθλητές της χώρας είχαν υποστεί αντίστοιχες κυρώσεις και λόγω των αποκαλύψεων για το εκτεταμένο σύστημα ντόπινγκ στην περίοδο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι. Ωστόσο, η πραγματική αφετηρία του φαινομένου παρατηρείται από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ κι έπειτα.
Οι Ρώσοι αθλητές και προπονητές, αναζήτησαν ένα καλύτερο αύριο και παράλληλα προίκισαν με τις αθλητικές γνώσεις τους δεκάδες χώρες. Θυμίζουμε, για παράδειγμα, ότι πίσω από το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο του ανσάμπλ στο Σίδνεϊ ήταν η προπονήτρια Μαρίνα Φατέεβα που ζει για περισσότερες από δύο δεκαετίες στη χώρα μας. Η κ. Φατέεβα αγκαλιάστηκε από την Ελλάδα και οικοδόμησε ένα ολόκληρο σπορ, καθώς πριν από την έλευσή της η ελληνική ρυθμική γυμναστική ήταν “φτωχή” στις διακρίσεις.
Ο Κουρουγκλίεβ από την άλλη είναι νεοφερμένος. Στην κατηγορία του, τα 86 κιλά της ελευθέρας, η Ελλάδα δεν είχε κάποιο πρωτοκλασσάτο όνομα και πιθανότατα να μην είχαμε καν συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες αν η ομοσπονδία της πάλης δεν είχε κινήσει τις διαδικασίες για την ελληνοποίησή του.
Ο πρωταθλητής της ελευθέρας γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1992 στο Ντερμπέντ της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, στη νότια Ρωσία. Εκεί, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας άρχισε την ενασχόλησή του με το άθλημα επηρεασμένος κυρίως από τον θείο του, Μαγκομέντ Κουρουγκλίεβ, ο οποίος το 2005 στέφθηκε χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής στα 84 κ. με τη σημαία του Καζακστάν, στη Βουδαπέστη. Μάλιστα, βαπτίστηκε Νταουρέν, προς τιμή του προπονητή του θείου του, Νταουρέν Αταμκούλοβ.
Ο θείος του χάλκινου Ολυμπιονίκη γεννήθηκε επίσης στο Νταγκεστάν, το 1974, αλλά μεγάλωσε στο Καζακστάν, όπου μετανάστευσε η οικογένειά του όταν ήταν τεσσάρων ετών.
Ο Νταουρέν πήγε πρώτη φορά για προπόνηση στην ηλικία των εννέα ετών, ακολουθώντας τον μεγαλύτερο αδερφό του, Αρσέν. Έμεινε στη γενέτειρά του μέχρι τα 16 χρόνια του κι ύστερα έφυγε για τη Σταυρούπολη της Ρωσίας, όπου συνέχισε πιο εντατικά τον αθλητισμό. Άρχισε γρήγορα να διακρίνεται στα ρωσικά πρωταθλήματα νέων και το 2012 επέστρεψε στο Νταγκεστάν κι εγκαταστάθηκε στη Μαχακτσαλά. Η παλιννόστησή του είχε θετική επίδραση στην απόδοσή του κι άρχισε να διακρίνεται στα διεθνή τουρνουά που συμμετείχε.
Το 2017, στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τα χρώματα της Ρωσίας στο Νόβι Σαντ. Σ' εκείνο τον τελικό νίκησε αιμόφυρτος τον Οσέτιο συμπατριώτη του, Αλεξάντερ Γκοστίεβ, ο οποίος από το 2011 αγωνίζεται με τη σημαία του Αζερμπαϊτζάν.
Κατά τη διάρκεια του τελικού άρχισε να αιμορραγεί η μύτη του, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ωστόσο γρήγορα επέστρεψε στην παλαίστρα για να μη διακοπεί ο τελικός. Αυτό το θηρίο της ελευθέρας πάλης δεν πτοείται.
Πέρυσι, ως αθλητής της Ελλάδας πια, επέστρεψε στο πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου στο Ζάγκρεμπ, ενώ φέτος αρχικά διατήρησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βουκουρεστίου και τώρα πέτυχε αυτό που δεν κατάφερε ο θείος του και θρύλος της καζακικής πάλης, Μαγκομέντ στις τρεις Ολυμπιακές συμμετοχές του. Κατέκτησε το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο.
Το SPORT24 στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024
Όλα τα νέα και ειδήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι είναι εδώ! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και παρακολούθησε live την εξέλιξη των αθλημάτων και την κατάταξη των μεταλλίων στο Olympic Games
Matchcenter.
Κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24, αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.