X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η πιο ανθρωποκεντρική Tελετή Έναρξης και η αλληλεγγύη που νίκησαν σκοτάδια και μπιχλιμπίδια

Η Τελετή Έναρξης των Αγώνων στο Τόκιο ήταν απλή, πλην ανθρωποκεντρική AP PHOTO/KIICHIRO SATO

Η Μαρία Καούκη γράφει για την ανθρωποκεντρική Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και εξηγεί γιατί οι Ιάπωνες δεν θα “πάρταραν” στην αφετηρία της διοργάνωσης.

Το πάρτι χάλασε πέρυσι για τους Ιάπωνες, με την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, με το θρήνο για τα θύματα της πανδημίας. Ακόμη κι αν η ανθρωπότητα είχε καταφέρει να ξεφύγει από τα γαμψά νύχια του covid, οι άνθρωποι που έχουν στη σημαία τους τον κόκκινο ανατέλλοντα ήλιο ξέρουν να σκύβουν το κεφάλι στους νεκρούς και να τους τιμούν. Δεν θα "πάρταραν" στην Τελετή Έναρξης. Ο σεβασμός είναι συνυφασμένος με την κουλτούρα των Ιαπώνων στο μέγιστο βαθμό και η νοοτροπία τους αναδείχθηκε στην αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους τελικά κατάφεραν να διοργανώσουν. Δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από αυτό το τέμπο του σεβασμού στη δική τους Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ειδικά όσο το τείχος των Ιαπώνων που δεν θέλουν τη διοργάνωση στέκει αγέρωχο.

Ήταν μια ανθρωποκεντρική τελετή, γεμάτη συμβολισμούς. Τελετή με σεμνότητα, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις. Σε τούτο συνέβαλε και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τόσο με την ενίσχυση και την ανάδειξη της ομάδας των προσφύγων όσο και με την ισότητα των δύο φύλων που προωθεί.

Δεν ξέρω ποια θα είναι η επόμενη μέρα στο Ιράν για τις γυναίκες. Αλλά η στιγμή που η αθλήτρια της σκοποβολής, Χανιέ Ροστάμιαν, παρέλασε δίπλα στον μπασκετμπολίστα Σαμάντ Νικχά Βαχράμι κρατώντας τη σημαία θα παραμείνει ιστορική για τις γυναίκες της χώρας, η οποία αναγκάστηκε να πνίξει σε αυτή την τελετή τους -άγραφους και υποτιμητικούς για κάθε γυναίκα- κανόνες της. Είναι μια μικρή νίκη που τους πρόσφερε το Ολυμπιακό κίνημα. Βοήθησε σημαντικά και η FIFA με τις πιέσεις που ασκεί στο Ιράν για την ισότητα των δύο φύλων. Νίκη που δεν απόλαυσαν οι γυναίκες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η χώρα δήλωσε μόνο έναν σημαιοφόρο, τον κολυμβητή Γιουσούφ Αλματρούσι, παρά το γεγονός ότι έχει προκριθεί στους Αγώνες και η Φατιμά αλ Χοσανί που πρόκειται να αγωνιστεί στη δισκοβολία.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι Ιάπωνες δεν στόλισαν με μπιχλιμπίδια την τελετή τους, όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μέχρι σήμερα. Εξήγησαν με τις εικόνες που μας έδωσαν την ανατριχιαστική σιωπή του σχεδόν άδειου Ολυμπιακού Σταδίου, όπως το ίδιο έπραξε στο λόγο του και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Για την ομορφιά της συνύπαρξης των λαών και της χαράς των Αγώνων φρόντισαν οι κεφάτοι αθλητές που γέμισαν με ανθρώπινη ζωντάνια το Ολυμπιακό Στάδιο και προκάλεσαν μια ευχάριστη ρωγμή στο δυστοπικό σκηνικό με τις άδειες κερκίδες. Βέβαια, οι Ιάπωνες έχουν και ένα μικρό μερίδιο ευθύνης για τα πολύ αυστηρά μέτρα. Ενέκριναν -αρχικά- μόνο ένα εμβόλιο, αυτό της Pfizer (προσφάτως εγκρίθηκε και αυτό της Μoderna) και ο εμβολιασμός των Ιαπώνων γίνεται με δραματικά αργό ρυθμό. Οι 11.000 αθλητές και μέλη των αποστολών που ζουν στο Χωριό κινούνται με φύλλο πορείας και με app στο κινητό τους που παρακολουθεί αν έχουν ξεφύγει από τη διαδρομή, την οποία έχουν δηλώσει.

Στα φάλτσα της τελετής εντάσσεται και το "Imagine" και δεν εννοώ την επιλογή του τραγουδιού. Έχει δίκιο ο Guardian που έγραψε "αρκεί να αναφέρουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δολοφονείται ο Τζον Λένον".

Οι δε δόσεις τεχνολογίας που πρόσφεραν οι Ιάπωνες ήταν μετρημένες, συγκριτικά με τις αρχικές προθέσεις τους και τις τεράστιες δυνατότητές τους, αλλά εντυπωσιακές και με επίκεντρο το "United by Emotion" που ήταν το θέμα της τελετής. Συνολικά, 1824 drones σχημάτισαν φαντασμαγορικά στον ουρανό την υδρόγειο. Έναν κόσμο που ενώνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε πείσμα τόσο των καιρών όσο και αυτών που έχουν σκοτάδια στο μυαλό τους. Σκέφτηκα "τι ειρωνεία;", όταν είδα την Ουγγαρία του Όρμπαν να ακολουθεί την Παλαιστίνη που μάχεται για την ανεξαρτησία της, στην παρέλαση. Η Ουγγαρία του Όρμπαν βρέθηκε στο ίδιο στάδιο ΜΑΖΙ με την Ομάδα των Προσφύγων.

Στην ίδια τελετή τιμήθηκαν τα μέλη της ομάδας του Ισραήλ που δολοφονήθηκαν από ένοπλους Παλαιστίνιους το 1972 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου. Ήταν αίτημα των οικογενειών τους προς τη ΔΟΕ, η οποία το ενστερνίστηκε. Κάποιοι από τους συγγενείς των θυμάτων, που παρακολούθησαν από κοντά την τελετή, δάκρυσαν όταν για ένα λεπτό σκέπασε πέπλο σιγής το Ολυμπιακό Στάδιο. Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί επίσης βρέθηκαν ΜΑΖΙ στο στάδιο.

Η ενότητα, η ειρήνη, η αδελφοσύνη των λαών τιμήθηκαν στο λόγο του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ που επανέλαβε τη λέξη αλληλεγγύη -και σε συνδυασμό με όσα είπε για την Ομάδα των Προσφύγων- επισημαίνοντας την αναγκαιότητά της. "Σήμερα είναι μια στιγμή ελπίδας", τόνισε αρχίζοντας το λόγο του. Εστίασε στην πανδημία και στις αποστάσεις που υποχρεωθήκαμε να κρατήσουμε ακόμη και από τους αγαπημένους μας. "Αυτός ο χωρισμός έκανε το τούνελ πιο σκοτεινό. Αλλά, σήμερα όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο, είμαστε ενωμένοι και μοιραζόμαστε αυτή τη στιγμή ΜΑΖΙ. Η Ολυμπιακή Φλόγα κάνει αυτό το φως λαμπρότερο για όλους μας".

Η λέξη “ΜΑΖΙ” ήταν αυτή που προστέθηκε στο νέο moto της διοργάνωσης: "Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά, ΜΑΖΙ". Είναι η λέξη που μας έλειψε περισσότερο από κάθε άλλη και δεν απουσίασε από το τελευταίο σκέλος της λαμπαδηδρομίας μέσα στο στάδιο. Το φως μετέφεραν μεταξύ άλλων οι θρύλοι του μπέιζμπολ Σιγκέο Ναγκασίμα, Σανταχάρου Οχ και Χιντέκι Ματσούι, ένας γιατρός και μία νοσοκόμα -οι ήρωές μας στην πανδημία-, η Γουακάκο Τσουτσίντα που θα αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, έξι παιδιά -που συμβολίζουν την ελπίδα- από τις Περιφέρειες Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα. Την παρέδωσαν στην τελευταία λαμπαδηδρόμο, την Ναόμι Οζάκα για να ανάψει το βωμό. Ο πατέρας της είναι από την Αϊτή και αυτή μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Είναι μαύρη, είναι γυναίκα, δεν ήταν πάντα αρεστή σε όλους τους Ιάπωνες. Φώναξε “δεν μπορώ”. Δεν αντέχει την πίεση. Πάλεψε με τους δαίμονές της. Είναι ΜΑΖΙ μας. Μετέφερε το ΦΩΣ.

Sayonara!

*Το SPORT24 είναι στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Συνεχής αθλητική ενημέρωση και ειδησεογραφία για το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών, τον πίνακα των μεταλλίων όλων των χωρών που συμμετέχουν και τις επιτυχίες των Ελλήνων Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Μη χάσετε καμία στιγμή από τη δράση των Ολυμπιακών Αγώνων ακολουθώντας το SPORT24 στο Google News!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΚΙΟ 2020 Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ