ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ

Πέρα από την πλάκα, Μίλτο είσαι ο πιο δυνατός

2024 /    / 2   (  / EUROKINISSI)
2024 / / 2 ( / EUROKINISSI) ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε τον αγώνα της ζωής του στη Ρώμη και η Μαρία Καούκη γράφει για το πανελλήνιο ρεκόρ που του τριβελίζει το μυαλό.

Πανηγύρισε πριν καλά καλά καταμετρηθεί το μεγάλο άλμα του. Είδε το σημάδι που άφησε στην άμμο. Θα μπορούσε να είναι πανελλήνιο ρεκόρ. Ύψωσε τις γροθιές του και όλες οι φλέβες του πετάγονταν στο στεγνό κορμί του. Έτρεξε στον χαμογελαστό Γιώργο Πομάσκι. Δεν άντεχε τα δευτερόλεπτα της αγωνίας μέχρι να αποκαλυφθεί η επίδοσή του. Είχε καρφώσει τα μάτια του στον φωτεινό πίνακα και αναφώνησε επιτακτικά "Δώσ το"!.

Σε αυτές τις δύο συλλαβές, σε αυτά τα πέντε γράμματα ο Μίλτος Τεντόγλου αποτύπωσε την αλήθεια του, το απόλυτο θέλω του, που δεν είναι άλλο από το πανελλήνιο ρεκόρ του μήκους.

Μαζί του αγωνιούσαν και οι Έλληνες που κατάλαβαν ότι είναι πιθανό ο πρωταθλητής του μήκους να έχει επιτύχει πανελλήνιο ρεκόρ στο αγώνισμα.

Όμως, αυτός ο τίτλος πεισματικά δεν αλλάζει χέρια και τόπο. Το πανελλήνιο ρεκόρ έχει με 8,66μ. ο Λούης Τσάτουμας από τις 2 Ιουνίου του 2007. Το είχε πετύχει στα "Παπαφλέσσεια" στην Καλαμάτα.

Ο Μίλτος προσγειώθηκε ένα εκατοστό πίσω από το ρεκόρ, στα 8,65μ, και έκανε έναν μικρό μορφασμό απογοήτευσης παρόλο που ήταν ικανοποιημένος με το μεγάλο άλμα του.

Έμενε το έκτο άλμα και συμφώνησε με τον προπονητή του Γιώργο Πομάσκι να τα δώσει όλα και στην τελευταία προσπάθεια του. Και το έκτο άλμα του μετρήθηκε στα 8,65μ.!

Ο Μίλτος χαρακτήρισε "κατάρα" αυτό το απτόητο ρεκόρ και ίσως πια να είναι το μεγαλύτερο κίνητρό του. Αυτή η ακίδα που τον τσιγκλίζει. Ακόμα και ο Ματία Φουρλάνι, ο Ιταλός πιτσιρικάς που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο πετυχαίνοντας παγκόσμιο ρεκόρ κάτω των 20 ετών περίμενε πως και πως το ταμπλό και το 8,67μ.. Συμμετείχε κι αυτός στην κοινή αγωνία όσων βρίσκονταν στο Ολίμπικο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η επίδοση του Τεντόγλου αξιοθαύμαστη, αλλά και το χρονικό σημείο που είχε δύο διαδοχικά άλματα στα 8 μέτρα και 65 εκατοστά.

Ποιος άλλος αθλητής έχει τέτοια πνευματική διαύγεια στο πέμπτο και έκτο άλμα; Ποιος διαθέτει τέτοιο κορμί που να υπακούει σε όλες τις εντολές που λαμβάνει, σε όλα τα θέλω του “ιδιοκτήτη” του παρά τη συσσώρευση έντασης και κούρασης; “Πέρα από την πλάκα είμαι πολύ δυνατός” παραδέχθηκε στην ΕΡΤ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε τον αγώνα της ζωής του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης. Όλες οι επιδόσεις του στον τελικό ήταν οι κορυφαίες φέτος στον κόσμο. Άρχισε με 8.42μ. και συνέχισε με 8,49μ., 8,45μ. και δύο φορές προσγειώθηκε στα 8,65μ.. Και κανείς μα κανείς αντίπαλός του δεν είχε καλύτερο άλμα από τη μικρότερη επίδοσή του, από τα 8,42μ.

Η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο ύψος και προσωπική φίλη του Γιώργου Πομάσκι, Στέφκα Κονσταντίνοβα κατέβηκε ως τα κάγκελα να τον ασπαστεί. Παρακολουθούσε τον αγώνα και ο Κουβανός, Ιβάν Πεντρόσο (ο αγαπημένος αθλητής του 26χρονου Γρεβενιώτη) όσι και ο Ρόμπερτ Εμιγιάν που έχει το ρεκόρ Ευρώπης με 8,86μ.

Και ο Μίλτος που ψοφάει να δίνει παράσταση μπροστά σε μεγάλους αθλητές τους είχε δει από νωρίς.

TAGS ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΙΒΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ