Ένα διαιτητικό λάθος που άλλαξε τη συζήτηση
Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τον Παναθηναϊκό, την ευκαιρία που χάθηκε στη Λιέγη και την περαιτέρω πορεία του στον όμιλο του Europa League.
Ο πρώτος γύρος του ομίλου του Europa League ολοκληρώθηκε και ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην τελευταία θέση με 1 βαθμό. Αναμφίβολα, ο απολογισμός δεν κρίνεται θετικός. Δύο ήττες και μία ισοπαλία δεν μπορούν να αφήνουν κανέναν ικανοποιημένο, ανεξαρτήτως του πώς σημειώθηκαν.
Διότι η απόδοση του Παναθηναϊκού, ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια ήταν πολύ καλή. Τόσο στο Βίγκο, όσο και στη Λιέγη, το διπλό ήταν πολύ κοντά, αλλά λόγω της ατυχίας και της διαιτησίας, δεν επετεύχθη. Περαιτέρω, ακόμα και με τον Άγιαξ στην Αθήνα, ο Παναθηναϊκός μπορούσε να μην ηττηθεί. Ωστόσο, με τα "αν" δεν γράφεται η ιστορία και αυτή τη στιγμή ο βαθμολογικός πίνακας γράφει: Παναθηναϊκός 1 βαθμός.
Στο «Σκλεσίν» ο Παναθηναϊκός άξιζε να νικήσει. Θα νικούσε εάν ο Πολωνός διαιτητής Στεφάνσκι δεν ανακάλυπτε πέναλτι στην επαφή του Κουτρουμπή με τον Ορλάντο Σα. Ξέρω ότι πολλοί θα προβάλλετε αντιρρήσεις, στη λογική ότι απέμεναν άλλα 45 λεπτά και έπρεπε να διατηρηθεί το προβάδισμα στο σκορ. Ότι με το εύστοχο χτύπημα του Εντμίλσον απλώς διαμορφώθηκε το 2-1 και υπήρχαν τα περιθώρια να κατακτηθούν οι 3 βαθμοί.
Όμως, δεν πρέπει να διαφεύγει μία σημαντική παράμετρος: ο Παναθηναϊκός δεν είναι μία «σφυρηλατημένη» ομάδα, με χαρακτήρα και προσωπικότητα. Διανύει τη διαδικασία της συγκρότησης και δεν είναι εύκολο να ξεπερνά όλες τις δυσκολίες που του παρουσιάζονται. Τα «κόντρα» σφυρίγματα, τις απουσίες και τις απώλειες βασικών στη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Όταν όλες οι συγκυρίες διαμορφώνονται εναντίον του, ο Παναθηναϊκός δεν έχει αποκτήσει την ωριμότητα να τις διαχειριστεί.
Από την άλλη, η διαιτησία του Στεφάνσκι δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει τον Αντρέα Στραματσόνι και τους συνεργάτες του από τον εντοπισμό των λαθών. Σίγουρα, ο Ιταλός κατέγραψε αρκετές παραλείψεις και επιπολαιότητες που θα χρειαστεί να παρέμβει στο λίγο χρόνο που διαθέτει ανάμεσα στα παιχνίδια.
Άλλωστε, στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός είχε αδυναμία να εκδηλώσει επιθέσεις και σε αρκετές περιπτώσεις, δεν λειτούργησαν οι αλληλοκαλύψεις. Επίσης. Παρατηρείται έλλειψη δυνάμεων σε κάποιους ποδοσφαιριστές, από το 70’ και έπειτα.
Μία άλλη ανάγνωση της έως τώρα παρουσίας του Παναθηναϊκού στο Europa League είναι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Ασφαλώς το αποτέλεσμα μετράει, αλλά και η απόδοση έχει τη σημασία της. Πλέον, ο Παναθηναϊκός υπολογίζεται και δεν θυμίζει το συνονθύλευμα που αποκλείστηκε από τη Γκαμπάλα ή γνώριζε την ήττα στο Εστορίλ. Ανταγωνίζεται στα ίσα τον Άγιαξ, τη Θέλτα και η Σταντάρ του αποσπά την ισοπαλία με τη διαιτητική εύνοια.
Φυσικά, είναι απαραίτητο ο Παναθηναϊκός να βρει τη νίκη που θα τον ξεμπλοκάρει και θα δώσει το έναυσμα. Δεν είναι απλή υπόθεση να πετύχει τρεις σερί νίκες για να προκριθεί, όταν έχει να νικήσει στη φάση των ομίλων από τον Νοέμβριο του 2012, όμως εάν επιτευχθεί μία νίκη επί της Σταντάρ στις 3 Νοέμβρη στο «Απόστολος Νικολαΐδης», τότε μπορεί να ελπίζει.
Υ.Γ.: Προς το παρόν, προηγείται το πρωτάθλημα. Η ισοπαλία στη Λιέγη δεν ξεχρεώνει την ήττα από την Ξάνθη και την απώλεια της πρώτης θέσης. Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει στη Βέροια την τοπική ομάδα τη Δευτέρα, έχοντας να διαχειριστεί την κούραση και τις απουσίες. Δεν θα έχει τους Σάμπα και Ζέκα, ο Λεντέσμα είναι αμφίβολος και κανένας δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η ίωση του Μπεργκ, μιας και μεσολαβούν λίγες ημέρες. Όμως, η επικράτηση είναι μονόδρομος με κάθε κόστος…
Υ.Γ.2: Ο Ιμπάρμπο κάνει μεγάλη διαφορά στην επίθεση και όποιος δεν το βλέπει, ας πάψει να παρακολουθεί ποδόσφαιρο. Δεν είναι τα 2 γκολ που σκόραρε (ή που δεν σκόραρε στο Βίγκο), αλλά η γενικότερη παρουσία του. Το κράτημα της μπάλας, η ικανότητα στο ένας με έναν, η αδυναμία των αμυντικών να τον κόψουν, το άνοιγμα των διαδρόμων για τους συμπαίκτες.
Υ.Γ.3: Πολλοί τραυματισμοί, πάρα πολλοί τραυματισμοί.
Υ.Γ.4: Τρία παιχνίδια στον όμιλο, οι σημαντικές διαιτητικές αποφάσεις υποδείχτηκαν όλες σε βάρος του Παναθηναϊκού. Πρόκειται για μία πραγματικότητα, που έχει αλλοιώσει τη βαθμολογία. Αν η καλή απόδοση συνοδευόταν από τους βαθμούς, η συζήτηση θα εξελισσόταν διαφορετικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: