Ευτυχώς που ο Χρήστος Δώνης δεν άκουσε...
Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τον Χρήστο Δώνη που έχει βελτιωθεί σε όλους τους τομείς, τον Γκίας Ζαχίντ που ήταν η απόλυτη αντίφαση και για τους άλλους του Παναθηναϊκού στο φιλικό με τη Μπεσίκτας.
Τελευταίο φιλικό του Παναθηναϊκού στο εξωτερικό το 2-2 με τη Μπεσίκτας και πλέον μπορούμε να καταγράψουμε ορισμένα συμπεράσματα. Διότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη του πρωταθλήματος και το πλάνο του Γιώργου Δώνη έχει σχηματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Επιπροσθέτως, όποιος παίκτης και να αποκτηθεί στις μέρες που μεσολαβούν μέχρι τη σέντρα, δύσκολα θα προλάβει να είναι έτοιμος και να έχει ενσωματωθεί στη φιλοσοφία του προπονητή.
Το πρώτο στοιχείο είναι ότι ο Γιώργος Δώνης θα αρχίσει τη σεζόν με το 4-3-3, με έναν αμυντικό χαφ και δύο “οχτάρια”. Αυτό δοκιμάζει καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και με αυτό έχουν εξοικειωθεί οι παίκτες. Για πόσο χρόνο θα διατηρήσει το σύστημα ο Δώνης, πριν στραφεί σε κάτι άλλο, θα το μάθουμε σύντομα. Περαιτέρω, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Παναθηναϊκός έπαιξε δυνατά φιλικά και δεν... τσαλακώθηκε. Πήρε “διπλά” με Άγιαξ και Φέγενορντ, ισοπαλία με τη Μπεσίκτας και ηττήθηκε μόνο από τη νταμπλούχο Τουρκίας Γαλατάσαραϊ.
Επίσης, έχει τη σημασία της η ανατροπή του σκορ, επειδή ο Παναθηναϊκός την πετυχαίνει για πρώτη φορά. Δεν ανέτρεψε το εις βάρος του 1-0, αλλά το 2-0 και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό. Σαφώς, η Μπεσίκτας έπαιζε με αναπληρωματικούς και ίσως οι βασικοί να διαχειρίζονταν διαφορετικά το πλεονέκτημα τους. Όμως, τα “αν” δεν διαμορφώνουν δεδομένα στο ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός κάτι έκανε σωστά για να επανέρθει και δεν το πέτυχε μόνο εξαιτίας της Μπεσίκτας.
Ο Παναθηναϊκός έχει υιοθετήσει ένα ποδοσφαιρικό προφίλ, έχει δυνατότητες αφού περιμένει προσθήκες ή την αφομοίωση των νεοαποκτηθέντων, έχει τρανταχτές αδυναμίες όπως τα στημένα. Αλλά, είναι φανερό ότι ο Δώνης και το επιτελείο του δουλεύουν μεθοδικά και όποιος δουλεύει, ανταμείβεται... Πάμε τώρα και σε μερικά επιμέρους που αφορούν τους παίκτες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΩΝΗΣ: Ο Χρήστος Δώνης μαζί με τον Αχιλλέα Πούγγουρα είναι οι πιο μεταμορφωμένοι παίκτες του Παναθηναϊκού συγκριτικά με πέρυσι. Ο Δώνης ήταν ο κύριος αποδέκτης της κριτικής (και της γκρίνιας και της απαξίωσης...) την προηγούμενη σεζόν για όσα δεν έκανε στο γήπεδο ως box-to-box μέσος, καθώς και επειδή οι περισσότεροι υποστήριζαν ότι έπαιζε... λόγω του πατέρα του. Το ενθαρρυντικό είναι ότι ο Χρήστος Δώνης δεν λύγισε από την πίεση και πείσμωσε για να δώσει απαντήσεις.
Μέχρι τώρα ήταν φανερό ότι ο Δώνης δούλεψε πάρα πολύ το καλοκαίρι και βελτίωσε τη σωματοδομή του. Είναι πιο δυνατός, πατάει πιο γερά, κερδίζει μονομαχίες και κάνει τάκλιν με αποτελεσματικότητα. Με τη Μπεσίκτας είδαμε τον Δώνη να έχει σημειώσει πρόοδο και στην κίνηση του στην αντίπαλη περιοχή. Ο Δώνης βρέθηκε σε θέση βολής και εκτέλεσε σωστά, σκοράροντας δύο γκολ. Αν ο Δώνης συνεχίσει σε ανάλογο ρυθμό, θα είναι η αποκάλυψη της σεζόν. Επιπλέον, ο 25χρονος κεντρικός χαφ έχει ισορροπία στην άμυνα και στην επίθεση, χωρίς να υστερεί. Δεν θα μετατραπεί ποτέ στον Ινιέστα, αλλά ο φετινός Δώνης είναι πολύ ανεβασμένος.
ΓΚΙΑΣ ΖΑΧΙΝΤ: Η απόλυτη αντίθεση του πρώτου ημιχρόνου με το δεύτερο... Από το 1' μέχρι το 45' ο Ζαχίντ ήταν “μαύρη τρύπα” στη μεσαία γραμμή, αφού μάρκαρε... με τα μάτια και άφηνε τον Χρήστο Δώνη να παλεύει με δύο και τρεις αντιπάλους. Ο Νορβηγός με καταγωγή από το Πακιστάν δεν συμμετέχει στην ανασταλτική λειτουργία και δεν πρόκειται να αλλάξει τώρα. Ωστόσο, μετά την είσοδο του Κουρμπέλη και την αναδιάταξη του Παναθηναϊκού, ο Ζαχίντ ξεδίπλωσε τις αρετές του. Απαλλαγμένος από τα αμυντικά καθήκοντα, ο Ζαχίντ κράτησε μπάλα, πέρασε παίκτες και έβγαλε μία όμορφη ασίστ στον Δώνη για το 2-2.
ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΜΑΚΕΝΤΑ: Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε πως θα εξελιχτεί η σεζόν, όμως μετά το... ξέσπασμα της Ολλανδίας με τα τρία γκολ κατά του Άγιαξ και της Φέγενορντ, ο Φεντερίκο Μακέντα ξαναγύρισε στα συνηθισμένα. Ο Ιταλός στράικερ έχασε τετ-α-τετ που δεν χάνονται, ενώ δεν συμπεριφέρθηκε με αλτρουισμό σε μία φάση που είχε τη δυνατότητα να σιγουρέψει το γκολ πασάροντας στον αφύλακτο Δώνη. Δυστυχώς, το βιογραφικό του Μακέντα λέει την αλήθεια: ο 28χρονος στράικερ κάνει πολλές δουλειές αλλά δεν είναι σκόρερ. Για να είμαστε δίκαιοι, πάντως, στο γκολ του που δεν μέτρησε ως οφσάιντ, ο Μακέντα καλυπτόταν.
ΖΟΑΟ ΝΟΥΝΕΣ: Χωρίς να κάνει κάτι το εξωπραγματικό, ο Πορτογάλος στόπερ έφερε την ηρεμία στην άμυνα του Παναθηναϊκού, σε συνδυασμό με την άνοδο της μεσαίας γραμμής. Ο Ζοάο Νούνες δεν είναι ένας αμυντικός top class, αλλά παίζει με ασφάλεια, αποφεύγει τα ρίσκα και τις εξεζητημένες ενέργειες και καθάρισε τις φάσεις στον αέρα, που ήταν διεκδικούμενες στο πρώτο ημίχρονο. Μέχρι τώρα, ο Νούνες αποδεικνύεται μία value for money επιλογή για τον Παναθηναϊκό και προσφέρει μία αξιόπιστη λύση στον Δώνη.
ΓΙΟΑΝ ΜΟΛΟ: Δεν θα διατυπωθεί από τώρα κρίση για τον Γάλλο εξτρέμ, αφού κάτι τέτοιο θεωρείται πρώιμο. Όμως, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο Γιοάν Μολό δεν φοβάται. Ο 30χρονος επιθετικός επεδίωκε συνέχεια το “ένας με έναν”, δεν είχε πρόβλημα να ντριμπλάρει ακόμα και αν είχε αποτύχει στην προηγούμενη φάση και έπαιζε με τρομερή αυτοπεποίθηση. Έλειπε ένας τέτοιος παίκτης από τον Παναθηναϊκό και εφόσον ο Μολό κάνει τα στοιχειώδη που ανταποκρίνονται στην αξία του, τότε η επίθεση θα αποκτήσει το απρόβλεπτο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΜΠΕΛΗΣ: Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού επέστρεψε στην ενδεκάδα και έδειξε πόσο πολύτιμος είναι. Αφενός διότι δεν υπάρχει άλλος αμυντικός χαφ στο ρόστερ, αφετέρου διότι κάνει τη δουλειά του και παράγει αποτέλεσμα. Ο Δημήτρης Κουρμπέλης συνέφερε τη μεσαία γραμμή, έκλεισε τους χώρους προς την άμυνα και βελτίωσε την ανασταλτική λειτουργία. Χωρίς κινδύνους για την εστία του, ο Παναθηναϊκός απέκτησε ασφάλεια και μπόρεσε να φέρει την πίεση στη Μπεσίκτας ισοφαρίζοντας εν τέλει σε 2-2 από το 2-0.
Photo credits: Eurokinissi