Η δημοσιοποίηση του deal θα φέρει τις εξελίξεις
Ο Μπάμπης Τσιμπίδας εξηγεί γιατί το "Athens Alive" θα προχωρήσει όταν το μάθουμε όλοι, θυμάται τα όσα δεν έγιναν για το Γουδί και σημειώνει τις διαφορές που υπάρχουν.
Μία χιλιοπαιγμένη ατάκα των τελευταίων εβδομάδων αναφορικά με το "Athens Alive" είναι ότι αυτά που πραγματικά συμβαίνουν " βρίσκονται δύο μήνες (ένα μήνα ή πέντε εβδομάδες ή ούτω καθεξής) μπροστά από όσα λέγονται και γράφονται". Πρόκειται για ένα γενικό συμπέρασμα μεν, που ωστόσο έχει μία μεγάλη δόση αλήθειας.
Αναμφίβολα, ένα τόσο σημαντικό πρότζεκτ που κοστολογείται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κρύβει εξελίξεις που δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα. Είτε πρόκειται για συναντήσεις, είτε για συμφωνίες, είτε για άλλα γεγονότα. Όμως, επειδή δεν πρόκειται για ιδιωτική ή επιχειρηματική δουλειά, αλλά για ένα σχέδιο που θα έχει τη συμμετοχή του Δημοσίου, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για την ακρίβεια, αν συνεχιστεί, τότε θα σημαίνει ότι το θέμα έχει κολλήσει...
Για να καταλάβουν όλοι τι εννοούμε, θα το εξηγήσουμε. Ένα υπουργείο ή ένας δημόσιος φορέας δεν ενεργεί εν κρυπτώ, αλλά με διαφάνεια. Μία διακρατική συμφωνία, μία υπουργική πράξη, μία νομοθετική ρύθμιση, μία εγκύκλιος, δημοσιοποιείται και είναι διαθέσιμη για να την διαβάσει ο κάθε πολίτης. Αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα και οι κανόνες που έχουν θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια.
Επομένως, η σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ της υπηρεσίας που διαχειρίζεται το ΟΑΚΑ και του κονσόρτσιουμ, δεν θα μείνει κρυφή. Αντίθετα, πρέπει να δημοσιοποιηθεί και θα υπόκειται στον έλεγχο των ελεγκτικών αρχών. Η τροποποίηση στην νομοθεσία που θα επιτρέψει τις οικοδομικές παρεμβάσεις και την αλλαγή χρήσης γης στην Καλογρέζα, θα αναρτηθεί στη Διαύγεια και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με τον καθένα να έχει δικαίωμα να κάνει τις παρατηρήσεις του ή να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου.
Επομένως είναι εύκολα κατανοητό ότι για να διαπιστωθεί πρόοδος στο "Athens Alive", επιβάλλεται αυτά που γίνονται... δυο μήνες μπροστά, να συγχρονιστούν με αυτά που μαθαίνουμε οι υπόλοιποι. Μόνο τότε το πρότζεκτ θα μπει στη διαδικασία της υλοποίησης, αφού από τα λόγια θα έχουμε περάσει στα έργα. Ή τουλάχιστον στην αρχή των έργων, γιατί θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες μέχρι να τελειώσουν τα γραφειοκρατικά.
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ
Δεν αμφισβητείται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ασχοληθεί με το ζήτημα και έχει αφιερώσει χρόνο με τους επιτελείς του, μελετώντας την πρόταση της κοινοπραξίας. Ακόμα περισσότερο, είναι σίγουρο ότι αυτή τη φορά, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι καλύτερα προετοιμασμένος από κάθε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν. Επιπλέον, οι ξένες εταιρίες έχουν διενεργήσει μία σοβαρή μελέτη προσκοπιμότητας και έχουν δεδομένα για το εγχείρημα τους, που δείχνουν ότι έχει μεγάλα περιθώρια κέρδους.
Όμως, η αστική παρέμβαση "Αθήνα 2020" που περιλάμβανε τη μετεγκατάσταση του Παναθηναϊκού στο Γουδί είναι νωπή σε όλους. Περίπου ένα χρόνο πριν, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πλάνο που θα επηρέαζε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας, με στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στο Λεκανοπέδιο και να λύσει το γηπεδικό πρόβλημα του Τριφυλλιού. Είχε συναντήσει τον τότε πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Δημήτρη Μπαλτάκο, είχαν δει χάρτες και είχαν συμφωνήσει στα περισσότερα.
Τι συνέβη τελικά; Τίποτα... Φυσικά, δεν ευσταθεί ως δικαιολογία ότι ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός έχει διοίκηση Πρωτοδικείου, γιατί υποτίθεται πως η αστική παρέμβαση που είχε σχεδιάσει η Κυβέρνηση αφορούσε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Μπορούσαν να προχωρήσουν όλα τα υπόλοιπα, για να αναβαθμιστούν γειτονιές που το έχουν μεγάλη ανάγκη. Οπότε, καλό είναι να περιμένουμε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.
Βέβαια, για να σημειωθούν όλες οι παράμετροι, η θεμελιώδης διαφορά είναι ότι τώρα το πλάνο έχει εκπονηθεί από μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, που έχουν τα μέσα να το φέρουν σε πέρας. Επίσης, εκ μέρους του Παναθηναϊκού συζητά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ένα σημαντικό επιχειρηματικό μέγεθος της χώρας. Κοινώς, υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις για να ωφεληθεί ο Παναθηναϊκός.
Η ΠΑΕ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Να γράψουμε δυο λόγια και για την ΠΑΕ, που η κατάσταση είναι τραγική και ο υποβιβασμός πλησιάζει γοργά, πλην απροόπτου. Ο κύριος υπεύθυνος για τα χρέη είναι ο Γιάννης Αλαφούζος, που επέτρεψε να δημιουργηθούν, ενώ δεν είχε τη διάθεση ή τη δυνατότητα να πληρώσει και τώρα δεν τα πληρώνει ή έστω, δεν τα διακανονίζει. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν αλλάζει. Δυστυχώς, δεν υφίσταται νόμος που να αναγκάζει τον μεγαλομέτοχο να καλύψει τις υποχρεώσεις του και εναπόκειται στη συνείδηση και στην ηθική του καθενός.
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη και δεν έχει κανένα λόγο να αναλάβει τις ζημιές του Αλαφούζου. Ακόμα περισσότερο, οι εταιρίες που συγκροτούν το κονσόρτσιουμ "Athens Alive" δεν είναι καν ελληνικές, για να νιώθουν την ανάγκη να σώσουν τον Παναθηναϊκό, χωρίς να έχουν διασφαλίσει τα συμφέροντα τους. Θα ήταν παράλογο να πράξουν κάτι διαφορετικό, θα πήγαιναν κόντρα σε κάθε επιχειρηματική λογική.
Η ερμηνεία της ψυχοσύνθεσης του Αλαφούζου είναι δύσκολη. Αφενός, δεν θέλει να χρεοκοπήσει ο Παναθηναϊκός, αλλιώς δεν θα πλήρωνε καθόλου. Θα διέκοπτε τη χρηματοδότηση και όλα θα είχαν τελειώσει. Αφετέρου, δεν διατίθεται να πληρώσει όλο το ποσό και ψάχνει τους διακανονισμούς, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να εκβιαστεί από τους πιστωτές, λόγω της χρονικού ορίου της 31ης Μαρτίου.
Που θα καταλήξει αυτό, θα το μάθουμε σύντομα. Δυστυχώς, τα περιθώρια για αισιοδοξία είναι μικρά, γιατί δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα για να εξοφληθούν οι οφειλές, ούτε και οι άνθρωποι και ο χρόνος για να συναφθούν διακανονισμοί. Όταν η μεγαλύτερη ελπίδα είναι να αλλάξει η ποινή για την απόρριψη του φακέλου για την άδεια, είναι ενδεικτικό του τι επικρατεί...