Η κόκκινη γραμμή του Αλαφούζου
Ο Μπάμπης Τσιμπίδας σχολιάζει τη "διαρροή" του Παναθηναϊκού μετά την ισοπαλία με τον Λεβαδειακό και επισημαίνει την "κόκκινη γραμμή" που δεν πρέπει να υπερβεί ο Γιάννης Αλαφούζος.
Περισσότερο από τη δεύτερη συνεχόμενη ισοπαλία στο πρωτάθλημα και την κακή απόδοση στο 0-0 με τον Λεβαδειακό, οι οπαδοί ενοχλήθηκαν με τη "διαρροή" της ΠΑΕ αμέσως μετά το παιχνίδι. Ήταν ένας σχολιασμός που δεν έθιξε κάτι συγκεκριμένο, αλλά αναφερόταν γενικά και αόριστα στην κυβερνητική διαπλοκή, στα media, στο λαθρεμπόριο και στις διαιτητικές αδικίες που έχει υποστεί το Τριφύλλι.
Η διοίκηση δεν έκανε λόγο - τουλάχιστον, στο σχόλιο της - ειδικά για τη διαιτησία του Διαμαντόπουλου στο ματς του "Απόστολος Νικολαΐδης" ή στην εύνοια του ΠΑΟΚ (αν υπήρξε τέτοια) απέναντι στην Κέρκυρα στην Τούμπα. Το είπε... απ' έξω - απ' έξω και με περαιτέρω διευκρινήσεις και περιπλέκοντας άλλους τομείς, που δεν (θα έπρεπε να) έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο.
Καταρχάς, να καταστήσουμε σαφές ότι ο Παναθηναϊκός έχει κάθε λόγο να τηρεί επιφυλακτική στάση προς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ και τον επικεφαλής του, Βαγγέλη Γραμμένο. Μετά από όσα έχει υποφέρει εδώ και 20 χρόνια, επιβάλλεται να περιμένει και να κρίνει τα πεπραγμένα και να μην αρκείται στις διακηρύξεις.
Επίσης, η ΠΑΕ έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και να παρεμβαίνει όταν διαπιστώνει κάτι στραβό, στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο. Κανένας δεν θα της το στερήσει αυτό. Επομένως, εάν πιστεύει ότι συμβαίνει κάτι περίεργο, δεν οφείλει απλά, αλλά υποχρεούται να το φωνάξει. Ούτε οι κακές εμφανίσεις και οι απώλειες βαθμών είναι δικαιολογία για να μην αναδεικνύονται τα κακώς κείμενα. Το " φτιάξε ομάδα και μετά μίλα" είναι ένα βολικό άλλοθι για τους εκάστοτε ευνοημένους.
Όμως, ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται να τοποθετείται με σαφήνεια. Να σχολιάζει με διευθύνσεις και ονόματα και όχι με αοριστία. Οι ανακοινώσεις του πρέπει να αναφέρονται σε περιστατικά, σε γεγονότα, σε υπευθύνους. Να μην αφήνουν υπονοούμενα και να χρειάζονται επεξηγήσεις, μήπως και γίνουν κατανοητές...
ΑΛΛΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όλα αυτά που συμβαίνουν, αδικούν πρώτον απ' όλους τον Γιάννη Αλαφούζο. Αδικούν τα περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ που έχει δαπανήσει για την ΠΑΕ, αδικούν την προσπάθεια του για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου, αδικούν τις πολλές ώρες που έχει αφιερώσει στην ομάδα σε βάρος άλλων επιχειρήσεων του, αδικούν το προσωπικό και επαγγελματικό κόστος που επωμίστηκε από την κόντρα του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Κυρίως, υποβαθμίζουν τη θέση που θα έπρεπε να πάρει στην ιστορία του Συλλόγου, ως ο παράγοντας που απέτρεψε την χρεωκοπία της ΠΑΕ και την κατάρρευση της ομάδας.
Ωστόσο, ο Γιάννης Αλαφούζος πάει να περάσει μία "κόκκινη γραμμή". Δεν θα ήταν δίκαιο για τον ίδιο να γραφτεί στην ιστορία ως ο ιδιοκτήτης που ενέπλεξε τον Παναθηναϊκό με την πολιτική. Γιατί ο Παναθηναϊκός δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική.
Ο Γιώργος και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο Νικόλας Πατέρας, δεν αξιοποίησαν την παρουσία τους στον Παναθηναϊκό για άλλους λόγους. Αυτή τη γραμμή είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει ο Αλαφούζος. Ο εφοπλιστής μπορεί να ενεργήσει όπως θέλει μέσω του ΣΚΑΪ και των άλλων μέσων του, να υπερασπιστεί τον Μαρινάκη, να καταφερθεί κατά της Κυβέρνησης, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν έχει καμία δουλειά με αυτό...
Έστω και με καθυστέρηση, ο Αλαφούζος οφείλει να διαχωρίσει τον Παναθηναϊκό από τις άλλες εταιρίες του. Επειδή ο Παναθηναϊκός είναι ένα άλλο κεφάλαιο, που εκπροσωπεί εκατομμύρια οπαδούς, που πρεσβεύει αξίες που διαμορφώθηκαν στα 109 χρόνια της ιστορίας του και που κατέχει σημαίνοντα ρόλο στην ελληνική κοινωνία. Ο Παναθηναϊκός ξεχωρίζει γιατί δεν βγάζει βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους και ο κόσμος του δεν επηρεάζεται από "κατευθύνσεις" και "καθοδήγηση". Αυτά ευδοκιμούν αλλού, όχι στον Παναθηναϊκό.
Ο ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ ΤΑ ΕΙΠΕ ΣΩΣΤΑ
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο Παναθηναϊκός θα βελτιωθεί μετά τη διακοπή και ο υπογράφων συμμερίζεται τη σιγουριά του. Υπάρχει ένα προπονητικό επιτελείο που δουλεύει πολύ και μεθοδικά και το ρόστερ διαθέτει ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Όποιος το ψάχνει, αργά ή γρήγορα επιβραβεύεται και αυτό θα συμβεί και στο Τριφύλλι.
Επιπλέον, σε όσους διαφεύγει, ο Παναθηναϊκός έχει ένα πρόγραμμα που τον βοηθά από εδώ και πέρα, ώστε να παίζει όλο και καλύτερα. Διότι θα δώσει 12 ματς λιγότερα σε σύγκριση με πέρυσι, τα 6 του ομίλου του Europa League και τα 6 των play offs της Superleague. Ματς που ήταν δύσκολα, με ξένους αντιπάλους ή με άμεσους ανταγωνιστές στην Ελλάδα και με ταξίδια, που επιβαρύνουν τους παίκτες.
Μεσολαβεί η διακοπή για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και θα αποθεραπευτούν κάποιοι τραυματίες, οι νεοαποκτηθέντες θα ενσωματωθούν πλήρως και δεν στέκεται η δικαιολογία της κόπωσης από εδώ και πέρα. Συνεπώς, συντρέχουν οι προϋποθέσεις και τελειώνουν οι δικαιολογίες, για να αποδώσει καλύτερα η ομάδα, να πάρει νίκες και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και το Κύπελλο.
Εκ του αποτελέσματος, μπορούμε να κρίνουμε ότι ο Ουζουνίδης δεν διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο τα παιχνίδια με τον Πλατανιά και τον Λεβαδειακό. Όμως, είπε το πιο σωστό πράγμα μετά το κυριακάτικο (27/8) ματς αναφορικά με τη γκρίνια των οπαδών... Έδειξε ότι τους κατανοεί, αλλά αυτός οφείλει να δουλέψει και να βελτιώσει την ομάδα και να τους απαντήσει μέσω της δουλειάς του! Αυτονόητη δήλωση, αλλά όχι πάντα στην Ελλάδα... Διότι θα μπορούσε να αρχίσει τις συγγνώμες, που συνήθως λέγονται για... δημόσιες σχέσεις. Ο Ουζουνίδης έκανε λάθη, ωστόσο προλαβαίνει να σώσει την παρτίδα.