OPINIONS

Η πρόκριση δημιουργεί προοπτικές και προσδοκίες

Η πρόκριση δημιουργεί προοπτικές και προσδοκίες
Παναθηναϊκός πανηγυρική ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τα οφέλη της πρόκρισης στους ομίλους του Europa League και επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης μεσοαμυντικά.

Μεγάλο πράγμα η ρέντα στο ποδόσφαιρο… Να πάει η τύχη τη μία ομάδα και να μην πάει τον αντίπαλο της. Αυτό συνέβαινε για πολλά χρόνια με τον Παναθηναϊκό. Να του πηγαίνουν όλα στραβά, είτε με δικές του ευθύνες, είτε επειδή έπρεπε να «στραβώνει» στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή, ο αιώνιος να έχει ευνοϊκές συγκυρίες.

Αυτή τη χρονική περίοδο, οι συνθήκες ευνοούν τον Παναθηναϊκό. Του παρέχουν τη δυνατότητα να δουλέψει σωστά και να βάλει τις βάσεις για μία επιτυχημένη σεζόν. Να αρχίσει με ιδανικό περιβάλλον, με θετικές σκέψεις και με ενθαρρυμένους τους φιλάθλους του.

Προσοχή, για να μην παρεξηγούμαστε. Δεν πέτυχε κάτι τρομερό ο Παναθηναϊκός με την πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Το αυτονόητο χρέος προς το μέγεθος και την ιστορία του έπραξε. Όμως, επειδή πρέπει να συνεκτιμώνται όλοι οι παράγοντες, με την πίεση που είχε ασκηθεί, αυτή η πρόκριση είναι σημαντική για όλους.

Το ανέφερε ο Στραματσόνι στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι. « Για το κλαμπ, τους παίκτες, για εμένα και κυρίως, για τους φιλάθλους» ήταν η ατάκα του Ιταλού προπονητή και αντικατοπτρίζει απόλυτα τα συναισθήματα που επικρατούσαν στα αποδυτήρια του Τριφυλλιού. Έπρεπε να… ξορκιστεί η Γκαμπάλα, για να πάψει να στοιχειώνει κάθε προσπάθεια των ποδοσφαιριστών και να σταματήσει να αγχώνει κάθε σκέψη των φιλάθλων.

Πλέον, το καλοκαίρι του 2016 ολοκληρώνεται ως προς το αγωνιστικό σκέλος με επιτυχία. Τέσσερα παιχνίδια για τα προκριματικά του Europa League, με δύο προκρίσεις, τρεις νίκες και μία ισοπαλία και μόλις ένα γκολ παθητικό, έναντι επτά γκολ ενεργητικό. Δεν τον λες και άσχημο απολογισμό. Τουναντίον, κρίνεται θετικός για την έναρξη μιας ποδοσφαιρικής χρονιάς.

Κανονικές ομάδες που ανέδειξαν αδυναμίες

Σε αυτό το σημείο να τονιστεί πως η Μπρόντμπι είναι μία καλή ομάδα, με κάποιους ποιοτικούς παίκτες. Δεν είναι υπερομάδα, δεν είναι του πεταματού. Ο σοβαρός Παναθηναϊκός την «είχε», όπως αποδείχτηκε, αλλά τα τελευταία χρόνια έλειπε η σοβαρότητα. Όσο για την ΑΪΚ, ήταν χαμηλότερου επιπέδου, ωστόσο στη χρονική περίοδο που αναμετρήθηκε με τον Παναθηναϊκό, ήθελε προσοχή και ήταν πιο έτοιμη. Κάτι που συνέβη…

Φυσικά, δεν υπάρχουν μόνο θετικά. Κάθε άλλο. Η απόδοση στο πρώτο ημίχρονο στο Brondby Stadion ήταν κακή. Η ομάδα δεν μπορούσε να κρατήσει τη μπάλα και να επιτεθεί, με αποτέλεσμα να δέχεται διαρκή πίεση. Τις ίδιες αδυναμίες έδειξε στο πρώτο 25λεπτο στο «Απόστολος Νικολαΐδης», στο πρώτο παιχνίδι του προκριματικού γύρου. Υπάρχουν τομείς που χρήζουν άμεσης βελτίωσης και σίγουρα τα έχει εντοπίσει ο Στραματσόνι και οι συνεργάτες του.

Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ρόλο έπαιξε και το στυλ της Μπρόντμπι. Να αγωνίζεται στο πρώτο μισάωρο σαν να μην υπάρχει αύριο, ξοδεύοντας αλόγιστα δυνάμεις στο pressing. Ήταν παράλογο να απαιτήσουμε από τον Παναθηναϊκό να αντιδράσει ανάλογα. Υπό αυτό το πρίσμα, ήταν λογικό που η δανέζικη ομάδα είχε συντριπτικά την κατοχή σε αυτό το χρονικό διάστημα. Όμως, φάνηκε στη συνέχεια πως δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί το momentum με το γκολ του Μουχτάρ.

Για να επανέρθουμε στην αρχή του άρθρου, οι παίκτες απηλλάγησαν από την μεγάλη πίεση για την ευρωπαϊκή συμμετοχή και μπορούν να αποδώσουν απελευθερωμένα. Επίσης, ο Στραματσόνι μπορεί να εφαρμόσει τη φιλοσοφία του πιο άνετα και οι φίλαθλοι διάκεινται ευνοϊκά απέναντι στην ομάδα. Η ατμόσφαιρα θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και αυτό θα φανεί άμεσα στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι. Από εδώ και πέρα, το περιβάλλον θα σταματήσει να είναι «τοξικό» και είναι στο χέρι των ποδοσφαιριστών να το διατηρήσουν έτσι.

Ο Ιβανόφ και το ηθικό δίδαγμα

Επιβάλλεται και η αναφορά σε ατομικό επίπεδο για κάποιους. Καταρχάς, ο πρωταγωνιστής της βραδιάς ήταν ο Ιβανόφ. Έκανε ένα πάρα πολύ καλό παιχνίδι, σκόραρε το γκολ που κλείδωσε την πρόκριση, αποσόβησε στη γραμμή το γκολ του Πούκι στο 13’ που μπορούσε να κάνει «ροντέο» το ματς από νωρίς και περιόρισε τον Φιλανδό στράικερ, τον πιο επικίνδυνο της Μπρόντμπι.

Καλό είναι να κρατηθεί το μέτρο με τον Βούλγαρο. Ούτε ήταν άχρηστος επειδή ήταν κακός, αργός και αναποτελεσματικός στα δύο ματς με την ΑΪΚ Στοκχόλμης, ούτε έγινε παικταράς με την απόδοση του στην Κοπεγχάγη. Η παρουσία του θα κριθεί από τη διάρκεια που θα έχει στη σεζόν. Ωστόσο, η περίπτωση του Ιβανόφ είναι ένα καλό μάθημα, ώστε να μην διατυπώνονται ισοπεδωτικές ή αποθεωτικές κρίσεις με δύο ή τρία παιχνίδια. Ο Ιβανόφ έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει, αλλά θα χρειαστεί να το δείξει ξανά και πολύ σύντομα.

Κατά δεύτερον, ο Γουακάσο ήταν ουσιαστικότατος. Θεωρώ πως η βοήθεια που έδωσε σε όλους τους τομείς δεν φάνηκε στην τηλεόραση παρά ήταν ορατή σε όσους ήταν στο γήπεδο. Ο Γκανέζος ήταν παντού και έκανε τα πάντα. Έκοβε, κέρδιζε μονομαχίες, έτρεχε και έμοιαζε να μην κουράζεται. Μέχρι στιγμής, δικαιώνει τον Στραματσόνι που υποστήριζε ότι με αυτά τα χρήματα, δεν βρίσκεται ένας χαφ με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Να ειπωθεί και μία καλή κουβέντα για τον Στραματσόνι… Με τη δουλειά του κερδίζει την αναγκαία πίστωση χρόνου, ώστε να αντιστρέψει τις γνώμες που υπάρχουν για τις ικανότητες του. Δεν τις έχει αλλάξει ακόμα, όμως σίγουρα θα έχει καλύτερη αντιμετώπιση στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και υπάρχουν προσδοκίες για αυτό που θα παρουσιάσει. Καθόλου άσχημα για έναν προπονητή ο οποίος θεωρούταν τελειωμένος στη συνείδηση των περισσοτέρων…

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός έχει προοπτική και το έδειξε. Έχει πολλά να πράξει για να καταστεί μία πολύ καλή ομάδα, αλλά μπορεί. Αυτό είναι το βασικότερο, διότι τα προηγούμενα χρόνια είχε πιο χαμηλό «ταβάνι». Επί της ουσίας, η σεζόν μόλις αρχίζει και το μέλλον μοιάζει πιο ευοίωνο παρά ποτέ τα τελευταία χρόνια.

Υ.Γ.: Με την αποχώρηση του Νάνο, ο Παναθηναϊκός διαθέτει ελάχιστες λύσεις μεσοαμυντικά. Μετά τους τρεις βασικούς στόπερ υπάρχουν ο Ρέις που δεν έχει πείσει ακόμα και ο επιρρεπής στους τραυματισμούς, Τελάντερ. Μετά τους Μέστο και Χουλτ, δεξιά υπάρχει ο Ρέις και ο Μαρινάκης, τον οποίο δεν υπολογίζει ο Στραματσόνι και αριστερά, ο «υπηρεσιακός» Γουακάσο και ο Χουχούμης, ο οποίος κρίνεται ανέτοιμος. Στο «εξάρι», μετά τον Λεντέσμα, υφίσταται ο Ρέις με την κατάσταση που προαναφέρθηκε και οι κατά συνθήκη Ζέκα και Κουτρουμπής. Συνεπώς, δεν βγαίνει ποσοτικά το νούμερο με συνεχόμενα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Άρα, απαιτείται ενίσχυση.

Υ.Γ.2: Προσωπική εκτίμηση, αλλά αυτός ο Χουλσάγκερ της Μπρόντμπι είναι απίστευτα χρήσιμος ποδοσφαιριστής. Τα κάνει όλα και συμφέρει και αποτελεί μία πρώτης τάξεως μεταγραφική επένδυση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ