X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Τα 4 "πρέπει" για το Γουδή

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να στρέψει τον Παναθηναϊκό στου Γουδή και τις προϋποθέσεις για να γίνουν σταθερά τα πρώτα βήματα.

Πολύπαθη ιστορία το γηπεδικό του Παναθηναϊκού… Γουδή, Γαλάτσι, Ελληνικό, Βοτανικός και πάλι ξανά Γουδή. Ανακαίνιση του «Απόστολος Νικολαΐδης» με επέκταση της χωρητικότητας σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Όλα αυτά επί χάρτου, γιατί στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα. Ο Παναθηναϊκός παίζει είτε στο «Σπύρος Λούης», είτε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το οποίο έχει καλλωπιστεί και συντηρηθεί.

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη επανήρθε στο προσκήνιο το Γουδή. Οι δύο άνδρες υπέδειξαν την περιοχή ως την κατάλληλη για να κατασκευαστεί το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Ώστε να αποσυμφορηθούν οι Αμπελόκηποι και να δημιουργηθεί ένα πάρκο πράσινου στο κέντρο.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Θεωρητικά μιλώντας, το Γουδή είναι ιδανική τοποθεσία. Το περιβάλλουν γειτονιές όπου η πλειονότητα των φιλάθλων υποστηρίζουν τον Παναθηναϊκό, είναι ένα μέρος που υπάρχει μία γραμμή μετρό και προσεχώς, θα περάσει άλλη μία, βρίσκεται σε κεντρικούς οδικούς άξονες όπως η Κατεχάκη, η Μεσογείων και η περιφερειακή του Υμηττού, υπάρχει άφθονος ανοιχτός χώρος. Έχει πολλά πλεονεκτήματα και προσφέρεται για να φιλοξενήσει ένα αθλητικό κέντρο για το Τριφύλλι.

Κάπου εδώ τελειώνουν τα κραυγαλέα αβαντάζ και αρχίζουν οι δυσκολίες. Γιατί φανερά μειονεκτήματα για να μετακομίσει ο Παναθηναϊκός, η περιοχή δεν έχει. Ωστόσο, το Γουδή διεκδικείται από πολλούς φορείς, συλλογικότητες και Δήμους. Ο καθένας το θέλει για τους δικούς του σκοπούς. Άλλοι προσπαθούν για ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, κάποιοι να το εκμεταλλευτούν με διαφορετικό τρόπο και μερικοί, όπως ο Δήμος Χολαργού – Παπάγου, απλά για να το αφήσουν όπως είναι και να έχουν την ησυχία τους.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Δεν έχει νόημα να αναλύσει κάποιος εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με τους σκοπούς του καθενός. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι αυτοί θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν το έργο, αν και όταν αυτό αρχίσει.

Επί του πρακτέου, λοιπόν, έρχεται η ευθύνη της κυβέρνησης. Ορθώς προωθείται ένας σχεδιασμός για την αστική παρέμβαση «Νέα Αθήνα». Σωστά συμπεριλαμβάνεται ο Παναθηναϊκός, αφού είναι αναγκαίο να αποκτήσει σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Απολύτως λογικά, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να καρπωθεί το επικοινωνιακό όφελος, διότι διάγει μία πιεστική χρονική περίοδο και βάλλεται από παντού.

Περαιτέρω, όμως, αρχίζουν τα πραγματικά εμπόδια. Αυτή τη στιγμή, το Γουδή διέπεται από νομικό καθεστώς που δεν επιτρέπει να οικοδομηθεί τίποτα. Ακόμα και το κλειστό Μπάντμιντον και τα γραφεία της ΕΠΟ, έχουν κριθεί κατεδαφιστέα. Επομένως, απαιτείται μία νομική παρέμβαση που θα μεταβάλλει το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην περιοχή.

ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ ΣΩΣΤΑ Η ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ

Προφανώς, δεν είναι αδύνατο να νομοθετήσει η κυβέρνηση. Το αντίθετο, είναι μία φυσιολογική διαδικασία και εννοείται πως η αστική παρέμβαση «Νέα Αθήνα» θα υποστηριχτεί νομικά. Ωστόσο, αυτή τη φορά πρέπει να γίνει σοβαρή προεργασία, ώστε η νομοθέτηση να λάβει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες και να καταστεί απρόσβλητη στον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν αντέχει ο Παναθηναϊκός να υποστεί μία πολυετή ταλαιπωρία, όπως με τη Διπλή Ανάπλαση. Μέσω της οποίας ο Παναθηναϊκός βασίστηκε σε μία σαθρή νομοθεσία, που δημιούργησε προβλήματα και αποτέλεσε την κύρια αιτία που δεν υλοποιήθηκε το έργο, ενώ δαπανάθηκαν περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες, προετοιμασίες και εκσκαφές. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να νομοθετήσει σωστά και υποχρέωση των διοικήσεων της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη να διασφαλίσουν όσο μπορούν, ότι θα συμμετάσχουν στηριζόμενοι σε έναν «δεμένο» νόμο. Ίσως είναι δύσκολο να ελεγχθεί κάτι τέτοιο στον απόλυτο βαθμό, αλλά πρέπει να γίνει όσο είναι εφικτό.

ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Όπως διαβάσατε και στο Sport24.gr, δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς το κόστος. Θα εξαρτηθεί από την κατηγορία του γηπέδου, τις παροχές, τα υλικά κατασκευής και το αρχιτεκτονικό σχέδιο. Σε γενικές γραμμές, στην ΠΑΕ θεωρούν εφικτή λύση μία κατασκευή που θα κοστίσει περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ. Υπό την έννοια ότι οι δραστηριότητες που θα περιλαμβάνονται στο γήπεδο, θα μπορούν να αποπληρώσουν τον κατασκευαστή και να αφήνουν έσοδα στην ΠΑΕ, για να συντηρεί την εγκατάσταση και να καλύπτει το μπάτζετ της. Αλλά, τα νούμερα θα προκύψουν μετά και τη διενέργεια μιας μελέτης βιωσιμότητας.

ΝΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Τέλος, με αφορμή το Γουδί ξέσπασε διαμάχη μεταξύ Ερασιτέχνη, ΠΑΕ και ΚΑΕ. Πρακτικά, ο Ερασιτέχνης είναι ο άμεσα εμπλεκόμενος και έχει την πρωτοβουλία, ενώ η ΠΑΕ και η ΚΑΕ θα αναμειχθούν αργότερα, εφόσον το θελήσουν. Ωστόσο, για λόγους ηθικής τάξεως και για να αποφευχθούν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έπρεπε να έχει ενημερωθεί. Χρειάζεται να προνοούν όλοι, για να μην συμβαίνουν ανάλογα φαινόμενα.

Ίσως να μην συμφωνήσουν οι Γιαννακόπουλος, Αλαφούζος και η διοίκηση του Ερασιτέχνη, αν και η σημερινή αλλαγή πλεύσης του ηγέτης της ΚΑΕ, φανερώνει πως μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει μίνιμουμ συνεννόησης. Ας υπάρχει ένα «πράσινο τηλέφωνο» για τις περιόδους κρίσης, που θα διασφαλίζει ότι δεν θα αρχίζουν οι εχθροπραξίες.

ΤΟ ΤΑΜΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΑΚΑ

Καταλήγοντας, ένα αθλητικό κέντρο στο Γουδή θα ήταν το ιδανικό. Η ανακαίνιση του «Απόστολος Νικολαΐδης» θα βελτιώσει την κατάσταση, όμως δεν θα δώσει οριστικές λύσεις, διότι οι υποδομές είναι περιορισμένες και πεπερασμένες. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται κάτι μεγαλύτερο και σύγχρονο και αυτό μπορεί να βρεθεί στο Γουδή.

Όμως, το ΟΑΚΑ πρέπει να πάψει να είναι «ταμπού», εφόσον κάθε άλλη επιλογή πάψει να είναι εφικτή. Επιβάλλεται να εξαντληθούν τα περιθώρια για το Γουδή, ωστόσο ένας αθλητικός σύλλογος δεν μπορεί να είναι δογματικός. Οφείλει να διερευνά κάθε προοπτική που του προσφέρεται. Το ΟΑΚΑ είναι μία, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και το ζητούμενο είναι να χρησιμοποιηθούν με συμφέροντες όρους. Το χρέος των υπευθύνων είναι να βρουν την πιο συμφέρουσα πρόταση και να την υλοποιήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ