Δημιουργία θεσμοθετημένου πειθαρχικού οργάνου
Η Νίκη Μπάκουλη γράφει για το αν ο Αθλητικός Δικαστής θα πρέπει να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα και όχι κατόπιν... αιτήσεως.
Αυτό που ξεκίνησε μετά το πρώτο παιχνίδι της σειράς Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός (από το post game με δηλώσεις περί υπευθύνων διαιτησίας) και διαρκεί έως τη σήμερον ημέρα -σημειωτέον, έχει ήδη κοστίσει στον Παναθηναϊκό 250.000 ευρώ και τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών-, σίγουρα δεν είναι καλό για κανέναν.
Επίσης σίγουρο είναι ότι έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα που είναι πάντα χρήσιμο να απαντώνται.
Πριν φτάσουμε σε αυτά, είναι απαραίτητο να κάνουμε κάποιες διευκρινίσεις. Κατ' αρχάς, μετά τα γεγονότα στο φιλικό προετοιμασίας μεταξύ της Ιταλίας και του Καναδά, στις 2/8 του 2009 (ο Στέφανο Μαντσινέλι είχε την ατυχή έμπνευση να ρίξει μπουνιά στον προσωπικό του αντίπαλο, Ααρον Ντούρνεκαπ... γιατί τον είχε εκνευρίσει), η FIBA πρόσθεσε στο καταστατικό, στο... κομμάτι με τα πειθαρχικά παραπτώματα, την αυτεπάγγελτη χρήση των video, ακόμα και αν δεν έχει γίνει καταγγελία. Ακόμα και αν δεν έχει γραφτεί το παραμικρό στις εκθέσεις των παρατηρητών ή στο φύλλο αγώνα από τους διαιτητές. Και για αυτό ο Ιταλός είχε τιμωρηθεί με δυο αγωνιστικές -που μετά έγινε μία.
Αυτός ήταν και ο λόγος που στις 9/8 του 2010, όταν το κλειστό του ΟΑΚΑ έγινε ρινγκ, τιμωρήθηκαν οι Φώτσης, Μπουρούσης, Κρστιτς και Τεόντοσιτς με ένα ματς (από το Παγκόσμιο που επίκειτο). Για την ακρίβεια, στη συγκεκριμένη αποκάλυψη είχε προβεί τότε ο Γιάννης Φιλέρης, ενώ σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που είχαν προκύψει και αφορούσαν το... φιλικό του πράγματος (δεν ήταν επίσημη διοργάνωση), είχε ενημερώσει ότι σύμφωνα με το άρθρο Ε', παρ. 5 εδάφ. 10 των κανονισμών της FΙΒΑ «οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες σε φιλικούς διεθνείς αγώνες και τουρνουά είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το ευ αγωνίζεσθαι και να αποφεύγουν βίαιη συμπεριφορά».
Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι η FΙΒΑ έχει το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις. Και σύμφωνα με το άρθρο Κ', παρ. 1 εδάφ. 3, οι ποινές μπορεί να ποικίλουν (να αφορούν επιπλήξεις, πρόστιμο και αποκλεισμό ή όλα τα παραπάνω). Οπως όλα τα καταστατικά (σε επίσημες διοργανώσεις του μπάσκετ) και αυτό της Ευρωλίγκας είναι εναρμονισμένο με εκείνο της FIBA. Υπάρχουν κάποιες τροποποιήσεις, αλλά η βάση, η ουσία, είναι η ίδια.
Το κενό
Ολα αυτά θα μπορούσαν να 'χουν λύσει πολλά προβλήματα -για την ακρίβεια, θα είχαν αποτρέψει τη δημιουργία... θεμάτων-, αν η Ευρωλίγκα είχε κάποιο θεσμοθετημένο πειθαρχικό όργανο. Για παράδειγμα, η UEFA διαθέτει ολόκληρη πειθαρχική επιτροπή, που δουλειά της είναι να παρακολουθεί όλα τα ματς και να... παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, ακόμα και αν δεν το ζητήσει κάποιος (διαιτητής, αντίπαλος κλπ). Το αυτό ισχύει για τη FIFA, για τη FIBA και για τις περισσότερες μεγάλες διοργανώτριες αρχές.
Γιατί δεν ισχύει για την Ευρωλίγκα; Διότι όπως μας ενημέρωσαν από τα αρχηγεία τους «ευθύς εξ αρχής η πρόθεση μας ήταν να έχουμε ανεξάρτητο δικαστή. Αν είχαμε πειθαρχική επιτροπή, δεν θα ήταν ανεξάρτητη». Και για αυτό δεν δρα κανείς αυτεπάγγελτα. Αν δηλαδή, οι ρέφερι δεν αναφέρουν κάτι το επιλήψιμο, είναι ως μη γενόμενο.
Το κατ' εξοχήν παράδειγμα
Για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε το concept και άρα τον τρόπο που λειτουργεί η Ευρωλίγκα, αρκεί να αναφέρουμε το θρίαμβο της αντιαθλητικής συμπεριφοράς που ανήκει στον Μάικ Μπατίστ. Στις 4 Νοεμβρίου του 2010, ο Αμερικανός είχε πατήσει στο κεφάλι τον Σάσο Οζμπολτ, στο 35ο λεπτό του ματς των «πρασίνων» με την Ολίμπια Λιουμπλιάνα. Το ενσταντανέ το είδαν περισσότεροι από 150 εκατομμύρια άνθρωποι, μέσω των σχετικών βίντεο που ανέβηκαν στο Youtube. Λίγες ώρες μετά, ο Μπατίστ παραδέχθηκε την ανοησία του και ζήτησε συγγνώμη (από τον Οζμπολτ, την οικογένεια του και το Θεό). Αν τιμωρήθηκε; Οχι. Γιατί; Διότι οι διαιτητές δεν έγραψαν κάτι στο φύλλο αγώνα, μηδέ οι παρατηρητές στην έκθεση τους και άρα ο ανεξάρτητος αθλητικός δικαστής δεν ενημερώθηκε ποτέ για το συμβάν. Ετσι, ο Αμερικανός δεν κλήθηκε καν σε απολογία.
...και η συνέπεια
O Μπατίστ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και μπορείτε να πείτε ότι δημιούργησε και δεδικασμένο (για δυσφήμιση και αντιαθλητική συμπεριφορά). Αποτέλεσε το λόγο που ο Ρούντι Φερνάντεθ δεν τιμωρήθηκε όπως του άξιζε σε αυτό που έκανε στον Παούλιους Γιανκούνας, στο ματς της 11ης του Γενάρη, όταν η Ρεάλ φιλοξένησε τη Ζάλγκιρις. Το συμβάν κατεγράφη στο φύλλο αγώνα και ο Ισπανός απλά πλήρωσε 3.500 ευρώ, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να αναφέρει στη ανακοίνωση Τύπου που είχε εκδώσει ότι «για άλλα πράγματα, πιο βαριάς μορφής, δεν καλέσατε καν τον παίκτη σε απολογία». Περιττό να αποσαφηνίσουμε... ποιον παίκτη εννοούσε η «βασίλισσα».
Τα αναπάντητα ερωτήματα (που... τελικά απαντήθηκαν)
Ο ανεξάρτητος δικαστής που απασχολεί η Ευρωλίγκα στο πρωτοβάθμια κλίμακα (γιατί υπάρχει άλλος για τη δευτεροβάθμια), μένει στην Ελβετία και είναι ο ίδιος τα τελευταία χρόνια (η αλήθεια είναι πως έχει γίνει μόνο μια αλλαγή, όταν ο προηγούμενος βγήκε σε σύνταξη).
Επαναλαμβάνουμε πως δεν παρεμβαίνει αυταπάγγελτα. Πρέπει να λάβει τους σχετικούς φακέλους από την Ευρωλίγκα, εφόσον υπάρχει σχετική καταγγελία ή αναφορά σε επίσημα έγγραφα. Ακολούθως, η διοργανώτρια αρχή του στέλνει το φύλλο αγώνα, εκείνος διαβάζει τις σημειώσεις και δημιουργεί υπόθεση.
Το πρώτο βήμα αφορά το αίτημα του να του αποσταλούν όλα όσα υπάρχουν διαθέσιμα και σχετίζονται με την υπόθεση (φωτογραφίες, video, δημοσιεύματα κλπ). Επειτα, τα μελετά και αποφασίζει. Σημειώστε κάπου εδώ πως... δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Στέλνει την απόφαση του στην Ευρωλίγκα, όταν κρίνει πως είναι έτοιμος. Που μπορεί να νιώσει... έτσι, κανά μήνα αργότερα. Εκτός και αν έχει τη σημείωση «κατ' επείγον» -εκεί μπορεί να τη στείλει και μέσα στην ίδια εβδομάδα.
Η πραγματικότητα θέλει να είναι... ο άνθρωπος φάντασμα (αφού δεν τον έχει δει ποτέ κανείς). Αν συνδυάσετε όλα τα παραπάνω, μπορείτε να πείτε και ότι οι βασικοί άξονες της Ευρωλίγκας δεν λειτουργούν ακριβώς υποδειγματικά. Πως η διοργανώτρια αρχή χάνει μέρος της αξιοπιστίας της. Αλλά δεν σας είπαμε ποια είναι τα αναπάντητα ερωτήματα -που τριβελίζουν στο μυαλό των «πρασίνων»-, έτσι; Θα είναι γιατί ξέρετε - πια- την απάντηση. Γιατί δηλαδή, δεν τιμωρήθηκε η Κάχα Λαμποράλ για τα επεισόδια στο τελευταίο ματς με την ΤΣΣΚΑ (μέχρι και νεράντζι εκτοξεύτηκε σε κεφάλι του Ντιμίτρι Σακούλιν), γιατί δεν τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός για την έφοδο εκατοντάδων οπαδών στο παρκέ του ΣΕΦ, δευτερόλεπτα πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης, γιατί, γιατί, γιατί... Επειδή, δεν υπήρχαν σχετικές αναφορές στα φύλλα αγώνα.
ΥΓ: Αν θα ήταν χρήσιμο να μπορεί ο αθλητικός δικαστής να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα και όχι κατόπιν... αιτήσεως; Ναι. Αν θα γίνει; Μπορεί. Αν ο τρόπος που ακολουθεί ο Παναθηναϊκός είναι ο ενδεδειγμένος; Μάλλον όχι. Γιατί έχει δίκιο. Και είναι χρήσιμο να μη το χάνει.