Έλα φτάνει, πάμε παρακάτω
Η Νίκη Μπάκουλη αρνείται να σταθεί στη Μάλαγα περισσότερο από όσο έμεινε ο Παναθηναϊκός στην Ανδαλουσία, γιατί δεν το επιτρέπει η συνέχεια: η επίσκεψη στο Βελιγράδι για τον Ερυθρό Αστέρα και το εντός έδρας ματς με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν.
Όχι φίλε μου. Δεν θα σε απασχολήσω πολύ με τη Μάλαγα, την ομάδα που πριν την επίσκεψη του Παναθηναϊκού είχε ρεκόρ 2-6 και ήταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Και να ήταν μόνο αυτό, άντε να σε απασχολούσα. Αλλά οι Ανδαλουσιάνοι έχουν... περίπου όσα προβλήματα είχαν οι "πράσινοι" στην των διαδοχικών τραυματισμών. Άρα, λίγο πολύ ήξερες τι να περιμένεις. Και το είδες: ο ΠΑΟ νίκησε και έκανε πέντε τις διαδοχικές νίκες στη Euroleague. Έλα όμως, που τώρα αρχίζουν τα ωραία!
Θα σου πω και κάτι άλλο: από όσα είχες δει να συμβαίνουν στον Παναθηναϊκό, την εποχή με τη λειψανδρία, ήξερες πώς θα κυλήσει το πράγμα. Η Μάλαγα μπήκε νωθρά, ο αντίπαλος της έπαιξε πολύ καλή άμυνα, έθεσε τους κανόνες του και το ρυθμό του (έφτασε στο 26-7 του 10' και το συνέχισε από εκεί), με τη γηπεδούχο ομάδα να... έχει μια έκλαμψη, αλλά να κρατά όσο και οι λιγοστές δυνάμεις της. Εν ολίγοις, όλα ήταν στο χέρι των "πρασίνων". Τα 9/11 δίποντα του ΠΑΟ στην πρώτη περίοδο, μαζί και οι 7 ασίστ και το μόλις 1 λάθος ήταν προϊόντα της νέας εποχής που όλα είναι μαζεμένα και νοικοκυρεμένα, που η άμυνα είναι το άπαν από το πρώτο δευτερόλεπτο του παιχνιδιού (στο πρώτο δεκάλεπτο οι "πράσινοι" ώθησαν τους Ανδαλουσιάνους σε 7 λάθη), ώστε να διευκολυνθεί και η ιστορία στην άλλη άκρη. Έως το 7-26 του 10' ο Τζόρτζεβιτς είχε καθίσει στον πάγκο όλα τα μέλη της αρχικής πεντάδας -τελευταίος ήταν ο Καλάθης, που τον αντικατέστησε ο Γιάνκοβιτς... των δυο κολλητών φάουλ και της εξόδου στο δίλεπτο.
Ο "Σάλε" πήρε φόρα με τις αλλαγές και του έδωσε και κατάλαβε -κυρίως στην περιφερειακή γραμμή, με τον Φελντέιν να μην σηκώνεται από τον πάγκο-, για να χαθεί λίγο ο ρυθμός ή αν προτιμάτε η σύμπνοια και σε συνδυασμό με κάποιες εύστοχες σκέψεις και εκτελέσεις των γηπεδούχων, ο κόουτς του Παναθηναϊκού πήρε δυο τάιμ άουτ σε ένα πεντάλεπτο. Το πρώτο μετά το επί μέρους 7-2 των άλλων (για το 14-28) και το δεύτερο όταν η διαφορά "κόπηκε" στους 11 πόντους (25-36, 17.09'').
Τι είχε συμβεί; Οι παίκτες του είχαν χάσει τα ριμπάουντ, με τη Μάλαγα να ασχολείται με την άμυνα (δοκίμασε και τη ζώνη), να κλείνει τη ρακέτα και να αναγκάζει τους αντιπάλους της να δουλέψουν για τους πόντους τους. Μόνο που δεν υπήρξε συνέπεια -και όχι απαραίτητα γιατί δεν το επέτρεψε ο Παναθηναϊκός, αφού οι Ισπανοί εκτόξευαν από παντού τρίποντα, που ήταν αψυχολόγητα. Τα λάθη έφτασαν τα 8 έως το ημίχρονο και τα σουτ τα 9/28. Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός είχε 19/33 σουτ, 3 λάθη, 11 ασίστ, αλλά και 2/7 βολές. Αυτό που δεν είχε, ήταν πρόβλημα ή τουλάχιστον κάποιο που να του το έχει δημιουργήσει η γηπεδούχος ομάδα.
Το 8-0 με το οποίο άνοιξε ο Παναθηναϊκός την τρίτη περίοδο, ουσιαστικά έριξαν τους τίτλους τέλους και αν αυτό μπορεί να κριθεί ως ασέβεια, όταν μιλάμε για παιχνίδι μπάσκετ, δεν ήταν. Δεδομένων των περιορισμένων λύσεων της Μάλαγα, ήταν ξεκάθαρο πως όσο περνούσε η ώρα, τα σημάδια κατάρρευσης θα γίνονταν πιο έντονα. Άλλωστε, το 'χαμε δει να συμβαίνει με τον ΠΑΟ, όταν δεν είχε κορμιά και επιλογές. Όλα λοιπόν, ήταν στο χέρι των "πρασίνων" και στο τι θα επέτρεπαν εκείνοι. Στο 41-62 (27.51) προφανώς και κατέστησε σαφές ότι η τελευταία περίοδος θα γινόταν... επειδή έπρεπε. Ας όψεται το λάθος του Γιάνκοβιτς που κατέληξε σε κάρφωμα του Τζάκσον στον αιφνιδιασμό και πρόσφερε στον Τζόρτζεβιτς τη φοβερή ευκαιρία να πάρει τάιμ άουτ και να φωνάξει στους παίκτες του -για να τους κρατήσει σε εγρήγορση έως το φινάλε.
Η τρίτη πράξη είχε 2/6 διπ. και 4/8 τριπ., αλλά και 4 επιθετικά ριμπάουντ (που σημειώθηκαν από το σταφ των "πρασίνων") για τους μεν και 5/11 διπ., με 2.5 τριπ. για τους δε, συν 8 ασίστ, 3 κλεψίματα και βολές (6/7). Ο "Σάλε" συνέχισε τις αλλαγές και στο τελευταίο δεκάλεπτο. Παρ' όλα αυτά, πριν συμπληρωθεί το πρώτο πεντάλεπτο ο Καλάθης είχε φτάσει τις 10 ασίστ (σε 24' συμμετοχής) και ο Ουίλιαμς τους 16 πόντους -με κάποια εντυπωσιακά καρφώματα, συν πρωτοβουλίες, συν ένας με έναν, συν ένας με τρεις, συν, συν, συν.
Α, δεν σου είπα και κάτι άλλο: θυμάσαι τότε που η αξιολόγηση των παικτών θύμιζε θερμοκρασίες στο βόρειο σέλας; Ξέχασε τα αυτά. Όσοι έπαιξαν (όλοι πλην του Παπαγιάννη και του Φελντέιν, ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε για λόγους τακτικής -όπως μας είπαν επισήμως, διότι ανεπίσημα κυκλοφορούσε μια... ίωση) είχαν θετικό ranking και τέσσερις πάνω από το 10, με τον Καλάθη να κάνει νταμπλ νταμπλ (10π., με 5/6 διπ. και 10 ασίστ) και να κάθεται στην κορυφή (με 20 βαθμούς). Αυτά. Τέλος. Πάμε παρακάτω, γιατί τώρα αρχίζουν τα ωραία: η επίσκεψη στο Βελιγράδι και το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα, σε μια από τις πιο ισχυρές έδρες της Ευρώπης. Αν φύγει από εκεί με το "διπλό", θα 'χει πείσει πως ζει άλλες εποχές. Όχι. Δεν ξέχασα τη Φενέρμπαχτσε. Εκεί είδαμε τι μπορεί να κάνει. Η επανάληψη -σε υψηλό συντελεστή δυσκολίας- θα αποδείξει ότι αυτό που είδαμε, είναι και η αλήθεια. Άπαξ και συμβεί αυτό, μετά έχει τη Λοκομοτίβ Κουμπάν στο ΟΑΚΑ, με την οποία θα 'χει τη δυνατότητα να τριτώσει το καλό! Οπότε, κρατήστε τον ενθουσιασμό σας για τις επόμενες εβδομάδες.
OFF Balance shot from @ewill901 ! @ImpactSportsBB pic.twitter.com/2SvqgK5DKA
— EuropeanBBallVideos (@EuroBBallVideos) March 3, 2016