Έβγαλε τα μάτια του ο Παναθηναϊκός
Για δέκα αγωνιστικά λεπτά, ο Παναθηναϊκός αρκέστηκε στο να πηγαινοέρχεται στο παρκέ της "Χάλα Πιονίρ". Ήταν τα πρώτα και τα τελευταία πέντε, που παρέσυραν τους πάντες στην απροσεξία και τελικά τους οδήγησαν στο να χάσουν μια μοναδική ευκαιρία να πλασαριστούν στα ψηλά της βαθμολογίας. Κρίμα.
Για να φας ψάρι, πρέπει να βρέξεις κώλο. Όταν δεν παίζεις μπάσκετ ένα ολόκληρο δεκάλεπτο, προφανώς και δεν έχεις τύχη. Ο Παναθηναϊκός έκανε 5.30 για να καταλάβει πως είχε αρχίσει το ματς στο Βελιγράδι (βρέθηκε στο -16 ή αν προτιμάς στο 16-0) και μετά το 64-63, δια χειρός Τζέιμς στο 35' παρέδωσε μυαλό (ο Καλάθης το είχε παραδώσει προφανώς από την προσγείωση του αεροπλάνου στο "Ν. Τέσλα"), έκανε δυο διαδοχικά λάθη και τελικά έχασε μια μοναδική ευκαιρία να πλασαριστεί στα ψηλά της βαθμολογίας. Επίσης να σου πω ότι τέτοιες ευκαιρίες δεν εμφανίζονται συχνά. Κρίμα.
Ο Πασκουάλ επέλεξε για την αρχή τους Καλάθη, Φελντέιν, Χαραλαμπόπουλο, Σίνγκλετον και Μπουρούσης και αν σου κάνει εντύπωση η επιλογή του παίκτη για τη θέση “3”, μάλλον η λογική ήταν “πόσο χειρότερος μπορεί να είναι από τον Τζεντίλε”. Μόνο που ο 20χρονος διεθνής είχε συνολικά μέχρι σήμερα, 25' συμμετοχής στην Euroleague και η “Hala Pionir” δεν συνιστάται για rookies. Για να καταλάβεις, ο Τζεντίλε που επιθετικά πάλι ήταν κακός, ήταν πολύ πιο ουσιαστικός όταν πάτησε το πόδι του στο παρκέ, γιατί τουλάχιστον ήταν συνεπής στην αμυντική προσέγγιση της ομάδας του, που εκείνη την ώρα, παρόντων των Τζέιμς, Τζεντίλε, Ρίβερς, Γκάμπριελ και Σίνγκλετον, έβγαλε ενέργεια και δύναμη.
Κάτι που δεν έγινε στην αρχή του ματς, εξ ου και το 16-0, με τους “πράσινους” να 'χουν έως εκείνη τη στιγμή (στις 12 πρώτες κατοχές) 0/9 σουτ (μόνο στα πρώτα 2.23'' είχε 0/3 τριπ., 0/1 διπ.) και 4 λάθη. Α, κυρίαρχος στο παρκέ ήταν ο Κούζμιτς, ο οποίος μάζεψε τα επτά πρώτα ριμπάουντ της παρέας του.
Οι διαδοχικές αλλαγές που ξεκίνησε ο Καταλανός πριν τη συμπλήρωση πεντάλεπτου (για αρχή έβγαλε τον Καλάθη που παραδοσιακά έχει πρόβλημα μπροστά στα ψηλά γκαρντ του Αστέρα), είχαν ως συνέπεια να σταματήσουν τα λάθη, να προκύψει ένας κάποιος ρυθμός, όπως βρέθηκαν και τα τρίποντα, τέσσερα τον αριθμό έως το 20-14 του 10'. Σε αυτήν την πρώτη περίοδο ο Παναθηναϊκός είχε 1/8 διπ. Και 4.8 τριπ., συν 5 λάθη. Κάτσε να σου πω για τη συνέχεια.
Για το δεύτερο δεκάλεπτο, ο Πασκουάλ ταίριαξε τους Τζέιμς, Παππάς, Ρίβερς, Γκάμπριελ και Σίνγκλετον, με τους γηπεδούχους να θυμούνται τι είναι το τρίποντο. Από εκεί που είχαν 0/7, μέτρησαν 3/3 έως το +10 (31-21, 12.35'').
Ο Τζέιμς μια φορά, τη δουλειά του την έκανε
Με το γνωστό τρόπο του Τζέιμς, το ένας εναντίον ενός που δημιούργησε ρήγματα στην πίεση των Σέρβων, αποκαταστάθηκε η τάξη με επί μέρους 10-2. Οφείλω να πω ότι ο Παππάς φρόντισε και πάλι να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δόθηκε και ως ρολίστας βοήθησε οργανωτικά και δημιουργικά. Έως το 33-25 οι Γιόβιτς και Κούζμιτς ξεκουράζονταν. Εκεί επέστρεψαν, με τον Σέρβο σέντερ να κάνει αμέσως 10 τα ριμπάουντ του, αλλά οι “πράσινοι” είχαν βρεθεί. Για παράδειγμα, όταν ο Τζέιμς τραβούσε τρεις επάνω του, εκείνος πάσαρε στον ελεύθερο παίκτη και όλα καλά. Μετά λοιπόν, το 0/9 της εκκίνησης, ο ΠΑΟ έφτασε τα 12/19 σουτ έως το 33-31 (16.01'') και από τα 4 λάθη στο πρώτο πεντάλεπτο, είχε προσθέσει μόλις άλλα 2.
Στα κακώς κείμενα άνηκε το 2ο φάουλ του Μπουρούση, στα 11'' πριν την ανάπαυλα και η αδυναμία των φιλοξενούμενων να πάνε στις βολές -αφού ο τρόπος που έπαιζαν δεν βοηθούσε την κατάσταση. Αποδιοργάνωνε, μεν τους άλλους, αλλά δεν δημιουργούσε φθορές.
Η τρίτη πράξη ξεκίνησε με αμυντικό λάθος, το τρίτο φάουλ του Μπουρούση, που έμεινε στο παρκέ για να ανάψει και το τέταρτο λαμπάκι, στο 23.25, όταν πήγε να καλύψει αμυντικό κενό (ξεχάστηκε ο Γκάμπριελ) και το πλήρωσε. Εκεί αποχώρησε για να μπει ο Σίνγκλετον, με την πεντάδα να αφορά έως τότε και τους Καλάθη, Παππά, Ρίβερς.
Η αλήθεια είναι πως οι “πράσινοι” επιχείρησαν κάπου εκεί να ποστάρουν, αλλά δεν είδαν αποτέλεσμα (με Μπουρούση και Ρίβερς-που αποχώρησε με τρία φάουλ) και μολονότι ο Αστέρας έφτασε πολύ νωρίς στο μπόνους, μάλλον δεν είχε προβλέψει αυτό που ακολουθήσει. Που για να σου πω την αλήθεια, ούτε ο Γκάμπριελ το είχε προβλέψει.
Τον άφηναν μόνο και σκόραρε (3/3 τριπ. για το 42-42, του 22.30'') και όταν πια αποφάσισαν οι Σέρβοι να ασχοληθούν μαζί του, ήταν αργά. Είχε βρει ρυθμό και εκτιμώ ότι θα σκόραρε και με κλειστά τα μάτια, αν κρίνω από το χαμόγελο του στο 50-50 (25.15''), οπότε έκανε 5/5 τις προσπάθειες από τα 6.75. Έφτασε τους 20 πόντους που ήταν ρεκόρ καριέρας.
Βοήθησε βέβαια, και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός ήταν συνεπής στην άμυνα (η φροντ λάιν των Γκάμπριελ-Σίνγκλετον ήταν αποτελεσματική σε όλους τους τομείς -σταμάτησε το pick n roll των Σέρβων, καθάρισε” και τα ριμπάουντ) και προσεχτικός, όπως φαίνεται από το μόνο ένα λάθος έως τότε, αλλά και τις 7 ασίστ της περιόδου.
Ο Καλάθης είχε δώσει 4 ασίστ, αλλά με τους πόντους είχε πρόβλημα. Το αυτό ίσχυσε και για τον Σίνγκλετον, όπως και για τον Τζεντίλε και επιστρατεύτηκε ο Τζέιμς να δώσει -πάλι- λύση, εκβιάζοντας καταστάσεις (γιατί τι άλλο να κάνει και ο Γκάμπριελ;). Αυτός έδωσε στην ομάδα του το πρώτο προβάδισμα (55-56, 28.50'')... και τις δυο φορές έως το 57-59 (31.05'').
Οι Τζέιμς, Φελντέιν, Ρίβερς, Γκάμπριελ και Σίνγκλετον ανέλαβαν την εκκίνηση της τελευταίας πράξης, με τον Ράντονιτς να “χαμηλώνει” το σχήμα των γηπεδούχων που είχαν εμφανίσει μια τεράστια αδυναμία στο τρίποντο (0/12 σερί), πριν ο Σιμόνοβιτς... σπάσει την “ανυδρία” (64-61, 34'), στον αιφνιδιασμό!
Ο Φώτσης ήταν ο μόνος που δεν είχε πατήσει παρκέ. Πάτησε στο 34', όταν επέστρεψε ο Μπουρούσης (με τα 4 φάουλ) και απέκτησε πλεονέκτημα ο Κούζμιτς.που του “πήρε” το 5ο φάουλ, στο 35.14''. Θα με ρωτήσεις πού ήταν ο Γκάμπριελ; Είχε κάνει μια κατάχρηση και αποσύρθηκε. Ο Καλάθης κατάφερε να κάνει ΚΑΙ airball σε βολή (35.47'' και ενώ το σκορ ήταν 64-63). Έως το 36.34'' οι ομάδες είχαν βάλει από 7 πόντους. Και μετά και μετά;
Όταν χάθηκε το μυαλό
Ο Τζένκινς ώθησε σε λάθος τον Τζέιμς, ακολούθως ο Κούζμιτς έκανε το ίδιο στον Σίνγκλετον και μετά ο Σέρβος σέντερ, πήρε το 5ο επιθετικό του ριμπάουντ, όπως διαμόρφωνε το 68-63 (38.20''). Φυσικά και οι Σέρβοι άφησαν μόνο τον Καλάθη στο τρίποντο, φυσικά και αστόχησε (έχει 1/17 στα 5 τελευταία ματς), με τον Σιμόνοβιτς να βρίσκει ξανά διάδρομο για το 70-63, ένα λεπτό πριν το τέλος. Μπροστά του είχε τον Γκάμπριελ, ο οποίος είχε επιστρέψει. Και τον νίκησε. Για περίπου τέσσερα λεπτά οι "πράσινοι" όχι μόνο δεν βρήκαν σκορ, αλλά δεν σταμάτησαν και τους άλλους.
Συμπερασματικά, ο Παναθηναϊκός έχασε μια μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσει τις ψηλότερες των θέσεων στη βαθμολογία, όχι μόνο γιατί έχασε το μυαλό του την κρισιμότερη ώρα., αλλά και επειδή μπήκε στο γήπεδο... σαν να πήγαινε βόλτα στο πάρκο. Πλήρωσε δηλαδή, τα λάθη του και τώρα πρέπει να επανορθώσει.
ΥΓ: Να πούμε και ένα μπράβο στον Ερυθρό Αστέρα, που σε αυτό το 7-0 που έχει, έχει επικρατήσει των Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Ζάλγκιρις, Φενέρμπαχτσε, Μακάμπι, Μπασκόνια και Παναθηναϊκού.