X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

EUROLEAGUE

Ώρα να ζωγραφίσει

Η Νίκη Μπάκουλη γράφει για την επιστροφή του Παναθηναϊκού στη Euroleague και όσα έχουν αποκαλύψει οι έως τώρα εμφανίσεις του στο ΤΟΡ16, που τον υποχρεώνουν να πατήσει περισσότερο στη ρακέτα (βλ. ζωγραφιστό).

Ο Παναθηναϊκός πήγε στο Ηράκλειο της Κρήτης, επιβλήθηκε του Άρη, έκανε 15 τα κύπελλα του, το διασκέδασε και επέστρεψε στην Αθήνα, για να ασχοληθεί με τη συνέχεια του ΤΟΡ16 της Euroleague και, αν το θέλετε σε κάτι πιο συγκεκριμένο, με τη Μάλαγα.

Όπως επιστρέφουν οι "πράσινοι" στην κορυφαία διοργάνωση, σε συλλογικό επίπεδο, ας θυμηθούμε τι έχουν κάνει μέχρι τώρα και για την ακρίβεια, τι δείχνουν τα πέντε πρώτα παιχνίδια, βάσει των αριθμών. Πριν πείτε πως αυτοί (οι αριθμοί) είναι ο καλύτερος τρόπος για να λες ψέματα, στο μπάσκετ, διαβάστε και μετά μπορείτε να κρίνετε.

Τι δείχνουν τα τρίποντα

Έπειτα λοιπόν, από τα πέντε πρώτα παιχνίδια του Παναθηναϊκού στο ΤΟΡ16, οι "πράσινοι" είναι στο Νο14 της λίστας με το ποσοστό ευστοχίας (με 33.6%), της οποίας ειρήσθω εν παρόδω ηγείται η ΤΣΣΚΑ με 44.8%. Την ίδια ώρα, ο ΠΑΟ είναι στο Νο3 της κατηγορίας "περισσότερες προσπάθειες από τα 6.75". Πόσες έχει κάνει; 128 (η Ρεάλ έχει δοκιμάσει 135 φορές την τύχη της από αυτή τη γραμμή), με τα 43 από αυτά να βρήκαν στόχο. Για να κάνουμε μια μεγάλη ιστορία, μικρή ο Παναθηναϊκός δεν έχει ακριβώς τα καλύτερα αποτελέσματα από την περιφέρεια.

Τι λένε τα δίποντα

Στα δίποντα τώρα, η ιστορία είναι άρδην καλύτερη. ο ΠΑΟ βρίσκεται στο Νο4 της λίστας "ποσοστό ευστοχίας 2π.", με 54.9% (έχει 83/152, με την Μπαρτσελόνα να είναι στο Νο1, έχοντας 58.1%, χάρη στα 115/198). Η δεύτερη ανάγνωση ωστόσο, των όσων κάνει και αφορούν τα δίποντα δεν είναι και τόσο θετική. Διότι βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατηγορίας "προσπάθειες δύο πόντων" με 152. Η Αναντολού Εφές που είναι στο Νο1, έχει επιχειρήσει 225, δυο περισσότερα από την Παρτίζαν.

Κατά συνέπεια, όποιος δει τις δυο παραπάνω επισημάνσεις (κοντολογίς, όσοι παίζουν με τους "πράσινους") ξέρει πως αν "κλείσει" τη ρακέτα, θα έχει κάνει μια πολύ καλή αρχή.

Και τι γίνεται... άνθρωποι

Πάμε τώρα, και στις επί μέρους κατηγορίες. Το Synergy, που είναι το κατ' εξοχήν εργαλείο των προπονητών αυτού του πλανήτη, δείχνει πως ο Παναθηναϊκός παίρνει το 25.5% της επίθεσης του, από πικ εντ ρολ καταστάσεις. Αριθμό που τον λέτε και μεγάλο, πολλώ δε αν σκεφτείτε ότι η Μπαρτσελόνα λαμβάνει από... αυτήν την ιστορία το 22% των πόντων της, η ΤΣΣΚΑ το 19.8% και η Ρεάλ το 17%.

Αυτό που έχει διαπιστωθεί έως τώρα στο ΤΟΡ16 της Euroleague και αφορά τον ΠΑΟ είναι πως διακρίνεται από μια έλλειψη δημιουργικότητας και ποντάρει πολλά στο πώς θα κυλήσει το θέμα του πικ εντ ρολ. Τι γίνεται όταν οι αντίπαλες άμυνες προσαρμόζονται κατάλληλα σε αυτή τη συνθήκη; Οι "πράσινοι" επιλέγουν τα τρίποντα, για να βρουν τη σωτηρία τους.

Τα ποσταρίσματα δίνουν το 8.9% της συνολικής επίθεσης και θα τα λέγατε και αποτελεσματικά, αν δεν ασχολούνταν με αυτά κατά κύριο λόγο οι Ματσιούλις και Λασμέ. Ο Γκιστ έχει δείξει πως έχει βελτιωθεί στο συγκεκριμένο κομμάτι, παρ' όλα αυτά οι συμπαίκτες του δεν του εμπιστεύονται πολύ συχνά την μπάλα. Η αλήθεια είναι πως λείπει ο πραγματικός Μπατίστ (εκείνος που ήταν πριν φύγει για τη Φενέρμπαχτσε), τη στιγμή που και ο Διαμαντίδης αποφεύγει αυτές τις καταστάσεις.

Δεδομένων όλων αυτών, θα λέγατε πως θα ήταν χρήσιμος για off screen καταστάσεις. Που σε απλά ελληνικά, σημαίνει πως όταν έχει την μπάλα ο Διαμαντίδης και κατευθύνεται προς το αντίπαλο καλάθι, ο ψηλός (ας πούμε ο Λασμέ) πηγαίνει προς το μέρος του αμυντικού που έχει αναλάβει τον (ας πούμε) Κάρι, ώστε να του δώσει το χώρο να πάρει την μπάλα και να εκτελέσει. Αν μη τι άλλο, αυτό είναι κάτι που κάνει καλά ο Αμερικανός. Όπως είναι και ο Μπράμος, όπως είναι και ο Ματσιούλις. Από αυτή τη συνθήκη, η επίθεση του Παναθηναϊκού παίρνει μόλις το 4.4% επί του συνόλου. Και αυτό μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ