ΑΕΚ: Με σπασμένα φρένα από τους "Ζωσιμάδες"
Ο Τσάρλυ γράφει για τη δεύτερη συνεχόμενη άνετη επικράτηση της ΑΕΚ και τους ποδοσφαιριστές που ωφελούνται από το 3-5-2 του Ουζουνίδη.
Με σπασμένα φρένα από τους "Ζωσιμάδες" μπήκε η ΑΕΚ στον αγώνα με τον Αστέρα και καθάρισε από νωρίς. Σε αντίθεση με τον Γιάννη Πετράκη, ο Γιώργος Παράσχος γνώριζε πως θα κατεβάσει την ομάδα του ο Μαρίνος Ουζουνίδης και είχε πάρει τα μέτρα του.
ΕΣΠΑΣΕ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ
Ο ΠΑΣ εφάρμοσε ένα σύστημα που έμοιαζε με καθρέφτης, πιστεύοντας πως αν αντιμετωπίσει με δεμένο 3-5-2, το 3-5-2 μπορεί να το εξουδετερώσει.
Η αλήθεια είναι πως την απάντηση αν έπραξε σωστά δεν την πήρε. Δικαιούται και να νοιώθει άτυχος, καθώς δέχτηκε με δύο στημένα, δύο γρήγορα τέρματα, δίχως να μπορέσει να δει αν ταιριάζει το παιχνίδι στο πλάνο του. Είναι σκληρό για έναν προπονητή να αποφασίζει να προσεγγίσει με τρία στόπερ και τρία χαφ ένα παιχνίδι, να δέχεται τόσο νωρίς δύο τέρματα από εκτελέσεις κόρνερ, από κακές τοποθετήσεις των ποδοσφαιριστών του.
ΒΑΡΙΑ ΟΜΑΔΑ
Η αλήθεια πάντως είναι πως η επιλογή του, να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα τρεις στόπερ, τους Μουνάφο, Βαλιέντε στον άξονα και τον Ιγκλέσιας πιο ψηλά έκανε πολύ βαριά την ομάδα του. Ο Ιγκλέσιας ξαφνικά, έπαιξε πιο ψηλά από πέντε παίκτες στον άξονα, κάτι που έκανε υπερβολικά βαριά και αργή την ανάπτυξη και την μεταφορά μπάλας του Αστέρα και πολύ εύκολο το ανασταλτικό έργο της ΑΕΚ.
Που έβγαλε το παιχνίδι ξεκούραστα, χωρίς να νοιώσει ποτέ δυσκολία στο να ανακόψει τις επιθέσεις του αντιπάλου. Το 3-0 έγινε νωρίς και δίχως να δημιουργήσει τις ευκαιρίες που συνήθως χρειάζονται για να πάρεις ένα τόσο ευρύ προβάδισμα και το επόμενο διάστημα περισσότερο έμοιαζε με εκπαίδευση στη νέα τακτική.
ΔΟΥΛΕΨΕ ΚΑΙ ΡΟΜΒΟ
Μετά το παιχνίδι στις "Ζωσιμάδες" έγραψα πως το 3-5-2 ταιριάζει στην φυσιογνωμία των παικτών της ΑΕΚ. Σύστημα που θυσιάζει τα εξτρέμ και η αλήθεια είναι πως στο ρόστερ ο μόνος καθαρός εξτρέμ είναι ο Γιαννιώτας, που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έδειξε πως είναι σε θέση να πάρει σημαντικό ρόλο.
Ο Ουζουνίδης έχει αντιληφθεί πως στο ρόστερ που έχει στα χέρια του ταιριάζει τακτική με ενισχυμένο άξονα, χωρίς δίδυμα στα άκρα και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως την εβδομάδα που πέρασε δούλεψε και το 4-3-1-2. Τον λεγόμενο ρόμβο, τον οποίο φαίνεται πως ετοιμάζει σαν εναλλακτικό σύστημα, για τα παιχνίδια που δεν θα επιλέγει τριάδα στην άμυνα.
Να δούμε όμως ποιοι και γιατί ωφελούνται περισσότερο από το καθαρό 3-5-2.
ΤΣΙΓΚΡΙΝΣΚΙ
Το έδειξε και πέρυσι, σε τριάδα έχει καλύψεις, μπορεί με την εμπειρία του να κερδίσει μάχες και στις δύο περιοχές, να κατευθύνει και δεν εκτίθενται οι αδυναμίες του. Είναι σίγουρα πιο άνετος, όταν έχει έναν δυνατό στόπερ στα δεξιά του, τον γρήγορο Μπακάκη στα αριστερά αλλά και σε κοντινή απόσταση τον Άλεφ.
ΑΛΕΦ
Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο Ουζουνίδης όταν θα κρίνει πως ο Κρίστισιτς μπορεί να ξεκινάει στα παιχνίδια, ξαφνικά όμως ο Άλεφ βρήκε στην ΑΕΚ ρόλο. Είναι φανερό πως στο σωματότυπο του ταιριάζει περισσότερο να αγωνίζεται σαν βάση τριάδας, έχοντας δίπλα του δύο εσωτερικούς και κινούμενος σε μικρά μέτρα απόστασης με τους στόπερ και τους χαφ. Μπορεί να πηγαίνει σε περισσότερες μονομαχίες στον αέρα και η ΑΕΚ να εκμεταλλεύεται τα απλά πράγματα που μπορεί να κάνει σωστά με τη μπάλα.
Το γεγονός πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με σώμα 6αριού που θέλει και έχει προσόντα για 8αρι, τον δυσκόλευε σημαντικά να λειτουργήσει σε διατάξεις που ήθελαν δίδυμα. Στα τελευταία δύο παιχνίδια, χρειάστηκε η ΑΕΚ από αυτόν συγκεκριμένα πράγματα και τα έκανε καλά. Η αλήθεια είναι πως τον βόλεψε αρκετά το γεγονός πως στον χώρο του έπαιξε ένας ποδοσφαιριστής με παρόμοιο σωματότυπο.
Ο Ιγκλέσιας παίζοντας σαν επιτελικός χαφ, ήταν εύκολο να ελεγχθεί από τον Άλεφ. Κρατάω το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει προβλήματα με έναν πιο γρήγορο, πιο ευέλικτο ποδοσφαιριστή. Στα πρώτα δύο παιχνίδια όμως, κάλυψε την θέση 6 με επιτυχία.
ΜΑΝΤΑΛΟΣ
Ασφαλώς ο πιο ευεργετημένος ποδοσφαιριστής, είναι ο Μάνταλος. Δεν έκρυψε στο παρελθόν πως δεν του άρεσε να ξεκινά από τα άκρα. Φρόντισε και με δηλώσεις μετά το παιχνίδι στους "Ζωσιμάδες" να αναδείξει πως θέλει η ΑΕΚ να παίζει με αυτήν την φιλοσοφία, κάτι που το δείχνει και με την διάθεση που δείχνει στο γήπεδο. Φανερά πιο ορεξάτος, πιο μέσα στα παιχνίδια και με διάθεση να βοηθήσει σε όλους τους τομείς.
Το καλό για αυτόν είναι πως ο Ουζουνίδης, πήρε απόφαση πως δεν μπορεί να προσφέρει στον ρόλο που είχε δώσει στον Εμποκού και στον Βιγιαφάνες στον Παναθηναϊκό και από εδώ και μπρος θα παίζει σε χώρους που τον κάνουν να νοιώθει πιο άνετος. Και χαμηλά στον άξονα μόνο σε συστήματα με τριάδα μπορεί να παίξει.
ΓΚΑΛΟ, ΧΟΥΛΤ, ΜΠΑΚΑΚΗΣ
Η ΑΕΚ έχει τρία μπακ, που με αυτήν την τακτική μπορούν και οι τρεις να παίζουν στην βασική ενδεκάδα. Στο να είναι λειτουργική η τριάδα στην άμυνα, αλλά και να έχει ελευθερίες ο Χουλτ και να μπορεί να ανεβαίνει ψηλά έχει παίξει σημαντικό ρόλο το γεγονός πως ο Ουζουνίδης ακολούθησε την πατέντα του Χιμένεθ.
Ο Μπακάκης ήταν και πέρυσι το κλειδί ώστε να έχει ταχύτητα γρήγορες αντιδράσεις η τελευταία γραμμή άμυνας, να μπορεί όταν χρειάζεται να βγαίνει πιο ψηλά και να επιτρέπει στην ομάδα να έχει δύο παίκτες στην αριστερή πλευρά.
Οι Γκάλο, Χουλτ είναι επιθετικά μπακ, σε αυτήν την τακτική παίρνουν πιο ψηλά την μπάλα και βρίσκουν περισσότερους παίκτες στην αντίπαλη περιοχή για να αξιοποιήσουν, καθώς υπάρχει μόνιμα επιθετικό δίδυμο και από πίσω είναι εύκολο για τους Μπακασέτα, Μάνταλο να πατήσουν περιοχή όταν η μπάλα ακουμπά στα άκρα.
ΛΙΒΑΓΙΑ, ΠΟΝΣΕ
Ακόμα όμως και για τους επιθετικούς είναι βοήθεια που η ομάδα έφυγε από το 4-4-1-1. Βλέπετε το γεγονός πως οι Μάνταλος, Μπακασέτας δεν ανταποκρίνονταν όπως ήθελε ο Ουζουνίδης στο αρχικό του σχέδιο, άφηνε αποστάσεις μεταξύ των δύο χαφ και της επίθεσης. Αποστάσεις που έπρεπε να καλύπτουν οι δύο φορ, που έπρεπε να λειτουργούν σαν χαφ και συχνά να χρειάζεται να κινούνται πιο πίσω, για να καλύψουν αυτοί το κενό.
Η νέα τακτική το γεγονός πως παίζουν εσωτερικά οι Μάνταλος, Μπακασέτας και υπάρχει πάντα αυτός που θα την κουβαλήσει, που θα δώσει κατεύθυνση, τους δίνει το δικαίωμα να λειτουργούν αποκλειστικά σαν επιθετικό δίδυμο.
Πάντως ακόμα έχουν θέματα στην μεταξύ τους συνεργασία και στο παιχνίδι με τον Αστέρα, υπήρχαν φάσεις που θα έπρεπε να ψάξει ο ένας τον άλλο και να λειτουργήσουν μαζί καλύτερα.
Τα αποτελέσματα, ασφαλώς δίνουν ηρεμία και χρόνο για βελτίωση και την δυνατότητα στον Ουζουνίδη να αποδείξει σε αυτούς που τον αμφισβήτησαν, πως δεν είναι και τόσο κακός προπονητής. Η ΑΕΚ πάει στα ντέρμπι με ψυχολογία και με μία ποδοσφαιρική πρόταση, που την κάνει καλύτερη και της ανεβάζει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας.