Χουάνκαρ, το ρίσκο του Ρόκα
Ο Χουάνκαρ, πριν το 2017, θα ήταν μία μεταγραφή που και ανασταλτικά αλλά και από τα ανεβάσματα που μπορεί να προσφέρει, θα αποτελούσε μία ποιοτική προσθήκη για τον Παναθηναϊκό. Αυτή την στιγμή, με τους δύο χιαστούς, αποτελεί μεγάλο ερώτημα. Γράφει ο Τσάρλυ.
Ο Χουάνκαρ που θυμάμαι θα ήταν το ιδανικό κούμπωμα στο πλάνο του Πογιάτος. Οι δύο χιαστοί στο δεξί του γόνατο δημιουργούν την ανάγκη, να περιμένουμε να τον δούμε στο γήπεδο.
Για τον Παναθηναϊκό ξεκινά την Κυριακή μία σεζόν που οι φίλοι του την περιμένουν διαφορετική από αυτές των τελευταίων χρόνων. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας αποφάσισε να γίνει ξανά ενεργός, το μπάτζετ αυξήθηκε, όπως και η ποιότητα του ρόστερ. Έχουν αποκτηθεί αξιόλογοι ποδοσφαιριστές και το ερώτημα που μόνο το γήπεδο και ο χρόνος μπορεί να το απαντήσει, έχει να κάνει με την καταλληλότητα του Πογιάτος. Αν δηλαδή ο άπειρος τεχνικός έχει την ικανότητα να δέσει την ομάδα και ο ίδιος να πετύχει ως πρώτος προπονητής.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Είναι ξεκάθαρο και χιλιοειπωμένο πως η παραμονή του Μακέντα, του δημιουργεί έναν σοβαρό προβληματισμό. Το να διαθέτεις τους Καρλίτος-Μακέντα για την κορυφή της επίθεσης, είναι μία ποιοτική αναβάθμιση, όμως και μία πραγματικότητα που πρέπει ο προπονητής να τη διαχειριστεί σε όλα τα επίπεδα. Αν δεν επιλέξει τακτική με δύο φορ, μόνιμα κάποιος εκ των δύο θα είναι δυσαρεστημένος, ακόμη και στην περίπτωση που τους χρησιμοποιεί ταυτόχρονα, καθώς θα πρέπει να διαλέξει ποιόν θα βγάλει από το φυσικό του χώρο.
Πάντως το δεύτερο ημίχρονο στην πρόβα τζενεράλε με τον ΠΑΟΚ, έλυσε αυτόν τον προβληματισμό. Δόθηκε η απάντηση στο γήπεδο, για το ποιος θα πρέπει μόνιμα να παίζει στην κορυφή της επίθεσης . Ήταν εντυπωσιακή η διαφορά στην εικόνα του και στην κλάση που έβγαλε ο Καρλίτος ως φορ. Δεν δικαιούται να ξαναμπεί δίλημμα στον Πογιάτος, για το ποιος θα είναι ο βασικός φορ της ομάδας, ο Καρλίτος ανήκει σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο από τον Ιταλό. Ακόμα κι έτσι όμως, χρειάζεται και τακτικά να βρεθεί τρόπος η ταυτόχρονη παρουσία τους να μην δημιουργεί πρόβλημα στις υπόλοιπες λειτουργίες της ομάδας.
ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Απαιτείται σκληρή δουλειά, ώστε να δημιουργηθεί ένα πολύ καλό σύνολο και να στηριχτεί από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές η ταυτόχρονη παρουσία τους.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ο Ντάνι Πογιάτος να αποδειχτεί πως έχει την προσωπικότητα, όποτε χρειάζεται να κρατά έναν από τους δύο στον πάγκο και για να είμαι ακριβής στα γραφόμενα μου, περισσότερο τον Μακέντα. Δεν είναι εύκολο να παίζεις επιθετικά και να διδάσκεις σχήμα, φιλοσοφία με δύο φορ καθώς χάνεις παίκτη στην δημιουργία και στην ανάπτυξη, δεδομένα που για όποιον παρακολουθεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι απόλυτα κατανοητά. Η αλήθεια όμως είναι πως σε ένα σημαντικό βαθμό, στο δικό μας ποδόσφαιρο, ακόμα ευδοκιμούν πράγματα από το ποδοσφαιρικό παρελθόν.
Σε ένα πρωτάθλημα που σε έναν σημαντικό αριθμό αγώνων -όχι τόσο μεγάλο όσο στο παρελθόν λόγω την μείωση των ομάδων σε 14 και την διεξαγωγή playoffs- θα χρειαστεί να ανοίγεις άμυνες, το να έχεις δύο ποιοτικούς φορ στη βασική ενδεκάδα σου, μπορεί να λειτουργήσει και να σου δώσει οφέλη. Σε κάθε περίπτωση όμως θα χρειαστεί συνολικά πολύ δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Από το τακτικό κομμάτι, την φυσική κατάσταση τα τρεξίματα της υπόλοιπης ομάδας, ακόμα και σε ψυχολογικό επίπεδο στην διαχείριση των δύο ποδοσφαιριστών. Είναι μία διαχείριση δύσκολη, ένα απαιτητικό τεστ για τον Ντάνι Πογιάτος.
Από την ημέρα ανανέωσης του Μακέντα. Ο Ισπανός προπονητής αφαίρεσε έναν δημιουργικό ποδοσφαιριστή από τα αριστερά, αρχικά έδωσε την θέση στον Καρλίτος, στο δεύτερο ημίχρονο με τον ΠΑΟΚ, επέλεξε ο Πογιάτος, να τον αλλάξει θέση με τον Μακέντα και σε συνδυασμό με την άνοδο του Σάντσες, ο Παναθηναϊκός μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο.
ΑΜΑΞΙ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΡΟΔΕΣ
Με το που αποκτήθηκε ο Αρεντίνος ανέφερα πως πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση, που αναβαθμίζει ποιοτικά τη συγκεκριμένη θέση. Στο δεύτερο ημίχρονο με τον ΠΑΟΚ, πήρε μπροστά μαζί με τον Καρλίτος και οι δυι τους μεταμόρφωσαν την εικόνα της ομάδας προς το καλύτερο και δημιούργησαν προσδοκίες.
Υπήρχε όμως και μία πραγματικότητα, όλα γίνονταν είτε από τη δεξιά πλευρά, είτε με το που έφθανε η μπάλα στον Καρλίτος, ο Παναθηναϊκός έμοιαζε με αμάξι που πηγαίνει με τρεις ρόδες. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς στα αριστερά έπαιζε επί της ουσίας, χωρίς κανέναν ποδοσφαιριστή να τον βοηθά στην ανάπτυξη.
Αριστερό μπακ ο Μαυρομάτης, που έβγαζε τον ρόλο διεκπεραιωτικά και πιο μπροστά φορ, με εντολές και δυνατότητες για να συγκλίνει και να πλησιάζει στην αντίπαλη περιοχή. Για να μπορέσει να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σχέδιο χρειάζεται στα αριστερά μία μπακάρα που να παίζει για ενάμιση παίκτη.
ΡΙΣΚΟ ΜΕ ΧΟΥΑΝΚΑΡ
Γι' αυτόν τον πολύ σημαντικό ρόλο ο Ρόκα έκανε την επιλογή του Χουάνκαρ. Αν ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής ερχόταν στον Παναθηναϊκό πριν το 2017, δεν θα υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία. Ο ποδοσφαιριστής όμως υπέστη ρήξη χιαστού δύο φορές στο δεξί του γόνατο μέσα σε έναν χρόνο.
Έφαγε την πρώτη σφαίρα στις 26 Νοεμβρίου του 2017 στο Μπερναμπέου. Την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε μόλις σε 6 παιχνίδια και έπαθε ρήξη χιαστού για δεύτερη φορά στο ίδιο γόνατο. Ο Τσάβι Ρόκα πήρε το ρίσκο, σε μία θέση που ο Παναθηναϊκός χρειάζεται μία σίγουρη λύση, να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή, που έχασε ολόκληρες δύο από τις τρεις τελευταίες σεζόν.
Για να προλάβω δεν μιλάμε για περίπτωση Μπεκ. Ο Χουάνκαρ δεν είναι κάποιος ασθενικός ποδοσφαιριστής που ταλαιπωρείται μόνιμα από διάφορα μικροπροβλήματα, μάλιστα αποτελεί θετικό στοιχείο, πως έβγαλε την περσινή χρονιά χωρίς τραυματισμούς. Έπαιξε σε 36 παιχνίδια στην δεύτερη κατηγορία με την Μάλαγα.
ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΤΗ ΣΦΑΙΡΑ
Για να αναφερθώ σε κάποιον ποδοσφαιριστή πρέπει να πατάω γερά. Για τον Σάντσες με το που ανακοινώθηκε, έγραψα πως πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση και πως δεν τον βλέπει τον Γιόχανσον. Ο Χουάνκαρ πριν το 2017, θα ήταν μία μεταγραφή που και ανασταλτικά αλλά και από τα ανεβάσματα που μπορεί να προσφέρει, θα αποτελούσε μία ποιοτική προσθήκη για τον Παναθηναϊκό.
Ο Χουάνκαρ μέχρι το 2017 που έκανε καριέρα στη La Liga σε Σαραγόσα, Μπέτις, Γρανάδα, Μάλαγα ήταν ένας σύγχρονος μπακ χαφ. Δεν τον περνούσες εύκολα, έχει ένα μέσο όρο καριέρας ανά 90 λεπτά, 2 επιτυχημένα τάκλιν σε 2,9 προσπάθειες. Μιλάμε για πολύ καλό νούμερο αποτελεσματικότητας, αν σκεφτούμε πως έπαιζε μπακ σε ομάδες που έπαιζαν κυρίως αμυντικά, απέναντι σε αντίπαλους υψηλού επιπέδου. Ο Χουάνκαρ όμως ήταν ένας μπελάς για τα αντίπαλα εξτρέμ. Επίσης είχε 2,3 κλεψίματα, 1,8 κοψίματα σε χαμηλά μέτρα.
Επιθετικά ποτέ δεν υπήρξε καλός στο παιχνίδι ένας με ένας, αυτό φαίνεται και από το γεγονός, πως μετρά μόνο 1 επιτυχημένη τρίπλα σε 2,5 προσπάθειες, ήταν όμως μπακ ταχύτητας, διασκελισμού που αξιοποιούσε πολύ τον ελεύθερο χώρο. Υπάρχει μία λεπτομέρεια πως ο Χουάνκαρ στις ακαδημίες της Ρεάλ έπαιζε σαν εξτρέμ και το γεγονός αυτό είναι φανερό πως επηρέασε το παιχνίδι του. Είχε μία επιθετική λογική, στον τρόπο που αξιοποιούσε τον κενό χώρο. Παίζοντας κυρίως σε ομάδες στην Ισπανία που αγωνίζονταν για την παραμονή τους, πρόσφερε ανεβάσματα που έδιναν 1,2 Key passes αν παιχνίδι. Ήταν ένας ποδοσφαιριστής, με σύγχρονο σωματότυπο για μπακ, που δεν τον περνούσες εύκολα και προσέφερε επιθέσεις για την ομάδα του.
ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ Ο ΧΟΥΑΝΚΑΡ ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ
Γράφω σε παρελθοντικό χρόνο, γιατί όλα αυτά συνέβαιναν πριν το 2017, πριν τους δύο χιαστούς. Δεν είναι απλό για έναν ακραίο μπακ, να πάθει back to back χιαστούς, ειδικά για ποδοσφαιριστή όπως ο Χουάνκαρ, που σε σημαντικό βαθμό στηρίζεται στα ανεβάσματα του. Το καλό νέο είναι πως πέρυσι, έβγαλε ολόκληρη την σεζόν, 36 παιχνίδια χωρίς να του παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα, δεν έβλεπα όμως την δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας και δεν μπορώ να έχω εικόνα, για την κατάσταση που έχει επιστρέψει.
Ο Χουάνκαρ μέχρι το 2017, πράγματι θα ήταν μία ιδανική προσθήκη για τον φετινό Παναθηναϊκό Η ικανότητα του ανασταλτικά, να ανακόπτει τον αντίπαλο στο ένας με ένας, όσο και τα πολλά ανεβάσματα και τα κοψίματα εξτρέμ στον ελεύθερο χώρο, είναι στοιχεία που επιτρέπουν στο πρωτάθλημα μας, να πάρει την πλευρά από μόνος του. Κάτι που είναι κομβικό, στον φετινό Παναθηναϊκό, ειδικά με τον τρόπο που μέχρις στιγμής τουλάχιστον, σκέφτεται να χωρέσει τους Καρλίτος-Μακέντα, ο Πογιάτος.
Με λίγα λόγια, ο Χουάνκαρ, που έχω δει να αγωνίζεται στην Πριμέρα, μέχρι τις 6 Νοεμβρίου του 2017, θα κούμπωνε τέλεια στα θέλω του φετινού Παναθηναϊκού, οι δύο χιαστοί στο δεξί γόνατο, δημιουργούν φόβο και την ανάγκη να περιμένουμε, να τον δούμε στο γήπεδο.
Photo Credits: Δελτίο Τύπου / Intime
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: