"Δουλεύουν" και οι τρεις για τον Ολυμπιακό
Με αφορμή τη νέα γκέλα του Παναθηναϊκού, ο Τσάρλυ γράφει για τον τρόπο με τον οποίο "δουλεύουν" ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, ώστε να αποσπαστεί ο Ολυμπιακός στη βαθμολογία.
Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΆΕΚ κάνουν ότι μπορούν για να πάρει ο Ολυμπιακός ακόμα ένα εύκολο πρωτάθλημα. Του το χαρίζουν, πέφτουν μόνοι τους αμαχητί γιατί είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τα προβλήματα τους και δεν έχουν μάθει να κερδίζουν.
ΚΡΥΟ ΝΤΟΥΣ
Ο Παναθηναϊκός χάρισε στον κόσμο του την απόλυτη ψυχρολουσία. Κρύο ντους. Για ένα ημίχρονο ο φίλος του Παναθηναϊκού ένιωθε γεμάτος, έβλεπε την ομάδα του να ξεδιπλώνεται με ταχύτητα και ποιότητα, να δημιουργεί με ευκολία τελικές και να παίζει σύγχρονο ποδόσφαιρο. Σε γεμίζει ο τρόπος που δημιουργεί επιθέσεις, όμως τι να το κάνεις όταν στο δεύτερο ημίχρονο πέφτει ο διακόπτης και στο τέλος ο φίλος του Παναθηναϊκού βλέπει συνέχεια το ίδιο έργο και του ποδοσφαιριστές που υποστηρίζει να φεύγουν με το κεφάλι σκυμμένο από το γήπεδο.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ
Για τον Παναθηναϊκό και τους λόγους που καταρρέει στο δεύτερο ημίχρονο έγραψα ένα συνολικό άρθρο την Παρασκευή, όποιος δεν το έχει διαβάσει και έχει όρεξη ας ρίξει μια ματιά, είναι σαν να γράφηκαν και για τον αγώνα στην Βέροια. Η ομάδα του Στραματσόνι δεν έχει δυνάμεις για να βγάλει με την ίδια ένταση δύο ημίχρονα. Όμως υπάρχει και μία διαφορά που δεν επιτρέπει για τον αγώνα στην Βεροια καμία δικαιολογία. Στην Λιέγη, στο Βίγο ο αντίπαλος όταν έπαιρνε μπάλα έβγαζε ρυθμό. Αν στην προετοιμασία όποιος ήθελε πισίνα σήκωνε το χέρι έκανε βουτιά, οι ποδοσφαιριστές σε υψηλή ένταση μπορούν να επηρεαστούν, το παιχνίδι να βγει με το ζόρι και με απώλειες. Στη Βέροια ποιο ήταν το πρόβλημα, ποιος ο λόγος που ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το παιχνίδι; Δεν υπήρχε ρυθμός και ταχύτητα από τον αντίπαλο. Ξαφνικά στον Παναθηναϊκό αποφάσισαν να δώσουν την μπάλα σε μία ομάδα που έπαιζε περπατώντας και να κάτσουν πίσω.
ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
Το μεγάλο λάθος έγινε το καλοκαίρι που δεν αποκτήθηκε κεντρικό χαφ και άφησαν τον Στιλ χωρίς σοβαρή εναλλακτική λύση πίσω του. Έχει ένα κοινό η ομάδα του Στραματσόνι με αυτή του Ίβιτς, για αυτό και οι δύο κερδίζουν τα χειροκροτήματα όχι όμως την ουσία. Δεν έχουν πλην του Βιγιαφάνες ο Παναθηναϊκός, ποδοσφαιριστές να παίζουν στον άξονα να κινούνται σε μικρό χώρο να παγώνουν τον ρυθμό, να κρατάνε μπάλα να κερδίζουν φάουλ. Στοιχεία απαραίτητα να ελέγξεις ένα παιχνίδι και να κάνεις τον χρόνο σύμμαχο. Ο Παναθηναϊκός μετά το 55ο λεπτό τρόμαξε από το λάθος του Στιλ, έσβησε από δυνάμεις και αποφάσισε να αφήσει την μπάλα στην Βέροια. Παθητική στάση απέναντι σε μία ομάδα, που έμοιαζε σαν να είναι τρεις κατηγορίες κατώτερη.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ ΑΜΕΣΑ Ο ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ
Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο για το παιχνίδι με την Βέροια, απλά ο Παναθηναϊκός δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί το διάστημα που δεν μπορούσε να τρέξει και να είναι παραγωγικός και από την στιγμή που αυτό συμβαίνει σε μόνιμη βάση και στοιχίζει συνέχεια, η ευθύνη ανήκει στον προπονητή.
Ο ΠΑΟΚ έχασε ένα δικό του παιχνίδι στο Καραϊσκάκης. Όταν υπάρχουν καθαρά ποδοσφαιρικοί λόγοι που έχει κριθεί ένα παιχνίδι εις βάρος μίας ομάδας με ενοχλεί η συζήτηση να πηγαίνει μόνο στην διαιτησία. Όταν έχεις δικά σου προβλήματα που σου στοίχισαν το εύκολο άλλοθι σε οδηγεί σε λάθος δρόμο.
ΨΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΘΕΩΣΗ
Οι λόγοι που έχασε ο ΠΑΟΚ, ήταν η ανικανότητα του στο να τελειώσει επιθέσεις, το πρόβλημα που έχει στην κατοχή μπάλας, ο Τζάλμα Κάμπος που αποτελεί ένα κεφάλαιο από μόνος του και υπάρχει και η διαιτησία του Αρετόπουλου.
Σίγουρα η διοίκηση του ΠΑΟΚ πρέπει να ασχοληθεί με την διαιτησία Αρετόπουλου και μία συνολική αλλαγή στάσης που υπάρχει τις τελευταίες δύο αγωνιστικές. Δεν γίνεται να μείνουμε όμως μόνο στην συζήτηση για την διαιτησία και ενοχλεί η ψεύτικη αποθέωση που γίνεται στον ΠΑΟΚ από τον φιλικά προσκείμενο προς τον σύλλογο Τύπο αλλά και από μέσα από την ομάδα.
ΤΟΝ ΑΔΙΚΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ
Ο Αρετόπουλος έπαιξε Ολυμπιακό, ακόμα κι έτσι όμως ο ΠΑΟΚ μπορούσε να σκοτώσει τον Ολυμπιακό, είχε έναν αγώνα που τακτικά τον βόλευε και ήταν γεμάτος με χώρους προς εκμετάλλευση, χώρους που δεν μπόρεσε τελικά να αξιοποιήσει.
Αξιολογώντας την φάση της ισοφάρισης, μπορούμε να δούμε και συνολικά όλη την λογική του παιχνιδιού. Ο Ιντέγιε ξεκινά από θέση οφσάιντ, η παράλληλη σέντρα όμως που βάζει είναι ακίνδυνη. Δεν αναγκάζει ο βοηθός τον Βαρέλα, να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Γλύκου που ήταν έτοιμος να μπλοκάρει την σιγανή παράλληλη σέντρα. Δεν γίνεται λοιπόν, ο ΠΑΟΚ να κλείνει τα μάτια στο λάθος του Βαρέλα και να στέκεται μόνο στο σημαιάκι που κακώς δεν σηκώθηκε. Είναι για να γελάει κανείς που έμεινε στο παιχνίδι μέχρι τέλους ο Μποτία, όμως είναι ακόμα πιο αστείο που δεν σκόραρε ο ΠΑΟΚ σε αντεπίθεση και δεν εκμεταλλεύτηκε στο πρώτο 45λεπτό την παρουσία του Βιάνα στα αριστερά της άμυνας.
ΠΕΤΥΧΕ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΧΑΣΕ
Στο πρώτο ημίχρονο είχε πετύχει όλα όσα χρειαζόταν για να κερδίσει τον Ολυμπιακό. Με τον Κάνιας εξουδετέρωσε τον Φορτούνη, η πίεση ερχόταν ψηλά πριν φτάσει η μπάλα στο Μάρτινς, με αποτέλεσμα στα πρώτα 45 λεπτά να μην μπορεί ο Ολυμπιακός να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που έχει στον άξονα.
Για μία ομάδα που μπορεί να πρεσάρει από το αντίπαλο τέρμα και έχει την ικανότητα να παίξει στην κόντρα είχε δημιουργηθεί το ιδανικό παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να αναπτυχθεί με ασφάλεια, έκανε λάθη και το αμυντικό του δίδυμο μαζί με την παρουσία Βιάνα στα δεξιά έδειχναν να είναι έτοιμοι να λυγίσουν. Το γεγονός πως το ημίχρονο έληξε 1-1, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά στον ΠΑΟΚ. Ήταν κατόρθωμα, ο αγώνας έμοιαζε να τους χαρίζεται.
ΕΧΑΣΕ ΜΕΤΡΑ, ΧΑΡΙΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Στην επανάληψη, η έξοδος Κάνιας, η οπισθοχώρηση του εντυπωσιακού Τσίμιροτ και η απόφαση να σταματήσει το πρέσινκ ψηλά και να ξεκινά άμυνα πιο χαμηλά, στο ύψος της σέντρας ο ΠΑΟΚ δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να κερδίσει ο Ολυμπιακός μέτρα, να πιάσει μεγάλο νούμερο κατοχής και να γεμίσει την περιοχή του ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός την Κυριακή, κέρδισε ένα παιχνίδι που στο πρώτο του μέρος το είχε χάσει 100% τακτικά, στην πραγματικότητα, δεν κέρδισε ο Ολυμπιακός, το χάρισε ο ΠΑΟΚ. Το χάρισε, γιατί τον νίκησαν 3 μεγάλες παθογένειες στο ρόστερ του, που είναι πολύ μεγάλες και τον ακολουθούν.
ΤΡΕΙΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ
1) Δεν έχει παίκτες που να τελειώνουν με ποιότητα και αυτοπεποίθηση τις επιθέσεις.
2) Όταν το επίπεδο ανεβαίνει, δεν έχει κεντρικούς χαφ, ικανούς στο να κρατήσουν την μπάλα και στην κατοχή δεν βοηθάνε και οι δύο ακραίοι που παίζουν καθαρά πάνω στο τρέξιμο τους και δεν γίνονται επιπλέον χαφ.
3) Ο Τζάλμα Κάμπος είναι μια λανθασμένη μεταγραφή, στοιχίζει με την ανικανότητα του να τελειώσει φάσεις και να δημιουργήσει. Ο Ιβιτς, για χάρη του έχει παραγκωνίσει τον Μυστακίδη.
Πέρα από τα προβλήματα που έχει συνολικά το ρόστερ του δικεφάλου έχει και μεγάλη ευθύνη ο Ίβιτς, γιατί στο πρώτο μέρος, του έκανε δώρο ο Μπέντο, βάζοντας μπακ τον Βιάνα και ενώ φαινόταν πως ο Κάμπος δεν είναι σε θέση να το αξιοποιήσει δεν άλλαξε πλευρά τον Ροντρίγκες.
Στον ΠΑΟΚ πρέπει να κρατήσουν, πως έχουν μια καλά γυμνασμένη ομάδα, αλλά να αντιληφθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα, πως όσο και να δουλέψεις, αν δεν έχει υλικό δεν μπορείς να πετύχεις σημαντικούς στόχους. Από τον ΠΑΟΚ λείπουν τρεις παίκτες να κάνουν διαφορά.
ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ
Άρχισαν τα όργανα στην ΆΕΚ, ο κόσμος αποδοκίμασε για πρώτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε την ομάδα ο Τίγρης. Την περσινή χρονιά αποδείχθηκε πως με σωστό προγραμματισμό μπορεί να δημιουργήσεις καλή ομάδα, ακόμα και χωρίς οικονομικές υπερβάσεις. Δεν γίνεται όμως ούτε λεφτά να θες να χαλάσεις, ούτε σωστό προγραμματισμό να κάνεις. Φοβάμαι πως οι φίλοι της ΆΕΚ τώρα θα εκτιμήσουν τον Πογιέτ.
Ο ΠΟΓΙΕΤ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ
ΕΒΑΛΕ ΦΡΕΝΟ Ο ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ
Η ομάδα φωνάζει, πως δεν δούλεψε καλά το καλοκαίρι, η επιλογή Κετσπάγια ήταν λανθασμένη, η διοίκηση δεν κατάλαβε πως ο λόγος που πέτυχε πέρυσι η ΆΕΚ, ήταν πως υπήρχε ποδοσφαιρικό πλάνο και τώρα λούζεται τις αντιδράσεις του κόσμου. Ο Δέλλας δημιούργησε έναν Ελληνικό κορμό από την δεύτερη κατηγορία και δίδαξε σε χαμηλό επίπεδο ποδόσφαιρο με μπάλα. Ήρθαν μεταγραφές σταδιακά ποδοσφαιριστών κορμού, όπως ο Γιόχανσον ο Σιμόες αλλά και οι Γκάλο, Ντίντακ. Ο Μάνταλος αποκτήθηκε από την δεύτερη κατηγορία με στόχο να γίνει ηγέτης και ο Πογιέτ κατάφερε να δώσει σκληράδα και να δημιουργήσει μία τριάδα στον άξονα που θα είναι η βάση της ΆΕΚ για μία τριετία, με Γιόχανσον, Σιμόες Μάνταλο. Ο Κετσπάγια λειτούργησε ανασταλτικά στην συνέχιση του πλάνου.
ΑΔΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ
Στο ρόστερ πάντος ήρθαν ποδοσφαιριστές, όπως ο Τσιγκρίνσκι, ο Πατίτο, ο Χριστοδουλόπουλος και ο Αλμέιδα, ικανοί να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα. Έγινε το έγκλημα να μην αποκτηθεί χαφ, ενώ γνώριζαν όσοι ήταν μέσα στην ομάδα, πως ο Σιμόες φέτος θα χάσει παιχνίδια και ταυτόχρονα άφησαν ελεύθερο τον Κορδέρο. Ποδοσφαιριστή, που είχε προσαρμοστεί στον ρόλο του αναπληρωματικού είχε δεθεί με την ΆΕΚ και θα μπορούσε όποτε χρειαστεί να προσφέρει μία λύση στον άξονα. Αποφασίστηκε να ξεκινήσει σαιζόν με 3 κεντρικά χαφ και τον Γαλανόπουλο και βλέπουμε να γίνονται συνέχεια αλχημείες, για να βγει σύστημα με τριάδα στο κέντρο.
Ο Κετσπάγια έβαζε στα χαφ τον Λαμπρόπουλο, ο Μοράις στην πρεμιέρα του, κατέβασε στο δίδυμο των χαφ χαμηλά τον Μάνταλο και πέρασε σε ρόλο δημιουργό τον Μπακασέτα που δεν έχει μάθει να έχει μεγάλη συμμετοχή στο παιχνίδι.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ Ο ΜΟΡΑΪΣ
Δέχτηκε μετά το παιχνίδι με τον Πανιώνιο κριτική ο νέος τεχνικός της ΆΕΚ, που έπαιξε για ένα σημαντικό διάστημα στο δεύτερο ημίχρονο 4-4-2 με Πέκχαρτ, Αλμέιδα. Πράγματι είναι κωμικά αταίριαστο το συγκεκριμένο δίδυμο, δεν μπορείς όμως να κατηγορήσεις τον Μοράις γιατί η ομάδα του ήθελε το γκολ και είναι λογικό να μην ξέρει και τι εστί Πέκχαρτ. Ο Μοράις απόλυτα φυσιολογικά αφού έψαχνε γκολ, κοίταξε στο πάγκο για να βάλει τον μοναδικό επιθετικό που είχε στην αποστολή. Ο Μιλιβόγιεβιτς, είχε τον Ενγκονκ, ο Μοράις τον Πέκχαρτ. Κρατάω πως όταν πήγε να παίξει 4-4-2, είχε την ευφυΐα να βάλει τον Σιμόες στον άξονα για να μην κινδυνέψει από κάθετο ποδόσφαιρο.
Νομίζω πως στην ΆΕΚ, πρέπει να αποδεχθούν πως τα λάθη του καλοκαιριού δεν τους επιτρέπουν να βάλουν σαν στόχο τίτλο την φετινή σαιζόν και να κινηθούν, στο πως θα δημιουργήσουν μια πιο ελκυστική ομάδα.