Επιτέλους έχουμε πρωτάθλημα
Ο Τσάρλυ γράφει για τα δώρα του Μπέντο, το "κεράκι" του Αναστασιάδη, τις αδυναμίες του ΠΑΟΚ, το "λάθος επάγγελμα" του Στραματσόνι και το... σορτσάκι του Ιμπάρμπο.
Είδαμε μία αγωνιστική με "γεμάτα" παιχνίδια που μας κράταγαν το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος τους. Το αναφέρω συχνά, το ποδόσφαιρο δεν είναι άθλημα επίδειξης, για να είναι ελκυστικό δεν είναι απαραίτητο να παίζεται σε πολύ υψηλή ποιότητα, χρειάζεται όμως να υπάρχει ανταγωνισμός. Και τη φετινή σεζόν, πηγαίνουμε σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.
Κανένας από τους τρεις μεγάλους δεν κέρδισε, ο Ολυμπιακός στο τέλος έχασε και τον βαθμό.
ΤΟ ΚΕΡΑΚΙ ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ
Στη Λάρισα, ο Μπέντο επέτρεψε στον Άγγελο Αναστασιάδη, να πάρει μία από τις ευκολότερες τακτικές νίκες στην καριέρα του, να οδηγήσει το παιχνίδι ακριβώς εκεί που βόλευε την ομάδα του και να πάρει μία ιστορική νίκη για την ομάδα της ΑΕΛ.
Ο Πάουλο Μπέντο είχε διαρρεύσει από τις παραμονές του παιχνιδιού ότι έχει πάρει την αναχρονιστική απόφαση να παίξει με δύο καθαρούς στράικερ. Δεν έχω ενημέρωση, αλλά λογικά, μόλις διάβασε ο Αναστασιάδης τα ρεπορτάζ, θα έστειλε τον αγαπημένο του Θωμά Ναζλίδη να πάει στην εκκλησία να ανάψει ένα κεράκι, μην αλλάξει την απόφαση του ο Πορτογάλος προπονητής.
ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΟ
Δεν συνέβη, ο Πάολο Μπεντο κατέβασε τον Ολυμπιακό, με ψηλό δίδυμο φορ και ο Αναστασιάδης, παρέταξε την ομάδα του με 3 στόπερ, ενισχυμένο άξονα με σκοπό να εκμεταλλευτεί τους χώρους στον άξονα που θα του δώσει η τακτική Μπέντο. Τακτική Μπέντο, που στερούσε επιθετικότητα από τα αριστερά, καθώς το δίδυμο Τσιμίκας, Σεμπά δεν μπορούσε να απειλήσει, στερούσε έναν συνδετικό κρίκο στον άξονα που να ενώνει με μικρές πάσες και μεταφορά μπάλας μεσαία γραμμή με επίθεση και έδινε στον αντίπαλο την δυνατότητα να έχει περισσότερους παίκτες στο χώρο του κέντρου και μέτρα μετά από κλέψιμο να απειλήσει.
Ο Μπέντο έπεσε στην παγίδα, που συνήθως πέφτουν οι οπαδοί και μεταφέρουν μία στρεβλή άποψη στις εκπομπές επικοινωνίας.
ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ
ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΤΟΥ ΛΑΘΟΣ
Μια επίσης αδυναμία που έχει αυτή η τακτική, είναι πως όταν ο χρόνος περνά δεν μπορείς να αιφνιδιάσεις, να πας σε πιο επιθετικό σχήμα και να πιέσεις περισσότερο τα πιο κουρασμένα στόπερ του αντιπάλου, όπως δηλαδή έκανε ο Μπέντο στο "Καυτανζόγλειο", παίζοντας στο τέλος με δύο φορ, απέναντι σε κουρασμένους αμυντικούς, που δεν είχαν προσαρμοστεί να αμύνονται σε δύο φορ.
Στη Λάρισα, ο χρόνος πέρναγε με τον Αναστασιάδη να έχει πάει το παιχνίδι εκεί που ήθελε. Η κούραση του Ιντέγε, που στο πρώτο μέρος πρέσαρε ψηλά και δημιουργούσε κάποιες δυσκολίες στο να βγουν μπροστά και να κρατήσουν μπάλα οι αμυντικοί του, είχε δώσει στους παίκτες του μεγαλύτερη και πιο σίγουρη κατοχή μπάλας. Ο Μπέντο, έπρεπε να παραδεχτεί το λάθος και να κλείσει το παιχνίδι με μια πιο ορθολογική τακτική. Το να βγάλεις φορ από την ενδεκάδα και να περάσεις χαφ στο 0-0 είναι δύσκολο, εγκλωβίστηκε λοιπόν στο λανθασμένο αρχικό του σχήμα και αποφάσισε να κλείσει τον αγώνα, με μία διάταξη που είχε εξουδετερωθεί, ελπίζοντας πως από μία καλή στιγμή, κάποιου ποδοσφαιριστή του, θα βρει ένα τέρμα.
Πέρασε αριστερά τον Φορτούνη, μπακ τον Σεμπά, έβαλε τον Πασιέντσα, αντί του Καρντόσο και τον Μάρτινς αντί του Καμπιάσο. Πρακτικά έκανε μία τρύπα στο νερό, επέτρεψε στους ποδοσφαιριστές του Αναστασιάδη να κερδίσουν μέτρα, να έχουν δικό τους χώρο από την πλευρά που χρησιμοποιήθηκε ο Φορτούνης και μπήκε χαμηλά ο Σεμπά, και στο τέλος να κυνηγήσουν έστω και με ανορθόδοξο τρόπο κάποιο τέρμα. Γκολ το οποίο ήρθε από τον Γκόλια και ουσιαστικά απένειμε δικαιοσύνη.
ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΠΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΟΝΟ
Ο Αναστασιάδης κέρδισε κατά κράτος τον αντίπαλο του, ουσιαστικά έλαβε το δώρο που του έκανε ο Μπέντο και με τον τρόπο που έστησε την ομάδα του, βοήθησε τους ποδοσφαιριστές του, να αντέξουν τους δύο φορ και να εκμεταλλευτούν τον ποδοσφαιριστή λιγότερο που άφηνε στον άξονα η τακτική του αντίπαλου παιχνιδιού.
Απέδειξε για ακόμα μία φορά πως είναι προπονητής με πολλές ικανότητες, που επικοινωνιακά αδικεί τον εαυτό του. Ο Αναστασιάδης αξίζει να έχει ασφαλή χρόνο να δουλέψει στη Λάρισα και αυτή η μεγάλη νίκη θα του τον προσφέρει.
Η ΞΑΝΘΗ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
Ήταν δεδομένο πως η Ξάνθη μετά από δύο πολύ άσχημα παιχνίδια θα πάει στην Τούμπα για να κάνει τα πάντα να πάρει το 0-0 και να βγάλει τη σκληράδα που χαρακτηρίζει τη θρακιώτικη ομάδα, από την ημέρα που την ανέλαβε ο Λουτσέσκου.
Ο ΠΑΟΚ, όπως συνηθίζει μπήκε δυνατά, σπατάλησε τις ευκαιρίες που δημιούργησε από την αριστερή πλευρά στο πρώτο 15λεπτο και στη συνέχεια έβγαλε τις αδυναμίες που υπάρχουν στο φετινό ρόστερ.
Αδυναμίες που έχουμε σχολιάσει μαζί με τον Θέμη Καίσαρη πολλές φορές στο "Σουτ Τηλεφώνημα".
ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΑΒΑΝΙ
Θεωρώ πως λείπουν από το ρόστερ τουλάχιστον δύο ποδοσφαιριστές, ένας με κάθετο τρέξιμο, να μπορεί να απειλεί από τον άξονα και ποδοσφαιριστής να κάνει τη διαφορά σε μικρό χώρο ψηλά.
Στην εκπομπή, πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, τόνιζα πως έχουν υπερεκτιμήσει το ρόστερ τους και η ομάδα που έχει δημιουργηθεί, είναι λες και έχουν πάρει την απόφαση να πάρει με ασφάλεια την 3η θέση. Έχουν δημιουργήσει μία σφιχτή, καλά δουλεμένη ομάδα, η οποία όμως δεν έχει σύγχρονο φορ και δεν διαθέτει κανέναν επιθετικογενή ποδοσφαιριστή να μπορεί να κάνει τη διαφορά, με απόφασή του σε μικρό χώρο. Ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα, θα πετύχει μέσα στη σεζόν σημαντικές νίκες, αλλά δεν μπορεί να βρει τον αριθμό νικών που χρειάζεται για να πάρει το πρωτάθλημα.
ΑΔΙΚΕΙ ΤΟΝ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗ, ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΟΝ ΧΑΡΙΣΗ
Ο Ίβιτς, προσπάθησε να πάρει τη νίκη χωρίς να προσπαθήσει να αλλάξει σχηματισμό. Έβαλε τον Πέλκα, αντί του Μπίσεσβαρ και τον Αθανασιάδη αντί του Κουλούρη και ρίσκαρε με τον Τιάμ, όταν έμεινε με 10 ποδοσφαιριστές η Ξάνθη.
Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής, όμως σε εκτέλεση και επιλογή στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα έμεινε στον πάγκο. Ανεπίτρεπτα μικρός ο χρόνος που έχει δώσει μέχρι σήμερα στον Μυστακίδη, ενώ έχει εξαφανίσει τον Χαρίση.
Θα μπορούσε να πει κανείς, πως η κριτική μου είναι άδικη, γιατί οι τελικές ευκαιρίες για να πάρει τα παιχνίδι ο ΠΑΟΚ, βγήκαν.
ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΑΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΤΥΧΙΑ
Εδώ όμως είναι και το πρόβλημα, οι ευκαιρίες δεν χάθηκαν μόνο από ατυχία, αλλά και από έλλειψη ικανότητας. Δεν έχουν τη δυνατότητα για σίγουρο ποιοτικό τελείωμα οι Ροντρίγκες, Κάμπος. Πρόκειται για δύο γρήγορους εξτρέμ, που με την ταχύτητα τους, προσφέρουν ρήγματα, αυτοματισμούς, ανοίγουν άμυνες, που μπορούν όμως να προσφέρουν αποκλειστικά πάνω στο τρέξιμο τους και η εκτέλεση τους χαρακτηρίζεται από βιασύνη, όταν αυτή δεν έρχεται στην πλάτη της άμυνας.
Από τη στιγμή που το γκολ δεν ήρθε νωρίς και δεν δημιουργήθηκαν χώροι, ήταν εύλογο πως ο ΠΑΟΚ θα δυσκολευτεί να βρει γκολ. Ο Ίβιτς κράτησε στον πάγκο τον μοναδικό ικανό ποδοσφαιριστή που διαθέτει σε εκτέλεση και επιλογή στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα και παρότι δημιουργήθηκαν οι ευκαιρίες, εκτελέστηκαν βιαστικά και ατσούμπαλα.
Πρόβλημα που φοβάμαι πως θα αντιμετωπίσει ξανά μέσα στη σεζόν ο ΠΑΟΚ. Μην ξεχνάμε πως και στο 2-1 με τον Παναιτωλικό στην πρεμιέρα, χάθηκαν ξανά πολλές ευκαιρίες. Απλά τότε ο ΠΑΟΚ κέρδισε και λίγοι ασχολήθηκαν με το πρόβλημα. Πρόβλημα που επαναλαμβάνω δεν είναι απλά ατυχίας, αλλά έχει να κάνει και με τη φύση των ποδοσφαιριστών που διαθέτει η ομάδα.
Ο ΠΑΟΚ έχει και το -3 από πέρυσι και οι δύο πεταμένοι βαθμοί κοστίζουν περισσότερο.
ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΓΚΕΛΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
Ο Παναθηναϊκός έκανε μία αδικαιολόγητη γκέλα στο Αγρίνιο και φάνηκε πως δεν έχει προπονητή, που να μπορεί να τον οδηγήσει στους βαθμούς που χρειάζεται για να πάρει το πρωτάθλημα. Σίγουρα, θα πρέπει να ασχοληθούν στη διοίκηση του Παναθηναϊκού με την ιστορία που έχει ανοίξει με τους επόπτες. Μην ξεχνάμε πως και στη Λιβαδειά ακυρώθηκε καθαρό γκολ του Μπεργκ, αλλά επειδή δεν υπήρχε στο συγκεκριμένο παιχνίδι ανταγωνισμός, κανείς δεν ασχολήθηκε.
Κρατάμε σαν δεδομένο, πως οι βοηθοί σταμάτησαν σε εύκολες φάσεις, που ήταν ξεκάθαρες χωρίς να χρειάζεται καν ριπλέι, τρεις φορές τον Μπεργκ, με αυτή του 43ου λεπτού να είναι κάτι παραπάνω από μισό γκολ.
Αφήνουμε όμως στην άκρη τους βοηθούς, χωρίς να κλείνουμε τα μάτια. Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ καλό υλικό για να μπλοκάρεται από μία ομάδα που δεν μπορεί να τον απειλήσει.
ΛΑΘΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
Εύκολα θα σκεφτεί κανείς, πως αν στο 43ο λεπτό ο Λάμπρου δεν σταμάταγε τον Μπεργκ, η εικόνα του αγώνα με το 0-1, θα ήταν εντελώς διαφορετική, το ίδιο και η συζήτηση. Ισχύει, όμως φαίνεται πως η αδυναμία του να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές του με το κοουτσάρισμά του, θα είναι ένα από τα μεγάλα χάντικαπ του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν. Με τον Άγιαξ, απέναντι σε μία άπειρη και νεανική ομάδα, που στηρίζει τη φιλοσοφία της στο ρυθμό, δεν προσπάθησε σε κανένα σημείο να σβήσει το ρυθμό, άφησε για 90 λεπτά ένα παιχνίδι ταχύτητας, δεν έκλεισε την τρύπα στα δεξιά, δεν έδωσε ένα σίγουρο κράτημα μπάλας στον άξονα, δεν προστάτευσε από τα αργά πόδια του Λεντέσμα, που δεχόντουσαν πίεση, με αποτέλεσμα παρότι ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε, να μην πάρει ούτε βαθμό.
ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΟΝ ΜΑΤΖΟΥΡΑΚΗ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΑΤ
Με τον Παναιτωλικό, έδωσε με την τακτική του, το δικαίωμα στον Ματζουράκη να ανοίξει τις γραμμές του Παναθηναϊκού. Να βγάλει το πρώτο ημίχρονο με ισορροπημένη κατοχή μπάλας και παίζοντας κυρίως στο μισό του Παναθηναϊκού και σε χώρους που δεν απειλείται. Ενώ στο τέλος του παιχνιδιού, όταν ο Παναθηναϊκός είχε βρει ρυθμό, είχε δημιουργήσει 3 κλασικές ευκαιρίες και φαινόταν πως χρειάζεται λίγο πλάτος και μία καλή ενέργεια από τα αριστερά, πέρασε τον Εμποκού σε θέση εσωτερικού χαφ, εφάρμοσε ρόμβο, ακυρώνοντας την αλλαγή και συρρικνώνοντας την ανάπτυξη της ομάδας του.
ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ Ο ΒΙΓΙΑΦΑΝΙΕΣ, ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ Ο ΛΟΥΝΤ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΕΝΤΕΣΜΑ, ΖΕΚΑ
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Ματζουράκης αποφασίζει να πιέσει στο χώρο μπροστά από τα στόπερ του Παναθηναϊκού. Δηλαδή δεν δίνει το δικαίωμα στον Λεντέσμα να πάρει εύκολα την πρώτη πάσα και δεν του επιτρέπει να έχει ελεύθερα μέτρα με την μπάλα. Παρότι είναι φανερή η τακτική επιλογή Ματζουράκη, η οποία στοχεύει στα αργά πόδια του Λεντέσμα, ο Ιταλός τεχνικός κρατά τον Λουντ περιφερειακά του Μπεργκ.
Το λάθος ξεκινά, όταν απέναντι σε μία ομάδα, που παραδοσιακά παίζει με ενισχυμένο άξονα, μένει στον πάγκο ο Βιγιαφάνιες, που είτε θα έσπαγε εύκολα το πρέσινγκ των παικτών του Ματζουράκη, είτε δεν θα επέτρεπε τη συγκεκριμένη τακτική επιλογή από τον Έλληνα τεχνικό. Λάθος που γίνεται ακόμα πιο έντονο με την τακτική επιλογή Στραματσόνι, να μην προσφέρει βοήθειες από τον τρίτο χαφ στους Λεντέσμα, Ζέκα. Η απόσταση των Λεντέσμα, Ζέκα με τον Λουντ ήταν μεγάλη.
ΠΕΤΑΞΕ Ο ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΚΑΙ Ο ΛΟΥΝΤ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Επίσης, ο Ματζουράκης ανέδειξε ότι ο Κουλιμπαλί αγωνίστηκε σε πλευρά που δεν τον βολεύει και ο τεχνικός του Παναιτωλικού ζήταγε να βρίσκεται η μπάλα σε αυτόν το χώρο. Έφυγε το πρώτο ημίχρονο, με τον Παναθηναϊκό να μην μπορεί να κρατήσει την μπάλα και να αναπτυχθεί. Στο μοναδικό διάστημα, που οι ποδοσφαιριστές του Στραματσόνι έβγαλαν το παιχνίδι τους, ήταν από το 50ό μέχρι το 68ο λεπτό. Διάστημα που ο Παναιτωλικός κατέβασε πιο χαμηλά τις γραμμές, επέτρεψε την εύκολη κυκλοφορία μπάλας χαμηλά και δημιούργησαν οι φιλοξενούμενοι τις τρεις καθαρές ευκαιρίες με τον Λουντ. Όμως η τακτική του Στραματσόνι οδήγησε σε θέση βολής τον Λουντ και οι εκτελέσεις του ήταν απογοητευτικές.
ΤΟΥ ΕΠΕΦΤΕ ΤΟ ΣΟΡΤΣΑΚΙ
Θέλω να σημειώσω και κάτι που πρόσεξα πως δεν γράφτηκε. Ο Ιμπάρμπο ήταν εκτός τόπου και χρόνου, ο άνθρωπος έμοιαζε να μην ενδιαφέρεται. Πέρα από το γεγονός πως δεν πήρε τίποτα από τα στοιχεία του ο Παναθηναϊκός, αναρωτιέμαι, κανένας στην αποστολή δεν είδε, πως το σορτσάκι του Ιμπάρμπο ήταν αρκετά φαρδύ ή δεν ήταν καλά δεμένο; Οι ομάδες φαίνονται και στις λεπτομέρειες. Ο Ιμπάρμπο, είτε δεν έδεσε το σορτσάκι, είτε διάλεξε τρία νούμερα μεγαλύτερο. Έμοιαζε αδύνατον να κάνει σωστή προσπάθεια, γιατί κάθε φορά που ανέβαζε ταχύτητα, το σορτς κατέβαινε στα μπούτια. Τόσα χρόνια βλέπω ποδόσφαιρο δεν έχω ξαναδεί ποδοσφαιριστή, όποτε τρέχει, να του πέφτει το σορτσάκι.
Η ΑΕΚ έχει τη δυνατότητα να κερδίσει τον Ηρακλή και να πάει πρώτη στο "Καραισκάκης" στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Επιτέλους μετά από χρόνια έχουμε πρωτάθλημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: