Έτσι σκότωσαν Μέσι και Βαλβέρδε τη Λίβερπουλ
Ο Τσάρλυ αναλύει τις κινήσεις Βαλβέρδε - Κλοπ στη σκακιέρα του "Καμπ Νόου" και πως ο Βάσκος κατάφερε να "κλειδώσει" την άμυνά του χωρίς να γίνει ζημιά, μέχρι να βρει ανοιχτό το γήπεδο ο -κορυφαίος- Λιονέλ Μέσι.
Η Μπαρτσελόνα πήρε τεράστιο προβάδισμα, πέτυχε στα λίγα λεπτά που κυριάρχησε να βρει ένα σκορ που φαντάζει πολύ δύσκολο να ανατραπεί, ακόμα και σε αυτήν την εποχή του ποδοσφαίρου, που η ταχύτητα που παίζεται το άθλημα και η εξέλιξη της επιθετικότητας έχουν συμβάλει σε τρομακτικές και συχνές ανατροπές.
Το 3-0 σε κάθε περίπτωση ήταν σκληρό για την Λίβερπουλ. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε, πήρε μαζί της όλες τις λεπτομέρειες και εκμεταλλεύτηκε πως στο γήπεδο είχε τον καλύτερο, σε μεγάλη φόρμα. Στο χθεσινό κείμενο που έγινε μία μικρή ανάλυση του ζευγαριού, αναφέρθηκαν τα πλεονεκτήματα και τον τρόπο που θα κυριαρχήσουν οι δύο ομάδες
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΕ ΟΛΑ ΤΗΣ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Η Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε, εκμεταλλεύτηκε όλα όσα αναφέραμε σαν όπλα της, σε πολύ μεγάλο βαθμό.
- Είναι σε απίθανα μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τον Μέσι και αυτή την εποχή ο παικταράς είναι καλά.
- Πηγαίνει τα παιχνίδια σε έλεγχο, και απέναντι στη Λίβερπουλ, την εξυπηρετεί ο χαμηλός ρυθμός.
- Έχει σε καλή κατάσταση τον Πικέ, ο οποίος το 2019 έχει βρει τον πραγματικό του καλό εαυτό και λειτουργεί καλύτερα σε δίδυμο με τον Λενγκλέ, από ότι λειτουργούσε με τον Ουμτιτί.
- Δημιουργεί χώρους για ανεβάσματα των ακραίων μπακ και συνήθως αξιοποιεί τα τρεξίματα του Άλμπα. Ο αριστερός μπακ της Μπάρτσα είναι ένα σημαντικό "κλειδί" για να σπάσει η άμυνα της Λίβερπουλ.
ΣΑΝ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΟΞΕΡ
Όλα αυτά τα στοιχεία η Μπαρτσελόνα τα πήρε στο 100%. Παρότι, στο μεγαλύτερο διάστημα η Λίβερπουλ έμοιαζε να είχε τον έλεγχο, η Μπάρτσα πέτυχε βασικές νίκες, που σε συνδυασμό με την τύχη, κάποιες επιπόλαιες τελικές αποφάσεις και την κομβική απουσία του Φιρμίνο, της επέτρεψαν να κρατά το μηδέν.
Είχε τον ρυθμό σε χαμηλό τέμπο, έπαιρνε ασφάλεια από τις αντιδράσεις και τον τρόπο παιχνιδιού, των Πικέ - Λενγκλέ, οι οποίοι ασφαλώς βοηθήθηκαν από το γεγονός πως δεν είχαν καθαρό φορ πάνω τους να τους κουράσει. Στο πρώτο μέρος που ο Μέσι ήταν εγκλωβισμένος, υπήρχε χώρος στην αριστερή πλευρά και άνοιξαν το σκορ, με μία εντυπωσιακή πάσα - ξυραφιά του Άλμπα και στο τέλος το πήρε πάνω του ο Μέσι.
Η Μπαρτσελόνα πήρε το παιχνίδι σαν τον έμπειρο μποξέρ, που έχει κατακτήσει πολλές φορές τη ζώνη, δεν έχει τις φυσικές δυνάμεις του νέου αντιπάλου του, όμως διαθέτει την εμπειρία για να τον κουράσει και αποκρούοντας τα χτυπήματα του, να τον βρει ανοιχτό και να τον βγάλει νοκ - άουτ με τρία χτυπήματα.
ΤΟ ΓΚΟΛ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕ
Υπάρχουν αρκετά επιμέρους θέματα που πήγαν υπέρ της Μπάρτσα και έφεραν αυτό το αποτέλεσμα, όμως το καθοριστικό σημείο ήταν πως η Λίβερπουλ δεν βρήκε το γκολ που άξιζε στο πρώτο 15λεπτο του δευτέρου ημιχρόνου.
Το γεγονός πως το παιχνίδι της έδειχνε πως μπορεί να βρει τέρμα ισοφάρισης, της έδωσε περισσότερο θάρρος και από το 60ό λεπτό και μετά, έμοιαζε σαν να αμέλησε το αμυντικό της πλάνο και να ασχολήθηκε περισσότερο με το πώς θα βρει τέρμα ισοφάρισης.
Από την στιγμή όμως που σταμάτησε να απειλεί, ήταν πρόβλημα πως σκεφτόταν περισσότερο πως θα σκοράρει, από το πώς θα αντιμετωπίσει τον Μέσι. Ο Βαϊνάλντουμ, ανέβηκε πιο ψηλά και έμοιαζε σα να άνοιξε η τανάλια και να ελευθερώθηκαν τα μέτρα για τον Μέσι.
ΑΝΟΙΞΕ Η ΤΕΤΡΑΔΑ ΣΤΟ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΙ
Μέχρι το 60ό λεπτό, τίποτα δεν έδειχνε πως θα μπορούσε να ηττηθεί η Λίβερπουλ με ένα τόσο καθαρό σκορ. Η ομάδα του Κλοπ, είχε πετύχει μία τεράστια νίκη, είχε καταφέρει όσο είναι δυνατό, να περιορίσει τον Μέσι. Η απουσία του Φιρμίνο οδήγησε τον Γερμανό τεχνικό, να αλλάξει την στρατηγική του και να περάσει 4ο χαφ τον Βαϊνάλντουμ ώστε να δημιουργήσει έναν ρόμβο, που δεν επέτρεπε στον Μέσι να έχει ελευθερίες.
Στην θέση 6 ήταν ο Φαμπίνιο που είχε καίριες αντιδράσεις, όταν ο Μέσι προσπαθούσε να κινηθεί στα άκρα, έβγαιναν οι Μίλνερ, Κειτά – Χέντερσον μετά τον τραυματισμό του- και στην κορυφή του ρόμβου υπήρχε ο Βαϊνάλντουμ. Όσο πέρναγε η ώρα και το τέρμα της Λίβερπουλ δεν ερχόταν, έμοιαζε σαν να ανοίγει η τετράδα.
Ο Βαϊνάλντουμ, έμενε όλο και περισσότερο πάνω στα στόπερ και έμοιαζε σαν φορ, δίχως να μπορεί να δώσει στην Λίβερπουλ το παραμικρό σε αυτόν τον χώρο, ενώ μεγάλωνε όλο και μεγαλύτερο το γήπεδο για τον Μέσι. Σε μία περίεργη φάση μπήκε με την μπάλα στα δίχτυα στο 75ο λεπτό.
Ασφαλώς η εκτέλεση φάουλ δεν μπορεί να μπει σε οποιαδήποτε κουβέντα, απλά σημειώνω πως από το 60ό λεπτό και μετά, υπήρχαν περισσότεροι χώροι και ερχόταν πολύ πιο εύκολα σε επαφή με την μπάλα και με πιο ελεύθερο πεδίο, στοιχεία που του επέτρεψαν να βρει την ενέργεια, την ψυχολογία και την επιρροή στο παιχνίδι για να το καθαρίσει.
Η ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΝΕΡ
Πήγαν πολλές λεπτομέρειες εναντίον της Λίβερπουλ, αλλά κατά την άποψη μου η φάση που το όρισε ήταν η ευκαιρία του Μίλνερ στο 59ο λεπτό. Είχαν προηγηθεί οι αποκρούσεις του Τεν Στέγκεν στις εκτελέσεις, από δύσκολες γωνίες, των Μίλνερ, Σαλάχ στο 47ο και 52ο λεπτό, ο Μίλνερ όμως είχε καθαρή εκτέλεση και ολοκλήρωσε ένα 15λεπτό απόλυτης κυριαρχίας.
Στο υψηλό επίπεδο ποδοσφαίρου, ο χρόνος κυλά γρήγορα, πολλά πράγματα κρίνονται στις λεπτομέρειες, ο Μίλνερ εκτέλεσε στο κέντρο, έχασε μία μοναδική ευκαιρία και δεν επέτρεψε στην ομάδα του να εξαργυρώσει ένα 15λεπτό απόλυτης κυριαρχίας. Επέτρεψε και στον Βαλβέρδε να κάνει μία διορθωτική κίνηση και να δέσει την ομάδα του.
Ο ΒΑΛΒΕΡΔΕ, ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΕΙ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ
Στο 4-4-2 του Ερνέστο, ο Κουτίνιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί χαμηλά αριστερά, το γήπεδο τον αποδοκίμαζε, όμως η αλήθεια είναι πως δεν του ταιριάζει ο ρόλος που έχει πάρει. Αν ο Μίλνερ είχε ισοφαρίσει, ο Βαλβέρδε θα είχε αργήσει να θωρακίσει την ομάδα του, ο Μίλνερ σημάδεψε στο κέντρο της εστίας και το επόμενο λεπτό η Μπαρτσελόνα έδεσε.
Έβαλε τον Σεμέδο, πέρασε μπροστά του τον Ρομπέρτο και τον Βιδάλ στα αριστερά, μπροστά από τον Άλμπα. Στην πράξη βοήθησε αυτή η προσέγγιση να κλειδώσει τις πλευρές και από τη στιγμή που δεν έμπαινε ο Φαμπίνιο, δεν είχε τρόπο να απειλήσει η Λίβερπουλ με συνεργασία και πιέζοντας πάνω στα στόπερ της Μπαρτσελόνα.
ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΕ, Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Από το 60ό λεπτό σταμάτησε η Λίβερπουλ να δημιουργεί ευκαιρίες, όμως η κυριαρχία του πρώτου 15λεπτού του δευτέρου ημιχρόνου, της είχε κάνει κακό. Της χάλασε το μυαλό, τη συγκέντρωση στο αμυντικό πλάνο και έδωσε χώρους στον Μέσι για να βρει ενέργεια και να οργιάσει. Καταλαβαίνουν οι πάντες, πως αυτό το παιχνίδι δεν θα ερχόταν ποτέ 3-0, αν στην θέση του Μέσι, βάζαμε οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή στον κόσμο.
Η Λίβερπουλ είχε πάνω του ένα απόλυτα προσηλωμένο πλάνο, μέσα από αυτό τον κράτησε ελεγχόμενο στο πρώτο ημίχρονο. Πήγε στην επανάληψη να πάρει πλεονέκτημα μέσα από επιθετικότητα, στο διάστημα 45-59 κυριάρχησε έκανε τρεις ευκαιρίες, δεν σκόραρε και στο επόμενο λεπτό που ο Βαλβέρδε έδεσε την ομάδα του στα άκρα, η Λίβερπουλ σταμάτησε να είναι απειλητική. Συνέχισε έχοντας χάσει την αμυντική της συνέπεια στο αρχικό πλάνο. Ο Μέσι είναι σε τρομερή κατάσταση και την σκότωσε.
Ασφαλώς πήγαν πολλά πράγματα μαζί με την Μπαρτσελόνα για να γραφτεί αυτό το 3-0. Έπαιξαν κομβικό ρόλο και οι δύο απουσίες που προέκυψαν. Του Φιρμίνο και αυτήν στη διάρκεια του αγώνα με τον Κεϊτά.
ΚΟΣΤΙΣΕ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΦΙΡΜΙΝΟ
Ο Βραζιλιάνος σε παιχνίδια που η Λίβερπουλ ψάχνει χώρο, είναι κομβικός παράγοντας. Καθώς παίρνει πάνω του, τους στόπερ και ελευθερώνει τους ταχύτατους Σαλάχ, Μανέ, που τους επιτρέπει να παίζουν στην κατοχή με μούρη και να συνεργάζονται με παίκτη που βρίσκεται κεντρικά με μικρή πάσα.
Η απουσία του, στέρησε ένα σημαντικό όπλο και οδήγησε τους Σαλάχ, Μανέ σε ένα απαιτητικό παιχνίδι. Καλούνταν να υποδέχονται την μπάλα σχεδόν μόνιμα με πλάτη, να βγαίνουν πιο πλάγια για να αποφεύγουν τα στόπερ, χωρίς να έχουν σημείο αναφοράς στην επίθεση για να συνεργαστούν με μικρή πάσα και κάθετο τρέξιμο.
Σε αυτό το κομμάτι ο Βαϊνάλντουμ δεν πρόσφερε το παραμικρό. Συνολικά η απουσία του Φιρμίνο κράτησε ξεκούραστους τους Πικέ, Λενγκλέ και τους επέτρεψε να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού, δίχως την σωματική αλλά και την ψυχολογική φθορά που δημιουργούν στους κεντρικούς αμυντικούς οι μονομαχίες με έναν καθαρό επιθετικό.
Προσθέστε λοιπόν, πως εκτός από την βάση της στην επίθεση, το σημείο αναφοράς της, η Λίβερπουλ έχασε και τον ποδοσφαιριστή από τον άξονα που μπορούσε να χτυπήσει κάθετα. Μπορεί να μην φάνηκε στο τακτικό κομμάτι, όμως η τριάδα με Φαμπίνιο, Χέντερσον, Μίλνερ δημιουργούσε μία πιο αργή φυσιογνωμία σε μία ομάδα που έχει μάθει να παίζει με ένταση και ταχύτητα. Η Λίβερπουλ, χωρίς Φαμπίνιο, και χωρίς τον Κεϊτά έχασε τον τρόπο να χτίσει επίθεση κάθετα, με αποτέλεσμα και οι τέσσερις σημαντικές ευκαιρίες μέχρι να γίνει το 3-0, να βγουν από τα άκρα.
ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΑ, ΟΧΙ ΤΟ 3-0
Ποδοσφαιρικά, εξηγείται απόλυτα η ήττα της Λίβερπουλ. Χωρίς να είναι κατώτερη ως ομάδα, είδε τον αντίπαλο της να της πηγαίνει τον ρυθμό, στην ένταση που τον εξυπηρετούσε, είχε από την αρχή μια κομβική απουσία, προέκυψε στο ξεκίνημα και ακόμα μία και πλήρωσε ένα 20άλεπτο που δεν ήταν απόλυτα συγκεντρωμένη.
Με τίποτα, όμως, δεν μπορεί να δικαιολογήσει η εικόνα τους αγώνα, το τελικό 3-0, που δίνει ένα τεράστιο προβάδισμα στην Μπαρτσελόνα. Ακόμα και μετά το τρίτο τέρμα, ο Σαλάχ σε κενό τέρμα έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και δεν επέτρεψε στην Λίβερπουλ, να κρατήσει ρεαλιστικές πιθανότητες, πρόκρισης.
Τώρα ελπίζει σε ένα θαύμα. Η Μπαρτσελόνα χωρίς να εντυπωσιάσει, πέτυχε σημαντικές νίκες, είχε μαζί της τις λεπτομέρειες, σε καλή κατάσταση Τερ Στέγκεν, Πικέ, Λενγκλέ, Ράκιτιτς, Μπούσκετς και σε απίστευτη φόρμα, τον καλύτερο ποδοσφαιριστή που παίζει αυτήν τουλάχιστον την εποχή ποδόσφαιρο.