Έτσι θα βγει η τετράδα
Ο μαθητής Ζιντάν απέναντι στον δάσκαλο Αντσελότι. Τα χρωστούμενα της Ατλέτικο, η πληρότητα της Γιουβέντους και το 3-4-3 της Μπαρτσελόνα. Η δουλειά του Ζαρντίμ απέναντι στο ποδόσφαιρο της Ντόρτμουντ. Ο Τσάρλυ ακτινογραφεί τα ζευγάρια της οκτάδας του Champions League.
Ζήσαμε την πιο συναρπαστική νοκ άουτ φάση των 16 τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας. Συνεχίζει η Λέστερ και επτά ομάδες που δεν έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους και είναι σε θέση να διεκδικήσουν το τρόπαιο. Ας ρίξουμε μία πρώτη ματιά στα τέσσερα ζευγάρια που προέκυψαν.
ΜΠΑΓΕΡΝ-ΡΕΑΛ
Μεγάλο ζευγάρι, η πρωταθλήτρια Ευρώπης θα αντιμετωπίσει την Μπάγερν και τον προπονητή που μαζί του πήρε το 10ο. Ο Αντσελότι εκτός του ότι ήταν ο άνθρωπός που έκανε την ψύχωση για το 10ο πραγματικότητα, είναι και ο προπονητής που έχει επηρεάσει προπονητικά τον Ζιντάν.
(AP Photo/Andres Kudacki)
Ο Ζιντάν ήταν ο βοηθός του στην Ρεάλ και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει έχει επηρεαστεί πολύ από τον Αντσελότι. Άλλωστε όταν πήρε ο Ζιντάν την Ρεάλ από τον Μπενίτεθ, αυτό που έκανε ήταν να την γυρίσει στην λογική του Καρλέτο.
Καλύτερη από πέρσι η Ρεάλ
Η Ρεάλ είναι δεδομένα καλύτερη από πέρυσι που πήρε το Τσάμπιονς Λιγκ.
Έβαλε από το καλοκαίρι στρατηγικά σαν στόχο το πρωτάθλημα μετά από πέντε χρόνια, ο Ζιντάν μεγάλωσε το ρόστερ, έχουν πάρει χρόνο οι Κόβασιτς, Ίσκο, Μοράτα, Βάσκεζ, Ασένσιο, Νάτσο, διαθέτει επιτέλους αξιόπιστη αλλαγή του Μπενζεμά, με τον Μοράτα να δίνει σημαντικές λύσεις και αυτή την εποχή είναι σε καλύτερο επίπεδο φυσικής κατάστασης από ότι πέρυσι.
Η αλήθεια είναι πως πέρυσι η Ρεάλ δεν έδειχνε πως είναι σε θέση να κατακτήσει το 11ο Τσάμπιονς Λιγκ, είχε την τύχη να βρει πολύ εύκολη κλήρωση στην νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης και να κάνει όλη την δύσκολη δουλειά η Ατλέτικο.
Δέχεται εύκολα καθαρές φάσεις, όταν παίζει πίσω από την μπάλα
Και η φετινή Ρεάλ δεν δείχνει πως είναι μία ομάδα ικανή να δημιουργήσει δυναστεία, έχει διαστήματα που πνίγει τον αντίπαλο, πρεσάρει με ενέργεια ψηλά και στην κατοχή της έχει ένταση, αλλά όλα αυτά γίνονται σε περιορισμένη διάρκεια. Ο Ζιντάν συχνά επιλέγει να αφήνει στον αντίπαλο την μπάλα και εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ρεάλ, στην κατοχή του αντιπάλου δεν λειτουργεί με ασφάλεια. Δέχεται εύκολα καθαρές φάσεις σε διαστήματα που αμύνεται σε χαμηλά μέτρα και έχουμε μία σειρά παιχνιδιών που κυνηγά το σκορ. Υπάρχουν παιχνίδια που τα καταφέρνει και στο τέλος κερδίζει κι άλλα που αφήνει βαθμούς. Στην Λα Λίγκα έδωσε την δυνατότητα στην Μπαρτσελόνα να επιστρέψει σε ένα χαμένο πρωτάθλημα και πλέον υπάρχει πίεση και για τον Νο 1 φετινό στόχο.
Τι χρειάζεται για το repeat
Φυσικά υπάρχει το δέλεαρ να γίνει η πρώτη ομάδα που στην διαδικασία του Τσάμπιονς Λιγκ θα πάρει δύο συνεχόμενες φορές το τρόπαιο. Δεν το έχουν πετύχει ανώτερες ομάδες από την Ρεάλ της τελευταίας διετίας, όμως η αλήθεια είναι πως αυτόν τον στόχο πιο εύκολο μοιάζει να το πετύχει η ομάδα που έχει κατακτήσει και τα περισσότερα τρόπαια.
Για να είναι ανταγωνιστική η Ρεάλ απέναντι στην Μπάγερν θα πρέπει να βελτιωθεί πολύ στον τρόπο που αμύνεται όταν δίνει την μπάλα στον αντίπαλο και να βρεθεί σε τρομερή κατάσταση ο Μπέιλ.
(AP Photo/Paul White)
Συνήθως ο Ρονάλντο είναι σταθερός, έχει φτάσει σε μία ποδοσφαιρική ωριμότητα που καταφέρνει να είναι χρήσιμος, ακόμα και όταν δεν έχει τρεξίματα, πάει ψηλά και εκμεταλλεύεται τα καλά του τελειώματα και την εντυπωσιακή του ικανότητα στο επιτόπιο και στην στόχευση με το κεφάλι. Ο Μαρσέλο πάντοτε έχει ανεβάσματα από τα αριστερά και πρακτικά είναι ο καλύτερος δημιουργός της, κάθε χρόνο είναι και καλύτερος, από τους Κρός, Μόντριτς ξέρεις πως δεν θα εκτεθείς, αλλά την διαφορά στον ρυθμό και στην ταχύτητα την κάνει ο Μπέιλ. Όταν βρίσκει φόρμα μοιάζει με άλογο και στο φορμάρισμα του η Ρεάλ είναι άλλη ομάδα.
Φέτος αξιοποιεί σε απίστευτα μεγάλο βαθμό την ικανότητα του Ράμος να σκοράρει με το κεφάλι στα στημένα.
Η καλύτερη επιλογή για να πάρεις το Τσάμπιονς Λιγκ, αν έχεις έτοιμη ομάδα
Ο Αντσελότι θα αντιμετωπίσει μία ομάδα που μοιάζει πιο δική του από αυτήν που έχει στα χέρια του. Η Μπάγερν όταν την ανέλαβε ο Πεπ, έμοιαζε έτοιμη να κυριαρχήσει. Ο Γκουαρντιόλα έχει όμως το ποδόσφαιρό του και ήταν φυσικό να την αλλάξει. Η Μπάγερν που προερχόταν από τρεις τελικούς σε τέσσερα χρόνια και την κατάκτηση το καλοκαίρι του 2013 σταμάτησε σε τρεις ημιτελικούς. Η αλήθεια είναι πως χρειάστηκε δύο χρόνια για να κάνει ο Πεπ με τον δικό του τρόπο την Μπάγερν την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Πέρυσι η Μπάγερν ήταν η πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη και χρειάστηκε αρκετή τύχη για να την πετάξει εκτός η σκληρή Ατλέτικο.
Ελευθερώνει τους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, παίζοντας παράλληλα άμυνα
Από την στιγμή που ο Πεπ συμφώνησε με την Σίτι, η διοίκηση έφερε τον άνθρωπο που μαζί του έχεις περισσότερες πιθανότητες να πάρεις το τρόπαιο αν έχεις μία καλή ομάδα. Ο Αντσελότι σαν προπονητής, έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που όταν έχει μία βάση και παίκτες που να κάνουν την διαφορά, είναι πολύτιμο στα μεγάλα παιχνίδια. Αφήνει ελευθερίες και κάνει τα βαριά χαρτιά να ευχαριστιούνται το παιχνίδι μέσα από ένα αμυντικό πλάνο.
(AP Photo/Martin Meissner)
Ο Γκουραντιόλα για παράδειγμα είχε πάρει την ομάδα από τους Ριμπερί, Ρόμπεν, ήθελε να φτιάξει την επόμενη ημέρα με ποδόσφαιρο μεγαλύτερης έντασης. Στην Μπάγερν του Αντσελότι βλέπουμε περισσότερο Ρόμπεν, περισσότερο Ριμπερί και λιγότερο Κόστα και Κομάν. Στην πράξη θα φανεί αν το γεγονός ατό μπορεί να δώσει το τρόπαιο.
Πιο αργή η φετινή Μπάγερν
Το αρνητικό είναι πως ο Μίλερ δεν είναι πλέον το φονικό όπλο που ήταν τα προηγούμενα χρόνια και η Μπάγερν είναι σαφώς πιο αργή και από την ομάδα του Χάινκες και από την περσινή του Πεπ. Η βάση της είναι οι Αλόνσο, Βιδάλ, Ρόμπεν, Ριμπερί, που δεν βρίσκονται στα καλά τους χρόνια, πλέον ο Αλκάνταρα είναι απαραίτητος και ρυθμό παίρνει από τα ανεβάσματα των Λαμ, Αλάμπα.
Η Ρεάλ με όσα μας έχει δείξει το τελευταίο διάστημα η άμυνα της, την μεγαλύτερη δυσκολία θα την έχει όταν οι Αλάμπα, Λαμ θα ανεβαίνουν και θα δίνεται η δυνατότητα να παίξουν τον Λεβαντόφσκι στην αντίπαλη περιοχή.
Αυτή την εποχή πάντως, δεν υστερεί σε τρεξίματα από την Μπάγερν κάτι που τις περισσότερες φορές έδινε πλεονέκτημα στους Βαυαρούς όταν αντιμετώπιζαν την βασίλισσα.
Οριακά φαβορί η Μπάγερν, για μένα είναι ισορροπημένο το ζευγάρι και δεν βρίσκω πλεονέκτημα.
Στο stoiximan.gr άνοιξε η πρόκριση της Μπάγερν στο 1,65, στο 2,25 η Ρεάλ.
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει όποιον μύθο θέλει επειδή συμπαθεί την Μπάρτσα, τον Μέσι, όσα πρεσβεύει ο σύλλογος και το ποδόσφαιρο της. Διάβασα πολλά αποθεωτικά σχόλια, που ήταν βάση αποτελέσματος δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από την εικόνα. Μου έκανε εντύπωση μία τοποθέτηση του Κώστα Κατσουράνη που τον θεωρώ τεράστια αθλητική προσωπικότητα και τον εκτιμώ πολύ σαν ποδοσφαιριστή. "Για ποια διαιτησία λέτε το σκορ ήρθε 6-1", μάλλον ξέχασε πως τα παιχνίδια ήταν διπλά και το τελικό αποτέλεσμα ήταν 6-5.
Ένα σκορ που προήλθε από δύο πέναλτι που δεν υπήρξαν και ένα που δεν δόθηκε στον Ντι Μαρία. Πράγματι η Παρί έχει μεγάλες ευθύνες, μπήκε φοβισμένη, έδωσε δικαίωμα στην Μπάρτσα να πιστέψει και η ομάδα του Ενρίκε έπαιξε σε πολύ ψηλά μέτρα. Αξίζει συγχαρητήρια η προσωπικότητα που έβγαλε η Μπαρτσελόνα, όμως εμφάνιση για να ανατρέψει το 4-0 δεν έκανε. Το γεγονός πως συνεχίζει αποτελεί σκάνδαλο.
Οι ευθύνες του Ενρίκε και τα προβλήματα στις πίσω γραμμές
Όμως συνεχίζει και σε μία καλύτερη κατάσταση το τελευταίο διάστημα. Η Μπαρτσελόνα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε με δεδομένο πως έχει μπροστά ίσως την κορυφαία τριάδα που έχει εμφανιστεί ποτέ. Ο Ενρίκε έχει πολλές ευθύνες και για τις επιλογές του σε ποδοσφαιριστές, δεν μπορούν να σταθούν στα μέτρα που αμύνεται η Μπαρτσελόνα. Ο Ουμτιτί και ο Ματιέ δεν ήταν οι παρτενέρ που χρειαζόταν ο Πικέ. Συνολικά χρεώνεται πως δεν κατάφερε να δημιουργήσει μία ομάδα υποστήριξης στους Μέσι, Σουάρες, Νειμάρ από τις πίσω γραμμές.
(AP Photo/Alvaro Barrientos)
Ο Ράκιτιτς βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και διανύει την χειρότερη του χρονιά. Ο Ινιέστα έχει μεγαλώσει και δεν έχει πλέον της ίδιες αντοχές, ο Μπουσκέτς από την στιγμή που δεν έχει μπροστά του δύο κεντρικά χαφ να τρώνε το γήπεδο και αυτός λειτουργώντας σαν κομπιούτερ να τους καλύπτει τακτικά, δεν έχει τον ρόλο που τον καθιέρωσε και βγάζει αδυναμίες, ενώ από τα μπακ δεν υπάρχουν τα ανεβάσματα και η επιθετικότητα που πρέπει να υπάρχουν σε ομάδα στο πιο υψηλό επίπεδο ποδοσφαίρου. Σε όλα αυτά προσθέστε και το κακό αγωνιστικό επίπεδο που βρίσκεται ο Πικέ.
Το 3-4-3 μαζεύει αδυναμίες
Ο Ενρίκε επειδή έχει στα χέρια του την εντυπωσιακή τριάδα Νεϊμάρ, Μέσι, Σουάρεζ και φέτος οι Νεϊμάρ, Σουάρεζ βγάζουν απίστευτη προσωπικότητα και σε πολλά παιχνίδια είναι καλύτεροι και από τον Μέσι, βρήκε ένα σχήμα που δεν είναι απίθανο να σώσει την χρονιά. Μετά την ήττα στο Παρίσι εμφάνισε το 3-4-3 το οποίο δίνει μεγαλύτερη αμυντική θωράκιση και το δικαίωμα στην Μπαρτσελόνα να κερδίσει μέτρα και να μένει ψηλά.
Για να μπορέσει να περάσει την Γιουβέντους και να φτάσει μέχρι τέλους, θα πρέπει να ανεβάσουν απόδοση κάποιοι ποδοσφαιριστές από τις πίσω γραμμές και να συνεχίσει η αμυντική τριάδα να δίνει ασφάλεια στα μετόπισθεν. Δεν έχει αυτή την στιγμή ο Ενρίκε δουλεμένο δίδυμο να υπηρετήσει το ποδόσφαιρο της Μπαρτσελόνα και η τριάδα μοιάζει μονόδρομος, επίσης δεν υπάρχουν και οι ακραίοι μπακ με τον διασκελισμό και τα ποιοτικά ανεβάσματα, οπότε το 3-4-3 μοιάζει να ταιριάζει πολύ περισσότερο στις ανάγκες της Μπάρτσα.
Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ παλεύουν μόνοι τους
Οι Μέσι, Σουάρες, Νειμάρ, είναι σίγουρα μία εντυπωσιακή τριάδα αλλά χρειάζονται υποστήριξη τόσο από την τακτική του προπονητή όσο και από τους παίκτες στις πίσω γραμμές. Βλέποντας τα παιχνίδια της, τους λυπάσαι που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τόσα πολλά πράγματα και να παλεύουν δίχως υποστήριξη.
Για να μπορεί η Μπάρτσα να έχει τύχη θα πρέπει οι Ινιέστα, Ράκιτιτς να έχουν φυλάξει δυνάμεις για το τέλος και να συνεχίσει η τριάδα να δίνει αμυντικές λύσεις.
Διαθέτει την μεγαλύτερη πληρότητα από όλους
Η Γιουβέντους φέτος έχει σαν στόχο το τρόπαιο. Μπορεί να μην έχει διαφημιστεί όμως με διαφορά είναι η πληρέστερη ομάδα της διοργάνωσης, έχει πολλές λύσεις σε όλους τους χώρους και είναι σε θέση να παίξει σχεδόν όλα τα συστήματα.
(AP Photo/Paulo Duarte)
Στο κέντρο της άμυνας υπάρχουν οι Μπονούτσι, Κιελίνι, Μπενάτια, Ρουγκάνι, στα δεξιά οι Άλβες, Κουαρδάδο, Λιχστάινερ στα αριστερά οι Σάντρο, Ασαμόα, στα χαφ Μαρκίσιο, Πιάνιτς, Κεντίρα, Στουράρο, Λεμινά και στην επίθεση, Ιγκουαίν, Ντιμπάλα, Μάτζουκιτς, Πιάτσα. Καμία ομάδα από τις οκτώ που συνεχίζουν δεν έχει τόσες πολλές λύσεις σε όλους τους χώρους του γηπέδου.
Έτοιμη για όλα τα συστήματα και το περίεργο 4-2-3-1
Η Γιουβέντους εκπαιδεύτηκε χρόνια να παίζει τακτική με τρεις και 3-5-2 ή ρόμβο, η παρουσία του Κουρδάδο από πέρυσι έδωσε το δικαίωμα για 3-4-3 και 4-3-3 και φέτος ο Αλέγκρι εφαρμόζει ένα περίεργο 4-2-3-1.
Εκμεταλλεύεται το φιλότιμο του Μάτζουκιτς που τον κάνει ικανό να καλύψει τον όποιο αμυντικό ρόλο του ανατεθεί και τον βάζει αριστερά, ο Ντιμπάλα παίζει περιφερειακά του Ιγκουαίν και προσπαθεί να βγάλει πλάτος και ταχύτητα με τον Κουαρδάδο στα δεξιά.
Διάταξη όπως η Ίντερ του Μουρίνιο
Εδώ να σημειώσουμε πως η τελευταία ιταλική ομάδα που πήρε το Τσάμπιονς Λιγκ ήταν η Ίντερ το 2010 που είχε την ίδια διάταξη σε πολύ αμυντική μορφή. Έπαιζε άμυνα με τον Πάντεφ αριστερά, τον Μιλίτο στην κορυφή, τον Ετό δεξιά και τον Σνάιντερ επιτελικό χαφ.
Η Γιουβέντους ακόμα είναι ένα αίνιγμα. Έχει την δυνατότητα να βρει τα περισσότερα σχήματα, να παίξει με μπάλα δίχως αυτήν, να προσπαθήσει να χτυπήσει στην κόντρα με το επιθετικό δίδυμο ή με την ταχύτητα του Κουαρδάδο. Η ενδεκάδα που δοκιμάζει ο Αλέγκρι είναι σαν βάση επιθετικογενής, όμως το πιθανότερο είναι με την Μπάρτσα, να ψάξει για μεγάλα διαστήματα τα κενά μέτρα.
Ερωτηματικό αν μπορεί να αντεπεξέλθει σε παιχνίδια υψηλού ρυθμού
Θα εξαρτηθεί η τύχη του ζευγαριού από το αν η Γιουβέντους μπορέσει να πρεσάρει με ένταση και συνοχή για μεγάλα διαστήματα ψηλά την Μπάρτσα και αν μπορέσει με το σχήμα που δουλεύει ο Αλέγκρι να ακολουθήσει παιχνίδι σε υψηλό ρυθμό. Αυτό είναι και το ερωτηματικό. Δηλαδή αν η τακτική του Αλέγκρι μπορεί να βγάλει παιχνίδια σε υψηλό ρυθμό και ένταση.
Αν το κάνει για μένα είναι φαβορί, όχι μόνο για την πρόκριση, αλλά και για την κατάκτηση. Μην ξεχνάμε πως πέρυσι έφτασε μία άμυνα από το να αποκλείσει την Μπάγερν και φρόντισε ο ποδοσφαιριστής που την "πρόδωσε", ο Εβρά, να μην υπάρχει πλέον στο ρόστερ της.
Όπλο τα στημένα
Η Γιουβέντους είναι πολύ καλή στο να αμύνεται σε βαθιά μέτρα και επίσης έχει σαν μεγάλο όπλο τα στημένα. Διαθέτει με Πιάνιτς, Ντιμπάλα τους καλύτερους εκτελεστές στον κόσμο και τους Ιγκουαίν, Μάτζουκιτς, Κεντίρα και όλους τους στόπερ (Μπονούτσι, Κιελίνι, Μαρτζάλι, Μπενάτια, Ρουγκάνι) να είναι πολύ δυνατοί στην αντίπαλη περιοχή.
Προσωπικά βλέπω ανάποδο φαβορί από τις εταιρίες που δίνουν προβάδισμα πρόκρισης στην Μπαρτσελόνα.
Στο stoiximan.gr άνοιξε η Μπαρτσελόνα στο 1,50, στο 2,50 η Γιουβέντους.
ΑΤΛΕΤΙΚΟ-ΛΕΣΤΕΡ
Η Ατλέτικο πήρε τον αντίπαλο που όλοι ήθελαν εκτός από τον Μπουφόν.
Το χρωστάει η ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ
Η ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ είναι γεμάτη από ομάδες που έχασαν ένα τρόπαιο με σκληρό τρόπο, έδειξαν υπομονή και ο χρόνος τους αντάμειψε. Η κλήρωση ήταν σαν να έκλεισε το μάτι στον Σιμεόνε και στους παίκτες του.
Η Ατλέτικο με το ποδόσφαιρο του Σιμεόνε έχει παίξει δύο τελικούς τα τελευταία τρία χρόνια. Έχασε και τους δύο από την Ρεάλ. Το 2014 για μία άμυνα σε εκτέλεση κόρνερ που δεν βγήκε στην τελευταία φάση και πέρυσι στην διαδικασία των πέναλτι.
Η ομάδα του Σιμεόνε φέτος δεν ξεκίνησε καλά την σαιζόν και δεν είναι ανταγωνιστική για τον τίτλο στην Λα Λίγκα.
Δεν βγάζει την ένταση των προηγούμενων χρόνων
Ακόμα δεν έχουμε δει ένα παιχνίδι που να αμύνεται σε υψηλή ένταση, να βγάζει ιερό πάθος, θυμίζοντας ομάδα καμικάζι που όμως στο τέλος βρίσκουν τρόπο και επιβιώνουν με επιθετικό όπλο την ταχύτητα στις αντεπιθέσεις που δίνει το δικαίωμα στην Ατλέτικο να ταπεινώνει ανώτερες ομάδες.
Τα φετινά παιχνίδια που δείχνουν πως υπάρχει ελπίδα
Πήραμε ένα πρώτο θετικό δείγμα γραφής στην ρεβάνς του κυπέλλου με την Μπαρτσελόνα, όταν ενώ έμοιαζε αποκλεισμένη έχοντας χάσει το πρώτο παιχνίδι στο Καλντερόν με 1-2, έδωσε μεγάλη μάχη στο Καμπ Νόου και κυνήγησε μέχρι την τελευταία φάση την πρόκριση.
Επίσης, στο Λεβερκούζεν απέναντι σε μία αφελή ομάδα, φάνηκε πως γνωρίζει καλύτερα το ποδόσφαιρο, έπαιξε πιο σωστά τακτικά και εκμεταλλεύτηκε τους χώρους που της άφησε ο αντίπαλός της. Το 2-4 ήταν πειστικό. Στην ρεβάνς έκανε απλά την απαραίτητη διαχείριση και πήγε το παιχνίδι στον δικό της ρυθμό.
Το επιπλέον όπλο του Γκαμεϊρό
Φέτος έχει και ένα επιπλέον όπλο, ο Γκαμεϊρό είναι ένας επιθετικός που ταιριάζει απίστευτα στο ποδόσφαιρο του Σιμεόνε. Νευρικός, πιέζει με ένταση στην κατοχή του αντιπάλου και με την δυνατότητα να καλύψει τα απαιτούμενα μέτρα με ένταση και να εκτελέσει ενώ έχει χρειαστεί να διανύσει πολλά μέτρα. Συνθέτει ένα εντυπωσιακό γαλλικό δίδυμο με τον Γκριεζμάν.
Απ την στιγμή που κληρώθηκε με την Λέστερ και για μένα θα βρει τρόπο να περάσει καθώς, είναι πολύ πιο σκληρή από την Σεβίλλη και δεν υπάρχει περίπτωση να επιτεθεί με λανθασμένο τρόπο, όπως η ομάδα του Σαμπαόλι στον επαναληπτικό.
Η πιο σκληρή άμυνα σε σεζόν που δεν υπάρχει πραγματικά καλή ομάδα κυριαρχίας
Χρειάζεται να βρει ένταση και ψυχή σε μία νοκ άουτ φάση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι ποδοσφαιριστές να γίνουν πρωταγωνιστές, μην ξεχνάμε πως την περσινή σαιζόν την διαφορά στο τέλος την έκανε ο Καράσκο. Το όπλο που έχει η Ατλέτικο είναι το ίδιο με της Γιουβέντους. Παίζει πολύ καλή άμυνα και είναι ομάδα αντεπιθέσεων σε μία σεζόν που πραγματικά καλή ομάδα κατοχής δεν υπάρχει. Και αυτό της δίνει το δικαίωμα να ελπίζει πως μπορεί να το πάει μέχρι τέλους και η ιστορία να της δώσει το τρόπαιο που πήγε να σηκώσει δύο φορές και το έχασε από την Ρεάλ.
(AP Photo/Francisco Seco)
Εδώ να σημειώσουμε πως τρία συνεχόμενα χρόνια η Ατλέτικο βρίσκει τρόπο να αποκλείει τους πάντες και πέφτει κάτω μόνο από την Ρεάλ. Εκτός από τους δύο τελικούς, ενδιάμεσα την είχε αποκλείσει από τους οκτώ του Τσάμπιονς Λιγκ η Ρεάλ με το τέρμα του Ερνάντες στο τέλος.
Παίζει το ίδιο ποδόσφαιρο σε πιο χαμηλό επίπεδο
Η Λέστερ έχω την αίσθηση πως έπιασε ταβάνι και η Ατλέτικο δεν της ταιριάζει σαν αντίπαλος. Ίσως αν το ζευγάρι γινόταν πέρυσι να υπήρχε ενδιαφέρον. Όταν δηλαδή η Λέστερ είχε πολλά τρεξίματα, ο Βάρντι έκανε την κάθε ευκαιρία γκολ, ο Μαχρέζ έμοιαζε ανώτερος του Αζάρ και στον άξονα υπήρχε το μηχανάκι ο Καντέ. Η Λέστερ παίζει το ίδιο ποδόσφαιρο με την Ατλέτικο, αλλά σε πολύ πιο χαμηλό τέμπο και με πιο χαμηλή ένταση. Η Σεβίλλη έκανε το λάθος και σήκωσε πολύ την μπάλα, δεν έδειξε υπομονή, με το που βρέθηκε πίσω στο σκορ γέμισε την περιοχή και πήγε σε σέντρες, ακόμα και στα αράουτ γέμιζε απευθείας.
Η λογική της Σεβίλλης την βόλεψε την Λέστερ που τέτοιο είδους ανάπτυξης ξέρει να την αντιμετωπίζει. Η Ατλέτικο έχει την υπομονή που χρειάζεται, δεν δίνει δώρα η αμυντική της λειτουργία και με τους Γκριζμάν, Γκαμειρό στην επίθεση και τους Καράσκο, Σαούλ στα άκρα είναι δεδομένο πως θα ψάχνει συνεχώς το κάθετο ποδόσφαιρο.
Δικαιολογημένες οι μικρές αποδόσεις σε πρόκρισή της Ατλέτικο. Στο stoiximan.gr άνοιξε στο 1,20 η Ατλέτικο στο 4,50 η Λέστερ.
ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ-ΜΟΝΑΚΟ
Ιδιαίτερο ζευγάρι, η πιο ροκ ομάδα απέναντι στην εντυπωσιακή δουλειά που έχει κάνει ο Ζαρντίμ στο Μονακό.
Η πιο ροκ ομάδα στην Ευρώπη
Την ομάδα του Τούχελ χαίρεσαι να την βλέπεις. Βγάζει μία απίστευτη επιθετικότητα και ένταση στο παιχνίδι της. Έχει επηρεαστεί ο προπονητής της από το ποδόσφαιρο του Γκουαρντιόλα, ταυτόχρονα έχουν μπει και στοιχεία της Γερμανικής σχολής με τα πολλά κάθετα μέτρα που μπορούν με την μπάλα να κάνουν οι ποδοσφαιριστές του.
Σε μία διοργάνωση που δεν υπάρχει φόβητρο, η ομάδα που βγάζει την μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα με την μπάλα δεν έχει ταβάνι. Η Ντόρτμουντ συνολικά μοιάζει με ένα σύνολο που μπορεί αν της βγει το παιχνίδι να κερδίσει οποιονδήποτε, αλλά και να χάσει από οποιονδήποτε.
(AP Photo/Martin Meissner)
Στην Μπουντεσλίγκα έχει κερδίσει μόλις το 50% των παιχνιδιών που έχει δώσει, 12 στα 24 παιχνίδια. Μέσα σε επτά ημέρες κερδίζει με 6-2 την Λεβερκούζεν, ταπεινώνει με 4-0 την Μπενφίκα και χάνει με 2-1 από την Χέρτα. Μπορεί να κάνει εντύπωση, αλλά ο τρόπος που έχασε στο Ντα Λούζ δεν είναι άγνωστος για την Ντόρτμουντ, είναι πολλά τα παιχνίδια που ενώ είναι απόλυτα κυρίαρχη, ταπεινώνει αγωνιστικά τον αντίπαλο της δεν τα κερδίζει.
Γίνονται όλα γρήγορα και σε ένταση
Ο λόγος είναι πως γίνονται όλα πολύ γρήγορα και επίσης στο κομμάτι χωρίς μπάλα δεν είναι το ίδιο καλή όσο με την μπάλα. Η Ντόρτμουντ βάζει πολλή ένταση στο επιθετικό κομμάτι και το παιχνίδι της έχει πολλά μέτρα με την μπάλα, όλα γίνονται με τέτοια ταχύτητα που στην πραγματικότητα δεν είναι εύκολο να υπάρχει και σωστή τελική εκτέλεση η απόφαση. Έχουν την δυνατότητα να φτάνουν σε μεγάλο αριθμό τελικών επιθέσεων να σπαταλούν ευκαιρίες και να ξαναδημιουργούν.
Δεν είναι τυχαίο πως αποτελεσματικότητα έδειξαν στην ρεβάνς με την Μπενφίκα όταν και έριξαν αρκετά το τέμπο του αγώνα, σε αυτό το παιχνίδι λειτούργησαν πιο κυνικά και ήταν πιο αποτελεσματικοί από ποτέ. Εδώ όμως πρέπει να σημειώσουμε πως η Μπενφίκα ήταν ομάδα πιο χαμηλού επιπέδου. Δεν μπορούσε να ακολουθήσει σε παιχνίδι υψηλού ρυθμού και για αυτό τον λόγω αποδείχθηκε σοφή επιλογή στον επαναληπτικό, να κατέβει μέτρα η Ντόρτμουντ να παίξει με το χρόνο και να βρει με ασφάλεια χρόνο για να χτυπήσει με ασφάλεια, δίχως ρίσκο.
Μία από τις καλύτερες δουλειές που έχει κάνει ποτέ προπονητής
Ο Ζαρντίμ δεν εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε στην χώρα μας, κάνει μία εντυπωσιακή δουλειά στην Γαλλία. Για την ακρίβεια μία από τις καλύτερες που έχει κάνει προπονητής. Είναι εντυπωσιακή η δουλειά του στο Πριγκιπάτο. Αυτά τα τρία χρόνια έχει δημιουργήσει ποδοσφαιριστές έχει γεμίσει με χρήμα το ταμείο του συλλόγου με πωλήσεις και έχει ακόμα πολύ υλικό για σπρώξιμο. Ταυτόχρονα έχει ανεβάσει το στάτους της Μονακό, την μονιμοποίησε στην τριάδα του Σαμπιονά και φέτος κυνηγά το πρωτάθλημα παίζοντας ελκυστικό ποδόσφαιρο.
Διεκδικεί το πρωτάθλημα με ανωτερότητα
Την 3η του σαιζόν η Μονακό πάει να πάρει το πρωτάθλημα από την Παρί. Προσέξτε, όχι να το κλέψει, αλλά να το κερδίσει με ανωτερότητα. Έχει πετύχει 84 γκολ σε 29 παιχνίδια την ίδια στιγμή που η Παρί που την κυνηγά και βρίσκεται τρεις βαθμούς πίσω έχει μόλις 58. Μεγάλο της όπλο ο πλουραλισμός. Αυτό που έχει πετύχει η Μονακό στο Σαμπιονά δεν το συναντάς. Έχουν σκοράρει μόνο στο πρωτάθλημα 14 ποδοσφαιριστές, το νούμερο γίνεται πιο απίστευτο καθώς εννιά ποδοσφαιριστές έχουν σκοράρει πάνω από 5 τέρματα.
Κυνηγά όλους τους στόχους, κίνδυνος να κλατάρει
Ένα στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει μπούμερανγκ, είναι πως είναι μέσα παντού. Εκτός ότι κάθε αγωνιστική δίνει μάχη για το πρωτάθλημα, βρίσκεται και στον τελικό του Λιγκ Καπ, 1 Απριλίου δίνει τον τελικό με την Παρί και βρίσκεται στους 8 του κυπέλλου, όπου στις 4 Απριλίου δίνει προημιτελικό με την Λιλ. Υπάρχει κίνδυνος στο τέλος να κλατάρει.
(AP Photo/Dave Thompson)
Με την Σίτι η Μονακό έβγαλε ένα στοιχείο σε πολύ υψηλό επίπεδο, που είναι ικανό να αποτελέσει όπλο και στα παιχνίδια με την Ντόρτμουντ, την ένταση στην πίεση στο μισό γήπεδο του αντιπάλου.
Υψηλή πίεση στην αρχική ανάπτυξη του αντιπάλου
Υψηλό σε ένταση πρέσινγκ στην προσπάθεια για αρχική ανάπτυξη του αντίπαλου. Στο 4-4-2 του Ζαρντίμ, ο Μπαμπέ σε αυτή την πίεση ψηλά είναι μεγάλο όπλο και λειτουργούν με μεγάλη ένταση και σε σωστό χρόνο οι Φαμπίνιο, Μπακαγιόκο. Και στα δύο παιχνίδια στο πρώτο ημίχρονο η ένταση που πίεση η Μονακό αποδιοργάνωσε εντελώς η Σίτι και ανέδειξε πως ακόμα δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που θέλει την ομάδα του ο Πεπ.
Πρόβλημα όταν αμύνεται βαθιά
Το πρόβλημα που έβγαλε η Μονακό είναι πως είναι αδύνατον να παίξει σε τόσο ψηλά μέτρα 90 λεπτά με αυτήν την ένταση στο πρεσάρισμα. Και στα δύο παιχνίδια επίσης απέκτησε πλεονέκτημα στο διάστημα που άντεχε να πιέσει ψηλά, στην επανάληψη όμως που έχασε μέτρα, όταν χρειάστηκε να αμυνθεί χαμηλά δεν πήρε τον ίδιο καλό βαθμό. Αυτή είναι και η μεγάλη αδυναμία της Μονακό, που θα κληθεί να εκμεταλλευτεί ο Τούχελ. Αμφίρροπο και ελκυστικό το συγκεκριμένο ζευγάρι. Για εμένα είναι απόλυτο 50-50, λανθασμένα οι εταιρίες έχουν δώσει άνοιγμα υπέρ της Ντόρτμουντ.
Στο stoiximan.gr άνοιξε στο 1,53 η πρόκριση της Ντόρτμοντ, στο 2,55 της Μονακό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ