Γκαλτιέ, η μεγάλη ελπίδα της Παρί και το ερώτημα που θα κρίνει την επιτυχία του
Ο Τσάρλυ γράφει για τον Κριστόφ Γκαλτιέ, που βρίσκεται ένα βήμα από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά και το ερώτημα για το αν θα μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα του Λουίς Κάμπος.
Δουλευταράς, επιτυχημένος, χωρίς όμως εμπειρία στα "θέλω" της Παρί Σεν Ζερμέν.
Την περασμένη εβδομάδα η Παρί ανακοίνωσε την συμφωνία της με τον Λουίς Κάμπος για τα χρέη του αθλητικού συμβόλου του προέδρου.
Στην πράξη ο Πορτογάλος Κάμπος πήρε τη θέση του Λεονάρντο. Για όποιον γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, η πρόσληψη του Κάμπος σήμαινε πως στην Παρί δύο ονόματα θα έπαιζαν για τη θέση του προπονητή από τη στιγμή που ο Ζινεντίν Ζιντάν παρουσιαζόταν διστακτικός.
Ο Ζιντάν περιμένει να αδειάσει ο πάγκος της εθνικής
Στη Γαλλία όλοι γνωρίζουν πως ο λόγος που αποφεύγει, παρά τις πολλές προτάσεις που έχει δεχτεί ο Ζιντάν, να αναλάβει κάποιον μεγάλο σύλλογο, είναι πως το όνειρό του είναι να κάτσει στον πάγκο της εθνικής Γαλλίας.
Αν ο Ντιντιέ Ντεσάμπ δεν είχε κατακτήσει το προηγούμενο Παγκόσμιο κύπελλο και δεν είχε κάνει συμβόλαιο μέχρι και το Μουντιάλ του Κατάρ, ο Ζιντάν θα ήταν ήδη στον πάγκο της εθνικής ομάδας.
Η αποτυχία των "τρικολόρ" στο Nations League έκανε ακόμη πιο έντονη την ανάγκη για αλλαγή τεχνικής ηγεσίας μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και ο Ζιντάν απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την Παρί.
Το "όχι" του Μουρίνιο
Από την ώρα που ο Ζιντάν αποφεύγει να πει το "ναι" και τη θέση του Λεονάρντο πήρε ο Κάμπος οι δύο προπονητές που εμπιστεύεται και απέκτησαν απευθείας προβάδισμα για τον ακριβό και δύσκολο πάγκο της Παρί ήταν ο Ζοζέ Μουρίνιο και ο Κριστόφ Γκαλτιέ.
Ο Μουρίνιο κράτησε τον λόγο του. Παρότι σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στον Τζο Κόουλ, την επόμενη της κατάκτησης του Conference League, δήλωσε πως του λείπει να προπονεί στο κορυφαίο επίπεδο ποδοσφαιριστές έτοιμούς για να κατακτήσουν το Champions League και πως επιθυμεί κάποια στιγμή να επιστρέψει σε αυτό το επίπεδο, κράτησε την υπόσχεση που έχει δώσει στον κόσμο της Ρόμα: ότι θα εξαντλήσει το τριετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει.
Ήταν ο πρώτος στόχος του Κάμπος, αλλά σβήστηκε και πήγε αμέσως στον επόμενο. Ο Γκαλτιέ δεν έχει την αίγλη του Μουρίνιο, δεν έχει πετύχει στην καριέρα του κάποια μεγάλη επιτυχία εκτός συνόρων, όμως μαζί με τον Κάμπος υπέγραψαν το θαύμα της Λιλ.
13 χρόνια, τρεις ομάδες
Ο Γκαλτιέ ως προπονητής δεν έχει βάλει στο βιογραφικό του κάτι αντίστοιχο με αυτό που θέλει να πετύχει η Παρί. Είναι πρώτος προπονητής από το 2009, δηλαδή ακριβώς 13 χρόνια, όμως μετρά μόλις τρεις δουλειές
Πρόκειται για έναν δουλευταρά προπονητή που, όπου κι αν εργάστηκε, κατάφερε σε βάθος χρόνου να αγγίζει το ταβάνι των ομάδων που είχε στα χέρια του.
Πριν γίνει πρώτος είχε για μία δεκαετία τον ρόλο του βοηθού προπονητή. Μάλιστα το 2001 είχε κάνει και ένα μικρό πέρασμα από τον Άρη, ως συνεργάτης του μεγάλου Ανρί Μισέλ.
Είχε δουλέψει ως δεύτερος επίθσης στη Μαρσέιγ, στην Μπαστιά, στην Αλ Αΐν, στην Πόρτμουθ, στη Σοσό, στη Λιόν και στη Σεντ Ετιέν.
Μονιμοποίησε την Σεντ Ετιέν στις θέσει 4 - 8
Στη Σεντ Ετιέν έκανε το πρώτο του βήμα. Ήταν συνεργάτης του Περέν, η ομάδα δεν πήγαινε καλά, είχε ένα ρεκόρ 6-1-10 και στα μέσα Δεκεμβρίου του 2009 βρισκόταν στη ζώνη του υποβιβασμού.
Ο Γκαλτιέ κάθισε για πρώτη φορά σαν πρώτος προπονητής στον πάγκο σε εντός έδρας παιχνίδι με τη Μαρσέιγ, που στο τέλος της σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα.
Οι "στεφανουά" είχαν δεχθεί επτά τέρματα στα δύο προηγούμενα παιχνίδια, οπότε η λευκή ισοπαλία που απέσπασαν ήταν ένας μικρός θρίαμβος. Με ρεκόρ 6-7-8 στο τέλος της σεζόν κατάφερε να σώσει τη Σεντ Ετιέν, η οποία τερμάτισε στη 17η θέση.
Εκεί έμεινε για οκτώ χρόνια και είχε όνειρο να την οδηγήσει στο Champions League, όμως ήταν πάνω από το ταβάνι του συλλόγου. Αποδείχθηκε με το που έφυγε πως η ασφάλεια που έδινε στην ομάδα ήταν πολυτέλεια.
Η Σεντ Ετιέν, που τα τρία τελευταία χρόνια έπαιζε για την παραμονή της και φέτος έχασε τη μάχη και υποβιβάστηκε, ήταν μόνιμα μεταξύ της 4ης και της 8ης θέση. Μετά από οκτώ χρόνια καλής δουλειάς κατάλαβε πως έχει φθάσει ταβάνι με τον σύλλογο και αποφάσισε να ψάξει άλλου για την υπέρβαση.
Το οικονομικό θαύμα στη Λιλ
Επέλεξε όμως, μία πολύ δύσκολη αποστολή. Η απόφαση που πήρε να αναλάβει τη διαλυμένη από τον Μπιέλσα Λιλ έμοιαζε με αποστολή αυτοκτονίας.
Ο Μπιέλσα είχε σπαταλήσει πολύ χρήμα το καλοκαίρι του 2017 και οδηγούσε την ομάδα στο γκρεμό. Η Λιλ σε περίπτωση που έχανε την κατηγορία κινδύνευε με οικονομική καταστροφή. Ο Γκαλτιέ την ανέλαβε στη 19η θέση με το ένα πόδι στον τάφο και όχι μόνο την έσωσε από τη χρεωκοπία, αλλά κατάφερε να γεμίσει με χρήμα τα ταμεία της και να την αφήσει πρωταθλήτρια.
Συνολικά από την ημέρα που ανέλαβε τη Λιλ στα ταμεία της ομάδας μπήκαν 400 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Το ίδιο διάστημα οι αγορές ήταν 168 εκατομμύρια. Καταλαβαίνετε πως μόνο από το μεταγραφικό παζάρι η δουλειά του Γκαλτιέ έφερε στα ταμεία των "λιλουά" κέρδος 232 εκατ. ευρώ.
Προσθέστε και τις φορές που πέρασε την ομάδα απευθείας στη φάση των ομίλων του Champions League. Γίνεται κατανοητό πως στις ημέρες του Γκαλτιέ είχαμε ένα οικονομικό θαύμα.
Το ποδόσφαιρο είναι τόσο υπέροχο άθλημα που η Λιλ, η οποία έζησε από τις πωλήσεις κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα την σεζόν 2020-21 από την Παρί, που μπορεί να αγοράζει όποιον ποδοσφαιριστή θέλει.
Είναι όμως, και τόσο υπέροχο άθλημα, που κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά αν ο άνθρωπος που με πολύ κατώτερο ρόστερ, με απίστευτα χαμηλότερο μπάτζετ, κατάφερε να κλέψει ένα πρωτάθλημα από την Παρί, πως είναι η κατάλληλη επιλογή για τον πάγκο της.
Στη Νίκαια η δουλειά του δεν ενθουσίασε
Πριν πάμε όμως, στη συνεργασία της Παρί με τον Γκαλτιέ υπήρξε η περσινή συνεργασία με τη Νις του Ράκτλιφ. Ο Γκαλτιέ μετά την επίτευξη του θαύματος με τη Λιλ έγινε περιζήτητος.
Του έστρωναν χαλί για να αναλάβει τόσο ο Ολά τη Λιόν, όσο και ο Ράκτλιφ τη Νις. Επέλεξε το πρότζεκτ της Νις, όμως η πρώτη χρονιά δεν είχε το αποτέλεσμα που περίμεναν οι άνθρωποι του συλλόγου. Κανένας δεν δικαιούται να πει πως η Νις απέτυχε.
Έπαιξε τελικό Κυπέλλου, κατέκτησε την 5η θέση και την έξοδο στο Conference League και βάσει αρχικής συμφωνίας -που φαίνεται πως δεν θα τηρηθεί- υπάρχουν μπροστά άλλα δύο χρόνια για εξέλιξη.
Όμως η δουλειά του στη Λιλ ανέβασε σημαντικά τον πήχη των απαιτήσεων, ειδικά μίας διοίκησης που είχε και τη δυνατότητα να ξοδέψει λεφτά χωρίς να χάνει τους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές. Χωρίς Ευρώπη κανένας δεν έμεινε ευχαριστημένος, ούτε με την 5η θέση, ούτε από την εικόνα της ομάδας στον χαμένο τελικό με τη Ναντ, αλλά κυρίως από το επίπεδο του ποδοσφαίρου που έπαιξε η Νις.
Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πως ο Γκαλτιέ πέρυσι απέτυχε, όμως οι προσδοκίες ήταν πιο υψηλές.
Έχει ακόμη δύο χρόνια συμβόλαιο στη Νίκαια, όμως στη Νις δεν ενθουσιάστηκαν με τη δουλειά του και με ένα ποσό κοντά στα 10 εκατ. ευρώ αναμένεται να τον αφήσουν να πάει στο Παρίσι. Ήδη συζητούν για την επιστροφή του Ελβετού Φαβρ, που είχε μία επιτυχημένη διετία στον σύλλογο από το 2016-18.
Παίκτες για "σκότωμα"
Ο Γκαλτιέ συνολικά έχει μία επιτυχημένη διαδρομή 13 χρόνων σε πάγκους, έχοντας όμως αποστολές και απαιτήσεις που δεν μπορούν να συγκριθούν με τη δουλειά που θα αναλάβει στην Παρί.
Δεν είχε να διαχειριστεί βεντέτες, στηριζόταν στη σκληρή δουλειά στην προπόνηση, στη γνώση του να παίρνει το αγωνιστικό ταβάνι από τους ποδοσφαιριστές του και στην ικανότητα που είχαν μαζί με τον Κάμπος να βρίσκουν αντικαταστάτες ισάξιους και πολλές φορές καλύτερους από τους ποδοσφαιριστές που πουλούσαν.
Στην Παρί όμως και για τους δύο τα ζητούμενα μοιάζει να είναι διαφορετικά. Από τον Κάμπος η διοίκηση έχει ζητήσει να μειώσει τα έξοδα της ομάδας, σε ό,τι έχει να κάνει με τα συμβόλαια ποδοσφαιριστών που δεν έχουν κάνει τη διαφορά.
Για την ακρίβεια, πρέπει να βρει τρόπο να "σκοτώσει" παίκτες που έχουν υψηλά συμβόλαια, όμως δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν προσωπικότητα και να παίξουν ανάλογα με τα λεφτά που στοιχίζουν. Ερέρα, Παρέδες, Βαϊνάλντουμ, Ικάρντι, Κουζαβά, Μπερνάρντ και πολλοί άλλοι είναι για σκότωμα.
Δεν έχει την παραμικρή εμπειρία από νοκ άουτ ευρωπαϊκά ματς
Ο Γκαλτιέ καλείται να πετύχει κάπου που δεν έχει την παραμικρή εμπειρία. Έχει μία πετυχημένη διαδρομή στο γαλλικό ποδόσφαιρο, που θα τον έκανε ιδανική επιλογή για όλες τις ομάδες που είχαν σαν στόχο να δώσουν μάχη με την Παρί και να καθιερωθούν στην πρώτη τριάδα του Σαμπιονά.
Στα "θέλω" όμως, της Παρί δεν έχει την παραμικρή εμπειρία, ούτε στον τρόπο διαχείρισης ποδοσφαιριστών του επιπέδου και των ιδιορρυθμιών των Εμπάπέ, Μέσι, Νεϊμάρ, αλλά ούτε από τον τρόπο διαχείρισης των νοκ-άουτ ευρωπαϊκών αγώνων.
Οι ενστάσεις για το αν είναι η κατάλληλη επιλογή
Προσέξτε, ο Γκαλτιέ δεν έχει κοουτσάρει ποτέ σε νοκ άουτ παιχνίδι μετά από τη φάση των ομίλων οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Έχει παίξει μέχρι ομίλους Europa League με τη Σεντ Ετιέν και ομίλους Champions League με τη Λιλ. Η Παρί δεν ψάχνει προπονητή για να κατακτήσει το πρωτάθλημα της Γαλλίας, αλλά το Champions League.
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να πει πως ο Γκαλτιέ δεν είναι ένας πραγματικά πολύ καλός προπονητής. Το ερώτημα όμως που υπάρχει και απασχολεί τα γαλλικά Μέσα είναι το πώς γίνεται μία ομάδα, που έχει σαν απόλυτο στόχο την κατάκτηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης να επιλέγει έναν προπονητή, ο οποίος δεν έχει την παραμικρή εμπειρία από νοκ-άουτ αγώνες της συγκεκριμένης διοργάνωσης.
Δεν έχει δώσει ούτε μισό νοκ άουτ ευρωπαϊκό παιχνίδι στην καριέρα του.
Το ερώτημα που θα κρίνει τον Γκαλτιέ
Επίσης, ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι αν ο Γκαλτιέ διαθέτει την προσωπικότητα και την ικανότητα να επιβληθεί στα αποδυτήρια. Αν θα μπορέσει την κρίσιμη στιγμή να κάνει αυτό που δεν κατάφερε ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο, να κοουτσάρει.
Να βρει δηλαδή, την προσωπικότητα να πει στους Μέσι και Νεϊμάρ πως "πρέπει να βγείτε για να κρατήσω την πρόκριση, επειδή χρειάζονται δύο πιο αθλητικοί ποδοσφαιριστές στο τελευταίο κομμάτι των αγώνων για να στηρίξουν τον Εμπαπέ".
Να κάνει ακριβώς αυτό που δεν έκανε ο Ποτσετίνο στη ρεβάνς στο Μπερναμπέου. Η Παρί φαντάζει αδύνατον να μην κατακτήσει το πρωτάθλημα και κανένας δεν αγχώνεται και πολύ για το ποδόσφαιρο που θα παίξει η ομάδα.
Αυτό που χρειάζεται είναι ένα καλό τεχνικό επιτελείο που θα φέρει σε καλή αγωνιστική κατάσταση τα αστέρια της Παρί στα νοκ άουτ παιχνίδια και θα δώσει ψυχολογική και τακτική βοήθεια στις οριακές μάχες του Champions League.
Γι' αυτήν τη δουλειά ο Ζιντάν φάνταζε και ήταν ο ιδανικός. Η Παρί τον περίμενε πολύ, πίστεψε πως θα εξασφαλίσει συμφωνία μαζί του, ο "Ζιζού" όμως, βλέπει πως μένουν ακόμη μόνο έξι μήνες για να πάρει τη δουλειά που ο ίδιος επιθυμεί.
Ο Μουρίνιο θα κούμπωνε καλά στα ίδια "θέλω" όμως, κράτησε την υπόσχεση που έχει δώσει στον κόσμο της Ρόμα και ο Κάμπος αποφάσισε να δώσει τη δουλειά στον προπονητή που μαζί του πέτυχε ένα απίστευτο ποδοσφαιρικό θαύμα.
Μένει να δούμε αν ο Γκαλτιέ μπορεί από πολύ καλός δουλευταράς προπονητής να εξελιχθεί στην Παρί σε world class προπονητή.