Γυρίζει το φύλλο στον Παναθηναϊκό
Επιτέλους ο Γιάννης Αλαφούζος ενήργησε με αποφασιστικότητα, ταχύτητα και λογική. Η απομάκρυνση του Πογιάτος, η παύση του Ρόκα, η συμφωνία με τον Μαουρίσιο, η προφορική συμφωνία με τον Λάζλο Μπόλονι δημιουργούν συνθήκες για να σωθεί η φετινή χρονιά. Γράφει ο Τσάρλυ.
Από χθες το οι εξελίξεις στον Παναθηναϊκό είναι ραγδαίες. Ο Γιάννης Αλαφούζος πρώτα ολοκλήρωσε την προσωπική του μεταγραφή του Μαουρίσιο και στην συνέχεια αποφάσισε να τελειώσουν και οι Πογιάτος και Ρόκα οριστικά. Το πρωί της Δευτέρας ήρθε σε συμφωνία, με τον έμπειρο και πολύ αξιόλογο προπονητή Λάζλο Μπόλονι και αναμένονται οι ανακοινώσεις. Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
ΘΕΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
Το γεγονός πως διαβάζετε απομάκρυνση Πογιάτος και απενεργοποίηση Ρόκα, έχει να κάνει αποκλειστικά με λεπτομέρειες που αφορούν την αποζημίωση του τεχνικού διευθυντή. Ο Πογιάτος ήταν μία φθηνή επιλογή και το συμβόλαιο του λύνεται πολύ εύκολα.
Ο Ισπανός προπονητής γνωρίζουμε ακριβώς, τι πληρώνει. Δεν χρειάζεται πολλή ανάλυση, ούτε το βιογραφικό του, του έδινε το δικαίωμα να είναι καν υποψήφιος πόσω μάλλον να πάρει τη δουλειά του πρώτου προπονητή στον Παναθηναϊκό, ενώ η δουλειά του απέδειξε πως ο άνθρωπος είναι ανεπαρκής, δεν έχει ούτε την εμπειρία ούτε την γνώση για να βοηθήσει τον σύλλογο και απόλυτα λογικά απομακρύνεται.
ΑΥΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΡΟΚΑ
Ο Τσάβι Ρόκα, έδειξε πως γνώριζε την δουλειά του, σε κάποια θέματα μπορούσε να βοηθήσει τον σύλλογο, σε μεγάλο βαθμό όμως πλήρωσε την ματαιοδοξία του. Η απόφαση να δώσει την δουλειά σε έναν προπονητή που θα μπορούσε να τον ελέγξει απόλυτα, έκανε κακό στην ομάδα και την πλήρωσε με την δουλειά του. Δεν ήταν όμως η μόνη αιτία της κρίσης με τον Γιάννη Αλαφούζο.
Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, είχε πάρει διαβεβαιώσεις πως ο Ρόκα θα πουλήσει κάποιον ποδοσφαιριστή το οποίο δεν συνέβη. Μαθαίνω πως σε αυτήν την κατηγορία, ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής, απαντά πως είχε πρόταση για τον Μακέντα, αλλά ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού αποφάσισε να του ανανεώσει το συμβόλαιο.
ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ
Επίσης πληρώνει πως δεν σεβάστηκε την επιθυμία του Αλαφούζου, να διατηρήσει το ελληνικό στοιχείο της ομάδας και να συνεχίσει να αξιοποιεί την ακαδημία. Μου προκαλεί πάντως εντύπωση, πώς γίνεται ο ιδιοκτήτης μιας ομάδας, να θέλει να μην χαθεί το ελληνικό στοιχείο και ταυτόχρονα να βάζει την υπογραφή του στα συμβόλαια ξένων ποδοσφαιριστών. Να δέχεται για παράδειγμα και να μην μπλοκάρει ούτε μεταγραφή του 33χρονου Αντονίτο, για τη θέση του αναπληρωματικού δεξιού μπακ ή ακόμα τη μεταγραφή του 28χρονου Σαβιέ, που σε αυτήν την ηλικία έχει φθάσει μέχρι τον Τοντέλα, για έναν χώρο που ο σύλλογος έχει πάρει ήδη σαν μεταγραφή τον Αϊτόρ και έχει δύο δικά του παιδιά να αναδείξει, τον Χατζηγιοβάννη και τον Εμμανουηλίδη.
Είναι όμως από τα περίεργα που συμβαίνουν στην εποχή Αλαφούζου. Μαθαίνω, επίσης, πως στα αυτιά του ιδιοκτήτη έφθασαν και διάφορα γεγονότα, που έδειχναν την απαξίωση από πλευράς Ρόκα, για τους ποδοσφαιριστές που έχουν βγει από τις ακαδημίες της ομάδας, πράγματα που ήταν γνωστά στα αποδυτήρια και είχαν χαλάσει το κλίμα. Όλα αυτά ασφαλώς έπαιξαν τον ρόλο τους, όμως δεδομένα ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής, τη θέση του την έχασε, επειδή πήρε μία ακραία επιλογή ρίσκου και ματαιοδοξίας για την θέση του προπονητή. Ασφαλώς και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης οφείλει να προστατεύει την επένδυση του και να μην επιτρέπει σε όποιον έρχεται στον σύλλογο, να κάνει ζημιά στην ομάδα.
Ο Ρόκα ήξερε αγορές, μπορούσε να κλείσει γρήγορα ποδοσφαιριστές που στην Ελλάδα, είναι ικανή να κάνουν την διαφορά, πιστεύω πως σε ένα μεγάλο βαθμό, ο Παναθηναϊκές έχασε έναν άνθρωπο που μπορούσε να τον βοηθήσει, επειδή τον έχρισε μεσσία. Του πρόσφερε τα κλειδιά της ομάδας και του έδωσε το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει. Ο ίδιος την απόλυτη ελευθερία, προσπάθησε να την εκμεταλλευτεί ώστε να κάνει το απόλυτο κουμάντο και έφαγε τα μούτρα του. Αν στον Παναθηναϊκό, υπήρχαν πιο ξεκάθαροι ρόλοι, ο Ρόκα θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμος. Έτσι όμως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στον σύλλογο. Πάμε πάλι από την αρχή, έχοντας αυτήν την φορά, σαν μία θετική πραγματικότητα πως ο Γιάννης Αλαφούζος ασχολείται.
Για να μην παρεξηγηθώ, επειδή στον Παναθηναϊκό, υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που πιάνεται από κάθε λέξη, για να δουν, αν ανήκεις σε κάποιο στρατόπεδο, να τονίσω πως το γεγονός πως ο Γιάννης Αλαφούζος είναι ενεργός και λειτουργεί σαν μεγαλομέτοχος, ξοδεύοντας χρήματα, αποτελεί μία πραγματικότητα. Η καταγραφή της, δεν ξεπλένει λάθη που έχουν συμβεί στο παρελθόν και έχουν φέρει τον Παναθηναϊκό, στην χειρότερη με διαφορά δεκαετία της ιστορίας του. Δεν γίνεται άλλωστε να ξεπλυθεί, το μόνο που μπορεί κάποιος που αγαπά τον σύλλογο, είναι να ελπίζει πως ο ιδιοκτήτης θα συνεχίσει να δείχνει ενδιαφέρον, να είναι ενεργός και κάποια στιγμή θα μάθει από τα πολλά του λάθη.
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Να επιστρέψουμε όμως. Για μένα είναι ξεκάθαρο πως το ρόστερ είναι πολύ καλύτερο από αυτό που δικαιολογημένα νομίζει ο κόσμος, από ότι έδειξε τις τρεις πρώτες αγωνιστικές. Είναι κανόνας όμως, πως στο συγκεκριμένο άθλημα, μία προβληματική, μία ανεπαρκής προπονητική δουλειά, μπορεί να επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό, την συνολική εικόνα της ομάδας και σε ατομικό επίπεδο να κάνει τους ποδοσφαιριστές να μοιάζουν πολύ χειρότεροι από ότι πραγματικά είναι.
Ο ΚΑΡΛΙΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
Για παράδειγμα υπάρχουν τρεις ποδοσφαιριστές στον Παναθηναϊκό, που αποκτήθηκαν με εισηγήσεις του Τσάβι Ρόκα, που ακόμα δεν έχουν δείξει το παραμικρό. Δεν θα μιλήσω με βάση την προσωπική μου εκτίμηση αλλά με δεδομένα. Ο Καρλίτος για παράδειγμα σε τρία παιχνίδια, δεν έχει πετύχει ούτε ένα γκολ. Αν εξαιρέσουμε τον αγώνα της Τρίπολης, στην Λάρισα και με τον Άρη, ούτε που απείλησε. Αυτός ο ποδοσφαιριστής είχε πετύχει την σεζόν 2017/18 24 τέρματα και 7 ασίστ, στο πρωτάθλημα της Πολωνίας.
Τον έβλεπες στην ομάδα του Πογιάτος και έλεγες πως αυτός δεν είναι φορ, όμως παίζοντας στην κορυφή της επίθεσης, βγήκε όχι πολλά χρόνια πίσω, αλλά την σεζόν 2017-18 πρώτος σκόρερ, αλλά και πήρε τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή στο πρωτάθλημα της Πολωνίας. Την επόμενη χρονιά πήρε μεταγραφή στην Λέγκια, σημείωσε 16 τέρματα και βοήθησε την ομάδα του, να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αυτά που γράφω, αποτελούν πραγματικότητα και δεν είναι εκτιμήσεις. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του, αν ένας επιθετικός που σε δύο σεζόν στο πρωτάθλημα της Πολωνίας έβαλε 40 τέρματα, αν είναι σε θέση να κάνει διαφορά στο Ελληνικό πρωτάθλημα.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΪΤΟΡ
Ο Αϊτορ που σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια δεν έχει δείξει το παραμικρό, την σεζόν 2017-18 πήγε στην Τβέντε και την πήρε από το χεράκι και την ανέβασε στην πρώτη Εθνική, πετυχαίνοντας παίζοντας στα άκρα 14 τέρματα και δίνοντας 8 ασίστ. Την περσινή σεζόν στην πρώτη κατηγορία, στα 21 παιχνίδια που αγωνίστηκε πέτυχε 7 τέρματα και έδωσε 6 ασίστ.
Με βάση την αξιολόγηση από το σάιτ στατιστικής whoscored, ήταν με μέσο όρο αξιολόγησης που προκύπτει από στατιστικές επιδώσεις του ποδοσφαιριστή, με 7,13 ο κορυφαίος της ομάδας του. Είχε 1,6 key passes, 1,6 επιτυχημένες επιτυχημένες ντρίπλες το παιχνίδι, κέρδιζε 2,7 φάουλ. Όλα αυτά είναι δεδομένα, όπως δεδομένο είναι πως θέλει να δυναμώσει, γιατί έχει εύκολες απώλειες στην κατοχή της μπάλας. Μέχρι σήμερα βλέπουμε μόνο ένα ασθενικό παιδάκι και κανένα από τα δεδομένα πλεονεκτήματα που έδειξε τα δύο χρόνια του στην Τβέντε.
Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΣΕΣ
Πάμε στον Σάντσες τώρα που κατάντησε ανέκδοτο. Κάποιοι πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο μπορούν να με λοιδορήσουν, η μειώνουν την αξιοπιστία μου, κοινοποίησαν το κείμενο που έγραψα όταν ο Σάντσες αποκτήθηκε, μετά από την ήττα από τον Άρη. Αν και στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν ήταν υπεύθυνος ο Αργεντίνος μπακ, πράγματι σε αυτό το ξεκίνημα του παίζει άθλια, όπως και ολόκληρη η ομάδα. Δεν αποκλείεται η μεταγραφή τελικά, να μην βγει, δεν θα είναι και η πρώτη.
Στο κείμενο που έγραψα όταν αποκτήθηκε, μίλησα με δεδομένα. Έχω μία αρχή, όταν έναν ποδοσφαιριστή δεν τον γνωρίζω πολύ καλά και δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα από την σταδιοδρομία του, φροντίζω να γράφω περισσότερο αριθμούς, όταν έχω μία πλήρη άποψη και έχω απόλυτη γνώση της διαδρομής του, προσπαθώ να εξηγήσω με πολύ πιο απλό τρόπο, το που και πως θα βοηθήσει την ομάδα που τον απόκτησε, αναλύοντας αδυναμίες, πλεονεκτήματα και πως θα κουμπώσει στην ομάδα. Για τον Σάντσες, επειδή δεν πάταγα καλά, έγραψα δεδομένα, που δεν έχουν να κάνουν με προσωπική μου εκτίμηση.
Ο Σάντσες που έχει καταντήσει ανέκδοτο σε μία ομάδα ανέκδοτο, για έξι χρόνια, ένα στην Τίγκρες και πέντε συνεχόμενα στην Εστουντιάντες, ήταν στους τρεις πρώτους σε χρόνο συμμετοχής. Μόνιμα για 5 συνεχόμενα χρόνια στην Εστουντιάντες, ήταν βασικός αναντικατάστατος και στους τρείς ποδοσφαιριστές με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Επίσης για πέντε συνεχόμενα χρόνια, με βάση το σάιτ αξιολόγησης whoscored ήταν στους έξι καλύτερους ποδοσφαιριστές της ομάδας του.
Ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του το 2017/18 και 6ος την περσινή σεζόν. Όλες τις χρονιές ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους και αναντικατάστατος. Αυτό που ανέφερα δεν είναι εκτίμηση, αλλά δεδομένα, πράγματα που έχουν συμβεί. Δεν μπορώ να πιστέψω πως ένας ποδοσφαιριστής με τέτοιο βιογραφικό, είναι αυτός που έχουμε παρακολουθήσει αυτές τις πρώτες αγωνιστικές. Επαναλαμβάνω, η εικόνα του είναι προβληματική, όμως το βιογραφικό του δεν την δικαιολογεί, την δικαιολογεί όμως η συνολική εικόνα της ομάδας του Πογιάτος.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ
Ο Παναθηναϊκός δεδομένα αυτές τις τρεις πρώτες αγωνιστικέ, είχε μία έλλειψη ποιότητας στον άξονα. Στο 4-3-3 που εφάρμοζε ο Ισπανός προπονητής, δεν υπήρχε ένα ποιοτικό 8άρι ώστε να δώσει κατεύθυνση από χαμηλά. Έπαιξαν αρκετά πράγματα ρόλο, στο να φανεί γυμνό το ρόστερ, στον συγκεκριμένο χώρο. Η ανεπάρκεια του Πογιάτος, έπαιξε τον ρόλο της, στο να φανεί εντελώς γυμνή η ομάδα και να βγάζει μάτια η αδυναμία που όντως υπάρχει στον άξονα.
Για παράδειγμα στο παιχνίδι με την ΑΕΛ, ο Αγιούμπ είχε ένα καλό πρώτο ημίχρονο και από δικό του παιχνίδι από τον άξονα, ξεκίνησε η φάση για το γκολ του Μακέντα. Ήταν ξεκάθαρο πως στην επανάληψη έσκασε, είχε αδειάσει. Αν ο Πογιάτος έβλεπε ότι όλος ο κόσμος και άλλαζε τον Αγιούμπ νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο, θα είχε μείνει η καλή εμφάνιση, η ασίστ του και απλά θα υπήρχε σαν πραγματικότητα πως ακόμα, ο ποδοσφαιριστής δεν έχει πάνω από 50 με 55 λεπτά. Δεν το έκανε και ο κόσμος θυμάται το καταστροφικό δεύτερο ημίχρονο του Αγιούμπ, που κόστισε σε σημαντικό βαθμό την νίκη στην ομάδα και ένας κανονικός προπονητής θα το είχε αποφύγει.
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΒΙΓΙΑΦΑΝΙΕΣ
Για να τα λέμε όλα, στον άξονα έπαιξε και σημαντικό ρόλο, πως ο Βιγιαφάνιες δεν έχει μπορέσει να αγωνιστεί. Μεταγραφή που έκανε ο Αλαφούζος, με διαφορά η πιο ποιοτική κίνηση του καλοκαιριού και ικανός αν ξεπεράσει το πρόβλημα του, να κάνει τη διαφορά. Να ενώσει τις γραμμές, στο παιχνίδι με την μπάλα, να κάνει πιο δημιουργική συνολικά την ομάδα.
Είναι γνωστό πως ο ποδοσφαιριστής έχει σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών, αρνείται να κάνει επέμβαση και πιστεύει πως με συντηρητική αγωγή θα καταφέρει να την αποφύγει. Αν έρθουν έτσι τα πράγματα και δικαιωθεί, θα ανέβει πολλά επίπεδα πάνω η δημιουργία της ομάδας, αλλιώς όλη την χρονιά, θα κοστίζει η απουσία του Ζαχίντ. Μαθαίνω πως αν δεν βγάλει τις προπονήσεις αυτής της εβδομάδας ο Βιγιαφάνιες, υπάρχει στόχευση για μεταγραφή επιτελικού μέσου. Ο Αργεντίνος πιστεύει πως θα μπορέσει να βοηθήσει στο παιχνίδι της Κρήτης.
Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ
Δεδομένα η προσθήκη του Μαουρίσιο είναι σημαντική. Ένας κανονικός προπονητής, είναι σίγουρο πως αυτό το ρόστερ, θα το επαναφέρει σε σύστημα με δίδυμο χαμηλά στον άξονα. Να είμαστε δίκαιοι στο πλάνο του Ρόκα και του Πογιάτος, υπήρχε η μεταγραφή ενός ποιοτικού 8αριού. Αυτή άργησε, επειδή από ένα σημείο και μετά ο Γιάννης Αλαφούζος, αποφάσισε να απομακρύνει τον Ρόκα και δεν ήθελε να προχωρήσει κάποια από τις επιλογές του. Πήρε προσωπικά την υπόθεση Μαουρίτσιο και μόλις ήρθε σε συμφωνία, ζήτησε από το ιατρικό επιτελείο, να τον διαβεβαιώσει, πως ο ποδοσφαιριστής είναι καλά, για να ολοκληρώσει την μεταγραφή, κάτι που έγινε.
Από το δίδυμο Κουρμπέλης, Μαουρίσιο λείπει η ενέργεια και η ένταση, από το ρόστερ του φετινού Παναθηναϊκού, λείπει πολύ ένας ποδοσφαιριστής που να έχει τα προσόντα του Ανουάρ και ας μην υπολογιζόταν για βασικός, αλλά είναι δεδομένο πως το συγκεκριμένο δίδυμο έχει ποιότητα. Ο Κουρμπέλης θα μείνει ξεκάθαρα στην θέση 6 και από τον Μαουρίσιο θα πάρει μία ποιοτική κατεύθυνση στο παιχνίδι του ο Παναθηναϊκός από τον άξονα. Είναι δεδομένο πως μία πιθανή τριάδα, Κουρμπέλης, Μαουρίτσιο, Βιγιαφάνες είναι για μεγάλα πράγματα. Ασφαλώς βρισκόμαστε ξανά, στην ανάγκη να είναι καλά ο Βίγια, αλλιώς θα πρέπει, είτε να γίνει μεταγραφή, είτε να βγει μπροστά και να αποδώσει ο Μπουζούκης και ασφαλώς ο νέος προπονητής να παίζει καθαρό 4-4-2.
ΜΠΟΛΟΝΙ, ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ
Την ώρα που έγραφα το κείμενο, ενημερώθηκα πως υπάρχει προφορική συμφωνία με τον Λάζλο Μπόλονι. Ως πρώτο σχόλιο, θα πω ότι ο συγκεκριμένος προπονητής, αν έρθει με όρεξη να δουλέψει, είναι με διαφορά ο καλύτερος που θα μπορούσε αυτήν την εποχή, να έρθει στον σύλλογο. Ο καλύτερος από πλευράς βιογραφικού και παραστάσεων που εδώ και αρκετά χρόνια έχει δουλέψει στον σύλλογο. Να ανακοινωθεί πρώτα και θα γράψω πιο αναλυτικό κείμενο.