H Εθνική έπεσε περήφανα, με το κεφάλι ψηλά
Αξίζει χειροκρότημα και τον σεβασμό μας αυτή η προσπάθεια της Εθνικής Ελλάδας παρά την ήττα από τη Σουηδία στη Στοκχόλμη με 2-0. Ρεαλιστικός στόχος πλέον η πρόκριση στο Euro του 2024.
Η Εθνική μας ομάδα έκανε μία αξιέπαινη προσπάθεια. Το σχέδιο του Φαν Σιπ στο πρώτο ημίχρονο λειτούργησε στην εντέλεια. Είχαμε πετύχει ό,τι ακριβώς χρειαζόμασταν για να κυριαρχήσουμε. Περιορίσαμε τα δύο όπλα της Σουηδίας.
Στο πρώτο μέρος πετύχαμε όλα τα θέλω μας
Είχαμε εύκολη κατοχή μπάλας, χωρίς να κάνουμε λάθη στην ανάπτυξη. Δεν επιτρέψαμε στον Ίσακ να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του και στον Φόρσμπεργ, να ορίσει τον ρυθμό του αγώνα.
Καταφέραμε να αναδείξουμε πως στην πλευρά των Τσιμίκα, Γιαννούλη είμαστε καλύτεροι από τους Σουηδούς, διαθέτουμε ανώτερους ποδοσφαιριστές. Χτυπήσαμε εκεί που ακριβώς όριζε το σχέδιο του Φαν Σιπ, στην ταχύτητα του Μασούρα.
Χτυπήσαμε με την ταχύτητα του Μασούρα πάνω στα αντίπαλα στόπερ
Ο Ολλανδός τεχνικός έριξε τον εξτρέμ του Ολυμπιακού ανάμεσα στα στόπερ της Σουηδίας, επένδυσε στη δυνατότητα του να φεύγει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Με αυτόν τον τρόπο κάναμε την ζωή δύσκολη για την άμυνα των Σουηδών, είχαμε στο 4ο λεπτό γκολ που δεν μέτρησε, γιατί ο Μασούρας έφυγε λίγο πιο βιαστικά απ' ότι έπρεπε.
Δοκάρι στο 21ο λεπτό σε μία φάση που νικήθηκε η άμυνα των Σουηδών και τελικές στο 2ο στο 34ο και στο 35ο λεπτό. Από ενέργεια του Μασούρα, από δική του σέντρα στα δεξιά ήρθε και το δοκάρι του Παυλίδη.
Δεν δεχτήκαμε μισή ευκαιρία
Είχαμε ένα πρώτο ημίχρονο που δεν δεχτήκαμε μισή ευκαιρία που επικρατήσαμε σε όλα τα θέλω του παιχνιδιού αλλά δυστυχώς η τύχη μας γύρισε την πλάτη. Από την στιγμή που δεν πήραμε αυτό που αξίζαμε στα πρώτα 45 λεπτά, στην επανάληψη οι Σουηδοί κατάφεραν να κερδίσουν με τον τρόπο που ξέρουν.
Ένα ξεπέταγμα, του παικταρά Ίσακ ήταν ικανό να ορίσει την εικόνα του αγώνα. Ο Μαυροπάνος έχασε την φάση, τον ανέτρεψε και στην συνέχεια επέτρεψε στην ομάδα του Άντερσον να παίξει σε συνθήκες που γνωρίζει πολύ καλά.
Άλλαξε τις συνθήκες του παιχνιδιού το προβάδισμα των Σουηδών
Το ανέφερα και στην ανάλυση πριν από το παιχνίδι, πως οι Σουηδοί είναι εκπαιδευμένοι σε ένα καθαρά συντηρητικό 4-4-2. Τους βολεύει περισσότερο να έχουν σκορ να υπερασπιστούν, να παίζουν σε χαμηλά μέτρα, να αφήνουν την μπάλα στον αντίπαλο και να ξεκινούν το μαρκάρισμα από τον χώρο της σέντρα.
Από την στιγμή που πήραν προβάδισμα έδεσαν τις γραμμές τους και άλλαξαν οι συνθήκες του παιχνιδιού. Δεν είχαμε την δυνατότητα να παίξουμε ξανά στην πλάτη της άμυνας τους, δεν υπήρχαν χώροι για να τρέξει ο Μασούρας και παίζοντας πιο χαμηλά, είχαν κοντά τις γραμμές τους και έβγαζαν πιο εύκολα κλεψίματα. Με λίγα λόγια έλεγξαν το παιχνίδι και μπορούσαν να αξιοποιήσουν την ταχύτητα του Ίσακ.
Δύο πετάγματα του Ίσακ
Στην πράξη χάσαμε 2-0 σε ένα παιχνίδι που οι αντίπαλοι μας αυτό που κατάφεραν να πετύχουν είναι να επιτρέψουν στον δαιμόνιο Ίσακ, να κάνει δύο σπριντ πάνω στην αμυντική της μας τριάδα, ούτε καν στην πλάτη της άμυνας μας.
Μπορεί να νοιώθουμε και να είμαστε άτυχοι, στο τέλος όμως της ημέρα αυτό που μέτρησε ήταν η ατομική κλάση των ποδοσφαιριστών. Στην αναμέτρηση του Ισάκ με τον Μαυροπάνο και του Ισάκ με τον Χατζηδιάκο, η διαφορά επιπέδου ήταν τεράστια. Δεν αποκλείεται να ήταν διαφορετικά τα πράγματα, αν θα μπορούσαμε πάνω σε αυτόν τον ποδοσφαιριστή να ρίξουμε έναν αντίπαλο ανάλογου επιπέδου όπως είναι ο Μανωλάς.
Έναν κεντρικό αμυντικό που ξέρει να αγωνίζεται και να διακρίνεται απέναντι σε κορυφαίους επιθετικούς. Ασφαλώς έχουν γίνει πολλά και έχουν τεράστια ευθύνη και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, που δεν βρίσκονται στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Γράφω για τον Μανωλά και όχι για τον Παπασταθόπουλο, γιατί αυτό που έλειψε από την τελευταία γραμμή άμυνας ήταν η γρήγορη αντίδραση και ο Μανωλάς την έχει ακόμη.
Στο τέλος έγινε το φυσιολογικό
Η Εθνική μας ομάδα το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να μην βρεθεί στα γήπεδα του Κατάρ. Θα ήταν και παράλογο να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν έχει το υλικό ο Φαν Σιπ, ούτε τις κατάλληλες συνθήκες για να του επιτρέπεται να σπάσει το δίδυμο Ισπανίας-Σουηδίας.
Στο τέλος έγινε το φυσιολογικό. Αυτό που ήταν αφύσικο ήταν η εικόνα μας στο πρώτο ημίχρονο. Και για αυτήν την εικόνα αξίζει να δώσουμε τα εύσημα, την αναγνώριση για την προσπάθεια που έχει κάνει ο Ολλανδός προπονητής.
Έχει δημιουργήσει καλύτερη ομάδα ο Φαν Σιπ από αυτήν που παρέλαβε
Η συζήτηση, για την Εθνική είναι πάντοτε περίεργη. Αρκετοί κάνουν κριτική στον ομοσπονδιακό για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την δική του δουλειά. Αυτό όμως έχει γίνει κατανοητό από τον μέσο φίλαθλο.
Ασφαλώς και έχει κάνει λάθη, για μένα έχει κάνει ένα πολύ κακό κοουτσάρισμα και στα δύο παιχνίδια με την Γεωργία, αλλά και στο εκτός έδρας με το Κόσοβο. Όταν όμως θα ολοκληρωθεί η προκριματική φάση, κανένας δεν θα δικαιούται να αμφισβητήσει, πως η ομάδα που θα έχει αφήσει, θα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που παρέλαβε.
Το απέδειξε σε ολόκληρο τον αγώνα στην Στοκχόλμη. Από τον τρόπο που έπαιξαν σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο, αλλά και από τον τρόπο που δέχτηκαν την αποτυχία τους στο δεύτερο ημίχρονο.
Έχουν γίνει μία γροθιά
Η συμπεριφορά των διεθνών μας μετά το λάθος του Μαυροπάνου, ήταν υποδειγματική. Έδειξαν πως έχουν γίνει μία γροθιά, πως έγιναν ομάδα και προσπαθούν να σηκώσουν ο ένας τον άλλον. Νιώθω την ανάγκη να τα γράψω αυτά, γιατί δεν γίνεται να ξεχάσουμε, τι γινόταν στο παρελθόν στην Εθνική μας ομάδα.
Όταν έβγαιναν μετά από ντροπιαστική εμφάνιση, πολύ πιο έμπειροί ποδοσφαιριστές από τους σημερινούς και έκαναν την Εθνική μας big brother, όταν βλέπαμε μέσα στο γήπεδο να υπάρχει η απόλυτη αδιαφορία. Ήττα με ήττα, αποτυχία με αποτυχία, έχουν διαφορά. Αυτή η ομάδα δεν βρίσκεται στο επίπεδο, για να μας εκπροσωπήσει στο Μουντιάλ. Μπορεί στο μέλλον, να τα καταφέρει.
Μπορούμε να βάλουμε σαν ρεαλιστικό στόχο το EURO του 2024
Ακόμα χρειάζεται πολύ δουλειά, σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού. Πέτυχε όμως κάτι σπουδαίο, να κερδίσει τον σεβασμό των αγνών φιλάθλων. Έπαιξαν όσο μπορούσαν, άγγιξαν το ποδοσφαιρικό τους ταβάνι και αν δεν τους γύρναγε η τύχη την πλάτη στο πρώτο ημίχρονο, θα είχαν το δικαίωμα να ονειρευτούν, για ακόμη περισσότερο το θαύμα.
Όλοι γνωρίζαμε όμως, πως το Κατάρ ήταν πολύ μακρινός προορισμός για αυτήν την προσπάθεια. Μας έκαναν όμως οι διεθνείς και οι προπονητές τους να πιστέψουμε πως αν συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, στο EURO του 2024, να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να βρεθούμε.
Άλλωστε από τις 53 ομοσπονδίες, που μετέχουν στις προκριματικές φάσεις της UEFA, στα τελικά θα βρεθούν 24. Με αυτήν την νοοτροπία μπορούμε να βάλουμε σαν ρεαλιστικό στόχο, το καλοκαίρι του 2024, να βρεθούμε στα γήπεδα της Γερμανίας.