Η "Αγία τριάδα" κάνει τη διαφορά στη Ρεάλ
Η Ρεάλ μέσα σε οκτώ ημέρες κέρδισε εντός έδρας τη Λίβερπουλ και την Μπαρτσελόνα, ενώ πήρε ισοπαλία στο Άνφιλντ. Πλησίασε στον 1 βαθμό την Ατλέτικο στην Ισπανία, πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League και δείχνει ικανή να κατακτήσει τα πάντα. Γράφει ο Τσάρλυ.
Στα σύγχρονα χρόνια του ποδοσφαίρου μοιάζει σαν να υπάρχει ένας κανόνας. Όταν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν υπάρχει κάποια superteam, ομάδα που να είναι σε θέση να κατακτήσει την διοργάνωση, όπως η περσινή Μπάγερν και η προπέρσινη Λίβερπουλ, έρχεται η ώρα της Ρεάλ Μαδρίτης του Ζιντάν.
Παίζει ρόλο το μέγεθος, η ιστορία που κουβαλά σαν σύλλογος, που όταν συνδυάζεται με μία εποχή που τα όπλα της είναι σε καλή κατάσταση, έχει τόσο ισχυρή αυτοπεποίθηση που την κάνει ικανή για τα πάντα.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΡΥΘΜΟΥ
Οι κύριοι λόγοι είναι, η "Αγία τριάδα" και η διαχείριση που κάνει στα σημαντικά παιχνίδια ο Ζινεντίν Ζιντάν.
Η τριάδα των Κασεμίρο, Μόντριτς, Κρος με την καθοδήγηση του Ζιντάν μετατρέπουν τη Ρεάλ Μαδρίτης, στην καλύτερη ομάδα του πλανήτη, στον έλεγχο του ρυθμού, σε αγώνες υψηλού ανταγωνισμού. Κατάφεραν, για παράδειγμα, παίζοντας σε χαμηλά μέτρα να κρύψουν τις απουσίες των Βαράν - Ράμος, να βγάλουν τρία παιχνίδια στην σειρά (δύο με Λίβερπουλ και ένα με την Μπαρτσελόνα), δεχόμενοι μόλις δύο τέρματα. Ασφαλώς υπήρχε και τύχη, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όμως, οι ικανότητες των ποδοσφαιριστών είναι τόσο υψηλές, που δίχως να υπάρξουν φάσεις που θα πάνε μαζί σου, δεν μπορείς να πετύχεις το παραμικρό.
Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί πως η Ρεάλ με δεδομένες τις δυνατότητες και τα προβλήματα της, διαχειρίστηκε ιδανικά αυτά τα τρία παιχνίδια.
ΟΙ ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ ΠΑΡΑΠΑΤΑΓΑΝΕ
Το σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι πολύ απαιτητικό, παίζεται σε πολύ ψηλή ένταση. Οι ποδοσφαιριστές που ορίζουν τους τίτλους πρέπει να έχουν την δυνατότητα να καταπιούν χιλιόμετρα, βγάζοντας τεράστιο αριθμό σπριντ σε πολύ υψηλή ένταση, να μπορούν να κρατάνε σε αυτές τις εντάσεις την δύναμη τους και όλα αυτά να συμπληρώνονται από ποιότητα και τεχνική κατάρτιση.
Όλα αυτά σε μία εποχή, που κουμάντο κάνουν τα τηλεοπτικά συμβόλαια και το καλεντάρι γεμίζει, για να υπάρχει κάθε μέρα ποδόσφαιρο. Οι υψηλού επιπέδου ποδοσφαιριστές αγωνίζονται σχεδόν μόνιμα τρεις φορές την εβδομάδα, παίρνουν ανάσες μόνο όταν οι προπονητές επιλέγουν να κάνουν ροτέισον ή όταν είναι τραυματίες.
Δημιουργείται η εξής πραγματικότητα: Η κατάσταση που βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές αλλάζει -σε πολύ μεγάλο βαθμό- ανάλογα με την περίοδο που διανύουμε. Η εικόνα των αθλητών δεν είναι θέμα μέρας, όπως λέγαμε παλιότερα, αλλά έχει να κάνει με την ατομική κατάσταση που βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές την συγκεκριμένη εποχή. Αν δεν βρίσκεται το κορμί τους, οι φυσικές τους δυνάμεις, σε καλό επίπεδο, είναι σίγουρο πως θα εκτεθούν. Είδαμε για παράδειγμα στο Παρίσι τους Κίμιχ - Ντέιβις να είναι η σκιά του εαυτού τους. Δύο ποδοσφαιριστές που πέρσι έμοιαζαν με υπερήρωες, που σου έδιναν την εντύπωση πως είναι σε θέση να κάνουν τα πάντα στο γήπεδο, ήταν η σκιά του εαυτού τους.
Ο Ντέιβις παραπάταγε, ο Κίμιχ δεν ήταν σε θέση να σταυρώσει κοντρόλ και σωστή πάσα. Δεν είχαν καμία σχέση με τους ποδοσφαιριστές που έκαναν την διαφορά την περασμένη χρονιά.
Όταν όμως για να κάνεις την διαφορά στο άθλημα, δεν αρκεί η ποιότητα σου με την μπάλα στα πόδια. Αντίθετα, είναι απαραίτητο να τρέχεις σαν υπεραθλητής και ταυτόχρονα να μπορείς να διαθέτεις μία απίστευτη δύναμη και ισορροπία σε όλο σου το σώμα, ώστε να αντέξεις τις αμέτρητες μονομαχίες. Είναι φυσικό λοιπόν να επηρεάζεσαι σε τεράστιο βαθμό από την ατομική κατάσταση που βρίσκεσαι. Αν δεν είσαι στο 100%, το σύγχρονο ποδόσφαιρο σε εκθέτει.
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ
Σε αυτήν την λογική, υπάρχει μία πραγματικότητα που κάνει την Ρεάλ, να μοιάζει επικίνδυνη πως μπορεί να φθάσει ξανά μέχρι το τέρμα. Οι Κασεμίρο, Μόντριτς, Κρος είναι καλά.
Είναι δεδομένο πως όταν αυτοί οι τρεις είναι σε καλή ατομική κατάσταση, δεν μπορεί να υπάρξει ομάδα καλύτερη στον έλεγχο του ρυθμού, σε παιχνίδια υψηλού ανταγωνισμού.
Ο Ζιντάν έχοντας την τριάδα του σαν ασπίδα, προστάτεψε το κέντρο άμυνας του, από τις απουσίες των Βαράν - Ράμος, επέτρεψε στους Μιλιτάο - Νάτσο να βγάλουν με ασφάλεια απαιτητικά παιχνίδια και πήρε αυτό που χρειαζόταν επιθετικά στην Μαδρίτη, κάνοντας επίθεση με λίγους παίκτες.
Ουσιαστικά υπάρχει μία σύνθεση, που κάνει την Ρεάλ αποτελεσματική. Σε καλή κατάσταση η "Αγία τριάδα", οι δύο βάσεις σε άμυνα και επίθεση (Κουρτουά και Μπενζεμά) και οι τρεις ποδοσφαιριστές που την κάνουν πιο γρήγορη (Μεντί, Ασένσιο, Βινίσιους).
Ο ΖΙΝΤΑΝ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΗΝ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Ο Ζιντάν δεν διδάσκει κάποιο επαναστατικό ποδόσφαιρο, δεν προσφέρει στους φίλους του αθλήματος την εξέλιξη, δείχνει όμως σε όλους πως το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει ένα απλό άθλημα, αρκεί να ξέρεις πώς να παντρεύεις τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών σου. Σε αυτό το κομμάτι, δουλεύοντας σε έναν σύλλογο που του προσφέρει αξία, είναι μοναδικός. Δεν κατακτάς τυχαία τρεις φορές στη σειρά το Champions League, δεν κερδίζεις τυχαία όλους τους τελικούς που έχεις δώσει.
Το ποδόσφαιρο του Ζιντάν ασφαλώς και είναι πιο απλοποιημένο. Οι συνεργασίες ξεκινούν πιο χαμηλά στο γήπεδο. Στόχος είναι μία όμορφη αρχική επιλογή ποιότητας από την τριάδα του άξονα, να δημιουργήσει κενά μέτρα, ικανά να επιτρέψουν στους τρεις γρήγορους ποδοσφαιριστές που διαθέτει να αξιοποιήσουν την ταχύτητα τους, τον διασκελισμό τους, έχοντας σαν μαξιλάρι και τελικό εκφραστή τον Μπενζεμά.
ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Ο ίδιος είναι έτοιμος όποτε χρειάζεται να βοηθήσει την ομάδα του, με τις τακτικές επιλογές του, είναι εκεί για να πάρει ακόμα και έξω από το κουτί στοχευμένες αποφάσεις.
Πολλά και τα πρόσφατα παραδείγματα.
Στην ρεβάνς με την Αταλάντα είχε να καλύψει την σημαντική απουσία του Κασεμίρο. Ειδικά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αντίπαλο, που στηρίζεται στην ταχύτητα της επιθετικής του τριάδας. Ο Ζιντάν άλλαξε τακτική, εμφάνισε ένα καθαρό 3-5-2. Έχοντας την τριάδα των Βαλβέρδε, Κρος, Μόντριτς κοντά σε μία τριάδα στόπερ, στέρησε τα μέτρα που χρειάζονται οι επιθετικοί του Γκασπερίνι για να δείξουν την αξία τους και πήρε σβηστά την πρόκριση.
Τη Λίβερπουλ στην Μαδρίτη την πόνεσε, επαναφέροντας τον Ασένσιο σε ρόλο κλειδί. Χτύπησε με την ταχύτητα των Βινίσιους - Ασένσιο στην αδυναμία της Λίβερπουλ, πάνω στους Φίλιπς - Κάμπακ, σε ένα αμυντικό δίδυμο που δεν ανήκει στο επίπεδο που βρίσκεται η διοργάνωση.
Στο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, γνωρίζοντας πως ο Άλμπα είναι κλειδί στην ανάπτυξη του Κούμαν, έβαλε μπροστά του τον Βαλβέρδε και ο τρόπος που χρησιμοποίησε τον Ουρουγουανό στο Άνφιλντ, δείχνει και τον λόγο που ο Ζιντάν ξεχωρίζει στο κοουτσάρισμα, στην διαχείριση των αγώνων.
ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Γνωρίζει πότε χρειάζεται να πάρει αποφάσεις έξω από τα προβλεπόμενα. Είναι στιγμές που ο προπονητής δείχνει και την αντίληψη του, που σε κάνουν να κατανοείς πως πέρα από τακτικές και κανόνες, αντιλαμβάνεται και την ψυχή του αθλήματος. Ήταν μεγάλη μαγκιά του Ζιντάν, που στο Άνφιλντ χρησιμοποίησε τον Βαλβέρδε σε ρόλο δεξιού μπακ.
Θέλω εδώ να κάνω μία παρένθεση. Μετά το παιχνίδι της Εθνικής μας με την Γεωργία είχα ασκήσει κριτική στον Φαν Σιπ, που όταν τραυματίστηκε ο Μπακάκης, έβαλε στην θέση του τον Μαυρία. Ο Ολλανδός προπονητής πήγε με αυτόματο πιλότο, επιλέγοντας τον μοναδικό δεξί μπακ, που είχε στον πάγκο του, χρησιμοποιώντας έναν ποδοσφαιριστή που δεν άνηκε στο επίπεδο του αγώνα.
Θυμίζω πως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής των αντιπάλων μας, ήταν ο Κβαρτσέλια, που διαθέτει μία απίστευτη έφεση στην ντρίπλα. Όταν τραυματίστηκε ο Μπακάκης, ο Φαν Σιπ κράτησε στον πάγκο τον Τσιμίκα, για να χρησιμοποιήσει ποδοσφαιριστή που δεν υπολογίζεται στην Ομόνοια. Επέλεξε έναν ποδοσφαιριστή που ανήκει σε πολύ πιο χαμηλό επίπεδο, μόνο και μόνο επειδή στα χαρτιά γράφεται δεξί μπακ. Μπήκε λοιπόν ο Μαυρίας σε ένα επίπεδο αγώνα, που δεν μπορούσε να φανεί ανταγωνιστικός και ο Κβαρτσέλια του έκανε πλάκα.
Ο Ζιντάν είχε σαν δεξί μπακ μόνο τον Οντρεοθόλα, που ο ίδιος αξιολογεί πως δεν ανήκει στο επίπεδο του αγώνα που είχε να δώσει η ομάδα του στο Άνφιλντ και έκανε την ανατροπή, επιλέγοντας ποδοσφαιριστή, που μπορεί να αγωνίζεται σε διαφορετική θέση, έχει όμως μεγαλύτερη αξία και είναι σε θέση να κουμπώσει καλύτερα στα θέλω και στις απαιτήσεις του ρόλου.
Ασφαλώς σε όλα παίζει ρόλο και η τύχη. Ο Βαλβέρδε είχε ένα μουδιασμένο ξεκίνημα, μέχρι να βρει τα πατήματα του στον νέο του ρόλο. Στα πρώτα δέκα λεπτά η Λίβερπουλ πίεσε στην πλευρά του και θα μπορούσε να βρει γκολ, από την στιγμή όμως που πάτησε γερά στα πόδια του ήταν εξαιρετικός.
ΧΩΡΙΣ SUPERTEAM ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΡΕΑΛ
Είναι δεδομένο πως η φετινή Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι σε θέση να παίξει στους ρυθμούς της περσινής Μπάγερν και της προπέρσινης Λίβερπουλ. Μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα στο γήπεδο και να επικρατεί, σε έναν ρυθμό, σε ταχύτητες συγκεκριμένες.
Λόγω των συνθηκών που επικρατούν, αυτήν την χρονιά δεν ευδοκιμούν οι συνθήκες, για να εμφανιστεί κάποια superteam και αυτή η πραγματικότητα ευνοεί την Ρεάλ Μαδρίτης. Για να χάσει το Champions League η "Βασίλισσα", θα πρέπει μία από τις τρεις ομάδες που συνεχίζουν στην διοργάνωση (Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Παρί),να φθάσει σε επίπεδα, που δεν θα είναι αρκετή η κλάση της "Αγίας τριάδας" για να πάει εν έτη 2021, το Champions League ξανά στην Μαδρίτη. Η συνέχεια έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
ⓒ 2021 Manu Fernandez / Associated Press