Η ποιότητα του Μπενζιά φαίνεται από το πρώτο κοντρόλ
Οι λόγοι της μεταγραφής του Γιασίν Μπενζιά από τον Ολυμπιακό και η μεγάλη ευκαιρία που του δίνουν οι "ερυθρόλευκοι" για να... σηκώσει την καριέρα του. Γράφει ο Τσάρλυ.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται μεταγραφικές κινήσεις στον Ολυμπιακό. Προσθήκες και αποχωρήσεις. Η διοίκηση των "ερυθρόλευκων" λειτούργησε με μία συγκεκριμένη λογική.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Έκανε στις αρχές του καλοκαιριού στοχευμένες κινήσεις πάνω σε αδυναμίες που είχε η ομάδα, για να προσφέρει στον Μαρτίνς τη δυνατότητα να βάλει τον Ολυμπιακό σε ομίλους. Στην διάρκεια των έξι αγώνων πάγωσε τις διαδικασίες τόσο ενίσχυσης όσο και αποχωρήσεων μέχρι να τελειώσουν τα προκριματικά. Τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου είχε σχεδιαστεί να έρθει η επόμενη φάση των μεταγραφών, όπου θα είχε προηγηθεί και μία διαδικασία 6 επίσημων παιχνιδιών και δυόμιση μήνες προπονήσεων που θα είχαν βοηθήσει τον Μαρτίνς να πάρει τις τελικές αποφάσεις για το ρόστερ του.
Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ
Σε αυτό το πλάνο, με τον τραυματισμό του Φορτούνη προστέθηκε ένα κενό το οποίο δεν είχε υπολογιστεί και πρέπει να καλυφθεί. Η διοίκηση ήρθε σε συμφωνία με τη Λιλ για να αποκτήσει δανεικό για ένα χρόνο τον 25 ετών επιτελικό χαφ Γιασίν Μπενζιά. Δεν είναι ενδεικτικό δείγμα, αντιλαμβάνομαι από όσα μηνύματα εισπράττω καθημερινά στην εκπομπή "Σουτ Τηλεφώνημα" στον Sport24 Radio 103,3, πως ο κόσμος του Ολυμπιακού περίμενε κάτι πιο φανταχτερό από έναν δανεισμό ενός ποδοσφαιριστή που δεν έπιασε στην Φενέρ. Επειδή πιστεύω πως ο Μπενζιά έχει να προσφέρει στην ομάδα, είναι ποδοσφαιριστής με ανεπτυγμένη τεχνική κατάρτιση μπήκα στον κόπο να εξηγήσω την λογική της μεταγραφής.
Στις αρχές του καλοκαιριού, η διοίκηση του Ολυμπιακού ανανέωσε το συμβόλαιο του Κώστα Φορτούνη, λίγο αργότερο ο παικταράς έφαγε σφαίρα. Θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα αν ο Ολυμπιακός έψαχνε αντικαταστάτη του Φορτούνη, ενώ ο ποδοσφαιριστής είχε αποχωρήσει. Η διοίκηση θα είχε την υποχρέωση να καλύψει έναν ποδοσφαιριστή που την περασμένη χρονιά σε όλες τις διοργανώσεις, είχε 17 τέρματα, 16 ασίστ, πρόπερσι 11 τέρματα, 14 ασίστ. Σε ενδεχόμενη περίπτωση που είχε γίνει αποδεχτή μία υψηλή πρόταση για τον Φορτούνη τότε θα υπήρχε η υποχρέωση από την διοίκηση να κοιτάξει ψηλά.
Για να βρεις αυτά τα νούμερα χρειάζεσαι παικταρά και βλέποντας την αγορά, η πιο ασφαλής λύση ήταν μία. Να πας στον Μπεν Αρφά που είναι ελεύθερος, που είχε συμβόλαιο 3 εκατομμύρια ευρώ στην Ρεν, να του δώσεις λίγο πάνω από 5 για δύο χρόνια. Μόνο με λεφτά μπορείς να είσαι σίγουρος πως θα βρεις επιτελικό χαφ, που θα πιάσει με ασφάλεια τα νούμερα του Φορτούνη.
Ο Ολυμπιακός όμως τον Φορτούνη τον ανανέωσε, τον έχει στο ρόστερ του, πληρώνει το συμβόλαιό του και δεν χρειάζεται κάποια μόνιμη λύση. Θέλει έναν ποδοσφαιριστή με ποιότητα, που να είναι σε θέση να κάνει κάποια πράγματα από αυτά που προσφέρει ο Φορτούνης, για να καλύψει το κενό, για την φετινή σεζόν. Το κενό στα νούμερα ασφαλώς και δεν θα καλυφθεί από τον Μπενζιά, αλλά από μία συνολική διαδικασία, αλλαγή παιχνιδιού, προσθήκη ποδοσφαιριστών στις υπόλοιπες θέσεις που μπορούν να δώσουν τελικά νούμερα και φυσικά από την συχνή χρησιμοποίηση του παικταρά Βαλμπουενά περιφερειακά του σέντερ φορ.
ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΛΙΟΝ
Με αυτές τις συνθήκες λοιπόν, ο Μπενζιά είναι μία λογική προσθήκη. Στα 25 του χρόνια ο Ολυμπιακός για τον ίδιο αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, η καριέρα του έχει κάνει ένα βήμα πίσω και για τη σηκώσει ξανά οφείλει να έχει μία γεμάτη σεζόν στην χώρα μας. Είναι και αυτό που του λείπει και οδήγησε τον Γκαλτιέ να τον δώσει δανεικό.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ο Μπενζιά αποτελεί προϊόν των σπουδαίων ακαδημιών της Λιόν. Υπάρχει ένας κανόνας που πάντοτε θα πρέπει να τον έχετε στο μυαλό σας: Όταν βλέπετε μεσοεπιθετικό ποδοσφαιριστή που να έχει βγει από τις ακαδημίες της Λιόν και ο σύλλογος του έδωσε την ευκαιρία να παίξει στην πρώτη ομάδα, είναι σίγουρο πως θα έχει τεχνική κατάρτιση. Ο Μπενζιά από τα 16 του χρόνια κατάφερε να μπαίνει στις αποστολές της Λιόν. Ο λόγος απλός, η τεχνική του κατάρτιση, η ποιότητα που υποδέχεται την μπάλα και που πασάρει σε κάνει να τον ξεχωρίσεις.
Ασφαλώς και ήταν δύσκολο να καθιερωθεί, καθώς μιλάμε για ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Το ποδόσφαιρο για κάποιες θέσεις είναι δύσκολο, ο Μπενζιά είναι καθαρός επιτελικός χαφ και για να πάρει χρόνο, θα έπρεπε να φάει την θέση του Φεκίρ. Μοιραία λοιπόν έπρεπε να ψάξει για άλλον προορισμό. Η Λιλ που παραδοσιακά έχει άριστες σχέσεις με την διοίκηση της Λιόν, συνηθίζει ότι καλό έχει να το παζαρεύει πρώτα με την Λιόν και αν ξεχωρίσει κάποιον αξιόλογο ποδοσφαιριστή που δεν κάνει για την πρώτη ομάδα της Λιόν, να τον χτυπάει.
ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Ο Μπενζιά ήταν μία τέτοια περίπτωση και η αλήθεια είναι πως στη Λιλ βρήκε χώρο και χρόνο. Αναμφισβήτητα δεν είχε την εξέλιξη που επιθυμούσε, την εξέλιξη που έδειχνε πως μπορεί να έχει η τεχνική κατάρτιση που διαθέτει. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που σου χτυπάει στο μάτι, βλέπεις πώς υποδέχεται την μπάλα, την σιγουριά που την κρατά και κάνει περιστροφή στο σώμα του, την καλή του πρώτη πάσα και την ευκολία που περνά τον πρώτο παίκτη και σε κερδίζει. Πολλές φορές παρακολουθώντας το Σαμπιονά, σκέφτηκα πως αυτή είναι η χρονιά του. Ποτέ όμως δεν κατάφερε να πιάσει τα νούμερα που θα τον καθιέρωναν ως επιτελικό χαφ σε μία ομάδα.
ΤΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΣΕΖΟΝ
Στη Λιλ πήγε σε ηλικία 21 ετών, την πρώτη του χρονιά έπαιξε 17 παιχνίδια βασικός στο πρωτάθλημα, 8 σαν αλλαγή, πέτυχε 5 τέρματα, χωρίς να δώσει ασίστ. Δημιουργικά βελτιώθηκε σημαντικά. Η 1,1 key passes που είχε το 90λεπτό την πρώτη χρονιά, έγιναν 1,9 τη δεύτερη και 2,4 την τρίτη και τελευταία στη Λιόν. Πέρυσι έδινε 2,7 key passes ανά παιχνίδι στην Τουρκία. Βελτίωσε σημαντικά και το ποσοστό στις εύστοχες πάσες. Στη Λιλ την πρώτη χρονιά πάσαρε με 70% ευστοχία, στη συνέχεια μονιμοποιήθηκε κοντά στο 81,5% με πολύ μικρές αποκλείσεις.
Η θέση όμως του δημιουργικού χαφ είναι απαιτητική και οι ομάδες θέλουν να πάρουν τελικά νούμερα, περιμένουν γκολ και δημιουργία. Ο Μπενζιά δεν κατάφερε να βγάλει στο γρήγορο Σαμπιονά, μία σεζόν με πολλά γκολ και ασίστ. Τα 5 τέρματα που πέτυχε στην πρώτη του χρονιά ήταν τα περισσότερα που έχει βάλει, τη δεύτερη σεζόν είχε 3 γκολ, 3 ασίστ και την τελευταία του στη Λιλ 1 γκολ 5 ασιστ.
ΚΑΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΑ
Η τεχνική του βγάζει μάτια και μιλάμε για έναν καθαρό Αλγερινό, που στο γήπεδο τιμάει τις συνήθεις της πατρίδας του. Δηλαδή πρόκειται για έναν πολεμιστή, που παραμένει πολύ ενεργός όταν η ομάδα του δεν έχει την μπάλα. Σε μία λογική σύγκρισης με τον Φορτούνη, ασφαλώς και ο Έλληνας μέσος υπερτερεί στα τελικά νούμερα που μπορεί να προσφέρει στην ομάδα, στην εκτέλεση, στην απίστευτη δυνατότητα που έχει να κοιτάξει μέσα στην περιοχή να δει συμπαίκτη του και να του στείλει την μπάλα με μία σέντρα εν στάση εκεί ακριβώς που την επιθυμεί.
Ο Μπενζιά έχει μία πολύ αξιόλογη πάσα, αλλά αυτήν την ικανότητα του Φορτούνη δεν την έχει. Είναι όμως πολύ καλύτερος ανασταλτικά. Σπάνια βρίσκεις ντελικάτο επιτελικό χαφ με την προσήλωση στο μαρκάρισμα που έχει ο Μπενζιά. Φαίνεται και από τα νούμερα του. Την πρώτη του χρονιά στην Λιλ ανα 90λεπτό είχε 2,5 προσπάθειες για τάκλιν 1,4 επιτυχημένες, την δεύτερη 4 προσπάθειες οι 2,3 επιτυχημένες, την τρίτη 4,2 προσπάθειες οι 2,4 επιτυχημένες. Στην Τουρκία σε νούμερα πάντα ανα 90 λεπτό δοκίμαζε 3,2 τάκλιν επιτυχημένα τα 2,8.
ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ
Μία ματιά στα συγκεκριμένα νούμερα, δηλαδή στις key Passes που βγάζει, στο ποσοστό ευστοχία και στην συμμετοχή του στο ανασταλτικό παιχνίδι μάς βγάζουν μία αναντιστοιχία. Ενώ ο ποδοσφαιριστής δείχνει πως προοδεύει, βελτιώνεται η αξία του πέφτει. Μάλιστα την περσινή χρονιά έκανε μία τεράστια βουτιά, η τιμή του στο transfermarkt.com. Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στα 5.000.000 ευρώ, σήμερα έχει πέσει στο 1.500.000 ευρώ, πριν κλείσει τα 25 του χρόνια. Ο λόγος είναι απλός: ο Μπενζιά δεν είχε ποτέ τα νούμερα που χρειαζόταν για να ανέβει επίπεδο η Λιλ.
Ο Γκαλτιέ άλλαξε την φιλοσοφία της ομάδας και αποφάσισε να φτιάξει ένα πολύ γρήγορο σύνολο, για να εκμεταλλευτεί τους Νικολά Πέπε, Μπαμπά και καθιέρωσε τον γρήγορο Ικονέ σε ρόλο επιτελικού χαφ. Από τον Ικονέ η Λιλ πήρε πέρυσι 10 ασιστ, νούμερα που δεν πλησίασε ποτέ ο Μπενζιά. Ο Μπενζιά το καλοκαίρι του 2018 ήταν ένας βασικός ποδοσφαιριστής της Λιλ που είχε πάρει συνολικά 31 παιχνίδια, σήμερα ένας ποδοσφαιριστής που δεν τον πιστεύει η ομάδα του και τον δίνει δανικό, ο οποίος δεν έπιασε στην Τουρκία.
Η Φενέρ όμως ήταν μία άρρωστη ομάδα, που κατά την άποψη μου δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο, μέχρι και ο παικταράς Βαλμπουενά ταλαιπωρήθηκε παίζοντας εκεί και κάποιοι που δεν γνώριζαν καθόλου την ιδιοσυγκρασία του παίκτη, πίστεψαν πως πρόκειται για παλαίμαχο και γρήγορα κατάλαβαν το λάθος τους. Ψάχνοντας να βρω λόγους, που ο Μπενζιά με τόσο ανεπτυγμένη τεχνική κατάρτιση δεν κατάφερε να καθιερωθεί σαν ένα από τα κλασικά δεκάρια του Σαμπιονά, παρατήρησα πως αρκετές φορές χάνεται στα παιχνίδια. Πιθανότατα να τρέχει πολύ χωρίς μπάλα για την θέση που παίζει, να φταίει πως το Σαμπιονά, είναι πρωτάθλημα χώρου και να ευδοκιμούν πιο γρήγοροι ποδοσφαιριστές, όμως μέσα στα παιχνίδια υπάρχουν διαστήματα που τον ψάχνεις.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΝΤΡΟΛ & Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Από το πρώτο κοντρόλ πάντως που θα κάνει, θα καταλάβουν οι φίλοι του Ολυμπιακού, πως ήρθε ποδοσφαιριστής με ποιότητα, που ξέρει μπάλα και από την πρώτη άμυνα, η οποία το πιθανότερο είναι να συνοδευτεί με τάκλιν, θα γίνει αντιληπτό πως δεν κοροϊδεύει.
Το συμβόλαιο του με την Λιλ ολοκληρώνεται το 2021, για τον ίδιο ο Ολυμπιακός μοιάζει σαν την τελευταία του ευκαιρία. Το γεγονός πως πήγε στη Φενέρ και δεν έπιασε, οδήγησε τον Γκαλτιέ, φέτος να μην τον κοιτάξει καν. Για να επιστρέψει στο Σαμπιονά έχει την υποχρέωση να κάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του μία χρονιά πιο γεμάτη σε τελικά νούμερα.
Την ποιότητα την έχει και δεν αποκλείω το πιο αργό ποδόσφαιρο που έχουμε και το υγιές περιβάλλον που θα βρει στον Ολυμπιακό του Μαρτίνς να τον βοηθήσει σημαντικά. Δεν είναι εύκολο να αντικαταστήσει κάποιος τον Φορτούνη, ούτε να καλύψει την θέση με την κλάση και την αποτελεσματικότητα του Βαλμπουενά, αν όμως είμαι για κάτι σίγουρος, είναι πως ο Μπενζιά για πέταμα δεν είναι. Έχει ποιότητα που βγάζει μάτι και στην αμυντική συμπεριφορά είναι Αλγερινός.
Photo Credits: Eurokinissi