Ελεγχόμενο ρίσκο και υψηλή προοπτική με Καγκάβα
Μεταγραφή με φόντο τον μεγάλο ΠΑΟΚ, που υπόσχεται πως θα δημιουργήσει ο Πάμπλο Γκαρσία είναι αυτή του Σίντζι Καγκάβα, ο οποίος είναι ικανός να κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα. Γράφει ο Τσάρλυ.
Ο ΠΑΟΚ βάζει στο ρόστερ του έναν ποδοσφαιριστή που για πολλά χρόνια αγωνιζόταν στο πιο υψηλό επίπεδο. Που πριν από 9 χρόνια, μετά από μία εντυπωσιακή διετία που έκανε στην Ντόρτμουντ, δημιούργησε την αίσθηση πως ένας Ιάπωνας μπορεί να κατακτήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δεν συνέβη, γι' αυτόν τον λόγο βρέθηκε πρόπερσι αναπληρωματικός στην Μπεσίκτας και την περσινή σεζόν στην Β' Ισπανίας. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η ΧΡΥΣΗ ΔΙΕΤΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ
Ο Καγκάβα, ο οποίος έφτασε στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Τρίτης, πήγε στην Ντόρτμουντ του Κλοπ το 2010 και μαζί της πήρε το πρωτάθλημα το 2010/11 και σαν απόλυτος πρωταγωνιστής το νταμπλ του 2011/12. Στα 21 του χρόνια ήταν ο επιτελικός χαφ, μίας εκπληκτικής ομάδας, που είχε φορ τον Λεβαντόβσφκι και στα άκρα να εναλλάσσονται τους Πέρισιτς, Γκέτσε, Μπλασικόφσκι.
Ήταν ο δημιουργός, ο δεύτερος επιθετικός της ομάδας, αλλά και ο πρώτος της αμυντικός χαφ, στην πίεση ψηλά. Πρόσφερε τρεξίματα, παιχνίδι έντασης, πίεση στον αντίπαλο, δημιουργία και πολλά γκολ κινούμενος από την πίσω γραμμή σαν δεύτερος επιθετικός.
Στο νταμπλ του 2011/12 ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας του πίσω από τον Λεβαντόβσφκι, με συνολικά 16 τέρματα, μόνο για τα παιχνίδια του πρωταθλήματος, είχε πετύχει 13 τέρματα και είχε δώσει 8 ασίστ. Οι αρετές του όμως δεν έμεναν μόνο εκεί.
ΤΟΝ ΕΦΑΓΕ Ο ΡΟΥΝΕΪ
Ο Καγκάβα πρόσφερε σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού και έπαιζε με πολύ υψηλή ενέργεια. Ο Φέργκιουσον ήταν σε μία εποχή που είχε αλλάξει την νοοτροπία του και πετύχαινε κάνοντας πιο σκληρή και ανεβάζοντας την ένταση που έπαιζε η ομάδα του κυρίως στο αμυντικό κομμάτι.
Πιθανότατα να πίστεψε πως να έχει πίσω από τον φορ ποδοσφαιριστή με τα προσόντα του Καγκάβα, να βελτίωνε σημαντικά την ομάδα του στην πίεση στον αντίπαλο και να την έκανε πιο άμεση σε παιχνίδι χώρου. Ξόδεψε 16 εκ το καλοκαίρι του 2012, όμως γρήγορα εγκατέλειψε αυτήν την σκέψη και μαζί εξαφάνισε την προοπτική να βγει η συγκεκριμένη μεταγραφή. Ήταν 6η αγωνιστική και μία ήττα στο Ολντ Τράφορντ με την Τότεναμ με 2-3 που έκανε τον Σερ Άλεξ, να αλλάξει το πλάνο του.
Από εκείνο το παιχνίδι και μετά καθιέρωσε τον Ρούνεϊ σαν δεύτερο επιθετικό πίσω από τον Φαν Πέρσι και ο Καγκάβα έπαιρνε χρόνο κυρίως στα άκρα και σε κάποια παιχνίδια σαν εσωτερικός χαφ, όταν έπαιζε με τριάδα στον άξονα η Γιουνάιτεντ.
ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟ
Ο Ρούνεϊ ανταποκρίθηκε σε έναν ρόλο που φαινόταν να τον έχει σχεδιάσει για τον Ιάπωνα ο Σερ Άλεξ και ο Καγκάβα έπρεπε να βρει ρόλο, σε θέσεις που δεν ήταν δικές του. Είχε τα στοιχεία να βοηθήσει, όχι όμως για να κάνει την διαφορά και να πρωταγωνιστήσει.
Από την στιγμή που έφυγε από τον φυσικό του χώρο ο Ιάπωνας, ήταν σαν να πέταξαν το συγκεκριμένο πρότζεκτ και δεν μπορούσε να προσφέρει με αποτέλεσμα η πορεία του, να ήταν πτωτική. Έπαιξε την πρώτη χρονιά 1375 λεπτά με 6 γκολ και 3 ασίστ, 1172 λεπτά την δεύτερη χωρίς να σκοράρει και με 2 ασίστ, με όλα του τα νούμερα να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Μετά από δύο αποτυχημένες σεζόν, η Ντόρτμουντ έδωσε τα μισά χρήματα, από αυτά που πήρε στην Γιουνάιτεντ, για να φέρει τον Καγκάβα πίσω. Ο Κλοπ του είχε έτοιμο τον ρόλο του, όμως επέστρεψε στην σεζόν, που είχε βγει η πρίζα από το ρεύμα. Σε μία χρονιά, που η ομάδα υπέφερε, που στις αρχές Φεβρουαρίου έπιασε πάτο. Βρέθηκε στην τελευταία θέση, να κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό. Εκεί ήταν που ο Κλοπ ανακοίνωσε, πως φεύγει το καλοκαίρι και με έναν μαγικό τρόπο η Ντόρτμουντ βρήκε την ηρεμία της, ώστε να κάνει ένα καλό κλείσιμο και να τερματίσει στην 7η θέση.
Σε κάθε περίπτωση ο Καγκάβα την σεζόν 2014-15 δεν ήταν ο ίδιος με τον ποδοσφαιριστή που έφυγε από την Ντόρτμουντ δύο χρόνια πριν, όμως και η ομάδα ήταν σε μία άθλια κατάσταση. Έπαιξε 23 παιχνίδια βασικός 5 σαν αλλαγή και πέτυχε 5 τέρματα και 5 ασίστ στο πρωτάθλημα, έδινε 2 Key passes ανά παιχνίδι, όπως και την χρονιά που έφυγε, στα υπόλοιπα νούμερα όμως ήταν πεσμένος.
ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Η επόμενη χρονιά, η σεζόν (2015/16) με τον Τούχελ ήταν πολύ καλύτερη και για την Ντόρτμουντ και για τον Καγκάβα. Η Ντόρτμουντ βγήκε 2η στο πρωτάθλημα, ο Ιάπωνας είχε μία γεμάτη σε νούμερα χρονιά, 26 παιχνίδια βασικός, 3 πέρασε από τον πάγκο, πέτυχε 9 τέρματα και 7 ασίστ.
Ο Τούχελ άρχισε να μονιμοποιεί σχήματα με τρεις στον άξονα και χωρίς καθαρό επιτελικό χαφ, καθώς ήθελε να δουλέψει πλάνο με επιθετική τριάδα, για να αξιοποιήσει την ταχύτητα των Ομπαμεγιάνγκ, Μχιταριάν, Ρόις και ο Καγκάβα πήρε πολλά παιχνίδια εκείνη την χρονιά σαν εσωτερικός χαφ σε τριάδα άξονα. Ας κρατήσουν στον ΠΑΟΚ πως σε αυτήν την θέση αποδίδει καλύτερα, από ό,τι σαν εξτρέμ.
Τον Καγκάβα από την Ντόρτμουντ τον σκότωσε η καθιέρωση του 3-4-3 την επόμενη σεζόν. Αυτό το σχήμα έγινε το βασικό σχέδιο του Τούχελ την δεύτερη του χρονιά στην Βεστφαλία και σε αυτήν την τακτική, ο Καγκάβα δεν μπορούσε να βρει ρόλο. Ούτε στο δίδυμο του άξονα, μπορούσε να παίξει, ούτε φυσικά στην επιθετική τριάδα. Δεν εξαφανίστηκε, αγωνιζόταν όποτε ο Τούχελ έψαχνε για εναλλακτικό πλάνο, όμως σταμάτησε να είναι απαραίτητος.
Ο ΜΠΟΣ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΣΑΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΑΦ
Το ίδιο συνέβη και την σεζόν 2017-18 με τον Πίτερ Μπος. Ο Ολλανδός εφάρμοζε διατάξεις χωρίς επιτελικό χαφ, έπαιζε πότε το 3-4-3 και πότε καθαρό 4-3-3, ο Καγκάβα έπαιρνε χρόνο στην δεύτερη διάταξη σαν εσωτερικός μέσος.
Την τελευταία του χρονιά στην Ντόρτμουντ έπαιξε 12 παιχνίδια στο πρωτάθλημα σαν βασικός 7 από τον πάγκο και σε συνολικά 1166 λεπτά πέτυχε 5 τέρματα. Χαρακτηριστικό πάντως του πόσο πάλεψε, του πόσο προσπάθησε να ανταποκριθεί στον νέο του ρόλο, του εσωτερικού χαφ, είναι πως δοκίμαζε 3,2 τάκλιν ανά 90λεπτό και είχε επιτυχία στα 2,5.
Η ΠΤΩΣΗ
Την σεζόν 2018/19 δεν υπολογιζόταν καθόλου και τον Ιανουάριο, πήγε στην Μπεσίκτας. Σε μία ομάδα που έδινε μάχη με την Γαλατά και την Μπασακσεχίρ για το πρωτάθλημα και έψαχνε ακόμα έκανε μεσοεπιθετικό να της δώσει ώθηση. Δεν πήρε το πρωτάθλημα η Μπεσίκτας, τερμάτισε στην 3η θέση, ο Καγκάβα δεν καθιερώθηκε, όμως κανένας δεν μπορεί να πει πως δεν πρόσφερε.
Έπαιξε 4 παιχνίδια σαν βασικός σε άλλα δέκα είχε ολιγόλεπτη συμμετοχή από τον πάγκο, όμως κατάφερε σε 549 λεπτά και μόνιμα σε διαφορετικές θέσεις από την φυσική του, να πετύχει 4 τέρματα και να δώσει και 2 ασίστ.
Η καριέρα του Καγκάβα ήταν πτωτική, ο Ιάπωνας δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί τα δύο πρώτα του χρόνια στην Ντόρτμουντ, όμως η σταδιοδρομία του δεν δικαιολογούσε να μην βρεθεί μία μικρομεσαία ομάδα από τα μεγάλα πρωταθλήματα να τον αποκτήσει και να καταλήξει στην Β'' Ισπανίας. Ήταν βασικός στην Σαραγόσα, όπου διεκδίκησε στα playoffs την άνοδο στην πρώτη κατηγορία και αποκλείστηκε από την Έλτσε.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ
Ακόμα περισσότερο δεν δικαιολογείται πως έμεινε χωρίς ομάδα στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Αυτός είναι και ο μοναδικός φόβος, όσο αναφορά την συγκεκριμένη μεταγραφή. Ο ΠΑΟΚ έχει ξεκάθαρο ρόλο και χώρο για τον Καγκάβα, θα πρέπει όμως να κατανοήσουν, πως απέκτησαν έναν ποδοσφαιριστή που θα πρέπει να τον περιμένουν.
Ο Γκαρσία έχει την δυνατότητα να του προσφέρει τον χρόνο που θέλει, καθώς δεν κυνηγάει το πρωτάθλημα και ο Ουάρντα ανταποκρίνεται στον ρόλο του επιτελικού χαφ. Αυτήν την στιγμή ο ΠΑΟΚ δουλεύει μία τετράδα με τους Τζόλη, Ζίβκοβιτς στα δύο άκρα και τον Αιγύπτιο πίσω από τον Κρμέντσικ. Ο προπονητής του, μόλις διαπιστώσει πως ο Καγκάβα είναι σε θέση να αγωνιστεί, θα του δώσει αρχικά τον χώρο στο ρόστερ που έχει ο Μουργκ. Είναι δεδομένο πως η συγκεκριμένη μεταγραφή δεν βγήκε, ο Αυστριακός έχει προσφέρει ελάχιστα πράγματα στον ΠΑΟΚ και δεν δίνει ώθηση όταν έρχεται από τον πάγκο.
ΟΠΩΣ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως η κανονική θέση του Ουάρντα είναι αυτή του αριστερού χαφ και φυσικά πως οι ομάδες χρειάζεται να έχουν πολλές λύσεις. Μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, επιβάλλεται να μπορεί να κρατά κάποιον από τους μεσοεπιθετικούς που κάνουν την διαφορά στον πάγκο.
Βλέπουμε άλλωστε πόσο έχει βοηθήσει η συγκεκριμένη διαχείριση που κάνει ο Μαρτίνς στους Φορτούνη, Βαλμπουενά την ομάδα του. Κάτι ανάλογο θα πρέπει να είναι ο στόχος του Γκαρσία, ή όποιου προπονητή βρίσκεται στον πάγκο του ΠΑΟΚ, την επόμενη σεζόν.
ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΡΙΣΚΟ
Ο ΠΑΟΚ παίρνει ένα ελεγχόμενο ρίσκο. Ο Καγκάβα είναι μεγάλη κλάση, η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση στην θέση του επιτελικού χαφ και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, έχει την άνεση να δώσει χρόνο σε έναν ποδοσφαιριστή που το μέγεθος του, οι δυνατότητες του, είναι πολύ πιο πάνω από το δικό μας επίπεδο.
Για να βγει η συγκεκριμένη μεταγραφή στον ΠΑΟΚ πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το πιθανότερο είναι ο Ιάπωνας να θέλει χρόνο. Τον παίρνουν από μισή σεζόν απραξίας.
Θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους, την συγκεκριμένη μεταγραφή, σαν μία προσθήκη που θα αρχίσει να δείχνει την δυναμική της, στα playoffs. Τότε θα πρέπει να τον αξιολογήσουν και να δουν, αν ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής μπορεί να βρει ξανά τον εαυτό του και είναι σε θέση, την επόμενη χρονιά να ηγηθεί της προσπάθειας του ΠΑΟΚ.
Να γίνει δηλαδή, ο επιτελικός χαφ που με τα πατήματα του στην περιοχή, τα τρεξίματα με μπάλα και χωρίς αυτήν, την ικανότητα να πλησιάζει τους παίκτες και να τους τροφοδοτεί. Αν βγει η συγκεκριμένη μεταγραφή, αν επανέλθει ο Καγκάβα, θα δώσει στοιχεία και πλεονεκτήματα που δεν είναι εύκολο να βρουν οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες.
ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Ο ΠΑΟΚ έχει σαν μεγάλο πλεονέκτημα για την συγκεκριμένη κίνηση πως έχει το δικαίωμα να πάρει αυτό το ελεγχόμενο ρίσκο. Η φετινή χρονιά είναι χαμένη, οπότε αξίζει να πας σε μία τέτοια κίνηση. Δηλαδή να φέρεις έναν ποδοσφαιριστή, που εν γνώσει σου, θα χρειάζεται χρόνο για να βρει τα πατήματα του, που αν καταφέρει αυτόν τον χρόνο να τον αξιοποιήσει, μπορεί την επόμενη σεζόν, να μετατραπεί σε ένα τεράστιο αγωνιστικό όπλο.
Ο καλός Καγκάβα, ο ποδοσφαιριστής που έκανε την διαφορά στην Bundesliga, δεν γινόταν να αποκτηθεί, ούτε στα 32 του χρόνια που κλείνει τον ερχόμενο Μάρτιο, από καμία ελληνική ομάδα. Αν ο ΠΑΟΚ φέτος έκανε πρωταθλητισμό και έπαιρνε έναν ποδοσφαιριστή για να τον οδηγήσει στο πρωτάθλημα, θα έγραφα πως έκαναν μία λανθασμένη κίνηση.
Δεν παίρνεις ποδοσφαιριστή που δεν είχε όλη την σεζόν ομάδα για να βοηθηθείς άμεσα. Όμως ο πραγματικός στόχος θα πρέπει να είναι, η δημιουργία της μεγάλης ομάδας που θέλει να χτίσει ο Γκαρσία.
Αν το πλάνο είναι, να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε του χρόνου ο ΠΑΟΚ, να χτυπήσει το πρωτάθλημα, η συγκεκριμένη κίνηση έχει ελεγχόμενο ρίσκο και υψηλή προοπτική.