X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Κίνητρο και πλεονέκτημα

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τα διλήμματα των δύο προπονητών, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο μονομάχων και οι μάχες που θα κάνουν τη διαφορά στον τελικό του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ. Γράφει ο Τσάρλυ.

Σε όλες τις χώρες ο τελικός Κυπέλλου είναι ένα παιχνίδι γιορτή του ποδοσφαίρου. Αποτελεί τιμή για κάθε σύλλογο να καταφέρει να πάρει μέρος σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα, που κουβαλά πίσω παράδοση και αίγλη.

Στην Ελλάδα για δεύτερη φορά αποδεχτήκαμε κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά, αυτήν τη γιορτή να την κάνουμε χωρίς κόσμο.

ΝΤΡΟΠΗ

Είναι ντροπή, για τον πολιτισμό, την παιδεία του Έλληνα, το γεγονός πως δεν είμαστε σε θέση να διεξάγουμε ένα οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός με φίλους και των δύο ομάδων. Είναι ντροπή που η Πολιτεία, οι σύλλογοι, το έχουν αποδεχτεί, παίρνουν μέτρα παραδοχής αυτής της πραγματικότητα χωρίς να κάνουν το παραμικρό, για να την αντιμετωπίσουν.

ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ

Ο Υφυπουργός γνωρίζοντας πως το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι το μοναδικό σημείο ραντεβού που έχουν να δώσουν οι οργανωμένοι, φρόντισε να στερήσει από όλους τους οπαδούς το δικαίωμα να πάνε στο γήπεδο και από τους αθλητές το δικαίωμα να απολαύσουν όπως αξίζουν την επιτυχία της συμμετοχής τους. Το χειρότερο είναι πως αυτή η απόφαση, βρίσκει σύμφωνες και τις δύο ομάδες. Αυτό που έγινε, είναι και λίγο οξύμωρο.

Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ένα αυστηρό πλαίσιο, το οποίο επιβάλει αφαιρέσεις βαθμών για επεισόδια των οργανωμένων. Μια ποινή που δεν επιβάλλεται σε κανένα άλλο πρωτάθλημα.

Οι ομάδες τιμωρούνται με αφαιρέσεις βαθμών, για παράνομες πράξεις που κάνουν οι ίδιες οι διοικήσεις τους. Χρηματισμό, δωροδοκία, παράνομο στοιχηματισμό και συνολικά για αξιόποινες πράξεις, που μπορεί να κάνουν οι διοικήσεις των συλλόγων.

Στην Ελλάδα το μέτρο των αφαιρέσεων βαθμών, στην πράξη δίνει στους οργανωμένους ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, τους προσφέρει το δικαίωμα να εκβιάζουν τις διοικήσεις, καθώς από την στάση τους, από την συμπεριφορά τους, εξαρτάται αν θα έχει ο κάθε σύλλογος το δικαίωμα να διεκδικήσει τους στόχους του.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της εκλογές και θέλει να βγάλει τον τελικό, όσο γίνεται πιο αθόρυβα. Επειδή υπάρχει αυτό το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο και η παραδοχή, πως δεν γίνεται να ακολουθήσει ο στρατός που κουβαλάνε οι δύο ομάδες τον τελικό, δίχως να γίνουν επεισόδια και οι ίδιες οι ομάδες πίεζαν για να διεξαχθεί ο τελικός χωρίς κόσμο. Ακόμα είναι ανοιχτό αν θα υπάρξει κάποιου είδος πλέι οφ, ή αν θα διεξαχθεί τελικά πρωτάθλημα 26 αγωνιστικών.

ΚΑΝΑΜΕ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Καταλαβαίνετε πως το να ξεκινήσεις με μείον βαθμούς πρωτάθλημα μόλις 26 αγωνιστικών θα είναι ένα τεράστιο χάντικαπ. Οπότε υπήρξε μία κοινή θέληση, να γίνει ο τελικός κεκλεισμένων των θυρών. Ο υφυπουργός λοιπόν, παίρνοντας την απόφαση για κεκλεισμένων των θυρών, στην ουσία έρχεται να προστατέψει τους συλλόγους από την εφαρμογή της σκληρής νομοθεσίας που ή ίδια η κυβέρνηση επέβαλε και τιμωρεί τις ομάδες.

Το χειρότερο είναι πως αποφάσεις που στην Ελλάδα μπορεί να τις έχουμε συνηθίσει και να μην μας προκαλούν αίσθηση, αλλά είναι ακραίες και αντιδημοκρατικές, όπως το να διεξάγονται τελικοί χωρίς κόσμο και να απαγορεύεται η μετακίνηση φιλάθλων, παίρνονται χωρίς να ακολουθεί μία μέριμνα, ώστε να εντοπιστούν όσοι έχουν δημιουργήσει αυτήν την πραγματικότητα και δίχως να υπάρχει ένα συνολικό πλάνο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Έχουμε κάνει την αρρώστια καθεστώς.

Πάμε τώρα στα αγωνιστικά:

Για 3η συνεχόμενη φορά ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα βρεθούν αντιμέτωποι σε τελικού Κυπέλλου. Ο ΠΑΟΚ ζει τις δικές του χρυσές μέρες. Διεκδικεί να κατακτήσει για 3η συνεχόμενη φορά το κύπελλο, 4ο τίτλο στα τρία τελευταία χρόνια και το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του.

Η ΑΕΚ θα συμμετάσχει σε 4ο συνεχόμενο τελικό και ασφαλώς θα είναι άσχημο να χάσει από την ίδια ομάδα για 3η συνεχόμενη φορά.

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Διαβάζω και ακούω πως έχει μεγαλύτερο κίνητρο η ΑΕΚ, πραγματικά δεν μπορώ να βρω πιο σημαντικό κίνητρο για μία ομάδα από το να διεκδικεί το πρώτο νταμπλ της ιστορίας της.

Αυτή είναι η πιο σημαντική αποστολή που έχει ο Λουτσέσκου σε αυτόν τον τελικό. Ο Ρουμάνος τεχνικός είναι στη δύσκολη θέση, να προσπαθήσει να κρατήσει τους "μεθυσμένους" από την χαρά της κατάκτησης του πρωταθλήματος παίκτες, σε ετοιμότητα για τον τελικό του κυπέλλου.

Ασφαλώς και είναι λογικό, το μυαλό των παικτών να έχει ξεφύγει, όμως από τη φιέστα έχουν περάσει τρεις βδομάδες και η δουλειά του προπονητή είναι να μπορεί να κρατά τους ποδοσφαιριστές του, προσηλωμένους στον στόχο.

Σε αυτό το κομμάτι είχε αποτύχει πέρυσι ο Χιμένεθ, κάτι που το είχε παραδεχτεί και ό ίδιος, είχε δηλώσει μάλιστα πως θα ήθελε να βρει την ευκαιρία να δουλέψει ξανά το συγκεκριμένο παιχνίδι. Για τον προπονητή Χιμένεθ θα είναι σκληρό και αποτυχία, να χάσει για 3η συνεχόμενη φορά από την ίδια ομάδα τον τελικό του κυπέλλου.

Υπάρχει μια διαφορά. Πέρυσι η ΑΕΚ είχε κάνει την φιέστα στις 5/5 και ο τελικός ήταν μετά από ακριβώς μία εβδομάδα, ο ΠΑΟΚ είχε μπροστά του τρεις ολόκληρες βδομάδες που του επέτρεπαν να χαρεί το πρωτάθλημα, να πανηγυρίσουν οι ποδοσφαιριστές του.

Να ξενυχτήσουν, αλλά και να βρουν χρόνο να δουλέψουν ώστε να συγκεντρωθούν για το μεγάλο στόχο. Δεν είναι απλό αυτό που έχουν μπροστά τους οι ποδοσφαιριστές του Λουτσέσκου. Καλούνται να μείνουν με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου, φέρνοντας το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του.

Όλη τη χρονιά ο ΠΑΟΚ είχε αποδείξει πως είναι η καλύτερη ομάδα, σε μεγάλο βαθμό ο τελικός θα κριθεί από την ετοιμότητα που ο ίδιος θα δείξει.

ΤΑ ΔΥΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

Ασφαλώς και η ΑΕΚ έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι η έδρα. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να παίζεις τελικό κεκλεισμένων των θυρών στο γήπεδο σου. Ασφαλώς και το ΟΑΚΑ, δεν είναι η φυσική έδρα της ΑΕΚ, εκεί όμως οι ποδοσφαιριστές της έχουν μάθει να αγωνίζονται και έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση.

Επίσης, για μεγάλο διάστημα ο Χιμένεθ και οι ποδοσφαιριστές του, ήξεραν πως θα κριθούν από αυτό το παιχνίδι και είναι φυσικό να έχουν δουλέψει - προετοιμαστεί καλύτερα.

ΤΑ ΔΙΛΗMΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Ο Λουτσέσκου έχει τρία διλήμματα:

* Αν θα πάει με δύο εξτρέμ στην μεσοεπιθετική τριάδα ή με Πέλκα - Μπίσεσβαρ.

* Σάκχοφ η Κάνιας παρτενέρ του Ολιβέιρα.

* Στόπερ ο Κρέσπο και αριστερό μπακ Γιαννούλης ή στόπερ Ίνγκασον και αριστερό μπακ Κρέσπο.

Στο πρώτο δίλημμα, πιστεύω πως την απάντηση την παίρνουμε από την ανάγκη για προσωπικότητα που αφήνει η απουσία του Βιεϊρίνια. Ο Πέλκας δεν έκανε καλή χρονιά, δεν είχε θέση βασικού στα κρίσιμα παιχνίδια του δευτέρου γύρου, όμως τον τελευταίο μήνα δείχνει να βρίσκει την φόρμα του.

Έκανε καλό κλείσιμο σεζόν και περιμένω να εμφανιστεί ο ΠΑΟΚ με την λογική που έκλεισε την περσινή χρονιά, άνοιξε και ακολούθησε για ένα μεγάλο διάστημα τη φετινή.

Δηλαδή με Πέλκα στον ρόλο του επιτελικού χαφ, Μπίσεσβαρ αριστερά και έναν καθαρό εξτρέμ στα δεξιά.

Στο δεύτερο δίλημμα, η πορεία της χρονιάς και η αξιολόγηση που έχει κάνει ο Λουτσέσκου στους ποδοσφαιριστές δείχνει Σάκχοφ. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όμως, ο Ρουμάνος τεχνικός ενεργοποίησε και τον Κάνιας και στις προπονήσεις δοκιμάζει και τα δύο ενδεχόμενα.

Σε αυτό το κομμάτι, παίζει ρόλο το γεγονός πως η ΑΕΚ, έχει πολλούς ποδοσφαιριστές που κινούνται κεντρικά ανάμεσα στα στόπερ και στα χαφ του αντιπάλου, οπότε έχει μπει στο μυαλό του Λουτσέσκου το ενδεχόμενο να παίξει με καθαρό 6άρι.

Να είμαι ειλικρινής, τρίτο δίλημμα δεν καταλαβαίνω γιατί και αν υπάρχει. Το αναφέρω από τώρα, θα είναι μεγάλο λάθος του Λουτσέσκου και δεν βρίσκω τον λόγο για να γίνει, να βγάλει τον Κρέσπο από το κέντρο της άμυνας και να τον περάσει αριστερά. Ο Κρέσπο έχει παίξει μπακ στα δύο παιχνίδια που ακολούθησαν μετά την φιέστα.

Στα αριστερά δεν μπορεί να προσφέρει ανεβάσματα. Αν χρησιμοποιηθεί σε αυτό το ρόλο, το πρόβλημα θα είναι πολλαπλό. Με Κρέσπο - Μπίσεβαρ στην πλευρά, δεν θα υπάρχει καθόλου πλάτος στη συγκεκριμένη πτέρυγα και θα σπάσει αναίτια το μεγάλο όπλο του ΠΑΟΚ που είναι η ασφάλεια που δημιουργεί και το βάρος που μπορεί να σηκώσει το δίδυμο Κρέσπο - Βαρέλα.

Ο ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΧΙΜΕΝΕΘ

Όπως αναφέρει συνέχεια ο Βαγγέλης Αρναούτογλου το πιθανότερο είναι ο Χιμένεθ να κρατήσει το 4-2-3-1 που του έχει δουλέψει καλύτερα από την ημέρα που επέστρεψε στην ΑΕΚ. Είναι, όμως, απρόβλεπτος και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την τελική του απόφαση.

Με 4-2-3-1 η τετράδα στην άμυνα θα είναι οι Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Χουλτ, στον άξονα οι Σιμόες - Κρίστισιτς και οι Μάνταλος, Μπακασέτας, Λιβάγια, περιφερειακά του Πόνσε.

Είναι δεδομένο πως απέναντι σε κατώτερους αντιπάλους το τελευταίο διάστημα, το 4-2-3-1 έχει δουλέψει καλύτερα και είναι το μόνο σχήμα που δίνει το δικαίωμα στον Χιμένεθ να έχει από την αρχή στο γήπεδο όλα του τα επιθετικά όπλα και να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ότι κλείνουν καλά την χρονιά οι Μπακασέτας, Μάνταλος, Λιβάγια.

Πολλές φορές, όμως, ο Χιμένεθ έχει δείξει πως στα μεγάλα παιχνίδια, θέλει να έχει κάποιον ποιοτικό μεσοεπιθετικό στον πάγκο, που να του προσφέρει το δικαίωμα να μπορεί να συμβάλει στο παιχνίδι και να αλλάξει τα δεδομένα περνώντας τον στη ροή του αγώνα.

Η λογική λέει πως θα πάει με το 4-2-3-1 που έχει δουλέψει καλύτερα στα τελευταία παιχνίδια, όμως η νοοτροπία του Ισπανού τεχνικού και το γεγονός πως την περσινή σαιζόν πέτυχε σπουδαία πράγματα η ΑΕΚ, με τον Μπακάκη στην τριάδα της άμυνας και με σχήμα με τρία ακραία μπακ στο γήπεδο, δεν μπορεί να αποκλείσει κι αυτό το ενδεχόμενο. Υπάρχει και ακόμα μία πραγματικότητα, που δεν μπορεί να μην εξεταστεί.

Στα τελευταία παιχνίδια οι μικρομεσαίες ομάδες που κέρδισε η ΑΕΚ δεν ήταν σε καλή κατάσταση, στο κλείσιμο της σεζόν. Το αναφέρω, γιατί είναι δεδομένο πως δεν υπάρχει κανένας από τους μεσοεπιθετικούς της ΑΕΚ που μπορούν να βρουν ρυθμό ξεκινώντας από τα άκρα. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που με τη συγκεκριμένη λογική, απέτυχε ο Ουζουνίδης.

Αν δούμε 3-5-2, ο Γκάλο θα πάρει την θέση στο βασικό σχήμα, ενός εκ των Μπακασέτα - Λιβάγια. Η ΑΕΚ θα έχει θεωρητικά μεγαλύτερη αμυντική ασφάλεια, θα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τον Ακπόμ και κινήσεις του Ζαμπά, όμως θα είναι και πιο προβλέψιμη επιθετικά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στους δύο προηγούμενους τελικούς, πλήρωσε σε σημαντικό βαθμό την παθητική στάση που έδειξε. Και στον Βόλο και στο ΟΑΚΑ, ο Χιμένεθ έμοιαζε να παίζει περισσότερο με το χρόνο, παρά για να κερδίσει το παιχνίδι και στο τέλος το πλήρωσε.

ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Σε κάθε τελικό μπορεί να προκύψουν ζευγάρια, λεπτομέρειες που μπορούν να κρίνουν το παιχνίδι. Ατομικές βραδιές ικανές να ορίσουν την ενέργεια του αγώνα και σε μεγάλο βαθμό να δώσουν πλεονέκτημα στην μία ή στην άλλη ομάδα.

ΤΣΙΓΚΡΙΝΣΚΙ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ένα στοιχείο που δεν αποκλείεται να δημιουργεί πονοκέφαλο και δεύτερες σκέψεις στον Χιμένεθ για την τακτική που θα ακολουθήσει, είναι η υπεροχή στην αθλητικότητα που έχει ο Άκπομ, απέναντι στο δίδυμο των Οικονόμου - Τσιγκρίνσκι.

Ο Βρετανός φορ, είναι πιο δυνατός, πιο γρήγορος από τους στόπερ της ΑΕΚ. Αν βρεθεί σε καλή ημέρα μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά θέματα στην άμυνα της ΑΕΚ και να αναδείξει πως λείπει ένα σύγχρονο στόπερ, όπως ο Βράνιες.

ΧΟΥΛΤ - ΖΑΜΠΑ

Είναι η φύση των ποδοσφαιριστών τέτοια, που ο νικητής τα παίρνει όλα. Κερδίζει όλη την πλευρά και δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στην ομάδα του. Ο Χουλτ δεν είναι ο καλύτερος μπακ στο μαρκάρισμα, έχει όμως την τάση, όταν βρίσκεται σε καλή ημέρα, να μπορεί να δίνει όλη την πλευρά στην ομάδα του μέσα από την επιθετικότητα που βγάζει. Είναι η φύση του Σουηδού τέτοια που μπορεί να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα παιχνίδια της ομάδας του.

Όταν βρίσκει ενέργεια και ρυθμό, αμύνεται μέσα από την επιθετικότητα του, προσφέρει μία έξτρα απειλεί και πολλά ανεβάσματα, αν δεν τα καταφέρει θα έχει μεγάλο πρόβλημα με τον Ζαμπά.

Ο Βραζιλιάνος είναι δυνατός, γρήγορος, αθλητικός και μπορεί να πληγώσει την ΑΕΚ τόσο αξιοποιώντας η ομάδα του παιχνίδι στον χώρο και πατήματα που κάνει στην αντίπαλη περιοχή, όσο και με την ικανότητα που έχει να δημιουργεί ρήγματα.

Συνολικά είναι ένα σημαντικό ζητούμενο για την άμυνα της ΑΕΚ να καταφέρει να αντιμετωπίσει την αθλητικότητα των Ακπόμ - Ζαμπά και να μην τους επιτρέψει να βρουν ρυθμό.

ΟΛΙΒΕΪΡΑ - ΚΡΙΣΤΙΤΣΙΤΣ

Στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, οι δύο ομάδες έβαλαν στο ρόστερ τους έναν δημιουργό από χαμηλά, έναν καθοδηγητή. Ο Ολιβέιρα, ήρθε πιο έτοιμος αγωνιστικά και σε μία ομάδα που ήταν έτοιμη να δεχτεί έναν ποδοσφαιριστή με τον δικό του ρόλο.

Ο Σέρβος άργησε λίγο, αποκτήθηκε σε μία προβληματική περίοδο για την ΑΕΚ και ό ίδιος δεν ήταν στην καλύτερη ατομική κατάσταση. Ασφαλώς και κανείς δεν τον αμφισβήτησε.

Η ποιότητα του στις επιλογές βγάζει μάτι και το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Αυτός είναι και ο λόγος, που ο συντηρητικός Χιμένεθ φαίνεται πως θα σπάσει το δίδυμο με τους δύο αθλητικούς χαφ Σιμόες - Γαλανόπουλο, για να έχει στο γήπεδο τη δημιουργία του Κρίστιτσιτς.

Είναι ο ρόλος τους, η ποιότητα τους τέτοια, που όποιος από τους δύο καταφέρει να έχει μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του, θα βοηθήσει ώστε να έχει καλύτερη κατεύθυνση η συνολική της δημιουργία.

Πιστεύω πως σε μεγάλο βαθμό, ότι όποια ομάδα πάρει καλύτερο παιχνίδι από τον δημιουργό της από την πρώτη γραμμή άξονα, θα έχει περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσει το κύπελλο, καθώς θα έχει βρει καλύτερο ρυθμό.

ΜΑΝΤΑΛΟΣ - ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ, ΠΕΛΚΑΣ - ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ

Και οι δύο ομάδες έχουν δύο δημιουργικούς ποδοσφαιριστές στην μεσοεπιθετική τριάδα. Η λογική είναι διαφορετική, ο Λουτσέσκου χρησιμοποιεί έναν καθαρό εξτρέμ, στην ΑΕΚ το πλάτος το παίρνουν κυρίως από τα μπακ, και προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην αντίπαλη άμυνα, βγάζοντας δεύτερο φορ τον Λιβάγια και αξιοποιώντας τα προσόντα των Μάνταλου, Μπακασέτα, πιο κεντρικά.

Η ΑΕΚ αν δεν πάρει καλό παιχνίδι από το δίδυμο Μάνταλου - Μπακασέτα δεν μπορεί να πάρει μεγάλη νίκη.

Τη φετινή σεζόν έχει παρατηρηθεί πως ο Μπίσεσβαρ παίζει καλύτερα κεντρικά ως επιτελικός και ο ΠΑΟΚ, λειτουργεί καλύτερα με αυτόν σε ρόλο επιτελικού μέσου και με δύο εξτρέμ. Αυτός είναι και ο λόγος, που ο Λουτσέσκου στα ντέρμπι του δευτέρου γύρου κράτησε στον πάγκο τον Πέλκα.

Η φόρμα του Πέλκα σε συνδυασμό με την ανάγκη λόγω του τραυματισμού του Βιείρίνια για να υπάρχουν ηγέτες στο γήπεδο, κάνει πιο πιθανή την χρησιμοποίηση Πέλκα. Θα παίξει ρόλο το πώς θα συνεργαστούν οι Πέλκας, Μπίσεσβαρ και αν θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν με τη δημιουργία τους, τα προσόντα των Ακπομ, Ζαμπά. Όσο περισσότερο βάλει ο ΠΑΟΚ στο παιχνίδι τους Ακπόμ, Ζαμπά τόσο πιο δύσκολη θα γίνει η ζωή της ΑΕΚ.

ΛΙΒΑΓΙΑ - ΠΟΝΣΕ, ΣΤΟΠΕΡ ΠΑΟΚ

Αν ήμουν Χιμένεθ, θα παρακαλούσα να δω αριστερό μπακ τον Κρέσπο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα εξασφάλιζε πως δεν θα είχε στα αριστερά να κινδυνέψει μόνο από την παρουσία του Μπίσεβαρ, οπότε δεν χρειάζεται δεύτερος παίκτης να βοηθά τον δεξί του μπακ και θα μπορεί να ασκήσει περισσότερη πίεση στο κέντρο άμυνας του ΠΑΟΚ, που δεν θα είναι και αυτό που προσφέρει και την μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο στόχος του Χιμένεθ θα πρέπει να είναι να μην επαναλάβει η ομάδα του, το ίδιο λάθος που έκανε στους δύο προηγούμενους τελικούς. Να μην αφήσει εκτός παιχνιδιού, εκτός περιοχής εντελώς ακίνδυνους τους δύο επιθετικούς της.

Ο Χιμένεθ έχει στα χέρια του δύο επιθετικούς, που δεν έχουν την ικανότητα να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις και να χτυπήσουν στον χώρο. Πρέπει να καταφέρεις να τους φέρεις την μπάλα μέσα στην περιοχή. Το γεγονός αυτό, είναι αδυναμία για αυτά τα παιχνίδια, γιατί σε αναγκάζει να κυριαρχήσεις.

Είναι όπλο να έχεις φορ που να σου δίνουν το δικαίωμα να εκμεταλλευτείς τον χώρο, που να μπορούν να καλύψουν αποστάσεις και να γίνουν απειλητικοί από μόνοι τους.

Αν καταφέρεις, όμως, έχοντας Λιβάγια, Πόνσε, αλλά φυσικά και Μπακασέτα να βάζει συχνά την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και να έχεις ζεστούς τους Πόνσε, Λιβάγια, γίνεται δύσκολη η αντιμετώπιση τους. Βάζεις πολύ βάρος στο κέντρο άμυνας του αντιπάλου.

Δυστυχώς, ζούμε σε μία χώρα, που μας αναγκάζει να παρακολουθήσουμε έναν τελικό χωρίς κόσμο. Ομολογώ πως παρότι αγαπώ πολύ το ποδόσφαιρο, αν δεν έκανα αυτήν την δουλειά, δεν υπήρχε περίπτωση να χαλάσω το Σάββατο μου, για να παρακολουθήσω έναν τελικό σε αυτές τις συνθήκες.

Είναι απίστευτος ο τρόπος που απαξιώνεται το προϊόν και ακόμα πιο ενοχλητικό πως παίρνονται αυτές οι ακραίες αποφάσεις χωρίς να συνοδεύονται με μέριμνα για να διορθωθεί στο άμεσο μέλλον η κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ