X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Μάθε παιδί μου μπάσκετ από τον Ρικ Πιτίνο

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Δούλεψε σκληρά, αμφισβητήθηκε, πέτυχε άθλο. Ο Ρικ Πιτίνο είναι ο μόνος που μπορεί να διώξει το φάντασμα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Τσάρλυ αφήνει την στρογγυλή θεά του ποδοσφαίρου και γράφει για τον Αμερικανό προπονητή που είχε ανάγκη ο Παναθηναϊκός.

Ο Ρικ Πιτίνο κατάφερε να λύσει το πρόβλημα των εκτός έδρας, που ταλαιπωρεί τον Παναθηναϊκό από την ημέρα που έφυγε ο Ομπράντοβιτς και πέτυχε έναν στόχο που έμοιαζε ακατόρθωτος. Ανέλαβε μία κακοσχεδιασμένη ομάδα, ένα ρόστερ που φαινόταν να έχει δημιουργηθεί με λανθασμένη συνταγή και τα έφερε όλα ανάποδα.

Με ρεκόρ 8-2 στα τελευταία 10 παιχνίδια, με τον Παναθηναϊκό να χρειάζεται 7 νίκες στα τελευταία 8 παιχνίδια κατάφερε να γυρίσει τούμπα την ιστορία της φετινής Ευρωλίγκας και να βάλει την ομάδα στην 6η θέση των πλέι οφ.

ΚΑΚΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΡΟΣΤΕΡ

Ασφαλώς και για το μέγεθος του μπασκετικού Παναθηναϊκού δεν μπορεί να αποτελεί θέμα η πρόκριση στους "8", όμως για να επιτευχθεί χρειαζόταν να κερδίσει τον ίδιο του τον εαυτό και ο Πιτίνο κατάφερε να το κάνει πράξη.

Ο μέσος οπαδός έχει μία συνήθεια να βλέπει και να κρίνει με βάση την τελευταία εικόνα, ειδικά αν τα τελευταία αποτελέσματα είναι υπερβολικά επιτυχημένα η υπερβολικά αποτυχημένα τα βλέπει όλα με μεγεθυντικό φακό και μέσα από το πρίσμα των συναισθημάτων που του έχουν δημιουργηθεί.

Το γράφω αυτό γιατί καταλαβαίνω, πως πολλοί θα σπεύσουν να στείλουν μηνύματα, διαβάζοντας πως το ρόστερ ήταν κακοσχεδιασμένο. Είναι κάτι όμως που το υποστηρίζει και ο ίδιος ο Ρικ Πιτίνο, σε συνέντευξη του στον Βασίλη Σκουντή για συνδρομητικό κανάλι. Συνέντευξη που είχε δοθεί πριν το παιχνίδι με την Γκραν Κανάρια, είχε δηλώσει πως αν έφτιαχνε ο ίδιος το ρόστερ, θα φρόντιζε ο Καλάθης να έχει στο "2", στο "3" και στο "4" καλύτερους σουτέρ.

Η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός που ανέλαβε ήταν μία ομάδα που δεν είχε σουτ, δεν είχε ποστ, δεν έπαιζε άμυνα στην περιφέρεια και το αντίπαλο 5άρι μόνιμα έκανε πάρτι. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν, όποτε ο Παναθηναϊκός έβγαινε από την χώρα, να διασύρεται.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΝΑ ΕΜΠΝΕΕΙ

Ο Παναθηναϊκός βγάζοντας στο ξεκίνημα ένα πολύ ευνοϊκό πρόγραμμα είχε ρεκόρ 6 νίκες και 7 ήττες, ο Δημήτρης Γιανακόπουλος αποφάσισε να μην μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και να παίξει το τελευταίο του χαρτί, απολύοντας τον Πασκουάλ. Μέχρι να συμφωνήσει με προπονητή ήρθε και η ήττα από την Αρμάνι, το ρεκόρ έγινε 6-8. Ο Παναθηναϊκός είχε παίξει 8 παιχνίδια εντός και έμοιαζε αποκλεισμένος.

Η απόφαση του Γιανακόπουλου αιφνιδίασε, δεν φάνταζε σε πολλούς απλό, να έρθει μέσα στην σεζόν ένας προπονητής που δεν έχει βγει ποτέ στην Ευρώπη, ακόμα και αν αυτός είναι ο μύθος Ρίκι Πιτίνο. Ο Πιτίνο απέδειξε, πως ανεξάρτητα από τη διαφορετική κουλτούρα και τους διαφορετικούς κανονισμούς, το μπάσκετ είναι ένα.

Ο Πιτίνο, μετά από το σκάνδαλο στο Λούσβιλ, χρειαζόταν μία ευκαιρία για να σηκώσει ξανά την καριέρα του, να μπορέσει να επιστρέψει. Τον πραγματικά μεγάλο άνδρα τον καταλαβαίνεις όταν πέσει. ‘Όταν έχει πετύχει τα πάντα, έχει ζήσει μεγαλεία, λάμψη έχει ιδρώσει για αυτά και ξαφνικά βλέπει να χάνονται. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν δύο δρόμοι.

Είτε να το ρίξει σε ψυχολόγους και να παραιτηθεί, είτε να ξεκινήσει το ταξίδι προς την επιστροφή, να οπλιστεί από τις γνώσεις του και να βρει ψυχή και κουράγια να δουλέψει για να σηκωθεί ξανά. Ο Πιτίνο στα 66 του χρόνια, αποδείχτηκε πως είχε την φιλοδοξία που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός. Είχε το μεράκι να μπει στο ΟΑΚΑ και να δουλέψει καθημερινά την κάθε λεπτομέρεια, το πάθος την φλόγα και την δυνατότητα να εμπνεύσει.

Στοιχεία τα οποία έλειπαν από τον προκάτοχο του. Ο Πασκουάλ ήταν κύριος, πιθανότατα καλός προπονητής, όμως δεν μπορούσε να δώσει έμπνευση. Ο Παναθηναϊκός χτίστηκε, δομήθηκε γύρω από τον μύθο του Ομπράντοβιτς, έχει ανάγκη να παίρνει έμπνευσή από τον προπονητή του, αυτή είναι η φύση του και ο Πιτίνο έγινε ο πρώτος που το προσέφερε μετά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

ΓΝΩΡΙΣΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ

Θαύματα στον αθλητισμό χωρίς δουλειά δεν γίνονται και η ιστορία του φετινού Παναθηναϊκού είναι μία απόδειξη. Ο Πιτίνο δεν πέτυχε, επειδή ήρθε, έβαλε ωραία κουστούμια και έδινε ατάκες στις συνεντεύξεις. Ο αέρας, η θετική αύρα που μπορεί να προσφέρει κράτησε ένα παιχνίδι, αυτό με την ΤΣΣΚΑ, στην συνέχεια όμως ήρθαν σφαλιάρες, σφαλιάρες που έφεραν αμφισβήτηση. Ο Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα του Πιτίνο κερδίζει την ΤΣΣΚΑ και στην συνέχεια έχασε με κάτω τα χέρια 5 εκτός έδρας παιχνίδια με Ολυμπιακό, Μπαρτσελόνα, Ζαλγκίρις, Μακάμπι, Φενέρ και απλά επιβίωσε κερδίζοντας στο ΟΑΚΑ, Μπαγερν, Εφές, Χίμκι.

Σήμερα όλα αυτά φαίνονται μακριά, όμως σε εκείνο το πρώτο διάστημα ο Πιτίνο αμφισβητήθηκε ανοιχτά. Θυμάμαι και γελάω με αφελή φθηνά σχόλια πως εκμεταλλεύεται τα ταξίδια με τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα για να κάνει τουρισμό. Λες και δεν έχει βγάλει λεφτά, για να μπορεί να πάρει την γυναίκα του και να κάνουν ταξίδια αναψυχής στην Ευρώπη.

Τα πρώτα άσχημα αποτελέσματα απλά είναι η απόδειξη πως στον ομαδικό αθλητισμό δεν γίνονται θαύματα, για να πετύχεις χρειάζεται δουλειά και χρόνος. Ο Πιτίνο δούλευε σκληρά καθημερινά και δούλευε με τον μοναδικό τρόπο που θα μπορούσε να γυρίσει την κατάσταση.

ΔΟΥΛΕΥΕ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ, ΓΚΡΙΝΙΑΖΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Δεν ξέρω αν η επιλογή Πιτίνο βγήκε συγκυριακά, ή σκόπιμα ο Δημήτρης Γιανακόπουλος πήγε στην απόφαση να πάρει προπονητή που έχει μάθει να δουλεύει επίμονα με τα βασικά τους αθλητές του, λόγω της καριέρας του στα κολέγια. Αυτός όμως ήταν και ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση και εκείνη την περίοδο που δημοσιογράφοι έγραφαν κοροϊδευτικά για τα ταξίδια και τις διακοπές του Πιτίνο, ο "μύθος Ρικ Πιτίνο" αμφισβητούταν και μέσα από τα αποδυτήρια.

Βλέπετε δεν είναι συνηθισμένο για έναν αθλητή που κάνει γερά συμβόλαια να έρχεται ο προπονητής του και να τον βάζει να προπονείται στην καμπύλη, στην μηχανική του σουτ, στο πως θα βάζει το σώμα του στην άμυνα, στο πως θα προστατεύει την μπάλα. Η λογική που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των προπονητών είναι, πως "είσαι επαγγελματίας παίρνεις αυτό το συμβόλαιο, είσαι έτοιμος δεν θα σε μάθω εγώ να σουτάρεις".

Ο Πιτίνο όμως κατάλαβε νωρίς, πως έχει ομάδα με ταλέντο, αθλητές με ακατέργαστα στοιχεία και πρέπει μαζί τους να δουλέψει τα βασικά, στοιχεία που τους λείπουν. Ξέρετε, ο αθλητής έχει εγωισμό, όχι απλό εγωισμό- "άρρωστο εγώ"- δεν είναι εύκολο να δεχτεί να δουλέψει βασικές αρχές που τις μαθαίνεις στις ακαδημίες. Ακόμα και αν σουτάρει κάτω από 50% βολές, κάτω από 25% τρίποντο και είναι πάνω από 2,15 και δεν τολμά ο προπονητής του να τον βάλει για τρία συνεχόμενα λεπτά, όταν τον διδάσκεις πώς θα σουτάρει και πώς θα βάζει το σώμα του, θεωρεί πως τον μειώνεις.

ΤΟ ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΚΑΝΑΡΙΑ

Ο αθλητής για να πειστεί πρέπει να καταλάβει στο γήπεδο πως αυτά που δουλεύει ο προπονητής στις προπονήσεις τον βοηθά και το "κλίκ" έγινε στα Κανάρια. Ο Παναθηναϊκός μετρούσε με τον Πιτίνο 5 συνεχόμενες εκτός έδρας ήττες, από την αρχή της χρονιάς είχε 1 νίκη στην Μπούντουτσνοστ και 9 ήττες. Δεν ήταν το αποτέλεσμα που έκανε την διαφορά αλλά ο τρόπος. Το γεγονός πως για πρώτη φορά φάνηκε πως όσα τους λέει ο Πιτίνο, πως οι νέες κατευθύνσεις που δίνει στην ομάδα είναι σωστές και την βοηθούν να σκοτώσει το μεγάλο της πρόβλημα, που ήταν πως δεν μπορούσε να πάει ψηλά το σκορ μακριά από το ΟΑΚΑ.

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πέρα από την ατομική δουλειά στα βασικά, η ομάδα άλλαξε λογική. Περιόρισε το βιαστικό μπάσκετ ενστίκτου με τα ελεύθερα σουτ και άλλαξε κατεύθυνση. Σούταρε λιγότερα τρίποντα, περισσότερα δίποντα, έπαιζε πολύ περισσότερο ποστ, διάβαζε τις αντίπαλες άμυνες, έψαχνε το τρίποντο όπως ήθελε ο Πιτίνο με πάσα από την ρακέτα προς τα έξω.

Πήγε σε ένα στιλ παιχνιδιού που ταίριαζε περισσότερο στα προσόντα τις ομάδας του, φρόντισε να έχει φρέσκο τον ηγέτη Καλάθη, βγάζοντας τον από την ταλαιπωρία να μαρκάρει μόνιμα τον καλύτερο περιφερειακό των αντιπάλων. Το γεγονός πως διάβαζε η ομάδα την αντίπαλη άμυνα και έψαχνε από το τριάρι ποστ βοήθησε σημαντικά τον Παπαπέτρου και η ατομική δουλειά που είχε γίνει έδωσε στον Παναθηναϊκό μία λύση στο "5" που είχε πολύ μεγάλη ανάγκη, με τον Παπαγιάννη.

Ήταν και στενάχωρο να βλέπεις αυτό το θηρίο και να σου λένε "οι ειδικοί" πως δεν μπορούσε να προσφέρει το παραμικρό. Πράγματι δεν μπορούσε αλλά αυτή είναι και η δουλειά του προπονητή. Δεν γίνεται να είσαι μεγάλος προπονητής και να αποδέχεσαι πως από αυτό το θηρίο δεν μπορείς να πάρεις το παραμικρό, να μένεις με αυτά που βλέπεις και να μην προσπαθείς να χτίσεις πάνω στα πλεονεκτήματα που σου δίνει, δουλεύοντας τις αδυναμίες, ακόμα και τον χαρακτήρα. Ο Πιτίνο το έκανε και ο Παναθηναϊκός βρήκε μία λύση στο "5" που του έλειπε.

Επίσης υπήρξαν και δύο σημαντικές ενισχύσεις στην περιφέρεια που έκαναν διαφορά και πρόσφεραν στον Παναθηναϊκό, μεγάλα καλάθια σε κρίσιμα χρονικά σημεία, με την επιστροφή του Λάνγκφορτ και την μεταγραφή του Κιλπάτρικ. Σε όλα αυτά προσθέστε και την ατομική βελτίωση που έφερε ο Πιτίνο με την δουλειά του, με την καθημερινή πίεση και με την βοήθεια από την κατεύθυνση που είχε η ομάδα στους Τόμας, Λάνγκφορντ, Γκιστ, Βουγιούκα και έχουμε το παζλ ολοκληρωμένο.

ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ

Ο Παναθηναϊκός έκανε στα Κανάρια το δεύτερο του διπλό στην φετινή διοργάνωση, αλλά δεν ήταν αυτό το σημαντικό, το σημαντικό ήταν πως η νέα κατεύθυνση φάνηκε πως ταίριαζε στην ομάδα και την οδήγησε στο να πετύχει εκτός έδρας 99 πόντους. Αυτή ήταν η πραγματικά μεγάλη νίκη του Πιτίνο, που έδειξε πως κάτι αλλάζει στον Παναθηναϊκό και δημιούργησε συνθήκες για να γίνει το απίθανο. Δηλαδή να κερδίσει η ομάδα που είχε εκτός έδρας ρεκόρ 1-9, 4 εκτός έδρας παιχνίδια στην σειρά και να κλείσει την Ευρωλίγκα με 7 νίκες και 1 ήττα, ώστε να πάρει στο νήμα την πρόκριση.

Ο Πιτίνο με τη σκληρή δουλειά και την αλλαγή κατεύθυνσης που έδωσε κατάφερε ο Παναθηναϊκός να λύσει την Νο 1 παθογένεια που είχε σαν ομάδα, που τον έκανε τα τελευταία χρόνια μη ανταγωνιστικό στα μεγάλα παιχνίδια. Κατάφερε να μπορεί να πηγαίνει σε μεγάλα σκορ εκτός έδρας.

Ο Παναθηναϊκός εκτός έδρας δεν μπορούσε να περάσει με τίποτα τους 80 πόντους. Σημείωσε 79 με την Μπάγερν, 72 στην μοναδική νίκη επι Πασκουάλ στην Μπούντουγκνοστ, 62 με την Εφές, 77 στην Μπασκόνια, 68 στην Χίμκι, 68 στην Μαδρίτη με την Ρεάλ, 65 στο ΣΕΦ, 68 στην Βαρκελώνη, 69 στην Ζαλγκίρις, 75 στην έδρα της Μακάμπι, 66 στην έδρα της Φενέρ. Όπως λέει και ο Στιβ Γιατζόγλου, με αυτούς τους πόντους δεν κερδίζεις ούτε σε γυναικείο μπάσκετ.

Για αυτό τον λόγο αναφέρω πως επιτυχία, δεν ήταν η νίκη στα Κανάρια, αλλά οι 99 πόντοι σε εκτός έδρας παιχνίδι. Την επόμενη εβδομάδα σουτάροντας 66 δίποντα και μόλις 11 τρίποντα (τα 2 εύστοχα), έβαλε 91 πόντους στην Νταρουσάφακα και οπλισμένος με αυτοπεποίθηση αλλά και αλλαγμένος αγωνιστικά πήγε και πέτυχε τα δύο τεράστια "διπλά" σε Μόσχα και Μιλάνο.

H ΩΡΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΩΝ ΡΕΚΟΡ

Ο Παναθηναϊκός είχε να κερδίσει στην Μόσχα 8 χρόνια, 5 χρόνια είχε να κερδίσει σε μία κορυφαία έδρα (συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2013, όταν είχε κερδίσει με τον Πεδουλάκη 73-74 στην Μαδρίτη την Ρεάλ) και είχε να πετύχει 4 κολλητές εκτός έδρας νίκες από την εποχή του Ομπράντοβιτς. Όλα αυτά τα πέτυχε ο Πιτίνο μέσα σε λίγους μήνες δουλειάς.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΏΞΕΙ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ

Βλέποντας την ατομική βελτίωση των παικτών του, τη συνολική βελτίωση της ομάδας που ξεπέρασε αδυναμίες, παθογένειες χρόνων, καταλαβαίνει κανείς πόσα περισσότερα μπορεί να πάρει ο Παναθηναϊκός αν συνεχίσει να δουλεύει με τον Ρικ Πιτίνο. Επαναλαμβάνω πως μιλάμε για μία ομάδα που είναι η φύση της τέτοια που για να πετύχει πρέπει να παίρνει ο κόσμος και οι αθλητές έμπνευση από τον προπονητή της.

Στον Παναθηναϊκό πέρασαν μετά τον Ομπράντοβιτς, αξιόλογοι προπονητές, για μένα ο Πεδουλάκης είναι αυτός που δούλεψε καλύτερα και αδικήθηκε και στα δύο του περάσματα, όμως ο Πιτίνο είναι ο πρώτος που σαν μέγεθος μπόρεσε να δημιουργήσει τον δρόμο για τις επόμενες επιτυχίες, ο πρώτος που έχει το μέγεθος για να διώξει το φάντασμα του Ομπράντοβιτς και να πείσει πως μπορεί να φθάσει ξανά ψηλά ο Παναθηναϊκός και χωρίς τον μεγάλο Ζοτς.

Ασφαλώς και υπάρχει χρόνος για την επόμενη ημέρα. Η δήλωση του Ρικ Πιτίνο στο κλείσιμο της συνέντευξης τύπου μετά την νίκη επι της Μπούντουτσνοστ δείχνει τον δρόμο. "Πήραμε το κύπελλο, πήγαμε στα πλέι οφ, τερματίσαμε 6η στην κανονική περίοδο που ήταν δύο στόχοι, αλλά η πραγματική σεζόν αρχίζει τώρα".

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Πιτίνο: "Η πραγματική σεζόν αρχίζει τώρα"
Ρεσιτάλ Πιτίνο στα αποδυτήρια: "Αν δεν βγείτε μέχρι τις 7 το πρωί, θα με απογοητεύσετε"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ