OPINIONS

Με φρέσκες ιδέες ο Φαν Σιπ και όπλο τα τρεξίματα του Μασούρα

Οι παίκτες της Εθνικής πανηγυρίζουν το γκολ του Μασούρα από τη Νορβηγία /6 Ιουνίου 2021
Οι παίκτες της Εθνικής πανηγυρίζουν το γκολ του Μασούρα από τη Νορβηγία /6 Ιουνίου 2021 EUROKINISSI SPORTS

Ο Πέλκας τη δημιουργία, ο Μασούρας το τρέξιμο, που ανοίγει τις άμυνες. Ο Τσάρλυ γράφει για την εικόνα της Εθνικής Ελλάδας και τα κέρδη της από τα φιλικά με Βέλγιο - Νορβηγία.

Θετικό το πρόσημο από τα δύο φιλικά που έδωσε η Εθνική μας. Ο Φαν Σιπ δοκίμασε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στα παιχνίδια με Βέλγιο και Νορβηγία που είχαν έναν κοινό παρανομαστή, να αξιοποιήσουμε τα τρεξίματα του Μασούρα, στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας. Στο φιλικό με την Νορβηγία, το 3-5-2 στο πρώτο ημίχρονο λειτούργησε και το δίδυμο Πέλκας, Μασούρας συνδύαζε δημιουργία και ταχύτητα.

Με τους Βέλγους, επιλέξαμε ένα καθαρό 4-2-3-1 με δύο μπακ στα αριστερά να δίνουν πλάτος στην πλευρά και τον Μασούρα να παίζει πιο εσωτερικά για να βγάζει τα τρεξίματα του, στο κέντρο άμυνας του αντιπάλου. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήσαμε δύο καθαρά τετ α τετ, τα οποία τα σπατάλησε ο εξτρέμ του Ολυμπιακού.

Όμως το σημαντικό ήταν πως μπορούσε να ανοίξει με τα τρεξίματα του την αντίπαλη άμυνα και να μας κάνει απειλητικούς. Κρατήσαμε λοιπόν από το φιλικό της περασμένης Πέμπτης, πως απέναντι σε έναν αντίπαλο που ανήκει στο πιο υψηλό επίπεδο, έσω και αν είχαμε αλλαγές, υπήρχε τρόπος για να φανούμε απειλητικοί.

Το 3-5-2 στο πρώτο μέρος λειτούργησε άριστα

Στο παιχνίδι της Κυριακής (6/6) με την Νορβηγία, το αρχικό πλάνο στο πρώτο ημίχρονο πήρε άριστα. Καθαρό 3-5-2 χωρίς κανέναν καθαρό φορ και με επιθετικό δίδυμο που αποτελούταν από ένα δημιουργικό χαφ και όπλο ξανά τα τρεξίματα του Μασούρα στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας.

Με τους τρεις αμυντικούς, μπορέσαμε και ελέγξαμε εύκολα τον Χάαλαντ, που στο πρώτο ημίχρονο είχε δίπλα του τον Έντεγκααρντ και μόνιμα, είχαμε αριθμητικό πλεονέκτημα στο συγκεκριμένο χώρο.

Γκολ όπως ακριβώς το φανταζόταν ο Φαν Σιπ

Ελέγξαμε απόλυτα τα δύο όπλα των Νορβηγών και έχοντας αμυντική ασφάλεια μπορέσαμε να αξιοποιήσαμε την διάθεση που έβγαζε ο Πέλκας. Έπαιξε ιδανικά τον ρόλο του δημιουργού στο επιθετικό δίδυμο. Βγαίνοντας στα πλάγια έδινε την δυνατότητα στους συμπαίκτες του, να του περνάνε την μπάλα, σε χώρους που οι Νορβηγοί δεν μπορούσαν να του βάλουν μαρκάρισμα και από δικές του ενέργειες ήρθαν και τα δύο τέρματα της Εθνικής μας.

Στο 13' βγήκε στα αριστερά, πήρε την πάσα από τον Τσιμίκα και το γεγονός πως ο μπακ της Λίβερπουλ συνέχισε το τρέξιμο του, δημιούργησε συνθήκες, να μαζέψει την μπάλα ο Πέλκας, να γυρίσει πρόσωπο προς την αντίπαλη άμυνα, να δει το τρέξιμο του Μασούρα και με μία πολύ όμορφη κάθετη, να βοηθήσει τον Φαν Σιπ, να δει την ιδέα του, να γίνεται πράξη, όταν σχεδίαζε να κατεβάσει το συγκεκριμένο επιθετικό δίδυμο.

Γκολ από δική τους συνεργασία, με κάθετη του Πέλκα που αξιοποίησε το τρέξιμο του Μασούρα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας.. Ο Μασούρας έχει το χάρισμα να συνδυάζει το τρέξιμο του χωρίς μπάλα, με αποτελεσματικότητα. Από τη στιγμή που είχε χάσει τις δύο καθαρές ευκαιρίες που του προέκυψαν με τους Βέλγους, ήταν δύσκολο να συμβεί το ίδιο και απέναντι στην Νορβηγία.

Ο Φαν Σιπ, είδε το ποδόσφαιρο να αποδίδει δικαιοσύνη και να ανταμείβεται το πλάνο, αξιοποίησης της ταχύτητας του Μασούρα, που είναι φανερό πως προσπάθησε να περάσει σε αυτά τα δύο φιλικά παιχνίδια στην Εθνική μας ομάδα.

Δημιουργία Πέλκα, τρεξίματα Μασούρα και επιθετικότητα των ακραίων μπακ

Τα τρεξίματα που έκανε ο Πέλκας στα πλάγια, με στόχο να δημιουργήσει συνθήκες για να παίρνει την μπάλα, στα μεσοδιαστήματα τον έφεραν στο 21' μέσα στην περιοχή στα δεξιά. Ο Ανδρούτσος του πέρασε τη μπάλα και συνέχισε εσωτερικά την κίνηση του. Ο Πέλκας δεν είχε ποδοσφαιριστή να τροφοδοτήσει αλλά πέρασε την μπάλα στον Τσιμίκα που είχε πατήσει στην περιοχή και ο μπακ της Λίβερπουλ, είχε ορατότητα και εικόνα από την κίνηση του Ανδρούτσου και του μετέφερε άμεσα την μπάλα, νικώντας την άμυνα της Νορβηγίας.

Ήταν δύο πολύ όμορφα τέρματα, σε ροή αγώνα, που ήρθαν μέσα από κινήσεις των ακραίων μας μπακ, τρεξίματα του επιθετικού μας διδύμου και με δημιουργία του Πέλκα.

Περιμένω, να δούμε ξανά την συγκεκριμένη λογική του 3-5-2, καθώς λειτούργησε και στο αμυντικό και στο δημιουργικό κομμάτι. Οι τρεις στόπερ και οι τρεις κεντρικοί χαφ, μας έδωσαν ασφάλεια και τον έλεγχο του αγώνα, ενώ ο τρόπος που λειτούργησαν οι δύο μπακ και το επιθετικό μας δίδυμο, μας έκανε απειλητικούς.

Πτώση στο δεύτερο ημίχρονο

Είναι λογικό, με βάση την εποχή που βρισκόμαστε, στο δεύτερο ημίχρονο να πέσει η εικόνα μας. Η είσοδος φορ στο πλάι του Χάαλαντ, μας πήγε πίσω σε μέτρα και η αλήθεια είναι, πως ο Τζόλης που μπήκε στο 58' αντί του Μασούρα, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο ρόλο.

Από την στιγμή που δημιούργησαν συνθήκες οι Νορβηγοί, για να κερδίσουν μέτρα και προσπάθησαν να μας πιέσουν ψηλά, παρουσιάσαμε το γνωστό μας πρόβλημα.

Παθογένεια

Δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε τη μπάλα, χάναμε εύκολα την κατοχή όταν μας πίεζαν στην αρχική ανάπτυξη οι Νορβηγοί και τους επιτρέπαμε να έχουν μόνιμη και εύκολη ανάκτηση της κατοχής. Είναι μία παθογένεια που μας συντροφεύει και όποιος την διαβάζει και επενδύει στην συγκεκριμένη αδυναμία, μας δημιουργεί προβλήματα. Οι Νορβηγοί στο πρώτο μέρος, δεν είχαν δείξει αυτήν τη διάθεση και μας επέτρεψαν να έχουμε έναν εύκολο έλεγχο, στην επανάληψη που το αποτέλεσμα τους οδήγησε να πιέσουν πιο ψηλά, μας ανέδειξαν το μόνιμο πρόβλημα.

Παρουσίασε φρέσκες και λειτουργικές ιδέες ο Φαν Σιπ

Σε γενικές γραμμές όμως, η εικόνα από αυτά τα δύο παιχνίδια είναι θετική. Τα αποτελέσματα στα φιλικά έχουν μικρή σημασία. Το σημαντικό είναι, πως από τα δύο πλάνα του προπονητή, φάνηκε πως υπήρξε μία προσπάθεια για αξιοποίηση κάποιων στοιχείων, που δεν είχαμε καταφέρει να αναδείξουμε.

Φάνηκε στην πράξη πως η ταχύτητα του Μασσούρα, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο, πως η παρουσία του Ανδρούτσου μας προσφέρει μία αξιοπρεπή έστω λύση στην δεξιά πλευρά που έχουμε πρόβλημα.

Επίσης πως δεν γίνεται να μην αξιοποιεί η Εθνική τον Τσιμίκα. Δοκιμάστηκε με τους Βέλγους πλάνο, ικανό να χωρέσει μαζί τους Γιαννούλη, Τσιμίκα, με τους Νορβηγούς, πλάνο με τρεις στόπερ και με ταχύτητα και δημιουργία στο επιθετικό δίδυμο.

Το σημαντικό είναι, πως και με τα δύο σχήματα, είχαμε τρόπο να επιτεθούμε, να γίνουμε επικίνδυνοι σε ροή αγώνα. Ο Φαν Σιπ, έχει θετικά να πάρει μαζί του, από αυτά τα δύο φιλικά και έδειξε, πως δούλεψε και ο ίδιος από το παιχνίδι με την Γεωργία και μετά, για να παρουσιάσει πιο φρέσκες και λειτουργικές ιδέες, για την Εθνική μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ