Μιγκέλ Καρντόσο, το ρίσκο που αξίζει
Ο Τσάρλυ αναλύει εκτενέστατα το πρόζεκτ Μιγκέλ Καρντόσο, το οποίο έχει ενδιαφέρον, αλλά και ρίσκο για την ΑΕΚ. Δεν έχει έρθει ποτέ ξανά στην Ελλάδα προπονητής με αυτήν την ποδοσφαιρική προσέγγιση.
Το αναφέρω σε κάθε ανάλογη περίπτωση, στον ομαδικό αθλητισμό. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πώς θα σου βγει, πως θα ταιριάξει με την ομάδα ο προπονητής που επιλέγεις. Αυτό που είναι υποχρεωτικό να κάνεις, είναι να βάλεις κάτω τα δεδομένα και να επιλέξεις τον προπονητή με βάση αυτά που θέλεις να ακολουθήσει η ομάδα σου.
Η επιλογή του Πορτογάλου, Μιγκέλ Καρντόσο, δείχνει πως στην ΑΕΚ είναι αποφασισμένοι να κάνουν μία σημαντική στροφή. Προπονητής σαν τον Καρντόσο δεν έχει δουλέψει ποτέ ξανά στο ελληνικό πρωτάθλημα
ΤΡΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΑΝ ΠΡΩΤΟΣ
Ο Μιγκέλ Καρντόσο ήταν για πολλά χρόνια δεύτερος προπονητής. Δούλεψε σαν ασίσταντ στις Κόρδοβα, Μπράγκα, Ντέπορ.
Το 2013 πήγε στην Σαχτάρ, όπου αρχικά ανέλαβε την δεύτερη ομάδα - ήταν κάτι σαν υπεύθυνος των ακαδημιών - και την επόμενη σεζόν ανέλαβε σαν βοηθός του Φονσέκα. Σαν πρώτος προπονητής έχει δουλέψει μόλις δύο σεζόν και έχει κάνει τρεις δουλειές.
Μια επιτυχημένη παρθενική σεζόν το 2017/18 στην Ρίο Άβε και δύο αποτυχημένες δουλειές σε Ναντ και Θέλτα την σεζόν που μας πέρασε. Αν μου γινόταν η ερώτηση με βάση τα πρωταθλήματα που παρακολουθώ να πω τους τρεις πιο αποτυχημένους προπονητές την σεζόν που πέρασε, δεν υπήρχε περίπτωση να μην μπει μέσα ο Καρντόσο.
Αυτό δεν σημαίνει πως απαραίτητα θα αποτύχει και στην AEK. Πάμε να δούμε κάποια σημαντικά στοιχεία από τις δύο χρονιές που έχει δουλέψει σαν πρώτος προπονητής.
EΚΑΝΑΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΡΙΟ ΑΒΕ
Ο Μιγκέλ Κανρντόσο έκανε αίσθηση με τον τρόπο που κατάφερε να βγάλει στην πέμπτη θέση τη Ρίο Άβε. Δεν ήταν τόσο η πορεία που έκανε με την ομάδα, άλλωστε έξι και επτά είχε τερματίσει τα δύο προηγούμενα χρόνια, αλλά ο τρόπος που το πέτυχε.
Κατάφερε με τη Ρίο Άβε να παρουσιάσει ένα πολύ επιθετικό σύνολο, εφάρμοσε ένα ποδόσφαιρο επιβολής και έκανε μία μικρομεσαία ομάδα του πορτογαλικού πρωταθλήματος να είναι δεύτερη σε κατοχή μπάλας με 57,6%, πάνω δηλαδή ακόμα και από την πρωταθλήτρια Πόρτο. Όπως στη δεύτερη θέση ήταν και στον αριθμό πασών που άλλαζαν οι παίκτες της σε κάθε παιχνίδι με 458,7 ανά παιχνίδι.
Ήταν τόσο εντυπωσιακά υψηλά τα νούμερα, για μία ομάδα σαν την Ρίο Άβε, που δεν γινόταν να μην απασχολήσει κάποιο μεγαλύτερο κλάμπ.
Με μόλις έναν χρόνο δουλειάς σαν πρώτος τεχνικός ο Καρντόσο έφυγε από το πορτογαλικό πρωτάθλημα για να αναλάβει την Ναντ και άρχισε η κατηφόρα.
ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΚΑΡΝΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΝΑΝΤ
Στην περίοδο του καλοκαιριού ο Καρντόσο είχε εντυπωσιάσει τους ανθρώπους της Ναντ με τον τρόπο που δούλευε στην προετοιμασία. Έβαζε πράγματι την ομάδα σε ένα τελείως διαφορετικό δρόμο, την μαθαίνε να παίζει πιο επιθετικά και να είναι κυρίαρχη στο παιχνίδι. Εκείνη την εποχή ο ιδιοκτήτης της Ναντ, Βάλντεμαρ Κίτα, έσταζε μέλι για τον Πορτογάλο τεχνικό και μιλούσε για πρότζεκτ Καρντόσο.
Η προσγείωση όμως ήταν ανώμαλη. Στην πρεμιέρα του Championnat υποδέχεται η Ναντ τη Μονακό, για την οποία εκείνη την εποχή δεν είχε γίνει αντιληπτό πόσο προβληματική την είχαν καταστήσει τα λάθη του καλοκαιριού.
Η Ναντ εφαρμόζει την λογική Καρντόσο, προσπαθεί με χαμηλού επιπέδου ρόστερ να παίξει σαν ομάδα του Γκουραντίολα, παίρνει 66,6% κατοχή, έχει 82% εύστοχες πάσες έναντι 65% της Μονακό, 520 στο σύνολο έναντι 264. Χάνει το παιχνίδι πολύ εύκολα με (1-3) με τρία τέρματα από αντεπιθέσεις, μειώνοντας με τον συγχωρεμένο Σάλα στις καθυστερήσεις.
Δεύτερο παιχνίδι στην Ντιζόν. Η κατοχή της Ναντ σε εκτός έδρας παιχνίδι φθάνει το 68,1%, οι πάσες τις 629, οι τελικές όμως ήταν μόλις 7 έναντι 14 της Ντιζόν και η νέα ήττα ήρθε εύκολα με 2-0. Κάπου εκεί άρχισε να υπάρχει αμφισβήτηση σχετικά με τον ρεαλισμό που έχει το πρότζεκτ Καρντόσο και κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει την Ναντ να πετύχει τους στόχους της.
Ο Καρντόσο έμεινε στον πάγκο 8 παιχνίδια. Έφυγε με ρεκόρ 1-3-4 και άφησε μία ομάδα που είχε σαν στόχο το Europa League και πραγματικές δυνατότητες να τερματίσει ανάμεσα στην 8η και στη 12η θέση, στην 19της βαθμολογίας.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕ
Ο ιδιοκτήτης της Ναντ μετά από την εντός έδρας ήττα με την Νις αποφάσισε να πάει σε αλλαγή προπονητή, καθώς κατάλαβε πως αυτό το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να το υποστηρίξει η ομάδα και είναι επικίνδυνο να πέσει κατηγορία. Σημείωνε μάλιστα στους επικριτές του πως η ομάδα είναι στην 19ηθέση, ενώ έχει βγάλει ένα πολύ βατό πρόγραμμα.
Υπάρχει όμως και μία λεπτομέρεια που είναι σημαντική και είναι υπέρ του Καρντόσο. Ο κόσμος της ομάδας δεν ήταν απέναντι στον προπονητή - μάλιστα τον στήριζε - γιατί έβλεπε έναν άνθρωπο να προσπαθεί να εφαρμόσει ένα επιθετικό ποδόσφαιρο και τα είχε με τον Βαλντεμίρ Κίτα, ο οποίος δεν ενίσχυε την ομάδα.
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΛΙΟΝ
Ο ιδιοκτήτης της Ναντ είχε όπως προανέφερα αποφασίζει να διώξει τον Καρντόσο μετά την εντός έδρας ήττα με την Νις. Πιθανότατα όμως επειδή πίστευε πως θα έρθει βαριά ήττα από την Λιόν και με σκοπό να αποδομήσει τον Καρντόσο, τον άφησε να πάει αυτός στην Λιόν. Εκεί η ομάδα του επιφύλαξε μία έκπληξη.
Η Ναντ έκανε ένα σπουδαίο παιχνίδι, δόθηκε μία μάχη με τις δύο ομάδες να παίζουν στα ίσα, με την Ναντ να έχει οριακά την κατοχή μπάλας να πηγαίνει σε 19 τελικές και να φεύγει με το ισόπαλο 1-1. Στο τέλος του αγώνα οι ποδοσφαιριστές πήγαν και αγκάλιασαν τον Καρντόσο. Ο βαθμός πανηγυρίστηκε έντονα και η εικόνα έμοιαζε πως θα κρατήσει την θέση του. Το τελευταίο παιχνίδι του Κανρτόσο στην Ναντ ήταν ένα από τα καλύτερα που έχουν παίξει τα "καναρίνια" τα τελευταία χρόνια.
ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΕ Ο ΧΑΛΙΛΧΟΤΖΙΤΣ
Ο Βαλντεμάρ Κίτα, όμως, είχε πάρει τις αποφάσεις του και για να περάσει την απόλυση του Καρντόσο έφερε στη Ναντ μία εμβληματική μορφή της ομάδας, τον Χαλίλχοτζιτς. Ο Βόσνιος είναι μύθος για τον σύλλογο από την εποχή που ήταν ποδοσφαιριστής της ομάδας, οπότε το όνομα του τελείωνε τη συζήτηση.
Κανένας δεν ξέρει τι θα γινόταν αν κρατούσε την θέση του ο Καρντόσο, ο Κίτα όμως δικαιώθηκε. Ακολούθησε μία ήττα με 3-0 από την Μπορντό και στην συνέχεια ο Χαλίλχοτζιτς κέρδισε 4 παιχνίδια στην σειρά, κράτησε την Ναντ 6 αγώνες αήττητη και δεν κινδύνεψε ποτέ ξανά μέσα στην σεζόν.
Στην συνέχεια οι επιδόσεις έπεσαν καθώς επηρεάστηκε πολύ από το θέμα με τον Σάλα, το διάστημα που οι οπαδοί κατηγορούσαν την διοίκηση πως θέλει να τον πουλήσει και ασφαλώς ψυχολογικά μετά από το τραγικό δυστύχημα. Η δυναμική της Ναντ κόπηκε. Όμως με τον Χαλίλχοτζιτς και ένα πιο ρεαλιστικό ποδόσφαιρο, δεν έμπλεξε σε περιπέτειες.
ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΓΚΑΦΑ
Να επιστρέψουμε όμως στον Καρντόσο. Ο Πορτογάλος τεχνικός είδε το ποδοσφαιρικό του πλάνο να μην δουλεύει ή τουλάχιστον να μην φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην Ναντ και απολύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου. Είχε φτιάξει όμως ένα όνομα πως είναι μία ενδιαφέρουσα περίπτωση, ένας προπονητής που θέλει να χτίζει επιθετικές ομάδες.
Δεν άργησε λοιπόν πολύ να βρει δουλειά και στην διακοπή του Νοεμβρίου, μετά την εντός έδρας ήττα της Θέλτα με 4-2, από την Ρεάλ, απολύθηκε ο Αντόνιο Μοχάμεντ και ανέλαβε την ομάδα του Βίγο. Η Θέλτα ήταν στην 14θέση, με ρεκόρ 3-5-4 και πολύ πιο κάτω από τον αρχικό της στόχο, ο οποίος ήταν η έξοδο στο Europa League.
Από νωρίς φάνηκε πως το πράγμα δεν θα πάει καλά. Στην παρουσίαση του έκανε μία επική γκάφα, ευχαριστώντας την Ντεπορτίβο, που είναι η ονομασία της μισητής Λα Κορούνια. Σαν να πάει στον Άρη και να ευχαριστήσει τον ΠΑΟΚ.
ΑΠΕΤΥΧΕ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Το πέρασμα του στην Θέλτα ήταν πιο απογοητευτικό από ότι στην Ναντ. Έδειξε μεγάλη αδυναμία να διαχειριστεί καταστάσεις και απολύθηκε ξανά, για να μην ρίξει την ομάδα κατηγορία. Το ρεκόρ του στην ομάδα του Βίγο ήταν 3-2-9 και την άφησε στην 17θέση, να παλεύει για την παραμονή της, μία παραμονή που τελικά κατέκτησε με τον Εσκριμπά την τελευταία αγωνιστική.
Συνάντησε τα ίδια προβλήματα. Στο ξεκίνημα του έχασε το πρώτο παιχνίδι με 2-1 από την Σοσιεδάδ και στο πρώτο εντός παρουσίασε για πρώτη φορά το δικό του ποδοσφαιρικό σχέδιο. Απέναντι στην Ουέσκα, έπιασε 60% κατοχή και επικράτησε με 2-0. Στην συνέχεια κέρδισε την αγχωμένη Βιγιαρεάλ με 3-2 και φαινόταν να βάζει την ομάδα σε σωστή τροχιά. Γρήγορα όμως αποδείχτηκε ότι το πολύ φιλόδοξο του ποδόσφαιρο δεν μπορεί να το ακολουθήσει η ομάδα.
Έσπασε τα ρεκόρ πιάνοντας 80,5% κατοχή μπάλας και έχοντας ταυτόχρονα 91% εύστοχες πάσες. Τα νούμερα εντυπωσιακά αλλά η ομάδα δεν ήταν παραγωγική και έμεινε στο 0-0. Πήγε στο Camp Nou έκανε ένα αξιόλογο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, στα ίσα μέτρα και το έχασε με 2-0, από εκεί και πέρα όμως η συνέχεια ήταν σκληρή.
ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ
Η λογική έλεγε πως ο χρόνος που περνάει θα ήταν με το μέρος της δουλειάς του. Η πραγματικότητα όμως έδειξε, πως όσο απορροφούσαν οι παίκτες το ποδόσφαιρο του, όσο προσπαθούσαν να παίξουν με αυτήν την τόσο επιθετική προσέγγιση, τα αποτελέσματα γινόντουσαν και χειρότερα.
Μετά την διακοπή των εορτών ο Καρντόσο ένιωθε έτοιμος να παρουσιάσει το ποδόσφαιρο του. Έγραψε ένα ρεκόρ, δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο. Για τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια η Θέλτα δεν πήρε βαθμό. Στα τρία από αυτά πήρε προβάδισμα και δεν κατάφερε στο τέλος να πάρει ούτε έναν βαθμό. Σε τρία κολλητά παιχνίδια και σε τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια στην σειρά, η Θέλτα προηγήθηκε και δεν πήρε ούτε έναν βαθμό.
ΕΠΙΒΑΛΛΟΤΑΝ ΑΛΛΑ ΕΧΑΝΕ
Προσέξτε, με την Μπιλμπάο πήρε κατοχή 66,2%, είχε 865 εύστοχες πάσες έναντι 71% του αντιπάλου, 656 στο σύνολο έναντι 334, ισοφάρισε στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, έχασε το παιχνίδι με 1-2.
Στην Βαγιεκάνο η Θέλτα έπιασε κατοχή 61,1%, ευστοχία στις πάσες 81%, έναντι 71% του αντίπαλου της, έδωσε 475 πάσες έναντι 305 της Βαγιεκάνο, προηγήθηκε με 2-0 στο 18 ο λεπτό και έχασε με 4-2. Προσέξτε η Θέλτα έψαχνε για βαθμούς, κέρδιζε με 2-0 σε εκτός έδρας παιχνίδι και ο Καρντόσο συνέχισε να έχει την ομάδα του σε ψηλά μέτρα και στο ρόλο του αφεντικού, λες και κοουτσάρει την Σίτι.
Επόμενη αγωνιστική υποδέχεται την Βαλένθια. Σε ένα παιχνίδι που είχε πάρει τελεσίγραφο ο Μαρσελίνιο και το γεγονός πως ανέτρεψε το αποτέλεσμα τον κράτησε στις ¨νυχτερίδες¨ και του επέτρεψε να έχει στο τέλος μια απόλυτη επιτυχημένη χρονιά.
Είχε άγχος εκείνη την εποχή η Βαλένθια και ήταν τυχερός ο Μαρσελίνιο που βρήκε αντίπαλο που κέρδιζε και δεν κλείστηκε να κρατήσει το αποτέλεσμα. Η κατοχή μπάλας στο 56,9% για την Θέλτα, η ευστοχία στις πάσες 84% έναντι 79% της Βαλένθια, ο αριθμός στις πάσες 571 έναντι 432.
Η Θέλτα προηγήθηκε στο 40λεπτό, το παιχνίδι γύρισε και το έχασε με 2-1 και ο Μαρσελίνιο έσωσε την καρέκλα του. Ήταν τόσο μεγάλη η ανάγκη της Βαλένθια να πάρει το παιχνίδι που από το 61λεπτό ο Μαρσελίνιο είχε στο γήπεδο, τους Σάντι Μινα, Μορένο, Γκαμειρό, έπαιζε με τρεις φορ κάτι που ποτέ δεν το διάβασε ο Πορτογάλος τεχνικός. Το παιχνίδι έμεινε στην ιστορία, σαν αγώνας που γύρισε ο Μαρσελίνιο με τις αλλαγές του και την έμπνευση που είχε να βάλει στο γήπεδο τον νεαρό εξτρέμ Φεράν Τόρες που ισοφάρισε και να παίξει για ένα 30 λεπτό με τρείς φορ, οι οποίοι συνεργάστηκαν στο δεύτερο τέρμα.
Τετάρτη κολλητή ήττα και η αρχή του τέλους. Στην Βαγιαδολίδ, η Θέλτα πιάνει 55,8% κατοχή μπάλας, 76% εύστοχες πάσες έναντι 70% των αντιπάλων της, 420 στο σύνολο έναντι 336, παίρνει προβάδισμα στο 16λεπτό, χάνει το παιχνίδι με 2-1.
Προσέξτε είδαμε 4 παιχνίδια στην σειρά που η ομάδα του Καρντόσο παρότι είχε το αποτέλεσμα στα χέρια της, συνέχισε να παίζει με την μπάλα, να προσπαθεί η Θέλτα να είναι η απόλυτη κυρίαρχος του αγώνα και παρότι τα κατάφερνε στους αριθμούς, τα παιχνίδια τα έχασε, τα τρία στην σειρά με ανατροπή.
Η κριτική που δέχτηκε μετά από αυτές τις τέσσερις κολλητές ήττες ήταν έντονη, η ομάδα άλλαξε στόχους και έπρεπε να ασχοληθεί με την σωτηρία της. Ο Καρντόσο κέρδισε 1-0 την Σεββίλη, έγινε ξανά στο ίδιο έργο θεατής στην Χετάφε, με την ομάδα του να προηγείται νωρίς 1-0 και να χάνει με 3-1. Στην συνέχεια ακολούθησε η εντός έδρας συντριβή από την Λεβάντε με 1-4 σε παιχνίδι που η κατοχή ήταν ξανά στο 57,3%, δεν μπορούσε όμως η άμυνα της Θέλτα να αντιμετωπίσει την ταχύτητα στην κόντρα των Μορένο, Μαγιοράλ.
ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΑΜΥΝΑ
Αποδοκιμάστηκε έντονα από τον κόσμο, κατάλαβε πως μετρά αντίστροφα και στα δύο εκτός έδρας που ακολούθησαν αναγκάστηκε αν αλλάξει για πρώτη φορά φιλοσοφία, για να κρατήσει την θέση του στην ομάδα.
Φθάνοντας την Θέλτα να παίζει για την σωτηρία και ο ίδιος ένα βήμα από μία δεύτερη στην σειρά απόλυση, είπε να δοκιμάσει μία πιο συντηρητική προσέγγιση. Στα δύο τελευταία του παιχνίδια με Αλαβές εκτός και Εϊμπαρ εκτός, έπαιξε ένα συντηρητικό 5-4-1 που σίγουρα ήταν αποτέλεσμα πίεσης και όχι προσωπικού του πιστεύω. Έφερε 0-0 στην Αλαβές, έχασε με 1-0 στην Εϊμπαρ και απολύθηκε.
ΣΥΝΟΨΗ
Με όσα ανέφερα, δεν έχω σκοπό να αποδομήσω τον προπονητή Καρντόσο. Θεωρώ πως πρόκειται για μία περίπτωση με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προπονητή, που είναι απόλυτα επηρεασμένος από το ποδόσφαιρο που εφαρμόζει ο Γκουαρδιόλα, δουλεύει με μέθοδο, έχει τον τρόπο με την δουλειά του να βάζει τους ποδοσφαιριστές του, στην δική του λογική η οποία όμως στο γρήγορο ποδόσφαιρο του Championnat και της La Liga δεν ήταν αποτελεσματική.
Ο λόγος που δεν είναι αποτελεσματική, είναι πως για να κυριαρχήσεις με αυτόν τον απόλυτο τρόπο που κυριαρχεί ο Γκουαρδιόλα, χρειάζεσαι να έχεις και καλύτερους παίκτες από τον αντίπαλο. Μοιάζει αυτοκτονικό να είσαι προπονητής στην Θέλτα, να έχεις φανερά χειρότερο ρόστερ από την Βαλένθια και να θες να επικρατήσεις με ολοκληρωτικό τρόπο, μέσα από κατοχή, ανεβάζοντας ψηλά την άμυνα, πηγαίνοντας σε έντονο πρέσινκ και σε πολλές πάσες.
ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
Το γεγονός πως ο άνθρωπος δουλεύει πολύ, το αποδεικνύουν τα νούμερα του. Σε όλες τις αποτυχίες που ανέφερα, προκύπτει πως οι παίκτες του στο γήπεδο, πέτυχαν τα αρχικά του θέλω. Ποδοσφαιριστές όχι υψηλού επιπέδου, σε μία σημαντική σειρά αγόνων είχαν απόλυτα υψηλά νούμερα κατοχής, πολλές πάσες, στην πλειοψηφία των παιχνιδιών με μεγάλα ποσοστά ευστοχίας. Με μία προσεκτική ματιά στα νούμερα των αντιπάλων του, προκύπτει πως οδηγούσαν οι ομάδες του, τους αντιπάλους σε πολύ χαμηλά νούμερα εύστοχων πασών.
Έχουμε λοιπόν σαν δεδομένο πως η ΑΕΚ φέρνει στην Ελλάδα έναν προπονητή, που θα την μάθει να παίζει με υψηλά νούμερα κατοχής, με πολλές πάσες, σε ψηλά μέτρα και θα πιέζει ψηλά τον αντίπαλο και θα καταφέρνει να τον οδηγεί σε πολλά λάθη.
Θα εφαρμόσει ένα ποδόσφαιρο ρίσκου, το οποίο σαν κύριο χαρακτηριστικό θα είναι το ποδοσφαιρικό σχέδιο, να επιβληθεί στον αντίπαλο με κάθε κόστος και πολλές φορές δίχως ρεαλισμό. Ένα ποδόσφαιρο, που η λογική λέει πως για να έχει και το αποτέλεσμα, χρειάζεται καλύτερους ποδοσφαιριστές από αυτούς που διαθέτουν οι αντίπαλοι του.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΡΙΣΚΟ
Η επιλογή Καρντόσο μοιάζει σαν να είναι καταδικασμένη να μην έχει κάποιον μέσο δρόμο. Το ποδόσφαιρο του είναι ακραία επιβλητικό στον αντίπαλο, οπότε είτε θα πετύχει με εμφατικό τρόπο και θα παρουσιάσει μία σπουδαία ΑΕΚ, είτε θα αποτύχει εμφατικά. Αυτό άλλωστε έχει συμβεί και στις τρεις δουλειές που ανέλαβε.
Σε ένα πρωτάθλημα πιο αργό όπως στο πορτογαλικό, κατάφερε διδάσκοντας ένα απόλυτα επιθετικό πλάνο, να βγάλει στην πέμπτη θέση την Ρίο Άβε και με τα νούμερα που είχε η ομάδα του ένας προπονητής που σαν πρώτος είχε μία δουλειά να βρει ανοιχτή πόρτα πρώτα στο Championnat και μετά στην La Liga., Με το ίδιο ποδόσφαιρο έβαλε σε κίνδυνο δύο ομάδες, οι οποίες τον πήραν για να τις βγάλει Ευρώπη και τον έδιωξαν για να μην τις ρίξει κατηγορία.
Το ποδόσφαιρο μας πάντως, δεν έχει πολλές ομάδες, που έχουν την ταχύτητα να εκμεταλλευτούν τα μέτρα και το ρίσκο που παίρνει ο Καρντόσο. Δεν αποκλείεται οι συγκεκριμένες αρχές, να δημιουργήσουν ένα σύνολο που θα αντιμετωπίζεται δύσκολα. Κανένας προπονητής στην πρώτη κατηγορία, δεν έχει βάλει αυτές τις αρχές σε ομάδα του. Το πρότζεκτ Καρντόσο θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα μας δώσει ευκαιρία για ποδοσφαιρική κουβέντα.